Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

• Креатор на темата Креатор на темата StefusRefus
  • Време на започнување Време на започнување
Ај ќе замолам за помош од поискусните тука да направат една кратка анализа за:
CB FIRST INVESTMENT BANK AD-SOFIA | 5F4 |
Да не постирам линкови, повеќе податоци ќе најдете на нет. Основни кратки факти на последна цена:
P/E=2.12 ; P/B=0.29 ....

Дечки, сакам да ве прашам како оди работата со даноци на профитите направени во странство преку акции? Купувам акции со цена Х, правам профит Y, и сега данок каде треба да плаќам? Генерално трејдам на американскиве берзи.

Благодарам за одговорот.

Дечки, сакам да ве прашам како оди работата со даноци на профитите направени во странство преку акции? Купувам акции со цена Х, правам профит Y, и сега данок каде треба да плаќам? Генерално трејдам на американскиве берзи.

Благодарам за одговорот.

На секоја продажба и дивиденда имаш tax withholding (тоа автоматски обично при трансакција иде, незнам која платформа користиш ама провери си за колку си продал и колку ти легнале). Во МК капиталните добивки сеуште се ослободени од даночење. Во аконтативната нема графа за тоа.

На секоја продажба и дивиденда имаш tax withholding (тоа автоматски обично при трансакција иде, незнам која платформа користиш ама провери си за колку си продал и колку ти легнале). Во МК капиталните добивки сеуште се ослободени од даночење. Во аконтативната нема графа за тоа.

Најчесто деј трејдам на Interactive Brokers. Прашањето ми е сите акции кои ги купувам и продавам, имаат комисија од платформата. Најчесто се од 0.25 до 1 долар. Како што разбрав до сега, тоа се комисии на платформата, а не tax withholding. Е, сега, кога ќе ги враќам парите во мк, дали и како се оданочуваат?

Најчесто деј трејдам на Interactive Brokers. Прашањето ми е сите акции кои ги купувам и продавам, имаат комисија од платформата. Најчесто се од 0.25 до 1 долар. Како што разбрав до сега, тоа се комисии на платформата, а не tax withholding. Е, сега, кога ќе ги враќам парите во мк, дали и како се оданочуваат?
Во МК капиталните добивки сеуште се ослободени од даночење. Во аконтативната нема графа за тоа.

Во МК капиталните добивки сеуште се ослободени од даночење. Во аконтативната нема графа за тоа.
Ти благодарам за одговорот. Истиот го потврдив и на http://www.ujp.gov.mk/mk/fizicki_lica/category/123

Капиталните добивки остварени од продажба на хартии од вредност и удели издадени од инвестициски фонд не се оданочуваат со данокот на доход до 31 декември 2022 година

Најчесто деј трејдам на Interactive Brokers.

Ако можеш да споделиш како ја финансираше сметката на Интерактиве Брокер? Јас пробав од банка да пуштам пари, но не ми дозволија затоа што во Македонија се уште е забрането да се поседуваат акции директно. Дозволено е само за преку овластени банки и брокерски куќи.

Тие што имате преку interactivebrokers дали имате порака за помош од нив во случал да сте со отворена позиција за мај CLK0?

Zdravo etoro mi bara Bank/Credit card statement sto e ovoj dokument kaj moze da se najde?

Atraktivni akcii od 4 maj
Activision Bizzard
Mastercard
FastBalder
Amazon
Ericsson
Vonovia

Некој да не знае какви си условите и трошоците за тргување кај Комерцијална Банка?

Dali e zapoznaen nekoj so USO FUND? Dali mozi da napravi nekoja rekapitulacija, analiza, dali treba da se investira vo ovaj fond? Blagodaram

Dali e zapoznaen nekoj so USO FUND? Dali mozi da napravi nekoja rekapitulacija, analiza, dali treba da se investira vo ovaj fond? Blagodaram
Подалеку од него...не ја следи нафтата. USO ETF e катастрофа. Подобро фјучерси земи или CFD. Но генерално заборави на нафта подобро ти е нафтени компании.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom