Феминизам!

• Креатор на темата Креатор на темата Птичји Грип
  • Време на започнување Време на започнување
Епа доказ, дека жените не ги бива за владеење, како што кажуваат дека ако они владееле, мед и млеко ќе било. :D

Кралот кога ќе земе некоја, таа се искачува на скалилото на моќта и е среќна.
Кралицата кога ќе земе некого, не е истата состојба. Види го Филип, безгласна буква, несреќен, а кралицата, огорчена, бидејќи никој не може да и парира, а ни повисока позиција да има од нејзе.

Елизабета I од Англија, можеби? Елизабетанското Златно доба? Не ја бивало сепак, а? Нешто ти верувам.

Елизабета I од Англија, можеби? Елизабетанското Златно доба? Не ја бивало сепак, а? Нешто ти верувам.
Златно да, ама златно за кого е друга работа. :pipi:

Без Џон Ди...007 тешко и она...без подршка на ангелите :cool:

Златно да, ама златно за кого е друга работа. :pipi:

За културата, уметноста и поезијата во тој временски период. Протеже и' бил и Вилијам Тресикопје.

Koga frlame random istoriski zenski likovi, toa za mene e Isabella of Castile, Crusader Queen, koja ja ima zaedno so nejziniot soprug Ferdinand od Aragon zavrseno krstonosnata vojna za Spanija, isteruvajki gi od zemjata muslimanite.
Potoa, taa go finansira Kolumbo, i e katalist za renesansnoto otkrivanje na Amerika.

Торкемада во чие време беше? Општо инквизицијата и домино ефектот, особено врз „слободните“ жени, мислам дека почнува тука негде тој период, reconquista-та, падот на Гранада...
Евреите како си поминале у нејзино владеење? :D

Na koi mislis? Za vladeenjeto taa rabotela zaedno so nejziniot ko monarh, nejziniot soprug kralot na Aragon, i tie dvajcata ja obedinile Spanija.
Dokolku mislis na glupostite na Kolumbo, taa koga videla deka ovoj i donel brod so robovi naredila da se oslobodat, i voopsto ne ja poddrzuvala taa praktika na robstvo.
Да, не ја подржувала, затоа имале цели гилдови на трговци со африкански робови, кои два века се натпреварувале со Португалците за монопол врз таа трговија. Патем, ја трансформирала Шпанската империја во доминантна светска сила во 15 и 16 век, откако до тој степен го исцедила целиот Американски континент од злато и сребро, со помош на принудна работа од домородното население, што количините кои ги пуштиле во оптек од овие благородни метали, предизвикувале монетарни кризи во Мингова Кина и Индија. Да не ги заборавиме и благословот на бројните конквистадори, кои со royal charter-и во име на круната, уништиле цели цивилизации, кои егзистирале со илјадници години во Централна и Јужна Америка. Жена (односно пар) за пример.

Toa bilo opsto trend u srednovekovna evropa. Angliskite, Francuskite kralevi isto taka gi isterale.
Nesto kako sho sea e trend koja drzava moze poveke migranti da nachuka.

А знаеш кога и зашто ги бркале....
Во моментот кога ќе снемале пари за трошење, па удри по Евреите, оти тие сепак не се однесувале расипнички, а и ги бива за економија.

Да не ги заборавиме и благословот на бројните конквистадори, кои со royal charter-и во име на круната, уништиле цели цивилизации, кои егзистирале со илјадници години во Централна и Јужна Америка.
Da ne zaboravime na site onie srednoamerikanski pleminja koi bile porobeni od Aztekite i koi bile prinudeni da dadat 20000 zrtvi a mozebi i poveke godisno koi go gledale Kortez kako spasitel i se svrtile protiv nivnite vladari-aztekite.
Автоматски споено мислење:

А знаеш кога и зашто ги бркале....
Во моментот кога ќе снемале пари за трошење, па удри по Евреите, оти тие сепак не се однесувале расипнички, а и ги бива за економија.
Bogami gi biva, gledaj koj vladee so svetot denes.

Da ne zaboravime na site onie srednoamerikanski pleminja koi bile porobeni od Aztekite i koi bile prinudeni da dadat 20000 zrtvi a mozebi i poveke godisno koi go gledale Kortez kako spasitel i se svrtile protiv nivnite vladari-aztekite.
Автоматски споено мислење:

Bogami gi biva, gledaj koj vladee so svetot denes.

Кој .... Ако ми кажеш евреите, грешка си, да биле они, немаше во таа вукојебина да прават држава :D

цивилизации

Тоа е...тежок збор. :D

Toa bilo opsto trend u srednovekovna evropa. Angliskite, Francuskite kralevi isto taka gi isterale.
Nesto kako sho sea e trend koja drzava moze poveke migranti da nachuka.

Абе знаеш како е, и Полска имала колаборанти, ама Германија не може да се пере со тоа дека „и Пољаци пријавуваа“. Ако зборуваме за Изабела, тогаш не може да издвојуваме. Ќе испадне „Хитлер бил стоик, принципиелен човек, си го сакал кучето...“ Не бива. Инквизицијата била чума, особено за жените и направила немерливи штети во понатамошната еманципација и интеграција на жените у јавен живот. Оваа жена тоа го финансирала. Веројатно со пари собрани од егзодусот на евреите. :D

Точно, меѓутоа мотивот на Шпанците за масакрите во Теночтитлан или Кахамарка, не произлегувал од нивната верба во правото на самоопределување на поробените домородни племиња, туку тоа што го виделе Монтезума толку накитен со злато, што личел на гето рапер.
Тоа е...тежок збор. :D
Некакви цивилизации биле. :)
Несофистицирани и со неколку вековен технолошки, економски и воен лаг позади цивилизациите од Евроазија, али цивилизации nonetheless.

Или сме компликатори со илјада модули или сме пештерски луѓе, што сме сега на крај? 
Не знам зошто мислиш дека овие две се неконзистентни. Пештерските луѓе ја имале истата мозочна структура со „илјада" модули што ја имаме ние, десетици илјади години п.н.е., не се пештерските луѓе битија со помалку комплексен мозок од нас. Теоријата за модули е парцијален аспект од целиот муабет и има некои проблеми, но каква и да е структурата на умот, тој не е различен кај нас и пештерските луѓе во голема мера ако земеме дека е емергентен феномен на мозокот. Развитокот од тогаш, па навака, е културолошки.
Небитна е социјалната хиерархија кај останати примати и цицачи, затоа што тие се далеку во ретровизор кога станува збор за ХСС.
Битна е зашто имаме заедничко еволутивно минато и постарите делови од мозокот ни се исти. Ако мајмуните имаат социјална хиерархија, абдуктивно може да заклучиме дека и пештерските луѓе имале. Бидејќи социјалната хиерархија се јавува во сите култури, може да постулираме еколошка валидност во истата и да ја изведеме како резултат на човековата природа. Аналогиите во однесувањето помеѓу луѓето и бонобо мајмуните и/или шимпанзата е поголема отколку помеѓу луѓето и рептилите, на пример, што може да се изведе од поголемата сличност на ЦНС. Поради тоа, мајмуните, па и глодарите, се користат како животински модели за психолошки испитувања.
Не се митови, мит е погрешната премиса дека жената бирала маж со ресурси, постар, помудар итн. Па оттука натаму имаме недоразбирање 

Во малите групи ловци-собирачи,15-30 единки, кои биле нели, најчести за време од 210000 години, цивилизација имаме 6К, како една женка на ХСС би одбрала мажјак А спроти мажјак Б, ако можеш тоа да ми го појасниш, сликовито, бидејќи земајќи во предвид психо-физичката супериорност на мажјакот ХСС спроти женката ХСС (поголем мозок, поголема мускулатура, појаки коски итн.), баш ме интересира на кој начин жената била во положба да бира кога на пар боксови од нејзиното НЕ била сигурица за секс за мажјакот. Да не случајно мажите бирале жени према примарни знаци за плодност? 
Ова ти го објаснив во минатиот пост.
Мора да имало некои епигенетски промени, бидејќи поведението на ХСС се менува драматично пред и пост постојаните населби/села/градови/држави.
Тоа можеби би било точно ако навистина имало таква промена во однесувањето. Но за тоа треба да понудиш докази.
Ако имаш читано нешто за старите војни, мислам баш оние во време и после Сумер, Саргон Акадски и тие манијаци, ќе забележиш дека силувањето било една од наградите кои победникот ги очекувал, биле силувани цели градови, па се до Босна 92-95 кога имало десетици илјади силувани жени, власта над почвата значела и власт над матката. И сеуште значи во Конго или Судан, пример. Тоа укажува на некакви промени во структурата на мозокот затоа што се работи за милиони силувачи.
Силувањето постои како феномен, но ако забележиш, даваш примери за силувања на членови надвор од едно племе (војни), што е логично. Луѓе од други племиња не сакаат туѓи гени. Други се правилата за силување во рамките на едно племе.
Пиши (пошто е пдф):
The Evolutionary Psychology of Human Mate Choice

Женките во животинското царство вршат селекција и кај другите видови, за ова има многу докази, а истото се аплицира и кај праисториските луѓе. Не знам зошто ова ти е чудно. Можеш да изложиш докази за твоето тврдење дека женките кај луѓето од праисториските племиња не го избирале својот партнер, туку оплодувањето се вршело само со силување?

Не знам зошто мислиш дека овие две се неконзистентни. Пештерските луѓе ја имале истата мозочна структура со „илјада" модули што ја имаме ние, десетици илјади години п.н.е., не се пештерските луѓе битија со помалку комплексен мозок од нас. Теоријата за модули е парцијален аспект од целиот муабет и има некои проблеми, но каква и да е структурата на умот, тој не е различен кај нас и пештерските луѓе во голема мера ако земеме дека е емергентен феномен на мозокот. Развитокот од тогаш, па навака, е културолошки.

Битна е зашто имаме заедничко еволутивно минато и постарите делови од мозокот ни се исти. Ако мајмуните имаат социјална хиерархија, абдуктивно може да заклучиме дека и пештерските луѓе имале. Бидејќи социјалната хиерархија се јавува во сите култури, може да постулираме еколошка валидност во истата и да ја изведеме како резултат на човековата природа. Аналогиите во однесувањето помеѓу луѓето и бонобо мајмуните и/или шимпанзата е поголема отколку помеѓу луѓето и рептилите, на пример, што може да се изведе од поголемата сличност на ЦНС. Поради тоа, мајмуните, па и глодарите, се користат како животински модели за психолошки испитувања.

Ова ти го објаснив во минатиот пост.

Тоа можеби би било точно ако навистина имало таква промена во однесувањето. Но за тоа треба да понудиш докази.

Силувањето постои како феномен, но ако забележиш, даваш примери за силувања на членови надвор од едно племе (војни), што е логично. Луѓе од други племиња не сакаат туѓи гени. Други се правилата за силување во рамките на едно племе.
Пиши (пошто е пдф):
The Evolutionary Psychology of Human Mate Choice

Женките во животинското царство вршат селекција и кај другите видови, за ова има многу докази, а истото се аплицира и кај праисториските луѓе. Не знам зошто ова ти е чудно. Можеш да изложиш докази за твоето тврдење дека женките кај луѓето од праисториските племиња не го избирале својот партнер, туку оплодувањето се вршело само со силување?

Не објасни туку ја враќаш топката на противничка половина од пред свој шеснаесетник :)
Не е мое туку на други, тврдењето дека мажите бирале жени. Бидувајќи ловци, риболовци, simple craftsmen, развивајќи ги психомoторните функции во огромен временски период, бидувајќи психички и физички поактивни од жените, заедно со сировата сила на нивна страна, сам се наметнува заклучокот кој кого бирал.
Повторно прашувам, бидејќи не знам, како се случувало да женка одбере мажјак во тие дамнешни човекови времиња :)
Знам за подоцна дека не бирале ниту мажи ниту жени туку нивни родители и родбина, ама тоа е веќе кога имаме развиени цивилизации, и браковите се држеле до социоекономската линија на која припаѓале идните зет и невеста.

Промените се евидентирани од археолози, скелетите на земјоделци од почеток па и понатаму биле многу подеформирани во однос на скелетите на ловци-собирачи пред нив, животниот век бил намален, циклусот на хранење, спиење и било каква дејност тотално зависен и врзан за земјата и плодот кој се одгледува, војни, алкохол, тешки епидемии поради чување на домачи животни (непознати болести за ловци-собирачи) итн. Ме мрзи да барам линкови, ако инсистираш, во ред :)
На линкот што го стави се споредуваат пештерските цртежи со апстракции на Пикасо, ок, може и тоа, но тоа го имаме мноооогу подоцна, каде се слики од пред 87,000 години? Нема. А мозокот ист. Черипикинг али ајде.

Дали навистина мозочната структура останала скроз иста? Бидејќи немаме примерок на ХСС мозок од пред 66,666 години за да можеме да го ставиме на скен, на кој начин го земаш тоа за факт? Ако се знае дека првите ХСС имале малку говорни способности, развојот на јазици доаѓа подоцна, апстрактната мисла и сликите по пештери се јавуваат тек во 25% од постоењето на ХСС, неолитската револуција дури пред само 13К, како тоа мозокот на човек од 2020 е скроз ист со оној на неговиот далечен предок пред 66,666 години?

Се согласувам дека делиме многу со животните, имаме и рептилски дел од мозкот задолжен за knee-jerk реакции и за бегање од опасности итн, но да се задржиме на ХСС затоа што животинското царство е шарено и бара премногу куцање на тастатура а има материјал за многу чери пикинг како случајот со популаризацијата на наводните алфа-мажјаци по запад во скорешно време, може да се избере и Хиена наместо Волк, кај Хиени има сосема друга, бизарна динамика :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom