Насилства во Македонија

Те разбрав дека поддржуваш да влегуваат во конфликт и да се тепаат од примерот што си го пишал.

Лошо е што проблемите што ги имаат воразсните, пробуваат да ги средуваат децата. Во теретана гледам доаѓаат дечки по 16-17 години, дел од навивачка група Комити, напалени ќе се тепале со ш*птари гледајќи ги глупостите на возрасните (кои треба да го решат проблемот со возрасните од другата страна, па макар и со војна и крвопролевање, а не да ги палат децата).

Идиоти имаш и меѓу нашите и меѓу нивните и најлош момент е деците што мислат дека оружјето во живо е како на кантер страјк, па ќе се закачат и некој ќе заврши под земја.
Ако се повторува насилството нормално дека ке влезеш у конфликт.Па зар ти ке дозволиш да те малтретира некој секој ден?
Ке си скроиш план ке избереш погодно место и време и ке дејствуваш,ако дојде до несакани последици ке си ја сносиш одговорноста

Ако се повторува насилството нормално дека ке влезеш у конфликт.Па зар ти ке дозволиш да те малтретира некој секој ден?
Ке си скроиш план ке избереш погодно место и време и ке дејствуваш,ако дојде до несакани последици ке си ја сносиш одговорноста
Мислиш дека дете во пубертет размислува од аспект на план? Не туку импулсивно прави глупост за која ќе се кае цел живот, ако заврши под земја проблемот решен одма, ако го отепа другиот (особено од браќава) има да спиеш со пиштол под глава цел живот ради крвната одмазда.

Мислиш дека дете во пубертет размислува од аспект на план? Не туку импулсивно прави глупост за која ќе се кае цел живот, ако заврши под земја проблемот решен одма, ако го отепа другиот (особено од браќава) има да спиеш со пиштол под глава цел живот ради крвната одмазда.
Ама не можеш така да размисуваш, од вакво размислување гледај до каде стигнавме.На се треба да се адаптираш во животот, живееме со таков народ во иста држава, ок ни прават проблеми, тогаш ние 3 пати повеќе ќе им правиме проблеми, нападнале деца во автобус, ние ќе им нападнеме 10 деца по автобусите и готово, така се решаваат сите проблеми.Ова не го кажувам како демек ќе се случи или требало да се случи, тоа не е во коренот на нашиот народ и јбг не можеш да му го всадиш сега.Знам и дека никогаш нема да се случи такво нешто туку само давам пример како единствено можат да се решат проблемите или подобро кажано како можеле.
Кога би живееле помеѓу малцинства кои се спротивни на овие сега тогаш ако мојот народ прави притисок на нив или ги потиснува би размислувал спротивно од ова но вака ситуација нема што да размислувам поинаку се додека не се смени нивното размислување.

Несериозното сфаќање на проблемите не донесе со ова овде, не само за овој проблем и за многу други.
Кај нас најголемиот дел сеуште низ муабет е силен и гласен а никаде ги нема на дело, низ муабет ги понижува шиптаритее(козоебачи, планинари,неписмени) а не можат да ја согледаат реалноста до каде дојдовме, зошто за ваков случај јас не знам некаде да е виден, мнозиството да е малтретирано од малцинството до овој степен.

Ама не можеш така да размисуваш, од вакво размислување гледај до каде стигнавме.На се треба да се адаптираш во животот, живееме со таков народ во иста држава, ок ни прават проблеми, тогаш ние 3 пати повеќе ќе им правиме проблеми, нападнале деца во автобус, ние ќе им нападнеме 10 деца по автобусите и готово, така се решаваат сите проблеми.Ова не го кажувам како демек ќе се случи или требало да се случи, тоа не е во коренот на нашиот народ и јбг не можеш да му го всадиш сега.Знам и дека никогаш нема да се случи такво нешто туку само давам пример како единствено можат да се решат проблемите или подобро кажано како можеле.
Кога би живееле помеѓу малцинства кои се спротивни на овие сега тогаш ако мојот народ прави притисок на нив или ги потиснува би размислувал спротивно од ова но вака ситуација нема што да размислувам поинаку се додека не се смени нивното размислување.

Несериозното сфаќање на проблемите не донесе со ова овде, не само за овој проблем и за многу други.
Кај нас најголемиот дел сеуште низ муабет е силен и гласен а никаде ги нема на дело, низ муабет ги понижува шиптаритее(козоебачи, планинари,неписмени) а не можат да ја согледаат реалноста до каде дојдовме, зошто за ваков случај јас не знам некаде да е виден, мнозиството да е малтретирано од малцинството до овој степен.
Ти ги третираш симптомите, а не причината за појава на истите.
Причината лежи во нефункционирање на институциите и клептоманската политика.
Со тоа што ти ќе напаѓаш на нив, тие на тебе ќе донесеш до хаос и ќе ти биди шубе да излезиш на улица и тебе и нив.
Ако ги средиме институциите и тој страв го донесиме врз политичарите (тие кои навистина не доведоа до ова дереџе) ќе имаш позитивна клима да ги доведиш работите во ред, законот ќе биде за секој ист и секој 5 пати ќе помисли пред да направи било каков прекршок.
Од тоа што не сме ни гласни ни силни, ниту пак правиме нешто сме до ова дереџе, немаме држава, немаме име, немаме никаков код.

