artkujna.mk
Додека ја гледав огромната количина на пиперки кои ни останаа, поточно, цели 300 килограми, наеднаш ми светна – ќе правиме ајвар и лутеница“, објаснува Виктор.
Во мигот кога му дошла оваа фантастична идеја, им соопштил на колегите, главно Индијци и Филипинци, дека цел ден ќе треба да лупат пиперки. На крајот од март, во време на корона, Индијци и Филипинци, на чело со македонски шеф, на брод закотвен во англискиот канал, денеска прават ајвар и лутеница!
„Пиперките ги испековме и од поголемиот дел се прави лутеница, а од помал дел – ајвар бидејќи имам многу мал број на Балканци, знам дека ајварот нема да биде популарен кај персоналот кој доаѓа од Азија, но лутеницата ќе биде“, сигурен е шеф Виктор.