СДСМ vs ВМРО-ДПМНЕ

За кого би гласале на изборите

• СДСМ

• ВМРО-ДПМНЕ

• Друго

Резултатите може да се погледнат само после гласање.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Било која политичка структура која владее повеќе од четири години е склона кон општествена деструкција па дури и тероризам. Истото ќе го доживееме и со оваа партија ако им дадеме уште еден мандат.

Погледнете ги Русија, Србија и Турција, се движат кон тоталитаризам. Колку години нивните лидери се на власт, и немаат обиди да изротираат ниту под разно. Како тоа се одразува на нивните права, па до некаде и класни разлики? Македонија е сувопарна проекција, секако во многу полоша верзија од наведените.
Исто е секаде....негде се владее од сенка а негде е власта очигледна. Два модели се, Русија и САД.....се друго се под влијание на овие две и е во мала мера самостојно.
Може најпаметното што можеше да се направи е да се движиме помеѓу, како Груевски што правеше. Грешка му беше што не наведна глава кога требаше....и што се инаетеше околу спорот со Грција. Или можеби требаше малку повеќе мадиња да има и да изиграше како Вучиќ, ама и тоа е прашање колку и би било паметно и за него а и државава.
Отстапкиве се виде до каде не донесоа....распад на оваа држава е очигледно веќе.

На никој не му се гине за држава....ама од време на време под притисок на околината знае да им дојде преку кур на луѓето. Цел живот е така.....ќе ти досаѓа пример некој додека не земеш еден ден да го здробиш, или не киднеш.....водата тече надоле, и се се движи по линија на помал отпор, тоа е закон во универзумов.

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
За мене ск не е уништено, напротив, освен тие безвезните статуи/споменици што ги има на секој чекор самиот плоштад и зградите покрај вардар изгледаат баш пристојно.
Не ме интересира барокот, урбанистички гледано зградите се катастрофа и без план(освен оној да се скријат старите згради по секоја цена).

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Нема проблем, се е јасно како ден.
Професоре Dumbledore каде беше до сега, те немаше извесно време, внесе ведар дух во дискусијата, че има ли уште повратници?
Станува урнебесно да се следи заплетот.
Јас сум тука, само не пишував во политика. Не знам дали ќе има повратници, сите слободоумни ги минираат, ќе видиме што ќе биде со нас.
Автоматски споено мислење:

Најди го Деловникот за работа на Собранието и провери дали е претседателот на Собранието избран според законот. (членови 21-25) https://www.sobranie.mk/delovnik-na-sobranieto-na-republika-makedonija-precisten-tekst.nspx

Не знам зошто Спасовски в Собрание би имал обезбедување, а и по која основа. Нејсе, в Собрание право на поседување на оружје има само собраниското обезбедување. И тоа исто го пишува во законот за Собрание.

Член 43 (закон за собрание)
став (3) Носење оружје во зградата на Собранието не е дозволено, освен за лицата овластени за
одржување на редот во зградата на Собранието.

Не давај свои мислења, туку прочитај ги законите, предвидени се работите.
А дали некој ќе оди на избори без опозиција законски не е ограничено, ама ќе биде сериозна дамка за власта, не дека е забрането. Зошто Груевски му удоволуваше на Заев со месеци? Заради ова?

Проблемот не е законски.
Исто има и процедура за тоа кој може да влезе во Собранието. Ако постои општа опасност по животот на оној кој го обезбедувам, имам право да влезам. МВРО да си ја вршеше добро работата, немаше потреба некој да реагира така.

