Еве јас ќе ти објаснам... Познавам една куварка во АУС од МКД. Типкава е во години, се нафати да работи во еден одличен АУС ресторант за да си ги плати долговите во мкд и со надеж дека може понатака и да остане во АУС. Во АУС дојде пред скоро 3 месеци, некаде пред католички божиќ. Епидемијата почнува, од минатата недела има ЗАБРАНА за работа на ресторанти и кафичи во АУС. Како резултат на таа мерка окулу 1мил австралици (меѓу кој и она) губат работа. Изборот и е врати се во МКД и биди со семејството или умри овде на улица. Нема социјала ни здраствено пошто не е државјанин, нема плата, нема приходи во една од најскапите земји на светот. Има среќа што ете газдата се погоди на место па и плати карта до истанбул иако не мораше.Некој да објасни зашто се враќаат баш во време на пандемија? Нема смисла.
Такви се враќаат. Прашање е дали нешто зараборила и ако тоа ќе биде ситно. Ни крива ни должна наеба. Што е најтрагично мислам дека МКД ги затвори границите дур беше во авион кон Истанбул. Којзнае каков шок има преживеано кога и рекле неможе од Истанбул до СК пошто нашиве го затворија аеродромот. Нема БГ пасош за тие што сте толку огорчени од нив.
Јас на пример имав 3 карти (јас и мојве) да се вратиме во МКД на 10ти март, пред ова да буфне во МКД. Пишував на друга тема, план ми беше МКД - КОС да ја гледам ама одкако ја одкажаа па и вирусот одкако се разгори се откажав од скитање па останавме овде... Имам куќа во МКД ама овде ми е покомотно плус повеќе му верувам на системот овде. МКД е во карантин и има полициски час, овде сеуште слободно може да се движиме. Иако има 10 пати повеќе заразени од МКД овде пак има колку толку нормален живот... Сакам да ти доловам дека НИКОЈ со здрав разум не би се вратил баш во време на падемија...
Последно уредено: