Македонска берза

Член од
30 март 2018
Мислења
1.457
Поени од реакции
1.883
Можеби ниеднаш не известија дека паѓаше берзата, ама еве денеска им е ударна вест дека расте. Господ нека им е напомош на македонските граѓани со вакви „раздвижувачи“. Кој не ги прочитал, скапо ќе ги плати!

Screen Shot 2020-03-25 at 11.53.14.png

Член од
25 декември 2010
Мислења
40
Поени од реакции
3
realna sostojba kaj mene
Prodadov Tikves na 5000,00
cekam da kupam Alkaloid

Член од
27 ноември 2009
Мислења
963
Поени од реакции
921
Можеби ниеднаш не известија дека паѓаше берзата, ама еве денеска им е ударна вест дека расте. Господ нека им е напомош на македонските граѓани со вакви „раздвижувачи“. Кој не ги прочитал, скапо ќе ги плати!

Прегледај го приврзокот 240380
"КОМЕНТАРИТЕ СЕ СЛОБОДНИ, ФАКТИТЕ СЕ СВЕТИ" :pos: :pos:

Член од
27 март 2012
Мислења
18
Поени од реакции
2
Дечки, повторно истото прашање, бидејќи никој не ми одговори минатиот пат. Како е процедурата за отпочнување за купување на акции на мк пазар? И кои се fee-s?

Фала многу :)

Член од
16 декември 2019
Мислења
63
Поени од реакции
75
Дечки, повторно истото прашање, бидејќи никој не ми одговори минатиот пат. Како е процедурата за отпочнување за купување на акции на мк пазар? И кои се fee-s?

Фала многу :)
Ides kaj broker gi imas po bankite i imas posebno brokerski kukji, potpisyvas dogovor prefrlas pari na smetkata za trguvanje vo depozirarot mu kzuvas na brokerot sho da ti kupi i toa e toa.
Proviziite zavisat od mesto do mesto rasprasaj se niz brokerskive kukji i niz bankive (nlb kmb i sparkasse) soberi info i odluci si civi brokerski uslugi ke gi koristis

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Тотално непотребни ограничувања и во двете насоки. Исто ова со 1 саат пауза, не знам на кој генијалец му текнало. :facepalm:

Инаку денес имат снемано акии на продажба. Ќе видиме утре. Истите што не сакаат да продават денес, ќе се појават на -5%.

Македонскава берза е циркус во периодов.

Член од
27 март 2012
Мислења
18
Поени од реакции
2
Ides kaj broker gi imas po bankite i imas posebno brokerski kukji, potpisyvas dogovor prefrlas pari na smetkata za trguvanje vo depozirarot mu kzuvas na brokerot sho da ti kupi i toa e toa.
Proviziite zavisat od mesto do mesto rasprasaj se niz brokerskive kukji i niz bankive (nlb kmb i sparkasse) soberi info i odluci si civi brokerski uslugi ke gi koristis
Ти благодарам за одговорот Milojko123. Која брокерска куќа отприлика нуди најдобри услови, со други зборови е лидер на пазарот? Која ја користиш ти?

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Тотално непотребни ограничувања и во двете насоки. Исто ова со 1 саат пауза, не знам на кој генијалец му текнало. :facepalm:

Инаку денес имат снемано акии на продажба. Ќе видиме утре. Истите што не сакаат да продават денес, ќе се појават на -5%.

Македонскава берза е циркус во периодов.
Можеби треба да има ограничување надоле, а нагоре не?

Да, знам дека сме дарвинистичко пазарна економија :)
Но реакциите на берза во ваков период се прилично панични, со големи потреси надоле-нагоре. Да немаше во понеделник ограничување ќе отидеше надоле бар 10 посто. Исто и денес, ќе отидеше нагоре бар 10%. Ако имаш брз крах на берза, имаш и брз крах на економија.
Да има многу луѓе кои сакаат побрзо да го видат дното за да се вратат во игра. Само ситуацијата е таква што дното не се ни знае каде може да биде.

Американците секои две-три дена прават корекции надоле за проекциите на нивната економија. Последното е 30% на невработеност до -30-40% БДП.
Кај нас нема кој да се занимава со тоа :)
Автоматски споено мислење:

Ти благодарам за одговорот Milojko123. Која брокерска куќа отприлика нуди најдобри услови, со други зборови е лидер на пазарот? Која ја користиш ти?
Немаш баш лидер. Било која од банкиве ќе ти заврши работа. Од практични причини може е подобро да си земеш брокер во истата банка во која ти се парите.
Проблем во моментов е што брокерите од некои банки се пратени на работа од дома. Незнам какви им се процедурите за примање на нови клиенти.

Член од
5 октомври 2018
Мислења
25
Поени од реакции
9
На македонска берза има мал избор, на европските берзи преголем избор.

Прашања до сите:
Со која стратегија одбирате компанија во која инвестирате(или би)? Или барем бирате кандидати за подетално проучување? На кој пазар: германски, француски, британски? И да не сте го направиле тоа досега, како би тргнале во тој поход? Мислам дека е интересно за дискусија и различни совети и гледишта.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
На македонска берза има мал избор, на европските берзи преголем избор.

Прашања до сите:
Со која стратегија одбирате компанија во која инвестирате(или би)? Или барем бирате кандидати за подетално проучување? На кој пазар: германски, француски, британски? И да не сте го направиле тоа досега, како би тргнале во тој поход? Мислам дека е интересно за дискусија и различни совети и гледишта.
Имаш посебна тема за странски хартии од вредност.

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Мислам дека Комерцијална банка е меѓу најниските со провизии. Инаку јас тргувам преку НЛБ ОК се.

Член од
5 октомври 2018
Мислења
25
Поени од реакции
9
Имаш посебна тема за странски хартии од вредност.
Да, но мислам дека и тие што не инвестираат на странски берзи би било интересно да се види како размислуваат, или на кој начин би пристапиле кон решавање на овој предизвик. Но, ако е ептен проблем таа дискусија да се направи овде, тогаш се читаме на тој подфорум.

Член од
5 октомври 2017
Мислења
36
Поени од реакции
45

За некои кои се чудат зошто нема потоп на нашата берза, не ја заборавајте Ничеовата волја за моќ. Не е се до парите. Има луѓе што не знаат што да прават со кешот и лупаат. Како што ви рекле "си ги мерат таквите". Па после ќе седат во Управни одбори, ќе им се клањаат. Шо ќе ти е кешот, ако не те знаат.

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
342
Поени од реакции
333

Ги следам секој ден, известуваа и за падовите, но воглавно како секундарна вест. Не им е по ќеф изгледа да паѓа сток иксчејнџов..

Член од
5 јуни 2017
Мислења
126
Поени од реакции
90

Еве изгледа на некого од Вас желбите им се оствариле...од утре пак по старо, раст/пад +/- 10%

Kajgana Shop

На врв Bottom