Двојазичноста е долгорочно решение, требаше да се вметне 91, заедно со мерки против дискриминација, со тоа полесен пристап до образование, така денеска немаше да имаме волку проблеми.
Се тригерав затоа што ме интересираше што мислат младите македонци што требаше да направат постарите, кажав мое мислење погоре што мислам јас.
Мерки против дискриминација.
Во Тетово во општина, прво ти е напишано на албански па после на Македонски. Кичево, Гостивар, Дебар... Прво на Албански, па после на Македонски. Во одредени канцеларии во Тетово, Кичево, Гостивар, Дебар, Струга, немаш воопшто Македонско знаме. Имаш знамиња на албанија, америка, нато и европа. 90% од албанските кандидати/пратеници/јавни функционери, на 90% од излегувањата или било какви дискусии зборуваат на албански. Сите државни автобуси се двојазични. Оние по селата, се прво на албански. И се ова, во држава која се вика Македонија.
Груби излага јавно и се фали како тоа училиштата после толку години се 100% албански!!!!!!!!!!!!! Нема македонец ги истребивме!!!! Се гордее..
Ќе се населите некаде 2/3 фамилии, и одма барања: Џамија сакаме.
Абе не сакам да бидам идиот и да се вреѓаме, имам доста пријатели албанци. Ама другар, доста го потиш, ама озбилно. Твој народ се крена против мој, со пушка во рака... а едина држава која ве прими, ви отвори врата, ве спаси од геноцид. Ви даде кров под главите, ве вработи, ви дава гратис плати иако не работите. За на сето тоа, вие направите војна и убивавте наши луѓе. Споменик ви изградија, да го гледаме секој ден. Скандирате УЧК и се палите.
А секој ден, само се жалите дека нешто немате и ви фали.
Поголеми права имате од мене, како државјанин и човек кој што си ја сака државата и се гордее на знамето и химната. Додека туристи како вас, стануваат на странска химна и бацуваат туѓо знаме.
И сеа доаѓа време Македонска партија да ми коалицира со некоја си Беса која не почитува ништо што е Македонско. Да можат знаме Орел да стават, одма има да го сменат. Ги заболе за другата страна. Тоа ли е дискриминацијата? Хитлер братче..
А знаеш ли што е најголем проблем и иронија? Албанија, не ве е*е 2%. Абе не мрдаат со мало прсте. Не ве примаат да влезете у држава да работите.. Тоа е најстрашно од се.. т.е смешно е, шо знам. Ама лични политики на друга територија може не е проблем.
ps: Чисто за споредба. Во Америка над 20% зборуваат Шпански јазик. Кажи ми институција каде:
- Се збори на Шпански
- Се истакнува Шпанско/Мексичко/Колумбиско знаме
Абе Америка е Америка бе. Ти декларирај се како сакаш дома, јавно кога ќе излезеш си Американец. Има Америчко знаме да носиш.
"There are more
people speaking Spanish in the
U.S. than
Spain (~50 million speakers).
Си тераат политика кај нас, мора ова, мора тоа, ама дома.. дома е друго. Шетајте..