Коронавирус (COVID-19)

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
Не знам како се законите за тие шо се со краткорочна работна виза во фирми како Мек Доналдс ама мислам дека законски им следува паричен надоместок од државата, барем за тие кои се со постојано живеалиште таму.
Мора да има некоја социјална помош. За глад нема да умрат, ваљда секој кој е надвор има настрана некое евро ама сепак тешка ситуација
Постојано живеалиште овде е кога ќе земеш перманент, односно минимум 5 години во Шведска.
И да имаат евро настрана, еве јас, плаќам кирија 1.300 евра месечно + струја, осигурување значи скоро 1.400 евра. Колку пари настрана има некој што едниот е градежник, другиот мие садови во кујна за да покрива толку високи режиски трошоци без работа?

Не ги бранам, но, само се обидувам да сфатам многу што сакаат да се вратат во таква ситуација.
Низ цела Европа има многу што имаат отидено да работат на 3 месеци, сега се ни таму ни ваму.
Иако за овде не знам колку ги има такви ама кажаа дека на сите што се “заглавени” и им поминуваат тие 3 месеци, ќе им се продолжи престојот на уште 3 месеци, доколку побараат.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.511
Поени од реакции
18.776
Постојано живеалиште овде е кога ќе земеш перманент, односно минимум 5 години во Шведска.
И да имаат евро настрана, еве јас, плаќам кирија 1.300 евра месечно + струја, осигурување значи скоро 1.400 евра. Колку пари настрана има некој што едниот е градежник, другиот мие садови во кујна за да покрива толку високи режиски трошоци без работа?

Не ги бранам, но, само се обидувам да сфатам многу што сакаат да се вратат во таква ситуација.
Низ цела Европа има многу што имаат отидено да работат на 3 месеци, сега се ни таму ни ваму.
Иако за овде не знам колку ги има такви ама кажаа дека на сите што се “заглавени” и им поминуваат тие 3 месеци, ќе им се продолжи престојот на уште 3 месеци, доколку побараат.
Те сфаќам скроз ама не мора да имаш перманент за да земаш социјална помош.
Ти веќе имаш исполнето акаса и да останиш без работа ( не дај Боже да се случи тоа) ќе земаш пари од државата.
Е сега не знам како е за овие шо се ојдени на помалце од 1 година,или пак тие на црно кои работат, лошо ептен

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.406
Поени од реакции
16.655
Ти веќе имаш исполнето акаса и да останиш без работа ( не дај Боже да се случи тоа) ќе земаш пари од државата.
Е сега не знам како е за овие шо се ојдени на помалце од 1 година,или пак тие на црно кои работат, лошо ептен
Социјално не ти плаќа кирија.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.013
Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Прегледај го приврзокот 238584
Прегледај го приврзокот 238585

Каков грип, мисирке? Грипот го предизвикува вирус од фамилијата Оrthomyxoviridae, додека Covid-19 e вирус од фамилијата Coronaviridae, во која спаѓаат и САРС и МЕРС.
Читај бе што има постирано, вакви либералци, секташи се проблем број 1 во држава. И ради нив 500 други ќе патат. На живци ми идат вакви морони. Screenshot_5.png

CafeDelMar

Luminance
Член од
29 октомври 2007
Мислења
6.505
Поени од реакции
14.691
За тие што се многу скоро овде зборував, другите се заштитени со а каса, ако плаќале.

Само ми падна многу жал. Овде нема да може да преживеат, назад сите ги пцујат зошто сакаат да се вратат ...
А се што треба е да ги носат сите во касарни во карантин и готово.

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.406
Поени од реакции
16.655
Како бе не ти е срам и во темава непрестано да јадеш гомна?
Аман отвори си друга тема и лечи фрустрации, остави ја темава за поважни информации.
Стварно еј, и у ваква ситуација сте обесправени, чајџилнице затвораат.
Арно Тачи напуштил денеска.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Како бе не ти е срам и во темава непрестано да јадеш гомна?
Аман отвори си друга тема и лечи фрустрации, остави ја темава за поважни информации.
Не ти е срам тебе у сред пандемија да браниш некојси си љокови таму што шират зараза само дека си од нивна националност?

Член од
5 март 2018
Мислења
16.511
Поени од реакции
18.776
За тие што се многу скоро овде зборував, другите се заштитени со а каса, ако плаќале.

Само ми падна многу жал. Овде нема да може да преживеат, назад сите ги пцујат зошто сакаат да се вратат ...
А се што треба е да ги носат сите во касарни во карантин и готово.
Јасно ми е, брат ми е во Малта и исплашени сме малце дома, не заради шо ќе остани на улица туку не се знае колку време ќе трае сево ова, можи месеци да тера

Kajgana Shop

На врв Bottom