Ти ги третираш симптомите, а не причината за појава на истите.
Причината лежи во нефункционирање на институциите и клептоманската политика.
Со тоа што ти ќе напаѓаш на нив, тие на тебе ќе донесеш до хаос и ќе ти биди шубе да излезиш на улица и тебе и нив.
Ако ги средиме институциите и тој страв го донесиме врз политичарите (тие кои навистина не доведоа до ова дереџе) ќе имаш позитивна клима да ги доведиш работите во ред, законот ќе биде за секој ист и секој 5 пати ќе помисли пред да направи било каков прекршок.
Од тоа што не сме ни гласни ни силни, ниту пак правиме нешто сме до ова дереџе, немаме држава, немаме име, немаме никаков код.
Види за да доведеш некој друг во ред прво треба да почнеш со самиот себе.
Народот кај нас гласа за да добие работа од 300е плата и да седи по цел ден и таква работа не испушта па по цена и детето да му биде нападнато по улиците.

Народот овде не сака да ги смени институциите ни па клептоманската политка, ни овде ни во Србија,Хрватска,Албанија,Босна, самиот народ е таков или според мене таквите навики му се наметнати и некој цврсто се обидува да не ги промени.

Се согласувам дека насилството можеби ќе побуни и кај нив поголемо насилство но на крајот победува оној кој е повеќе насилен, така да пред 15 години сме ја имале таа шанса но не сме ја искористиле, сега е доцна, сега има помалку инциденти од пред неколку години само затоа што поголемиот дел од младината кога ќе чуе некој да зборува на албански ја навреднува главата, или внимава што зборува ако седи на исто место до нив.Буквално странци во своја држава ни донесе таквото пасивно размислување.

Ти очекуваш да се направат некакви промени со нив а они гласаат за човек што им дал двојазичност и они тоа го рачунаат како голем напредок, што во истокот ќе има двојазични табли во здраствени установи а на западот кај нив ќе нема некој апарат со кој може да се открие некоја болест во рана фаза.

Ти ја сфаќам поентата верувај и јас би се ангажирал за истата ама во некое друго време и момент, до тогаш останувам на оваа теза.Дел од своите ставови ми е прашањето, како што го сметам за правилно фрлањето ѓубре во корпа а не во природа така го сметам и овој став како исправен и во даденава ситуација неопходен.

Инаку од лично искуство ти кажувам кога би прашал одредени луѓе, Албанци со кои работам и лани живеев ќе ти кажат дека немаат запознато по толерантен човек а во исто време и поголем патриот и човек што ја сака својата држава.
Секојдневниот живот од 6 месеца со Албанец муслиман, религиозен човек кој стануваше во 5 сабајле да се моли го докажа тоа за мене како личност.И со истиот а и со новите колеги со кои работам сум секогаш искрен(нормално скоро па никогаш не разговараме на такви теми зошто се знае како може да заврши муабет за политика) и до некаде им се јасни моите убедувања и ставови.
Јас немам ништо против Албанци како самите Албанци, имам против што истите имаат нешто против Македонија и македонскиот народ, исто како што имам и за сите останати(Грци,Бугари) и за оваа тема ги гледам истите тие како проблем кои треба да се реши(или требало) без разлика по која цена.

Најубво би било кога се би се решило преку ноќ ама светот не е таков.
Пак ќе кажам ова е мој став од пред некоја година и нешто, во минатото бев крајно национналистички настроен и размислував тотално од сегашна гледна точка погрешно, овој став кој го имам според мене мислам дека е вистинскиот.

Последно уредено:
Абе да ве прашам нешто за градски парк. Другар ме прашуваше дали има фрки со Албанци низ градски, дека му е страв да не му земат нешто и слично, а ја да му кажам дали има или нема, не знам. Така да се потпирам на тој што има седено во градски парк извесниов период да ми каже.

Абе да ве прашам нешто за градски парк. Другар ме прашуваше дали има фрки со Албанци низ градски, дека му е страв да не му земат нешто и слично, а ја да му кажам дали има или нема, не знам. Така да се потпирам на тој што има седено во градски парк извесниов период да ми каже.

За сега нема, ама на 26/27 март ни полиција не може да ти гарантира. :D

Приведени насилниците од Штип - Чулев на Facebook ги објави нивните идентитети
Наќе Чулев
пред 22 минути
Во врска со видеото кое утрово се споделува на социјалните мрежи, ја информирам јавноста дека од страна на Секторот за внатрешни работи Штип преземени се мерки за утврдување на идентитетот на лицата кои се препознаваат на видеото и истите се лишени од слобода за понатамошно постапување. Според информациите од ПС ОН Штип, станува збор за лицата С.А и П.Р.
За конкретниот настан и преземените мерки известено е основното јавно обвинителство.
Министерството за внатрешни работи ги презема сите потребни мерки за целосно расчитување на случајот.

ништо не објавил, само иницијали.... а може граѓани ги напишале на ФБ идентитетите...

Последно уредено:
Одвратно видео, неќам да го споделувам.

Да им честитам сега кога нив ќе ги затруднат у затвор. Ќе ги шинат од силување...

А каква и да е женава, има други начини за решавање на вакви проблеми. И да уценувала, има многу поелегантни начини да се справи човек со тоа.

Силувачи у зандана проаѓаат подобро од тастери само...

Последно уредено:
Се згрозив од видеото.

Секое чудо за три дена така и ова.
Ќе ги пуштат на условна и пак ќе глумат мафијаши низ град.
Само греота за девојчињава што доживуваат вакви трауми од психипати.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom