Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Ај вака.
Да тебе. Јбг. А аргументи има. Немам многу време да барам да читам кај што си ги фалел, но тука си се, освен ако во меѓувреме не си избришал нешто.

Друго - муабетот што го класифицираш како класичен е баш на место. Кризниов штаб и т.н. професионалци од професори и епидемиолози играат како ќе им свират. Или пак стварно толку им е капацитетот. И пак доаѓаме на тоа дека не ги бива, без обзир на тоа во што лежи причината за тешкото потфрлање.

Не сум експерт, не се гледам себеси за експерт, сите имаме очи, сите гледаме, слушаме. Не можеш да имаш полициски час, а да ти работи јавен превоз (градски и меѓуградски). Една од многуте промашени „мерки“. Друга работа тестирањата. Во земјите околу нас се тестираше народ во конкретни бројки, а кај нас гледаа прво да заработат од тестовите па после да почнат да тестираат поширока маса на луѓе (што пак беше премалку). Па аферите околу респираторите. Долга и широка е.

Експертски или не тие сме. Но не можеш да го обвинуваш народот за ширењето на пандемијата (зборувам за повеќето Македонци, другите етникуми не ги коментирам).
Пример ќе ја дадам Словенија, не е многу далеку од нас, плус и скоро цел век сме биле во една држава. Владата уште на почеток донесе мерки - се' затворија, работеа само продавници за исхрана, аптеки, пошта и нешто слично, но со скратен работен час. Во продавница, во зависност од квадратурата од 1 до ако не се лажам 20 луѓе наеднаш. Пред влегување обавезно маска и ракавици. Пред влегување дезинфекција на раце. Секоја продавница имаше пред влез човек задолжен за дезинфекција и пуштање на луѓе внатре. Плус веднаш дезинфекција на корпи и колички. Пошти и аптеки само по еден пуштање внатре. Јавен превоз никако. Ни полициски час, ни бутур ни чуда. Први прогласија крај на епидемија во Европа. Но таму луѓето на власт се потрудија да не се исполитизира пандемијата.

Како да ти кажам... Точно е дека народов предолго дозволува да го возат кој како стигне, но сум на мислење дека со сиромашен народ најлесно се манипулира. А зошто сиромашен? Па почни од 90-та со криминалната приватизација и транзиција та заврши со медот и млекото што не престанува да тече од промената на името. А сите знаеме кој стојат зад сето тоа. Проблемот кај нашиот народ е колективната меморија на златна рипка.

Не сум те етикетирал како човек со IQ 33 туку реков дека гледам дека си на иста бранова со Црепот.
Се истурив на тебе зашто ти друже ги браниш по форумов, не се правдај дека си ги критикувал. Тоа што си демек критизирал не го менува фактот дека ги поддржуваш. А ваква банда, неспособна не заслужува поддршка.
Па по напишаново не гледам многу разлика од тоа јас што мислам и ти. Тука сме негде. Исто така не знаев дека има член што се вика ајкју-33, мислев мене ме етикетираш, вреѓаш.
Како и да е.. мора да сватиш дека моите размислувања (а верувам и од многу други) не се исти сега - со тие тогаш кога секој ден на Јутуб слушавме пресс конференции и бомби кај што пукаат за сите коруптивни сфери во опшеството предводено од Груевски.
Денес работите се повторно менати... но ништо не било од слепа верба или тупање в гради за некои си политички партии, поени или личен интерес.
Сум гласал и за Грујо, а сега последно за Заев. Сакам промени како и секој нормален...
Ама по се изгледа народов (од сиромаштија) немал, ниту ќе има прилика да донесе некој саглам на власт. Со празен стомак не се носи правда и мир.
Од тука можеш да заклучиш дека сум многу повеќе реалист, одколку лево-ориентиран.
Тоа е во кратки црти... надежта последна умира.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.649
Поени од реакции
18.909
Чекајте сеа овие новите мерки ќе важат само за викендов или секој викенд ќе бидат спроведени ?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.174
Поени од реакции
84.028
Сите се глупи, односно подеднакво глупи. (y)

не е проблем тоа
на Македонците кои не веруваат никој не им дозволува да ги прекршуваат правилата и мерките
на Албанците, видовме, а сега за викендов пак ќе видиме
Автоматски споено мислење:

Берик дај бе жити мајка ти олабај, дај те молам поштеди ме да не земам јас да се спуштам на твое ниво па ќе ти биди незгодно да се логираш на кајгана.
please do that :vozbud:

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204

Ги гаѓале новинарите со компири, се заканувале дека ќе ја уништат опремата, пушеле наргиле повеќе души во сред епидемија, се однесувале како они да се над законот и правилата, многу асоцијации, веројатно се српски служби кои праеле ифтар во Германија
Нека видат и тие како е да седиш дома затворен благодарејки на "дел од граѓаните"

C

CoolIris

Гостин
Не е проблем цитирањето. Ти кога се зачленуваше на форумов, никој не ти вети дека ќе можеш ти да одлучуваш кој ќе те цитира, а кој не. Јавен ти е постот.
Или можеби и за ова треба да имате повластици?
Па ти си знаел и друг муабет да направиш, освен каурите и Албанците. Ееее мило ми е Берик што се запознавме, јас сум Ирис :).

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.174
Поени од реакции
84.028
Чекајте сеа овие новите мерки ќе важат само за викендов или секој викенд ќе бидат спроведени ?
прашај си у џамија, најсигурно
они секогаш знаат уште пред власта

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Па ти си знаел и друг муабет да направиш, освен каурите и Албанците. Ееее мило ми е Берик што се запознавме, јас сум Ирис :).
Тоа Ирис од што е кратенка?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.174
Поени од реакции
84.028
Себичњаци!
Сега ефектот од полициски час, другата недела Охрид, Дојран и Маврово нови жаришта...
ќе видиме дали ќе ти се исполни желбата, конечно да можеш да кажеш дека ете и Македонците се криви

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.423
Поени од реакции
16.714
Себичњаци!
Сега ефектот од полициски час, другата недела Охрид, Дојран и Маврово нови жаришта...
Шо, Сарај и Чаир ќе ги преселат таму?

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
40.257
РИП Охрид. Конечно дојде денот кога Охриѓани со право можат да кажат дека сме го уништиле градот. :D

Со кој памет идат луѓево натаму бе, дали се здрави? Има ли еден нормален во државава?

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
РИП Охрид. Конечно дојде денот кога Охриѓани со право можат да кажат дека сме го уништиле градот. :D

Со кој памет идат луѓево натаму бе, дали се здрави? Има ли еден нормален во државава?
Не идат бе,само си се враќаат дома.
Автоматски споено мислење:

Да не мислите смештај изнајмиле у Охрид? Си се враќаат таму од кеде што дошле пред некоја година

Kajgana Shop

На врв Bottom