„Kakva civilizacija! U Engleskoj poništavaju zdravstveno osiguranje! Nemaju nikavih obaveza. Test košta 450 funti. Hoćemo u Rusiju, samo u Rusiju“, navela je portparolka Ministarstva inostranih poslo
Cisto se somnevam, no toa ne go menufa faktot deka tie se stranski drzavjani vo stranska drzava so stranski pasos i deka treba da se tretiraat kako takvi a ne da gi tretirame kako nasi pa uste i demek solidarnost so niv posto ete bile Makedonci. Tie prestanaa da bidat Makedonci onoj moment koga potpisaa svoevolno deka se bugari, ne koga zedoja pasos ili drzavjanstvo. Ednas ni go svrtija grbot, ke go svrtat pak vo prvata prilika koga ke im bidi prikladno. Ene im gi brakjata bugari ,neka si se solidariziraat so niv.
Aj Farang prosvetli me na so osnov se dobiva bugarski pasos? Ili uste podobro na so osnov 99.999% od ovie sto zaminale po Eu ili kade i da zaminale go dobile toj bugarski pasos.
Od taa gledna tocka niti jas niti ti im kazuvame sto se, samite si se imaat izjasnato.
Eve da zemime za tebe konkretno. Pretpostavuvam pokraj nasiot imas i drug pasos. Dali ti za toj drugiot pasos za da go dobies si trebalo da se otkazis od svojot narod i da se pisis deka si pripadnik na drug narod? Znaci ne od drzavjanstvoto, drzavjanstvo nase imaat site sto se rodeni tuka , i Romi, Bugari, Srbi, Albanci , Vlasi site.
Автоматски споено мислење:
Sega pod okupacija sme? Togas morale , jbg kako sto rece sega i ti sakas ne sakas novite dokumenti ke ti bidat severdjanski. No niv nikoj so sila ne gi teral. Sami taka resile. I koj sum sega jas ili ti da im kazuvame sto se koga sami si se izjasnile sto se.
Владе јасно ми е на кој начин го добиле пасошот. Јасно ми е што кнедли требале да голтнат, и претпоставувам дека на многу од нив тоа не било пријатно АМА тоа не го менува фактот дека се македонци. Не сакам да ги оправдувам, они си знаат, ама имам разбирање кога гледам дека просечна месечна плата во МКД е колку една просечна дневница овде. Налет тоа, ама во МКД голем дел од нив прашање е и дали воопшто работеле или биле во можност да најдат работа поготово во помалите градчиња...
Окулу мојот втор пасош отвараш интересна тема... Ние под националност во него сите сме пишани АВСТРАЛИЈАНЦИ. Неможеш бе ти да бидеш марсовец, ром или шипо а да пратуваш со АУС пасош. Така е во секоја нормална држава. Цела процедура за БГ пасош е уствари ненормална, не е етичка и се надевам еден ден ќе им се удри од глава.
Сега не сме под окупација ама сме под блокада. Владе јас не мислам дека сите тек така отидоа по пасош, ги тера ситуација, така да пак ќе кажам имам разбирања, да не си им во кожа на огромен дел.
Cudni veminja se , se biva od ovie. No ete hipotetticki ako dojde vreme da nema dvojni drzavjanstva , sto mislis koe ke go odberat najgolem broj od ovie sto se samosvestija i zaklucija deka se Bugari?
Pa ete celo vreme se puvas jas drzavno sum, lebot ke mi go zemat ili neznam sto ti se mota vo toa mozoceto.
I op naednas citas deka ne pravam razlika ni za ednite ni za drugite, i ednite i drugite spored mene se talogot na eden narod.
Tuku ajde jas ti odgovoriv, da vidime spored tebe koj se pogolemi makedonci. Ovie sto se pisaja dobrovolno Bugari ili ovie dobrovolno sto glasaa za promena na imeto na republikata?
Мислам дека 99% ќе се откажат од БГ пасошот ако веќе имаат земено документи од Шведска/Италија/Германија или кај и да се во ЕУ. Тој 1% што ќе го одбере БГ пред МКД пасошот или е бугарин, или има корист од тоа државјанство а таквите углавно или живеат во БГ или се во МКД па го користат пасошот за шверц или (незнам сега али порано) возат со БГ таблички... 99% го користат тој пасош како карта до крајната дестинација. Еве има тука со такви пасоши нека се изјаснат дали штом добијат трето државјанство ќе им е уопште битен БГ пасошот...
„Kakva civilizacija! U Engleskoj poništavaju zdravstveno osiguranje! Nemaju nikavih obaveza. Test košta 450 funti. Hoćemo u Rusiju, samo u Rusiju“, navela je portparolka Ministarstva inostranih poslo
Ако го тргнеш настрана ова срПско трабуњање и ср**е кроз густо грање, најсмешно е што кога би било вистина, олигарсите и нивните деца би биле во право да се вратат во Русија!
Може не сите ама голем процент од писменото население во Бугарија се македонци! Они се свесни ама малку од нив останаа во Бугарија, од тоа што е останато дел е пука сиромаштија кому не му е до никаква политика, дел е политкриминалци кои го користат моментот......
Немој само на Владе да му ги спомнуваш, малку му се нашите со бугарски пасоши ако се вратат, па уште и нови македонци од Бугарија
Владе јасно ми е на кој начин го добиле пасошот. Јасно ми е што кнедли требале да голтнат, и претпоставувам дека на многу од нив тоа не било пријатно АМА тоа не го менува фактот дека се македонци. Не сакам да ги оправдувам, они си знаат, ама имам разбирање кога гледам дека просечна месечна плата во МКД е колку една просечна дневница овде. Налет тоа, ама во МКД голем дел од нив прашање е и дали воопшто работеле или биле во можност да најдат работа поготово во помалите градчиња...
Ne be kano, ne si tuka i zatoa ne znaes. Nekoi zele pasos za da vozat poevtina kola , poevtina kola be. Ne deka nemale leb da jadat, ne deka im bilo tesko ili neznam sto, tuku za da vozat poevtina kola. Pretpostavuvam epten tesko im padna, mnogu knedli goltanle. I da im bilo tesko, oti na drugite lesno im bese? Na kolku vo procenti im bese lesno, ili im e lesno, na 1 % od naselenieto. Pa uste i koga se kurceja so toj pasos, barem ti znaes. Imase takvi temi, povekje od edna. I sega dojde jajceto na gazot, ama znaes nie sme makedonci. Kur moj se makedonci.
Окулу мојот втор пасош отвараш интересна тема... Ние под националност во него сите сме пишани АВСТРАЛИЈАНЦИ. Неможеш бе ти да бидеш марсовец, ром или шипо а да пратуваш со АУС пасош. Така е во секоја нормална држава. Цела процедура за БГ пасош е уствари ненормална, не е етичка и се надевам еден ден ќе им се удри од глава.
Vo pasosot normalno e da ne pisi nacionalnost vo smisla koja nie tuka ja podrazbirame tuku vo smisla na drzavjanstvo. Site vo Francija na pasosot im pisi francuzi, gledas banty crnec ama francuzin. Tebe ti pisi avstralijanec posto si drzavjanin na avstralija a ne deka si aborigin, taka da nemoj so vakvi eftini finti.
No Ti konkertno ne si zel avstralisko drzavjanstvo samo zatoa sto si se cuvstvuval aborigin ili pojma nema tamu sto. Si zel na osnov najverojatno na prestoj, deka tamu si roden, deka tvoite bile drzavjani no ne na nacin kako sto ovde pravime muabet.
Procedurata za BG pasos voopsto ne e nenormalna, manje vise i nie ja imame istata procedura inaku na koj nacin nasite od Mala Prespa bi dobile nase drzavjanstvo. Ako e na Bugarija nenormalna togas i nasata procedura e nenormalna.
Сега не сме под окупација ама сме под блокада. Владе јас не мислам дека сите тек така отидоа по пасош, ги тера ситуација, така да пак ќе кажам имам разбирања, да не си им во кожа на огромен дел.
Ako utre ti vlezam i te obijam, ti gi zemam site pari, ti ja zapalam kukjata i te ostavam na ulica gol i bos samo zatoa sto taka me nalagala situacijata ke imas razbiranje i za mene ?
Ti mozi se vodis po taa filozofija, jas se vodam po ovaa:
Pogolema cest ima neprijatelot koj bar otvoreno ti kazuva deka te mrazi, otkolku
onoj koj e do tebe, vika deka ti e prijatel i poleka te ostava sam.
Може не сите ама голем процент од писменото население во Бугарија се македонци! Они се свесни ама малку од нив останаа во Бугарија, од тоа што е останато дел е пука сиромаштија кому не му е до никаква политика, дел е политкриминалци кои го користат моментот......
Немој само на Владе да му ги спомнуваш, малку му се нашите со бугарски пасоши ако се вратат, па уште и нови македонци од Бугарија
Nema nasi sto dobile bugarski pasos na osnov na bugarski koreni, site se tie po nacionalnost Bugari. Sega pretpostavuvam ( ne velam deka e stvarno taka no ete pretpostavuvam) deka decata tvoj zele bugarski pasos na osnov na koj tuka se debatira pa ti kako roditel mozebi si najde za shodno da gi branis iako i tebe vo megjuvreme te pisale bugarin, pa naukata sto ke recela drn drn jarina. Toa se faktite, za da zemat bugarsko drzavjanstvo se pisale bugari i od toj moment tie za cel svet i posirokata vselena se bugari po nacionalnost so potpis so pecat so dokumenti. Taka da uste ednas nasi drzavljani po nacionalnost makedonci so bugarski pasos nema, ima nasi drzavljani po nacionalnost Bugari koi dobile dvojno drzavljanstvo na osnov na nivnite bugarski koreni.
A ako random bugarski drzavjanin podnesi baranje za nase drzavjanstvo na osnov na makedonski koreni, se odkaze od bugarskiot narod i ne se smeta pripadnik na istot tuku za pripadnik na makedonskiot ke go precekam so rasireni race isto kako i nasite od Mala Prespa sto bi gi precekal bez oko da mi trepni. Drugo za tvoja informacija nema novi makedonci vo Bugarija, si imalo od sekogas isto kako sto ima i vo Grcija, Albanija, Srbija i tie imaat potpolno pravo da dobijat nase drzavljanstvo ako sakaat samo po osnov na nivno poteklo, koreni, pripadnost. Isto kako sto i ovie nasite bugarcinja ste steknale so nivnoto.
Aj Farang prosvetli me na so osnov se dobiva bugarski pasos? Ili uste podobro na so osnov 99.999% od ovie sto zaminale po Eu ili kade i da zaminale go dobile toj bugarski pasos.
Od taa gledna tocka niti jas niti ti im kazuvame sto se, samite si se imaat izjasnato.
Eve da zemime za tebe konkretno. Pretpostavuvam pokraj nasiot imas i drug pasos. Dali ti za toj drugiot pasos za da go dobies si trebalo da se otkazis od svojot narod i da se pisis deka si pripadnik na drug narod? Znaci ne od drzavjanstvoto, drzavjanstvo nase imaat site sto se rodeni tuka , i Romi, Bugari, Srbi, Albanci , Vlasi site.
Sega pod okupacija sme? Togas morale , jbg kako sto rece sega i ti sakas ne sakas novite dokumenti ke ti bidat severdjanski. No niv nikoj so sila ne gi teral. Sami taka resile. I koj sum sega jas ili ti da im kazuvame sto se koga sami si se izjasnile sto se.
Владе, сѐ е борба за опстанок. Ти си успеал да се снајдеш во Македонија преку партија, на некој му докурчило партијашењето, отишол, извадил бугарски пасош и ја киднал од таму. Не затоа што се осеќал како Бугар, туку затоа што на тој начин гледал излез од немаштија. Немаштијата е таа која тера да си ги погазиш принципите и гордоста и да направиш нешто кое можеби и не ти одговара многу. Патротизмот, пријател, не ти дава леб. Патриотизмот ти носи поделби и ништо друго.
Владе, сѐ е борба за опстанок. Ти си успеал да се снајдеш во Македонија преку партија, на некој му докурчило партијашењето, отишол, извадил бугарски пасош и ја киднал од таму. Не затоа што се осеќал како Бугар, туку затоа што на тој начин гледал излез од немаштија. Немаштијата е таа која тера да си ги погазиш принципите и гордоста и да направиш нешто кое можеби и не ти одговара многу. Патротизмот, пријател, не ти дава леб. Патриотизмот ти носи поделби и ништо друго.
Ti belosvestko mome, gragjanka na svetot i posiroko prvo dali voopsto mozes so sigurnost da go dokazis ova sto go tvrdis za mene, kako jas sum se snasol preku partija. Oti nemoj jas da pocnam za tebe pa posle ke ima placenje i lelekanje.
Ti belosvestko mome, gragjanka na svetot i posiroko prvo dali voopsto mozes so sigurnost da go dokazis ova sto go tvrdis za mene, kako jas sum se snasol preku partija. Oti nemoj jas da pocnam za tebe pa posle ke ima palcenje i lelekanje.
Не можам да докажам ништо, нит те знам, нит те познавам, кажувам нешто според она што го имам прочитано за тебе. Не ми беше поентата да те нападнам лично, туку да ти докажам зошто луѓе прават нешто кое не им оди во прилог. Значи не ти објавувам војна на лична база, туку ти докажувам поента која тотално ја промаши. Ми се закануваш ли? Пукај!
Не можам да докажам ништо, нит те знам, нит те познавам, кажувам нешто според она што го имам прочитано за тебе. Не ми беше поентата да те нападнам лично, туку да ти докажам зошто луѓе прават нешто кое не им оди во прилог. Значи не ти објавувам војна на лична база, туку ти докажувам поента која тотално ја промаши. Ми се закануваш ли? Пукај!
Da sakav jas da pukam , imav priliki da pukam. I jas za tebe tuka dovolno imam procitano, ne se sekiraj.
I vo taa borba za opstanok ima raboti sto se pravat i raboti sto ne se pravat.
Ваа вака не а бива!
Дај пишете 10 македонски заповеди, што смее а што не смее да се прави, со нагласок ако си дијаспора! Па едно гласање и кога ќе ги финализираме, предлог за уставни промени. Вака џабе веземе, добро некој може и плете!
Ti mozi se vodis po taa filozofija, jas se vodam po ovaa:
Pogolema cest ima neprijatelot koj bar otvoreno ti kazuva deka te mrazi, otkolku
onoj koj e do tebe, vika deka ti e prijatel i poleka te ostava sam.
Владе ако Гоче Делчев и останатите дејци на ВМРО и војводите со своите чети кои при секое загушено востание и афера пребегуваат во соседна Бугарија, ги сметаш за Бугари тогаш ок сите кои имаат пасоши и прават прослави со македонски знамиња и песни се Бугари.
Спремен ли си тоа да се соочиш, оти има многу големи сличности помеѓу овие две групи, колку и да не можеме да ги споредиме зошто првите го ризикувале животот за наша слобода.
Во тоа време немало партии ама имало наши луѓе кои слугавале на отоманската империја и за возрат работеле против овие, не го дигале гласот како што и вие не го дигате гласот, седите на страна, како што и они седеле на страна и дејците биле приморани да се отргнат од едно такво опшество, па заминувале во планинте каде се свои на своето, каде секоја средба со Турчин нема да заврши со понижување кон него туку ќе бидат еднакви, и двајцата имаат пушки па кој ќе остане жив, остане.
Јас сум можел без проблем кога оваа сегашна влада правеше шарена револуција и буткаше режим да им се приклучам и со главата во земја да одам на протестите во Скопје да застанам со Албанците и да бидам дел од сето ова што и се случи на мојата и твојата држава, Република Македонија.Сум можел без проблем сега да влезам со средното кое го завршиш на струка и да земам 400е плата и немаше денеска да живеам овде мачно и да работам тешка работам.Мое беше само да се појавувам на состаноци и протести и кога ќе дојде време да гласам, работното место немаше да ми биде проблем.Знаејќи го сето тоа јас уште на 16 години тргнав во процедура на напуштање на Македонија, најпрво гледајчи излез во бугараки пасош како што го прават тоа многумина.Еве ти кажувам дека ни најмалку не сум среќен шо сум влезен во нивниот систем и запишан како "Бугарин" иако без потекло останав заглавен во тој систем.Од друга страна имам голема среќа и успеав да извадам друг европски пасош, и еве денес го користам истиот и затоа знам како им е и на другите Македонци.Но и покрај се јас не можам да се замислам да живеам надвор од Македонија иако туку се снаоѓам одлично и најверојатно и ќе го поминам најголемиот дел од животот во нашата Македонија, така да не можеш ти ни било кој да ми забрани да ја сакам Македонија и да се чуствувам она што сум.Хартија трпи се, се запишува и се брише, срцето и душата не можа никој да ти ги промени, за такво срце некогаш нашите предци останувале без глави од страна на окупаторите.
Не ширам ниту една пропаганда, ниту пак некогаш ќе го направам тоа, ако сум го сакал истото ќе го направев дома, сега наместо додека ти пишувам да си ја бришам потта од челото и да гледам уште колку минути ми останале од паузата, можев да дремам со некоја млада медицинска сестра и да му се радувам на тоа колку животот ми се погодил, а притоа татковината ми се распаѓа, оној кој искажува став дека е Македонец и е патриот завршува убиен на автобуска постројка, или пак е тепан од полицајци албанци на протест за името, албанскиот јазик станува официјален и ниеден човек во јавноста не се побунува(освен Столе од Вардар и градоначалникот на Велес Аце Коцевски при една конференција кога се говореше само на албански, не може да го споредиме со Столе ама вреди да се спомне дека се побунил)
Ако ти таквите луѓе ги сметаш за поголеми патриоти од овие тогаш си во голема заблуда.
Нема потреба да ја продолжуваме натаму дискусијата, Македонец си а на Македонец не можам да му мислам лошо и да ширам омраза кон него, иако половина народ ја заслужува истата.
Македонија за жал е полна со Вељановци, и од ситуацијава може да направиме споредба, народот кои не сака да ги прими своите браќа во овој тежок момент, според мене утре кога пак би дошол Турчинот, би бил сегашниот Вељан од Речица.
Владе ако Гоче Делчев и останатите дејци на ВМРО и војводите со своите чети кои при секое загушено востание и афера пребегуваат во соседна Бугарија, ги сметаш за Бугари тогаш ок сите кои имаат пасоши и прават прослави со македонски знамиња и песни се Бугари.
Спремен ли си тоа да се соочиш, оти има многу големи сличности помеѓу овие две групи, колку и да не можеме да ги споредиме зошто првите го ризикувале животот за наша слобода.
Во тоа време немало партии ама имало наши луѓе кои слугавале на отоманската империја и за возрат работеле против овие, не го дигале гласот како што и вие не го дигате гласот, седите на страна, како што и они седеле на страна и дејците биле приморани да се отргнат од едно такво опшество, па заминувале во планинте каде се свои на своето, каде секоја средба со Турчин нема да заврши со понижување кон него туку ќе бидат еднакви, и двајцата имаат пушки па кој ќе остане жив, остане.
Јас сум можел без проблем кога оваа сегашна влада правеше шарена револуција и буткаше режим да им се приклучам и со главата во земја да одам на протестите во Скопје да застанам со Албанците и да бидам дел од сето ова што и се случи на мојата и твојата држава, Република Македонија.Сум можел без проблем сега да влезам со средното кое го завршиш на струка и да земам 400е плата и немаше денеска да живеам овде мачно и да работам тешка работам.Мое беше само да се појавувам на состаноци и протести и кога ќе дојде време да гласам, работното место немаше да ми биде проблем.Знаејќи го сето тоа јас уште на 16 години тргнав во процедура на напуштање на Македонија, најпрво гледајчи излез во бугараки пасош како што го прават тоа многумина.Еве ти кажувам дека ни најмалку не сум среќен шо сум влезен во нивниот систем и запишан како "Бугарин" иако без потекло останав заглавен во тој систем.Од друга страна имам голема среќа и успеав да извадам друг европски пасош, и еве денес го користам истиот и затоа знам како им е и на другите Македонци.Но и покрај се јас не можам да се замислам да живеам надвор од Македонија иако туку се снаоѓам одлично и најверојатно и ќе го поминам најголемиот дел од животот во нашата Македонија, така да не можеш ти ни било кој да ми забрани да ја сакам Македонија и да се чуствувам она што сум.Хартија трпи се, се запишува и се брише, срцето и душата не можа никој да ти ги промени, за такво срце некогаш нашите предци останувале без глави од страна на окупаторите.
Не ширам ниту една пропаганда, ниту пак некогаш ќе го направам тоа, ако сум го сакал истото ќе го направев дома, сега наместо додека ти пишувам да си ја бришам потта од челото и да гледам уште колку минути ми останале од паузата, можев да дремам со некоја млада медицинска сестра и да му се радувам на тоа колку животот ми се погодил, а притоа татковината ми се распаѓа, оној кој искажува став дека е Македонец и е патриот завршува убиен на автобуска постројка, или пак е тепан од полицајци албанци на протест за името, албанскиот јазик станува официјален и ниеден човек во јавноста не се побунува(освен Столе од Вардар и градоначалникот на Велес Аце Коцевски при една конференција кога се говореше само на албански, не може да го споредиме со Столе ама вреди да се спомне дека се побунил)
Ако ти таквите луѓе ги сметаш за поголеми патриоти од овие тогаш си во голема заблуда.
Нема потреба да ја продолжуваме натаму дискусијата, Македонец си а на Македонец не можам да му мислам лошо и да ширам омраза кон него, иако половина народ ја заслужува истата.
Ilija so se gubis druze. Se vrati 200 godini nazad pojma nemam od koja pricina.
Temata bese ovaa. Dali Bugarite od nasata drzava koi zaminale nadvor kako drzavjani na druga drzava treba da gi tretirame isto so nasite drzavjani koi zaminale so nas pasos ili kako stranski drzavjani. Ete da ne bidat samo bugarite na tapet isto i ti posto si nadvor zaminat so drug pasos kako drzavjanin na druga drzava treba da te tretirame kako nas drzavjanin iako si zaminal so drug pasos. Jas velam deka ne treba i deka treba da te tretirame kako stranski drzavjanin koj prvo treba da se obrati prvo na drzavata so cij pasos si zaminal vo stranstvo, toa e nejzina obvrska. Posto e situacijata kriticna, pandemija ova ona ne treba voopsto da ti se dozvoli da vlezis vo republikata, uste pomalce da ti se organizira prevoz. Ako vekje si tuka da se oddelis od nasite gragjani vo posebni objekti nameneti za stranci i da ti se naplati privatno celo smestuvanje i lekuvanje kako na stranec posto toa i si. Ako nemozes da platis togas drzavata da ja kontaktira tvojata ambasada taa da te zgrizi i pod najhitno da te deportira od drzavata posto pretstavuvas zdravstven rizik za drzavata i finansiski tovar.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.