Член од
16 август 2015
Мислења
237
Поени од реакции
288
Избори на 15 Јули .
Ова намерно го напишав со болдирани букви за да ви фати око.Ги читав сите мислења и гледам многу од вас се осврнале на политиките во САД,Русија но јас нема да пишувам за тоа туку ќе реплицирам на мислењето на членот @Dumbledore .Дамблдр во 2015-та кога почна се' комуњариве ако се сеќавате го срушија Скопје, фарбаа и уништува згради и споменици , Зоќи у децата сопствени се колнеше никој да не му ја чепка македонската жица , а може да му ја чепкаат жицата на гитарата само , дека дур го држи памет нема да го смени името и НЕМА да дозволи албанизација на земјава ( официјален албански јазик на МАЛЦИНСТВОТО , двојазични банкноти,униформи .. ). Сега сме 2020та 15 Јуни во држава наречена Северна Македонија ,албански официјален јазик покрај ,, македонскиот " ( што наскоро и тој ќе го снема памтете ми го пишаново ) , придавката македонски избришана ( заменета со ,, национална " ) , судство кое го диктира лицето З З и В З заедно со С М и судство каде што косата на Рада вреди затвор 4 години , а убиец на момче 3 години. Ајде да погледнеме и споредиме уште малку во 2020-та :) .Од 2015-та и следните години имавме македонски знаци и симболи испишани на кирилично писмо покриени со боја , уништени од тогаш по национална припадност Македонци , а денес во 2020-та сето тоа не е покриено со боја туку избрусано за време на полициски час , отстрането засекогаш , избришано од сите документи ,,легитимно" со 72 предавника и 8 уценети пратеници од ВМРО што сега сме Граѓани на РСМ, ние не сме повеќе македонци.
СУМА СУМАРУ : Во вашето пишување увидов огромно разочараување од ДемоНкратите на власт што се и претпоставувам сте гласале за нив тогаш , а сега велите ќе гласате за некоја небитна партија. Е тука е ГРЕШКАТА. Во 2016-та не знам како ама комуњариве не' сотреа маме им е*ам , ги привлекоа средношколците , студентите , неопределените и секако Албанците бидејќи еве гледаме денес во реалноста ова е повеќе албанска партија него северно мк или национална по ново да ги глаасаат. Дајте луѓе масовно да излеземе у инат на комуњариве да гласаме за ВМРО , да им покажаме дека со македонштината не може да одлучува некој од Муртино , дај луѓе освестете се ! Вие ако гласате за некоја мала партија или ако не излезете само му помагате на З З до толку ли не сфаќате ? Гледате дека бараше избори што побрзо за да има мала излезност пошто тоа му одговара.... Македонци ако сме длабоко во себе , дајте да го уништиме ова зло и дај Боже да дочекаме цело партиско раководство да си ја заслужат казната заедно со Боки и Катица. Добро луѓе знам се внесов ептен ама само мене ли ме боли што ни е веќе уништена татковината? Знам дека на постов некои комуњарчиња ќе react-нат со Хаха и имам да им порачам , кој последен се смее , најслатко се смее. Останате со здравје.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Извесно е дека кој и да победи ако коалицира со ДУИ го јадевме стапот.
Единствена „невозможна“ опција во моментов е коалиција на позиција и опозиција. Дури и ова „пуштање во етер“ веста за албански премиер како да е вовед во идно алиби...
Што се однесува до тоа Албанец да биде премиер на РСМ во ред нека биде и Албанец, Турчин, Ром, Бошњак, Влав, Србин, Холанѓанец, Кинез, Нигериец... но под услов да биде човек, демократ, да не биде класичен партиско-штабски стаорец кој ќе и служи исклучиво само на интересите на својата партија т.е. на својата владеачка партиска коалиција, да не биде класичен Балкански националист-шовинист кој само ќе се ангажира за добробит на својата етничка заедница и секако да не биде класичен Балкански религиски затупеник кој исто така ќе ја протежира само својата религија. Кога навистина ќе понудат Албанците таков човек каков што погоре опишав можеби и навистина покрај Албанците исто така и Македонците како и другите помали етникуми во државава ќе го поддржат таквиот кандидат на избори. Сега за сега таков политичар етнички Албанец во оваа држава нема ниту еден и затоа прерано е за премиер Албанец !

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Ги покажаа ли документите за авто-пералната на Али Ахмети или само си подаваа со пемпелиња ? :icon_lol:
Тоа во наредната епизода, не може сета вистина наеднаш :icon_lol:

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Јас сум тука, само не пишував во политика. Не знам дали ќе има повратници, сите слободоумни ги минираат, ќе видиме што ќе биде со нас.

Исто има и процедура за тоа кој може да влезе во Собранието. Ако постои општа опасност по животот на оној кој го обезбедувам, имам право да влезам. МВРО да си ја вршеше добро работата, немаше потреба некој да реагира така.
Ах да... на влезот, им рекол на обезбедувањето, „ќе има опасност, морам пиштол да носам, ако е забрането“. :)
Одговорност треба и за него, и за тој што го пуштил со пиштол. Ама немааааа... нема ни да имааа... во правнава држава „а ла муртињо“.

