Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Прашање : дали малолетно лице може да отвори фирма, дооел, конкретно?
MozeДали може да сум вработен во една а да основам моја фирма каде што би бил управител и таа фирма да постои така само со управител
@vlade4o Контактирајте ме во порака доколку сте заинтересирани за соработка за печати за фирмите што ги регистрирате. ПоздравPrijateli forumdzii jas resiv pred izvesno vreme da zapocnam so davanje na smetkovodstveni uslugi vo kombinacija so odlicna perspektivna advokatka so specijalizacija vo delovno pravo ( otvaranje firmi i se okolu toa vrv e), taka da sme celokupen paket za novi firmi. Sto mozeme da si pripomogneme.
Нема да се сменат по автоматизам во индустриски.Здраво,
Прочитав многу мислења околу отворање на дооел фирма, но не успеав да извадам нзс.
Сакам да отворам дооел и да работам програмерски услуги со странски фирми. Едноставно така ми наложуваат, не сакаат да работат директно со физички лица. Значи не ми треба ништо што веќе го немам во станот во кој живеам.
Ако знае некој да ми образложи/потврди на следните точки:
- бидејќи сакам фирмата да се води на мојата домашна адреса, дали сметките би се смениле во индустриски? Сеуште би ги плаќал како физичко лице. Сметководителот вели дека ова би се случило само доколку некој експлицитно ме пријави во ЕВН на пример.
- прочитав и дека е потребен влог од 5000 еур?
- се пријавувам себе како вработен во мојот дооел и си плаќам придонеси на минималец. Остатокот го подигнувам на крај година со 10% персонален данок. Дополнителен 1% ако надминувам 3 милиони денари.
- колкав трошок има и колку време е потребно да се затвори фирмата доколку утре ми текне да сакам да престанам со работа?
Благодарам однапред.
Абе има финта да не дадеш ни денар као почетен капитал, требало да ти каже на тоа сметководителот.Зошто како останати трошоци? Мислев на крај година како добивка, еден вид дивиденда.
Инаку не планирам да купувам производи на фирма за да ќарам на ддв. Доволно ми е само да си имам чисти примања кои ќе ги повлекувам годишно.
Тие 5000 еур ако ги вложам во старт, можам да ги извадам со остатокот од добивката на крај година? Или мора секад да има минимум 5000 на сметката.
Секој месец, има начини да ти ги оправда сметководителот, само малку креативност. Во зависност од земјата за која работиш, може да имаш/или да немаш двојно оданочување.Зошто како останати трошоци? Мислев на крај година како добивка, еден вид дивиденда.
Инаку не планирам да купувам производи на фирма за да ќарам на ддв. Доволно ми е само да си имам чисти примања кои ќе ги повлекувам годишно.
Тие 5000 еур ако ги вложам во старт, можам да ги извадам со остатокот од добивката на крај година? Или мора секад да има минимум 5000 на сметката.
Абе има финта да не дадеш ни денар као почетен капитал, требало да ти каже на тоа сметководителот.
Нема да се сменат по автоматизам во индустриски.
Единствено ако си во Скопје, ќе ти пратат да си платиш комунална такса на објектот (стотина евра).
Секој месец, има начини да ти ги оправда сметководителот, само малку креативност. Во зависност од земјата за која работиш, може да имаш/или да немаш двојно оданочување.
Не, тие 5000 евра можеш да ги ставиш и после месеци (пожелно под 1 година), само ќе ги поминете горе, ќе изгубиш 120тина евра за адвокатски трошоци за да ти се упише влогот, и ќе ги извадиш, твои се после тоа, никој не ти ги бара.
Мислев на тие 5.000 евра.Сметководителот воопшто не ми спомна за почетен капитал.