Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Ај ќе замолам за помош од поискусните тука да направат една кратка анализа за:
CB FIRST INVESTMENT BANK AD-SOFIA | 5F4 |
Да не постирам линкови, повеќе податоци ќе најдете на нет. Основни кратки факти на последна цена:
P/E=2.12 ; P/B=0.29 ....

Член од
27 март 2012
Мислења
18
Поени од реакции
2
Дечки, сакам да ве прашам како оди работата со даноци на профитите направени во странство преку акции? Купувам акции со цена Х, правам профит Y, и сега данок каде треба да плаќам? Генерално трејдам на американскиве берзи.

Благодарам за одговорот.

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67
Дечки, сакам да ве прашам како оди работата со даноци на профитите направени во странство преку акции? Купувам акции со цена Х, правам профит Y, и сега данок каде треба да плаќам? Генерално трејдам на американскиве берзи.

Благодарам за одговорот.
На секоја продажба и дивиденда имаш tax withholding (тоа автоматски обично при трансакција иде, незнам која платформа користиш ама провери си за колку си продал и колку ти легнале). Во МК капиталните добивки сеуште се ослободени од даночење. Во аконтативната нема графа за тоа.

Член од
27 март 2012
Мислења
18
Поени од реакции
2
На секоја продажба и дивиденда имаш tax withholding (тоа автоматски обично при трансакција иде, незнам која платформа користиш ама провери си за колку си продал и колку ти легнале). Во МК капиталните добивки сеуште се ослободени од даночење. Во аконтативната нема графа за тоа.
Најчесто деј трејдам на Interactive Brokers. Прашањето ми е сите акции кои ги купувам и продавам, имаат комисија од платформата. Најчесто се од 0.25 до 1 долар. Како што разбрав до сега, тоа се комисии на платформата, а не tax withholding. Е, сега, кога ќе ги враќам парите во мк, дали и како се оданочуваат?

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67
Најчесто деј трејдам на Interactive Brokers. Прашањето ми е сите акции кои ги купувам и продавам, имаат комисија од платформата. Најчесто се од 0.25 до 1 долар. Како што разбрав до сега, тоа се комисии на платформата, а не tax withholding. Е, сега, кога ќе ги враќам парите во мк, дали и како се оданочуваат?
Во МК капиталните добивки сеуште се ослободени од даночење. Во аконтативната нема графа за тоа.

Член од
27 март 2012
Мислења
18
Поени од реакции
2
Во МК капиталните добивки сеуште се ослободени од даночење. Во аконтативната нема графа за тоа.
Ти благодарам за одговорот. Истиот го потврдив и на http://www.ujp.gov.mk/mk/fizicki_lica/category/123

Капиталните добивки остварени од продажба на хартии од вредност и удели издадени од инвестициски фонд не се оданочуваат со данокот на доход до 31 декември 2022 година

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
Најчесто деј трејдам на Interactive Brokers.
Ако можеш да споделиш како ја финансираше сметката на Интерактиве Брокер? Јас пробав од банка да пуштам пари, но не ми дозволија затоа што во Македонија се уште е забрането да се поседуваат акции директно. Дозволено е само за преку овластени банки и брокерски куќи.

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67
Тие што имате преку interactivebrokers дали имате порака за помош од нив во случал да сте со отворена позиција за мај CLK0?

Член од
7 август 2012
Мислења
176
Поени од реакции
11
Zdravo etoro mi bara Bank/Credit card statement sto e ovoj dokument kaj moze da se najde?

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.492
Поени од реакции
2.495
Atraktivni akcii od 4 maj
Activision Bizzard
Mastercard
FastBalder
Amazon
Ericsson
Vonovia

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Некој да не знае какви си условите и трошоците за тргување кај Комерцијална Банка?

Член од
7 август 2011
Мислења
207
Поени од реакции
62
Dali e zapoznaen nekoj so USO FUND? Dali mozi da napravi nekoja rekapitulacija, analiza, dali treba da se investira vo ovaj fond? Blagodaram

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.785
Поени од реакции
5.060
Dali e zapoznaen nekoj so USO FUND? Dali mozi da napravi nekoja rekapitulacija, analiza, dali treba da se investira vo ovaj fond? Blagodaram
Подалеку од него...не ја следи нафтата. USO ETF e катастрофа. Подобро фјучерси земи или CFD. Но генерално заборави на нафта подобро ти е нафтени компании.

myarmyofone

Time and Space Traveller
Член од
23 март 2007
Мислења
72
Поени од реакции
67

Kajgana Shop

На врв Bottom