Дали сте задоволни од животот во туѓина?

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Od materijalna strana sum zadovolen , ziveam u vila so BAZENISHTE na more u Spanija sea.

Ovde na zapad e dobro toa sto mozes i na sam pocetok da si kupis kola i za 1000 evra ma i za 500 evra mozes . Hranata ne e skapa , lugeto se srecni samo nekoi fiesti praat i mnogu pijat . Zenite se pristupacni posebno turistkite ama posto sum ja staro magare koe tesko se uci na novi finti toa ne mi se svidja. Mentalitetot jes da e blizok ama fintite sharmot ne e ist.

Zatoa se ide u stranstvo ko najmlad cim mozes na 18 , 20 godini ili familijarno .

Mada ovde mozes da si bides individualec i nikoj nema da te gleda cudno. Prijatelstvo vidi tesko e toa navistina , ama barem koa ke go steknes znaes deka e steknato ne e od korist ko kaj nas .

Sekoj si gleda svoja rabota , ama nema smek pa ni toa . Nikako ne si. Od druga strana nema kriminal tolku ,nema trzavici , se e jadenje pienje ebenje spienje pari praenje. Mada spancite se mrzliv narod kur ne im cue, ni za biznis ne gi biva bash.

Ama pa ubavo e imas lepi turisticki mesta i ne e skapo ko u London ili svedska na primer i ima eden pun kup englezi. Za sreca ili nesreca ovde nashi mnogu nema , nesto bugari se naoga i rusi taka da sve e fino kulturno i sekoj za sebe.

E sea ako te fati bolestina nekoja ne daj boze mozes se nadas samo na 2 -3 ca koi gi znaes al jebiga shizik na rizik , mada ako si osiguran ke te olecat bez pari i ke te operiraat i sve , i toa ko kaj nas u privatnite bolnici mnogu se profesionalni i efikasni od taa strana. Loso e za familija malce oti nema so koj da zborat nashki ke stanat Spanci garant , taka da ako idete tuka za lezeren zivot e Ok , za pari nesto mnogu mnogu da napraite nema da napraite osven ako ne gi praite negde drugde a tuka da gi trsite i se zanimavate nesto kolku da projde denot.

Inace spancite se srdacni onaka sedat pijat ke te viknat i na gosti ko kaj nas ama ne e toa toa.

Generalno sum zadovolen zatoa sto imav luda srecha ama toa e veke druga pricha al ko starter ako ne znaesh spanski mozes da rabotis samo kako shanker ili vozac kaj nekoi englezi , germanci ili slicno.

Prosek plata e okolu 1000 evra ama imas moznosti da najdes plus nekoe rabotice ako si starter i ako si pameten . Mada spanija e najbolje za nashi zenski koi sakaat da se omazat za bogati Englezi, Germanci so vili chuda .

Losho e tuka uste ao si naviknat i da imas sveedno e nikoj ne mu e gajle posto 70 posto imaat soliden zivot , tie sto nemaat se ili marokanci ili od latinska amerika ili crnci.

E taka nakraqtko na koj mu e do uzivancija i 270 dena sonce u godinata i temperatura nikogas ispod 20 stepeni a maksimum 37 bujrum
 

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Kako mislis vo Amerika nemas sloboda?
Jas momentalno ziveam tuka i ne gledam nikakvi ogranicuvanja?
Narkomani nema,mislam ima i segde gi ima ama demek vo Skopje kako da gi nema:)
Svajcarija ti e najlosa zemja da znaes..Albanci,huligani vrie..
:salut:
верувам дека ја прошета ти цела Швајцарија па даваш ваков заклучок :tapp:

незнам како ви е на вам таму каде што сте, ама би ви препорачал еден одмор наместо во Македонија да го поминете во Швајцарија, и по можност најдете прво некој македонци кои веке живеат таму за да ви послужат како водич. Јас за жал сеуште живеам во Македонија и за овде нема да ви опишувам што е како е затоа што верувам дека сите знаете така да само ке ве гњавам ама пред извесен период имав можност да ја посетам на кратко швајцарија односно францускиот кантон (Лозана и околијата). Прво што ми падна во очи беше разновидниот народ и тоа како сите тие функционираат беспрекорно а благодарение на моќта на тамошните закони. Во главном се зборуваше француски, јас скоро секаде користев англиски мегјутоа супер поминува и германски а верувам дека и италијански. следно сто го забележав беше чистотата и квалитетот на водата за пиење (нормално од чешма), храната беше поскапа од нашата во македонија горе доле за некој си 30тина % а квалитетот беше горе доле ист. Малце се разочарав од асортиманот и цената на гардеробата ама и тоа не е така страшно затоа што тука е Италија. Друго од што се воодушевив беше инфраструктурата, секаде се стигнуваше без никаков проблем и за релативно кратко време безразлика дали ке патуваш со кола, автобус, воз или метро. Во принцип се работеше од понеделник до петок и тоа двократно затоа што поголемиот број на работни места беа на пауза од 12ч до 1ч (13ч), мислам дека невидов да се рабои втора смена а трета па ич. освен Мц Доналдс скоро и да немаше да видиш нешто отворено навечер. Викендите во главно се неработни и се наменети за прошетки, пикници и уживанција и што е најбитно најчесто во друштво на македонци. Под овие услови платите таму изнесуваа 3800 ФРН па нагоре, или во превод пообична плата беше некаде околу 4500-5500 ФРН . Климата беше поднослива, претежно сонце, без поголеми разлики со оваа во македонија (барем за периодот во кој бев). Географски ми беше многу многу слична со западна македонија. За вкусот на чоколадите и на кашкавалите нема да ви зборам, нормално од причина што во мојот речник непостојат соодветни зборови за опис :) ама затоа срдечно ке ви препорачам да ги пробате со дознака ЗАДОЛЖИТЕЛНО!!! :toe:

Ми е ЖАЛ што неможев да најдам работа (со Македонски пасош) и што не останав подолго, ама во секој случај барем ако некогаш во животов ми се укаже шанса да живеам надвор од Македонија и ако имам можност да бирам каде би сакал да живеам нема да се мислам и токму Швицарска ке биде мојот избор.
 
Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
верувам дека ја прошета ти цела Швајцарија па даваш ваков заклучок :tapp:

незнам како ви е на вам таму каде што сте, ама би ви препорачал еден одмор наместо во Македонија да го поминете во Швајцарија, и по можност најдете прво некој македонци кои веке живеат таму за да ви послужат како водич. Јас за жал сеуште живеам во Македонија и за овде нема да ви опишувам што е како е затоа што верувам дека сите знаете така да само ке ве гњавам ама пред извесен период имав можност да ја посетам на кратко швајцарија односно францускиот кантон (Лозана и околијата). Прво што ми падна во очи беше разновидниот народ и тоа како сите тие функционираат беспрекорно а благодарение на моќта на тамошните закони. Во главном се зборуваше француски, јас скоро секаде користев англиски мегјутоа супер поминува и германски а верувам дека и италијански. следно сто го забележав беше чистотата и квалитетот на водата за пиење (нормално од чешма), храната беше поскапа од нашата во македонија горе доле за некој си 30тина % а квалитетот беше горе доле ист. Малце се разочарав од асортиманот и цената на гардеробата ама и тоа не е така страшно затоа што тука е Италија. Друго од што се воодушевив беше инфраструктурата, секаде се стигнуваше без никаков проблем и за релативно кратко време безразлика дали ке патуваш со кола, автобус, воз или метро. Во принцип се работеше од понеделник до петок и тоа двократно затоа што поголемиот број на работни места беа на пауза од 12ч до 1ч (13ч), мислам дека невидов да се рабои втора смена а трета па ич. освен Мц Доналдс скоро и да немаше да видиш нешто отворено навечер. Викендите во главно се неработни и се наменети за прошетки, пикници и уживанција и што е најбитно најчесто во друштво на македонци. Под овие услови платите таму изнесуваа 3800 ФРН па нагоре, или во превод пообична плата беше некаде околу 4500-5500 ФРН . Климата беше поднослива, претежно сонце, без поголеми разлики со оваа во македонија (барем за периодот во кој бев). Географски ми беше многу многу слична со западна македонија. За вкусот на чоколадите и на кашкавалите нема да ви зборам, нормално од причина што во мојот речник непостојат соодветни зборови за опис :) ама затоа срдечно ке ви препорачам да ги пробате со дознака ЗАДОЛЖИТЕЛНО!!!
швајцарија е една од подобрите земји за живеење ... работа има , пари има ,за жена некоја швицарка да земеш тешко , даноци мали , има на одмор блиску кај да се отиде ...
ако веќе издвојувам некое место за живеење во CH тоа би било Лугано ...
 