Член од
1 мај 2019
Мислења
122
Поени од реакции
137
Не ме интересира барокот, урбанистички гледано зградите се катастрофа и без план(освен оној да се скријат старите згради по секоја цена).
Абе Филип, државава ни потона од криминали и двојни аршини, а ти си се фатил за зградите на плоштад, па тоа е се потрошен материјал за некоја година ќе им сменат фасада што ќе ти се допаѓа тебе, а на некој друг нема да им се допаѓа и така во круг. Обиди се да е препознаеш големата слика што се дешава. Многу работи изгубивме ние како народ Македонци. Сите гледаат да зграбаат од нас и супер им успева тоа, а ние сами меѓу себе се изедовме. Државава има многу поубави работи од еден блок згради во Скопје само ние треба да го зачуваме тоа што некој ни го оставил и платил многу повеќе во крв некогаш.

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Дефинитивно сдс најантимакедонска партија шо некогаш постоела.Ако некогаш ве однесе патот во Струга ќе забележите дека на паркинзите се вработени албанци.Иако во градот доминира македонско население градоначалник секогаш ќе им биде албанец.Значи 2004 сдс со нивниот референдум им го забиберија на стружани за секогаш.Исто така охригани ги живеат благодетите на сдс на власт.Значи во град каде шо живее доминантно македонско население главен изведувач на 80% од новите градби е албанец,кој нормално си вработува албанци.Македонските градежни фирми во Охрид по се изгледа пропаднале или?Дали можи некој да замисли во Тетово главна грдежна фирма да е во сопственост на македонец?И на крајот сеа истите тие од дуи им се помочаа од герамиди со барањето премиер да биде албанец.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ах да... на влезот, им рекол на обезбедувањето, „ќе има опасност, морам пиштол да носам, ако е забрането“. :)
Одговорност треба и за него, и за тој што го пуштил со пиштол. Ама немааааа... нема ни да имааа... во правнава држава „а ла муртињо“.
Не сакам да читам дописки и ставови на Дпмне.

Избори на 15 Јули .
Ова намерно го напишав со болдирани букви за да ви фати око.Ги читав сите мислења и гледам многу од вас се осврнале на политиките во САД,Русија но јас нема да пишувам за тоа туку ќе реплицирам на мислењето на членот @Dumbledore .Дамблдр во 2015-та кога почна се' комуњариве ако се сеќавате го срушија Скопје, фарбаа и уништува згради и споменици , Зоќи у децата сопствени се колнеше никој да не му ја чепка македонската жица , а може да му ја чепкаат жицата на гитарата само , дека дур го држи памет нема да го смени името и НЕМА да дозволи албанизација на земјава ( официјален албански јазик на МАЛЦИНСТВОТО , двојазични банкноти,униформи .. ). Сега сме 2020та 15 Јуни во држава наречена Северна Македонија ,албански официјален јазик покрај ,, македонскиот " ( што наскоро и тој ќе го снема памтете ми го пишаново ) , придавката македонски избришана ( заменета со ,, национална " ) , судство кое го диктира лицето З З и В З заедно со С М и судство каде што косата на Рада вреди затвор 4 години , а убиец на момче 3 години. Ајде да погледнеме и споредиме уште малку во 2020-та :) .Од 2015-та и следните години имавме македонски знаци и симболи испишани на кирилично писмо покриени со боја , уништени од тогаш по национална припадност Македонци , а денес во 2020-та сето тоа не е покриено со боја туку избрусано за време на полициски час , отстрането засекогаш , избришано од сите документи ,,легитимно" со 72 предавника и 8 уценети пратеници од ВМРО што сега сме Граѓани на РСМ, ние не сме повеќе македонци.
СУМА СУМАРУ : Во вашето пишување увидов огромно разочараување од ДемоНкратите на власт што се и претпоставувам сте гласале за нив тогаш , а сега велите ќе гласате за некоја небитна партија. Е тука е ГРЕШКАТА. Во 2016-та не знам како ама комуњариве не' сотреа маме им е*ам , ги привлекоа средношколците , студентите , неопределените и секако Албанците бидејќи еве гледаме денес во реалноста ова е повеќе албанска партија него северно мк или национална по ново да ги глаасаат. Дајте луѓе масовно да излеземе у инат на комуњариве да гласаме за ВМРО , да им покажаме дека со македонштината не може да одлучува некој од Муртино , дај луѓе освестете се ! Вие ако гласате за некоја мала партија или ако не излезете само му помагате на З З до толку ли не сфаќате ? Гледате дека бараше избори што побрзо за да има мала излезност пошто тоа му одговара.... Македонци ако сме длабоко во себе , дајте да го уништиме ова зло и дај Боже да дочекаме цело партиско раководство да си ја заслужат казната заедно со Боки и Катица. Добро луѓе знам се внесов ептен ама само мене ли ме боли што ни е веќе уништена татковината? Знам дека на постов некои комуњарчиња ќе react-нат со Хаха и имам да им порачам , кој последен се смее , најслатко се смее. Останате со здравје.
Што ми реплицираше на мене? Јас сум за Шарените да ја платат секоја фасада, пребарај мои мислења околу таа тема. Бев и на првиот протест, по вандализмот веќе не излегов на ниту еден нареден. Сеуште го имам истиот став.

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Избори на 15ти јули, не знам што му значат на Мицко овие 7 дена ама ајде да се надеваме дека Заев ќе падни.
Договорени се, ОДАМНА, за сè.
ДО ТОЛКУ е едноставно.

Членот @Kalimero5 ти даде убав одговор на ова, во потполност се согласувам со него.

Дефинитивно сдс најантимакедонска партија шо некогаш постоела.Ако некогаш ве однесе патот во Струга ќе забележите дека на паркинзите се вработени албанци.Иако во градот доминира македонско население градоначалник секогаш ќе им биде албанец.Значи 2004 сдс со нивниот референдум им го забиберија на стружани за секогаш.Исто така охригани ги живеат благодетите на сдс на власт.Значи во град каде шо живее доминантно македонско население главен изведувач на 80% од новите градби е албанец,кој нормално си вработува албанци.Македонските градежни фирми во Охрид по се изгледа пропаднале или?Дали можи некој да замисли во Тетово главна грдежна фирма да е во сопственост на македонец?И на крајот сеа истите тие од дуи им се помочаа од герамиди со барањето премиер да биде албанец.
Во Охрид не сум бил година и пол, игром случаја - инаку одам често, после година и пол гледам на сред корзо ја доправиле тоа џамијата - оградата (машала) му е уште понасредина на корзото, па уште подолу се наоѓа објект во градба на тој што го спомуваш и бидејќи сакам да пешачам низ град и тоа го правам секојдневно по различни улици ЕДЕН КУП камиони имаше од шошoнoт.
АПСОЛУТНО СИ ВО ПРАВО. Скоро секој камион кој го загледав беше од неговата фирма, а впрочем и кај чинарот си работи тоа објектот за кој се водеше спор. Што значи АЛБАНСКИ град станува полека.
Да не коментирам што покрај енЅеро веќе поодамна гледаш турци и шoшoни на секој чекор и го слушаш милозвучниот јазик на уште помилите ни сограѓани од државотворниот ни народ, a исто така има и доста станови накупени од браќата изминативе 4-5 години.
Нека ни е со среќа.

Севернаја. <3

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
На Анал 5 циганската ја вртат,Зиков и Бишевац

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.964
Поени од реакции
50.965
Кој ќе им ги слуша плачките на вмро кога на пример, неколку дена пред избори, случајно некој ќе почне да создава атмосефера дека бројките на заболени растат, и на пример, на два дена пред изборите има 180 заболени, па со паника и хистерија ќе им ја скине излезноста која им е прекупотребна доколку се надеваат на некаква победа.

Тоа дека околу 15ти, пола држава ќе фати по одмори, зошто ваљда ќе се отворат границите за нас дотогаш, да не збориме.

Член од
1 мај 2019
Мислења
122
Поени од реакции
137
Кој ќе им ги слуша плачките на вмро кога на пример, неколку дена пред избори, случајно некој ќе почне да создава атмосефера дека бројките на заболени растат, и на пример, на два дена пред изборите има 180 заболени, па со паника и хистерија ќе им ја скине излезноста која им е прекупотребна доколку се надеваат на некаква победа.

Тоа дека околу 15ти, пола држава ќе фати по одмори, зошто ваљда ќе се отворат границите за нас дотогаш, да не збориме.
Финтата е што нема ни да се отворат границите до 15ти и да се отворат ќе биде само за транзит преку нашава земја за србиве да појдат Грчка. Нас никој не не прима никаде, со црвено сме обележани на мапите за COVID19

Член од
25 декември 2019
Мислења
1.911
Поени од реакции
2.947

Koe dno go probija ovie kurirci, mora da go velicat Safet Bisecac sega :D

Kajgana Shop

На врв Bottom