Македонска берза

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
Saso mijalkov kako dzems bond agent ne uspea da im ja dade na tacna MPT ama kaj i da e ovoj gigant ke odi jabana posto jabana otide cela drzava ne pa oba sitnive kokoshki sto ostanaa a se vikaat oligarsi :)
Togash ke umrat od placenje isto kako prvite izbrskani rabotnici od istite firmi :)
Ovie bar ne zaglavija pi zatvori ama oligarsite ke im dadat pari pa ke im stegnat krivicni za da imaa zosto da ja peat imati pa nemati :)

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Со сите негативни вести денес за преполни болници, изнемоштен кадар и втор бран на корона, мислам дека следи нов пад на берзата.
Овојпат помалку драматичен од претходниот...

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Па богами на вакви катастрофални резултати на ППИВ и еднакво лоша перспектива, скроз разбирам што му е лошо кога животното дело му пропаѓа. Лани Пивара Скопје имала раст од 27% и огромна добивка, а ППИВ одвај работела на позитивна нула. Би се кладел дека оваа година Прилепска ќе работи со загуба

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
100 посто, овие 2-3 години ќе биде така додека не помине амортизацијата на опремата што почна пред 4-6 квартали
Па богами на вакви катастрофални резултати на ППИВ и еднакво лоша перспектива, скроз разбирам што му е лошо кога животното дело му пропаѓа. Лани Пивара Скопје имала раст од 27% и огромна добивка, а ППИВ одвај работела на позитивна нула. Би се кладел дека оваа година Прилепска ќе работи со загуба

Hub

Член од
3 мај 2017
Мислења
672
Поени од реакции
714
Ima nekoj info za OKTA? ako nemale nekoja havarija pak mi izgleda interesno. plus presek ne e pominat.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.315
Поени од реакции
2.380
Епа ајде може да се кладиме.
Јас мислам дека не само што ќе работи со позитива, туку дека реултатите ќе се подобри од лани и во ваква Корона ситуација.

Што убаво на еден куп ручеци ќе си одам на сметка од форумџииве на Кајгана :D

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Епа ајде може да се кладиме.
Јас мислам дека не само што ќе работи со позитива, туку дека реултатите ќе се подобри од лани и во ваква Корона ситуација.

Што убаво на еден куп ручеци ќе си одам на сметка од форумџииве на Кајгана :D
Кладено бе, ако биде полош резултат од ланскиот - ти частиш, ако биде подобар - јас! Ионака пола Кајгана до сега ми должи по ручек :zloo:

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
i obavezno da piete ZLATEN DAB.;)
Абе може и Карлсберг пошо на него имаат поголема профитна маржа :pijani: Плус ладна даска, ама исклучиво да биде со пршути и сувомеснато од Пекабеско со сѐ Ирко кашкавал
Автоматски споено мислење:

Инаку, гледам дека денеска поминале 140 КОМУ по 399. Некој си купил акции со поврат од 60% додека мнозинството се тепа за котирани со 6%

Последно уредено:
Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Stvarno kako ja gledate idninata na PPIV?Ovie segasni rezultati se razocaruvacki,zatoa i cenata dojde do ovaa deredze,no sto ponatamu??

Член од
30 март 2018
Мислења
1.459
Поени од реакции
1.886
Толкуте силни „маркет-мејкери“ ич не се замараат со својата работа. Можам да им наведам барем 20-30 акции коишто се заглавени на пониски или повисоки цени од нивоа на коишто би имало значително поликвидно тргување. Со пола миљон евра можат експресно да ги дотераат до тие нивоа, а годишно би наплаќале сигурно дупло провизии од значително зголеменото тргување. Практично ќе си отворат работа со 200% годишен поврат на направената инвестиција.

А ако остана уште некој когошто не сум го навредил од финансиската индустрија во населенава територија - тоа се брокерите. Искрено не ни знам зошто воопшто постојат на ваков мал пазар кога Берзата и Депозитарот можат да инвестираат во компјутерски систем за поврзување на депозитарни и банкарски сметки преку којшто секој би можел електронски да остава куповни налози и да му се блокираат пари за реализација, како и продажни пришто би му се блокирале акциите. Ваков систем постои на апсолутно секоја берза, а наместо просечно 1% брокерска провизија, купувачот би плаќал 0,1-0,2% колку за одржување на системот со што на инвеститорите би им се заштедиле милиони евра провизии годишно. Можат и да стават некоја провизија од 10-20 денари за повлечени и нереализирани налози колку луѓе да не си играат и да го оптоваруваат системот.

Kajgana Shop

На врв Bottom