V

viktora

Гостин
Koga trebase da biram kakov zivot bi vodel dali so prazna dusa a so poln dzeb,ili polna dusa a prazen dzep jas go odbrav vtorovo.I najiskrajno ama ic ne se kaam sto ne otidov vo stranstvo da ziveam,i da mala plata zemam okolu 300 evra ama barem site sme na kupce i ima koj da mi dojdi na gosti i kade da otidam na gosti.Mislam deka familijata e povazna od bilo sto.Pa duri i od 5.000 evra mesecno zosto nasmevkata na mojot 11 mesecen sin,baknezot na mojata sopruga vnimanieto na nasite braka i sestri,radosta na nasite roditeli e BESCENETA!!!
Pa i kraj kraja nekoj mora da ostane i da zivee vo Makedonija neli.
 

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
Во Македонија водам лош живот, таа е моја држава и ќе ја сакам до гроб, но вистина е, дека во МК животот е тежок посебно за луѓе од мали места кои одамна ја напуштија Македонија.
Еве кај нас во Италија, има поголеми плати, но малку останува за нас. Скоро ништо. Да имам сигрна работа во МК и ќе можам да си ги плаќам своите разходи веднаш се враќам. НЕМА НИШТО ПОУБАВО ОД ДОМА!!!
 
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.768
Поени од реакции
9.888
Во Македонија водам лош живот, таа е моја држава и ќе ја сакам до гроб, но вистина е, дека во МК животот е тежок посебно за луѓе од мали места кои одамна ја напуштија Македонија.
Еве кај нас во Италија, има поголеми плати, но малку останува за нас. Скоро ништо. Да имам сигрна работа во МК и ќе можам да си ги плаќам своите разходи веднаш се враќам. НЕМА НИШТО ПОУБАВО ОД ДОМА!!!
Ќе биде подобро ..ја сум убеден..
 
Член од
24 август 2011
Мислења
25
Поени од реакции
6
Zdravo do site makedonci okolu svetot......prvo kakva ubava ema na razgovor....kolku e zalno sto site ja imame napusteno tatkovinata za da najdeme podobar zivot na drugo mesto nekade daleku..Kolku e steta sto nemame drzava ili tatkovina sto bi gi privlekla site tie maldi deca sto ja napustija makedonija vkljucuvajki me i mene da ostaneme doma i da investirame vo sopstvenata tatkovina i da ja napraime podobro mesto za ziveenje za idnite generacii...stvarno steta....i gi citam skoro site vasi odgovori i se vklucuvam i samata sebi vo ova..site sme zaminale za podobar materijalen zivot stoe navistina zalno...Jas um vo amerika veke 8 godini..bev na istocnata strana edna godina i bese katastrofa...posle se preseliv na zapadnata strana od amerika i zivotot i lugeto i mentalitetot e mnogu razlicen...tuka e mnogu poubavo i se osekam poise kako doma...kako i dae makedonija non stop mi nedostiga. Edno sto sum srekna e deka tuka na zapadot lugeto se mnogu po fini i ne se FAKE sto bi rekle tuka vo amerika...imam dobra grupa na drugarki i drugari sto gi zapoznav na fakultet i do den denes uste se druzime...site se omazivme i imame deca i karieri i site sme uste prijateli...edna rabota sto mi se dopaga tuka e sansata da bides sto ke posakas, redot vo zemjata i zakonot za site e ist...steta sto go nemame toa doma vo makedonija...zavrsiv i magistratura tuka i sega rabotam vo atletska administracija na eden od fakultetite na zapadot...platite pomegu mene i mazot mi koj raboti vo zdrastvena biznis industrija se dobri imame dobar zivot..ne sme bogatasi ama mozeme mnogu raboti da si priustime...kako i dae vo amerika mozes da kupist sto sakas zasto kredit sistemot e dobro razvien...site amerikanci moze imaat golemi kuki, koli, bazeni, brodovi i neznma sto ama imaat u debelo kreditno saldo na koe dolzat mnogu pari i gi isplakaat koj znae kolku dolgo...drugo sto ne mi se sviga zivotot na imigrantite tuka..tesko e da se zemat dokumenti ako probuvas da uspees na najmoralniot etichen, praveden nacin...site sakaat da se mazat za koj stignat samo za da ostanat tuka...nevini deca se ragaat i na kraj brakot se raspaga zasto bil zapocnat na osnova nekoj da zeme dokumenti...SRAMOTA....doma site patuvame i trosime pari da gi vidime nasite semejstva ponekad se prasuvam za sto? Koga site bi mozele da bideme doma so niv. Kako i dae imam dve sestri vo makedonija i imaat dobar zivot dvete rabotat i idat seke leto na odmor vo ohrid ili grcka..veruvajte ne sekoj go prai toa tuka vo amerika zasto i da vozis do nekoe mesto pokraj okean da bides na plaza e ubavo ama damo hotelot za 10 dena ke te kosta pomegu 800-1000 dolari a kade tie hrana i malce za zabava..so tie pari ke ides nekolku pati na odmor doma ili vo nekoja bliska zemja do makedonija kako grcka, bugarija, turska...itn.. Najzaloso e deka makedonija ne gi ceni lugeto sto bi se vratile doma od stranstvo...so obrazovanie sto go imam se mislam sto bi pravela doma..mentalitetot na nasite luge bi te prasuvale zasto sum se vratila doma od Amerika i ako kazes deka si se vratil da i pomognes na svojata zemja najverojatno ke ti se smejat...bi bile ljubomorni deka si dosol od amerika da uspees vo makedonija i samo lugeto bi uzivale da te gledaat kako nema da se snajdes doma....taka da se prasuvam zasto bi se vratila i dali uopste bi nasla nekakva rabota..a da ne ja spomenuvam nasata korumpirana vlada..i nacinot da uspees samo so protekcii..lele majko dobivam glavobolko samo da pomislam na toa.. Kako i dae super e sekogas koga i da odam doma i da gi posetam moite roditeli i rodnini...da znaev deka ke najdam solidna rabota definitivno bi si otisla doma...samo bi cekala dodeka site deca mi se rodat tuka vo amerika...Pozdrav
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
да им се заблагодарам на членовите кој ја отворија и учествуваат на темава, да ги замолам администраторите да ја префрлат во општи муабети..не заради мене, туку заради нашите идни генерации, млади попаленковци

