Ova e diskutabilno.
Ke ti posocam dva primera zosto vo moe mislenje, servilnosta e vrodena karakteristika.
Edniot primer e makedoncite, koi se kazuvaat kako bugari/grci/srbi, niz istorijata, pa duri i sega so bugarskite pasosi, promena na ime i slicni egzibicii.
Vtoriot ti se crncite robovi vo Amerika, koi iako bile pobrojni od nivnite gospodari, mnogu retko se osmeluvale da krenat raka i da se borat za svojata sloboda.
Кога се раѓаш, ти својот мајндсет го градиш према поблиската околина. Ако Македонците се под Турско 550 години, нормално е дека повеќето тоа ќе го гледаат како неменливо, пошто Турците ја притискале рајата, ја чувале без никакво образование и така натаму. Едноставно ја гледаш државата во која се родиле твоите дедовци генерации наназад.. Во оној момент кога Бугарија, Србија и Грција се ослободиле, нашите тие земји ги виделе како слободни и таму оделе на печалба, а подоцнешните генарации и се образовале во нивниот систем, кој ги учел дека се Срби, Бугари или Грци. Истите тие ги пуштале назад во Македонија, да основаат школи и да го учат населението дека Срби, Бугари и Грци. Впрочем голем број Илинденци биле егзархиски учители.
Баш добро еве што ги спореди Црнците. Сите ги донеле од различни места и сите тие имале различни јазици .. култури кога биле долго време подчинети, тие престанале да знаат што се, и останале да се само црнци. Така и Македонците, Македонството почнало да бледее, среќа еден мал дел од нас преку јазикот и народното творештво сме го сочувале идентитетот, иначе и ние ќе станевме како црнците.
А тоа зошто кога секогаш биле повеќе, а не се бунеле. Имало се бунеле, завршувале многу крваво, бидејќи позади господарите нивни стоеле армии, а тие биле ненаоружани и необучени за да бидат војници. Ако јас тебе ти дадам пушка, тоа тебе не те прави војник, туку глинен гулаб

Остај ти што викаат дека слободата е подобра мотивација. И кај нас кој биле на почетокот Македонските востаници? Ајдуците и платените војници од околните војни попут Иљо Арамијата, а не селаните.