Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.794
Поени од реакции
49.792
Од бајрамлии нека идат да бараат гласови.
Не само што ќе бараат, туку и ќе добијат, ова само позитивно ќе се одрази по рејтингот во таа заедница. Нека не те залажува моменталнава атмосфера, тоа е кај нас, кај нив нема разочарување од ситуацијава воопшто.

Кај нив во глава има два момента, Каурите за Велигден биле дома, они за Бајрам биле кај сакаат. Толку е, тука завршува муабетото. Останува само некој пред изборите да ги потсети дека им ја овозможил таа победа.

Член од
17 јануари 2019
Мислења
3.444
Поени од реакции
7.726
Не само што ќе бараат, туку и ќе добијат, ова само позитивно ќе се одрази по рејтингот во таа заедница. Нека не те залажува моменталнава атмосфера, тоа е кај нас, кај нив нема разочарување од ситуацијава воопшто.

Кај нив во глава има два момента, Каурите за Велигден биле дома, они за Бајрам биле кај сакаат. Толку е, тука завршува муабетото. Останува само некој пред изборите да ги потсети дека им ја овозможил таа победа.
И ќе ги добијат гласовите ама кој СДСМ или ВМРО ќе ги добие Албанските гласови? Мицко што пред Бајрам изјави дека мерките за Велгиден и Бајрам не требало да бидат толку строги? Или Зорими Заеви кој фамилијата ќе си ја продаде за пратник повише?

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Иначе, ова е гејм планот дефинитивно, кој сака сака, кој не не.

1. Земаш изборно ливче
2. Покриваш со раката СДСМ/ВМРО
3. Заокружуваш рандом шо е преостанато (македонска партија because федерализација)
4. Му киниш 10-15 пратеници
...
5. Наредни избори repeat помасовно и ги одебуваш за навек

Само масовно следење на чекориве погоре, иначе и со 5% излезност ќе си направат влада едните или другите.
6. Караш-Врниш пошто тие шо ќе ги избериш ќе ти појдат во коалиција со вмро/сдс.

Член од
16 јули 2013
Мислења
3.879
Поени од реакции
4.409
Не сум гласал за ниеден,нити ќе гласам.Справувањево со ситуацијава е трагикомедично.Ама кога ќе прочитам на темава фанови на опозицијата што ругаат како се постапува ми се повраќа.Директно не почитување на мерките од претседателот на истата таа опозициона политичка партија.Башка што пред некое време исто така имаше непочитување на полициски час и идење во теретана за своја корист.
А сигурен сум и дека они да беа на оваа позиција ништо немаше да биде поразлично.
Бидете ми со здравје и останете ми со здравје :D
https://a1on.mk/macedonia/video-drama-na-boemska-kelnerite-ne-davale-inspekcijata-da-izvrshi-uvid-vo-kafeana-vnatre-bil-mickoski/

Член од
25 декември 2008
Мислења
1.879
Поени од реакции
1.092
А лицето 33 кај е? Само уште он фали,со некој бисер.

Partizanen banditen

Психијатриски случај
Член од
24 август 2016
Мислења
5.837
Поени од реакции
17.488
Не се сеќавав каква рестрикција беше забранил една германска сојузна влада (дали за собирање на народ, дали нешто околу полициски час не ме држете за збор), арно ама сојузниот суд ја поништил одлуката бидејќи се скратуваат правата на граѓаните. Среќа нашето судство го водат сваровски корумпирани експери и партиски пацови. Иначе и они можеби ке се позабавеа со проблемот како во Германија.

Syn

https://www.youtube.com/watch?v=zBkuNpgACH0
Член од
23 декември 2007
Мислења
30.057
Поени од реакции
45.799
Подеднакво се виновни и граѓаните и лабилноста на полицијата, немањето ист аршин за сите плус избрзувањето со олабавување на мерките и немањето муда да се лупне забрана и за верските празници на муслиманите.
Ќе си се само цитирам со дел од мојот пост од 23ти мај, за моето искуство тогаш во сити мол кое го завршив со следново
Со среќа нека ни е, со ваков однос не мора да чекаме да дојде есен за најавениот втор бран, после ова со молопвиве, кафичиве плус викендов со џамииве ја давам големи шанси дека у земјава ќе има нови жаришта, едноставно немаме колективен интелект за да се носиме со оваа болест а притоа истовремено нештата да ги враќаме во нормала. Па уште и избори планираат ...
Воопшто не ме чуди ваквиот развој на настани после тоа што го просведочив таму, и тоа после месеци на големи рестрикции и цртање како треба да се однесуваме. Чим на таков затворен простор 70 до 80% се однесуваа ко што се однесуваа, што ли прават истите на места каде се помалце контролирани ? Не мора да глумиме сега изненадни, ова е сосем нормален тек на работите за земја како нашата и за луѓео ко нас.