на кој 20 години медиумите им трубеа за ветениот европски рај во кој куките се од чоколада а улиците од злато, за земјите каде лугето се подобри покултурни и попријателски од Македонциве тука.

продолжете со муабетот, убаво е да се видат компарации и од прво лице сведоштва...
 

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
бидејки не можам со личен пример да учествувам (никогаш не сум сакал да заминам а сум можел) ке набројам неколку примери на пријатели и роднини.

- Торонто, од толку доследно почитување на правилата наша пријателка ке го изгубеше синот во чекалната кој се гушеше, докоторот не сакал да го прими, бидејки не му бил редот. Канада се соочува со недостаток на медицински персонал.

- Пријател се врати од Онтарио со зборовите, имам две керки, да ги омажам со белец е успех, со белец православен - бинго, со белец православен кој е од балканот - невозможно (настрана што образовниот систем до средно е катастрофално лош и површен) Роднините ми се вратија од Торонто во Лерин.нивни пријатели од Австралија градат кука исто така во Лерин.

- на поканата да ја посетат Македонија ми одговорија дека е криза и дека 700 долари за карта е премногу за нивниот буџет. да сум ги посетел јас нив. Братучедите ми живеат на саат време од центарот на градот, јас живеам на 5 минути. Вујко ми отплака доживотна хипотека за станот кој беше приморан да го купи - ние тука НЕ!

- Пријателка од Њу Џерси плачеше при вракањето назад, не разбрав зошто додека не почнав да соработувам со западњаците, додека не се наежив од стерилноста и површноста на тоа што останало од овие некогашни луге.

-Пријател Албанец се врати од Германија, - џабе парите кога нема кај и кога да ги трошам....

да не редам уште, можеби парите се за малку подобри, но животот е далеку потежок...
 

mandak

матапрчо
Член од
26 март 2009
Мислења
799
Поени од реакции
525
ами ај нешто од Абу Даби, земја каде што има недостиг на работна рака а воедно и огромни шанси за голема заработка, живот многу тежок заради климата единствено тоа е најголемата пречка екстремно високи температури.Цени дефинитивно пиниски од македонија во поглед на све од цигари до коли.....ке кажам некој : цигари 9 денари,кока кола 13 денари,виски 150 денари,водка 150 денари,патики 250 денари,кафе 60 денари- во ресторан 180 денари,а за облека тоа е друга приказна маици фармерки ова она скоро и без пари да се,има каде да се излези каде да се прошета има забава е само нокниот живот е малку посолен цените на алкохолот се повисоки.А луѓето така како да кажам тро одпоке затупани не знаат основни работи ама си фураат,другарство тешко дека ке стекнеш тука да неречам и нема шанса ако си дошол сам си го ебал утот на летање....сепак не е за останување за живеење не би останал.Жени алкохол ууууууу никој не ти брани има во изобилство и нема никаква пречка,ако си малку поотракан ке си напрајш пари ... хе па горе долу тоа е Абу Даби
 
Член од
18 октомври 2011
Мислења
166
Поени од реакции
78
Секаква емиграција од Македонија е штетна и погубна за Македонија. Според мене сите што емигрирале и не се вратиле се непатриоти. Јас разбирам емиграција од економски причини, меѓутоа да направиш пари и се враќаш назад. Сите знаеме дека 90% не се враќаат и оставаат поколенија таму кои за 2 генерации ниту знаат Македонски, ниту им е гајле за Македонија. Можеби е малку off topic, но јас сакам да ги обесхрабрам сите да што сакаат да заминат. Секој кој вели дека е горд Македонец, а во исто време седи во некој рандом странска држава со 200 000 евра на страна и неговите деца/внуци зборуваат туѓ јазик само прави штета. Жалам ако ова некого погоди во срце, али тоа е реалноста.
 
Член од
18 октомври 2011
Мислења
72
Поени од реакции
83
Емиграцијата е штетна и погубна за било која држава, но има и добра причина зашто има голем интерес за надвор. Факт е дека на темава коментирале 30тина луѓе, а што ќе остане ако искоментираа сите останати илјадници иселеници од македонија. Тек тогаш ќе ја сватиме правата приказна.

Светот е голем и не е исто секаде да живееш и работиш, и има разлика од карактер до карактер. Има луѓе и во Македонија живеат без пријатели.

Парите не се секогаш пресудни, овдека имам нормална работа со 350 евра плата што за наш стандард се доволни за живот без многу луксузи.

Сега аплицирам за виза за Америка, додека не ја добијам не ни сакам да помислам како би бил животот таму.

Од Европа, најмногу ми остави впечаток Шпанија со сончевите денови (повеќе од кај нас). И Париз заради архитектурата и заради српскиот кварт. А србите се многу срдечни и во странство и ќе ти помогнат за информации.

Малку офф-топик, интересно е да се прочитаат коментарите на тие што се веќе во туѓина.
 
Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Секаква емиграција од Македонија е штетна и погубна за Македонија. Според мене сите што емигрирале и не се вратиле се непатриоти. Јас разбирам емиграција од економски причини, меѓутоа да направиш пари и се враќаш назад. Сите знаеме дека 90% не се враќаат и оставаат поколенија таму кои за 2 генерации ниту знаат Македонски, ниту им е гајле за Македонија. Можеби е малку off topic, но јас сакам да ги обесхрабрам сите да што сакаат да заминат. Секој кој вели дека е горд Македонец, а во исто време седи во некој рандом странска држава со 200 000 евра на страна и неговите деца/внуци зборуваат туѓ јазик само прави штета. Жалам ако ова некого погоди во срце, али тоа е реалноста.
Se slozuvam deka sekoj koj otide ne pomisluva da se vrati i deka posle 2-3 koleno ne go ni zboruvaat Makedonskiot jazik se ispoozenat i,ispoodadat za stranci i toa e toa ...
Site imaat zelba de se vratat ama ne se vracaat pa ce navedat ..sostojbata vo MK bezbednosta itd kako tamu da nema narkomani manijaci, ,albanci pogotovo vo Germanija ,Svajcarska ,Austia polna e evropa so niv ...ipih
 
Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
дека емиграцијата е штетна,посебно со ваква невработеност и ваков низок стандард ва МК - ве молам немој да ги лажите луѓето ! секој за себе нека се одлучи дали ќе `рмба за 7-8000 МКД со кои самиот едвај ќе излегува на крај или ќе си ја побара некој среќата негде каде може да створи и куќа и стан и постабилен живот за потомството (нормално СЕ си има цена - нека ја заборави слободата)!

јас сум од БТ,во лето БТ и околијата се полни со повратници кои своите пари ги оставаат во својата матична земја(роден крај),економијата и те како живнува и сите услужни дејности - скоро да нема некој да се пожали ! напротив,сите го чекаат летото за да заработат нешто......да не зборувам за парите што ги праќаа/т(фати криза по светот) за нивните овде
 

Kajgana Shop

На врв Bottom