Албанците се прича за себе, право чудо е како до сеа ги немавме овие бројки со нив, после верскиве празници нормално е ова што ни се случи сега иако они за жал се само дел од проблемот, ама у моментов убедливо најголем придонесувач на новонастанатата ситуација.
Немаа гз да ги стават во контрола, немаа гз да удрат полициска час и за нив, немаа гз да ги казнуваат без никаков пардон и епилогот е таков каков што е.

Тука доаѓа факторот полиција, да немаа апсолутно никакви пардони до сеа, за помалце од 2 недели ќе ги ставеа работите во контрола и тоа во права смисла на зборот, овде секако у пакет требаше да биде и целосната забрана за движење за време на нивните празници, макар трпевме и ние останатите.

Сеа сме пак на почеток, нека си го сфатат овој цел период ко еден тест кој едвај го положија со 6ка, и нека гледаат следниот да им биде барем 9ка иначе ко што рече Мирослава при своето прашање, нештата само ќе се вртат во круг.

Сега веќе знаат во глобала кои општини се проблем, точно знаат како се понашаат луѓето во истите во ваква ситуација и не им ни требаат веќе симулации, знаат што се случува по кафани, молови, кафичи, села, рурални населби и слично, имаат кадар све ова да контролираат и да им биде под целосен мониторинг 24/7. Се што им преостанува е да немаат апсолутно никаков пардон и да си пунат буџет со казни во период од 2 до 3 недели, ова е единствено решение за да излеземе од овој пандемичен круг и да продолжиме даље. Жалосно е ова што го зборам, но пак ќе потенцирам, ова е единствениот начин за да ни дојде памет и голем дел од овие разуздани паразити да свиткаат опашка.

Сте се собрале у маало повеќе луѓе, казна за сите. Гледаш кафич или кафана каде не се пропишуваат мерки, ја затвараш месец дена ич кур не те боли дали и како ќе преживеат сите у истата. Излегол некој преку улица за време на полициски час у чаир, или детето им игра фудбал пред зграда, све тоа ќе казниш. У арачиново дерат чај се молат на алах .. лупаш и тука казна макар и со војска им отидеш. Пред свршен чин сме ставени сега, само ова е опцијата и ништо друго бидејќи ни се заканува економски колапс.

Потребене е јавен притисок, преку медиуми, експерти, макар и влијателни фаци на фејсбук, сеедно, било кој, ама само за да им се исцрта што точно е проблемот и како истиот може да се реши, а мора да се реши. Се што се бара е да се почитува ебаниот закон, никој ништо повеќе не бара, само почитување на пропишаните мерки и закони.

Само проблемот тука е и Наќе кој се плаши да глуми факман и фактор све со цел да не добие предзнак дека ја претвара земјава у полициска држава а со тоа да и наштети на опозицијата, а всушност баш сега е моментот за такво нешто. Му гледав интервју пред некоја недела на мтв и апла се улизваше со муабети за опомени, а не сместа казнување, во стил на луѓево им треба време да се навикнат и слично. Опомена под дифолт не олабавува, кога министер на мвр јавно тоа го збори, нас толку ни треба, нарочито кога и у пракса така тераат, лабаво прво, со опомени, или некогаш и тотален игнор. Па има и видеа од полициски час од едни двајца новинари каде лесно може да се види колкав процент од џандариве не се замараат едноставно.

Не заборавајте дека у моментов Полицијата е подеднакво битен фактор у биткава против пандемијата, како и сите инспектори кои вршат контрола низ цела земја дали се почитуваат мерките, а полицијата дефакто потфрла дебело и тоа го прават од старт на пандемијава па до ден денешен и се можда и главен показател на тоа дека не постои ист аршин за сите во земјава. На крај кога ќе размислиш, со оглед дека сме тешка бљувотина од народ, они всушност и треба да се главно оружје у оваа битка, а не медицинските работници ко што у принцип и треба да е случај, ама ако правиме муабет за нормална земја, нешто што ние прашање е дали некогаш и сме биле откако сме осамостоени.

Стварно ми е жал што ова го зборам, ама еве јас лично не гледам друго решение. Секогаш сум бил против тоа да се удри по народот дали парично дали со пендрак, категорично против полициска држава, ама самите се насочивме кон тоа ова да е единствено решение.

За избори не ми се прави муабет, најрано што може е некаде крај на Август според мене и тоа само во ситуација ако на следниот тест земјава извади далеку подобра оценка, нека не ми се пењави заев јавно жити бога, па истиот тој заев сеа да беше опозиција ќе инсистираше да чекаме вакцина па да имаме избори. Што кур не го потсети бе некој од опозиција што све он бараше за да има избори а беше главен опозиционер, и само да му повлече паралела со сегашнава ситуација и дефакто немањето услови да се одржат нормални избори. Абе овој народ не е кадарен маска да носи на лице, не знае како, претставници за парламент истите ќе ти бираат и притоа све ќе помине во најдобар ред ...

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.423
Поени од реакции
16.714
Не сум гласал за ниеден,нити ќе гласам.Справувањево со ситуацијава е трагикомедично.Ама кога ќе прочитам на темава фанови на опозицијата што ругаат како се постапува ми се повраќа.Директно не почитување на мерките од претседателот на истата таа опозициона политичка партија.Башка што пред некое време исто така имаше непочитување на полициски час и идење во теретана за своја корист.
А сигурен сум и дека они да беа на оваа позиција ништо немаше да биде поразлично.
Бидете ми со здравје и останете ми со здравје :D
https://a1on.mk/macedonia/video-drama-na-boemska-kelnerite-ne-davale-inspekcijata-da-izvrshi-uvid-vo-kafeana-vnatre-bil-mickoski/
А избори кога?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.174
Поени од реакции
84.030
Албанците од Црна Гора, Косово, Грција, Србија и Албанија беа приморани да ги почитуваат мерките од страна на своите држави. Албанците во Македонија се уникатни во тој поглед, не само во земјава туку и во светот.
Јас не знам да постои во некоја земја етничка/религиска група, за која не важат мерките при пандемијава, во рамките на државата.
Тоа е само уште еден доказ дека повластиците кои Албанците ги имаат кај нас се неспоредливи со било чии повластици било каде.
Значи на нив им беше дозволено да ја вратат епидемијата, за да не се десело полошо од епидемијата - како што вчера изјави еден од нивните лидери.

Последно уредено:
Член од
18 јануари 2018
Мислења
334
Поени од реакции
246
Abe Shqipodoncite ovde se drapaj si gazot, privilegii do daska, dvesta na saat, za niv samo Metaksas kako $to pravel na na$ite vo Egejska mk t.e zabrana za zboruvanje na shqiptarski na javno mesto i eventualno proteruvanje od drzhavata.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.174
Поени од реакции
84.030

не контам
овој у ствари веруе у корона и дозволил да ги тестираат?

дека жена му е каурка или е ненормален?

Член од
5 март 2018
Мислења
16.649
Поени од реакции
18.909
Për zotërinjtë shqiptarë, drzavata e majka, a za nas severcanite, severdoncite makea, ne za dzabe Goce na vremeto
"Ne poznavam drug narod $to stradal poveke od predavstvata na svoite
sinovi-izrodi kako makedonskiot"

Прегледај го приврзокот 254206mashala, dominantna severcanodonia
Чекај малце сега, за тебе вирусот нели беше мочка ?
Нели само бројки се штелуваа, ти беше тој кој викаше дека мерките се за џабе и дека треба да сме будали да им веруваме.
Еве браќата го делат истото мислење како тебе, зошто сега ги напаѓаш за ширењето на вирусот ?

Kajgana Shop

На врв Bottom