Криминалци и криминални групи во МК

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.305
Поени од реакции
5.911
Нешто постаро и многу добро исперцепирано.

Uhapšen albanski kriminalac Arslan Nuši

Autor: Mile Radenkovićutorak, 14.04.2009. u 22:00

Арслан Нуши

Od našeg dopisnika
Skoplje, 14. aprila – U ponedeljak, u cik zore, specijalci makedonske policije su u improvizovanoj čajdžinici u skopskom selu Krušopek uhapsili poznatog kriminalca Arslana Nušija, nesuđenog atentatora na bivšeg makedonskog predsednika Kiru Gligorova.
Očigledno je da je neko policiji „na tacni” servirao kriminalca za kojim su tri godine bezuspešno tragali Interpol i MUP Makedonije.
Intrigantno je svakako to što je Arslan Nuši, poznatiji kao Bos, potkazan policiji u vreme kad su njeni vodeći operativci bili zauzeti poterom za kriminalcima koji su dva dana pre toga, usred bela dana, opljačkali ekspozituru Pro kredit banke u centru Skoplja.
Hapšenje Nušija u ovdašnjim medijima je plasirano kao vanredan uspeh makedonske policije, ali je izostalo ključno pitanje: kako je bilo moguće da se toliko traženi kriminalac, u svom luksuznom džipu, nesmetano vozika i šepuri u rodnom Grčecu i okolnim skopskim selima a da za policiju ostane nevidljiv?
Nuši se desetak poslednjih godina u policijsko-političkim i medijskim pričama uvek pojavljivao u trenucima kad je nekome trebalo da pažnju i policije i javnosti skrene sa nekih krupnijih događaja u samoj Makedoniji.
U genezi priče o sitnom kriminalcu koji je sticajem okolnosti postao medijska ličnost, nerazjašnjena ostaje njegova uloga u krupnim kavgama i obračunima u vrhovima makedonske policije, u kojima se ovaj pojavljivao kao povod.
Za Nušija se prvi put čulo nekoliko meseci posle atentata na bivšeg makedonskog predsednika Kiru Gligorova (3. oktobra 1995. godine), kad je tadašnji ministar policije Ljubomir Frčkovski objavio da je makedonskim organima gonjenja poznat identitet atentatora.
Do junaka takozvane bratislavske veze i atentatora na Gligorova došlo se posredstvom izvesnog Osme Vatreša, koji je najpre češkoj, a zatim i makedonskoj, policiji ispričao kako mu se lično Nuši pohvalio da je on pokušao likvidaciju Gligorova.
U februaru 1996. godine „atentator” je uhapšen na graničnom prelazu prema Bugarskoj, ali dvodnevno ispitivanje nije dalo rezultata. Nuši, njegov brat Naim Leskovica i poznati albanski kriminalac Petrit Ame oslobođeni su jer se pokazalo da nemaju nikakve veze sa atentatom. Nušiju je čak vraćen falsifikovani hrvatski pasoš, a on je, u znak zahvalnosti i „zbog ličnih simpatija”, tada već oporavljenom Gligorovu poklonio blindirani „mercedes”.
Kasnije je utvrđeno da „mercedes” ne samo što nije bio blindiran već je bio ukraden negde u Nemačkoj. Primalac poklona, tadašnji ministar makedonske policije Frčkovski, kasnije je bio optužen za saradnju sa kriminalcima i čak mu je pretila opasnost da zbog toga bude uhapšen.
Nuši je u međuvremenu nastavio da se bavi „unosnim poslovima”. U blizini graničnog prelaza Blace prema Kosovu sa svojom bandom oteo je kosovskog biznismena Ljuljzima Begaja i za njegovo oslobađanje tražio 500.000 evra.
U pregovorima oko otkupa kriminalci su napravili grešku i specijalci MUP-a Makedonije potpomognuti policijom Unmika uspeli su da oslobode kidnapovanog biznismena i da uhapse deo bande. Arslan Nuši je uspeo da pobegne i u odsustvu je osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora.
Prilikom prekjučerašnjeg hapšenja u Nušijevom džipu je pronađeno oružje, municija, dve radio-stanice, specijalni mobilni telefoni i maskirna uniforma, slična onoj koju su nosili pljačkaši skopske Pro kredit banke. Da li je Nuši bio organizator te pljačke, da li je policiji „otkucan” da bi ga se otarasili kosovski kriminalci sa kojima je tesno sarađivao... samo su neka od pitanja koja čekaju odgovor.

Член од
11 јули 2014
Мислења
3.088
Поени од реакции
4.461
Прегледај го приврзокот 235486
Горан Мујо во 2001. И нормално се знае, за шефот Галил за другите Калашникови :D
Некако не соодветствува сликава со тоа што го пишуваше поназад, нели беше воен профитер за шпорети и бела техника :) ?
Со таа моќ што ја имаше Мујо, место под јорган планина, гинеше по Шара и Липковски регион.

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.305
Поени од реакции
5.911
Некако не соодветствува сликава со тоа што го пишуваше поназад, нели беше воен профитер за шпорети и бела техника :) ?
Со таа моќ што ја имаше Мујо, место под јорган планина, гинеше по Шара и Липковски регион.
Немав некој став исто како за сите други, само ја пишував вистината. И за воа што сакаш да го испровоцираш немам став, не е моја работа дали бил повеќе херој или криминалец. (y)

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Токму истото ќе му го пишев ама заклучив дека не вреди да се препукаваме со детиште.

Ова кога го постира (цитираното негово под овој текст), а претходно го изнаплука Мујо и сите (меѓу кои и домашните негови) што ја бранеле татковината ги стави во еден кош, не вредеше никаква понатамошна комуникација и дебатирање со него.
Колку за инфо, не ти е простено. Кога ќе одиш на другиот свет барај од Мујо прошка што си го плукал јавно, а реално си бил мрсул кога тој, татко ти и луѓе како нив ја бранеле татковината.

Ние тука нема што да ти простуваме или не, во денешно време секој кој има интернет дома можи да јади бурек на социјални мрежи и форуми. Така да, слободно.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.809
Токму истото ќе му го пишев ама заклучив дека не вреди да се препукаваме со детиште.

Ова кога го постира (цитираното негово под овој текст), а претходно го изнаплука Мујо и сите (меѓу кои и домашните негови) што ја бранеле татковината ги стави во еден кош, не вредеше никаква понатамошна комуникација и дебатирање со него.

Колку за инфо, не ти е простено. Кога ќе одиш на другиот свет барај од Мујо прошка што си го плукал јавно, а реално си бил мрсул кога тој, татко ти и луѓе како нив ја бранеле татковината.

Ние тука нема што да ти простуваме или не, во денешно време секој кој има интернет дома можи да јади бурек на социјални мрежи и форуми. Така да, слободно.
За да браниш нешто од некого, треба да имаш прво мозок и да лоцираш кој е непријателот. Главен непријател се баш тие што чии команди овие слушале. Доколку сакале да одбранат државата прво предавниците команданти ќе ги стокмеа, а после лесно со шќиптарите. Бучко и Бошковски влакно не им фали, а зацрнија фамилии.

Исто и мвр, ги наместија, колеги им загинаа, наместо да им отидат на тие што ги пратиле и со 2еур да одбранат државата, тие се продадоа за 5000-70.000 еур.

Така да не мешај патриоти и профитери.

Член од
24 мај 2014
Мислења
5.305
Поени од реакции
5.911

А луѓе од Мвр и Арм што биле по единиците во војната и што ми кажувале дека вистина Лавовите грабале, од љубомора ли зборат?

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
За да браниш нешто од некого, треба да имаш прво мозок и да лоцираш кој е непријателот. Главен непријател се баш тие што чии команди овие слушале. Доколку сакале да одбранат државата прво предавниците команданти ќе ги стокмеа, а после лесно со шќиптарите. Бучко и Бошковски влакно не им фали, а зацрнија фамилии.

Исто и мвр, ги наместија, колеги им загинаа, наместо да им отидат на тие што ги пратиле и со 2еур да одбранат државата, тие се продадоа за 5000-70.000 еур.

Така да не мешај патриоти и профитери.
Де бре ама се попали.
Вака реагираш на се' околу тебе?
Кажи ми, ако не успеале другите да му дрмнат метак во глава на бучко, бошковски или кој и да е (ете денес пола политичка „елита“ најверојатно заслужува) дали ти си херојот кој тоа прв ќе го направи?
Или сите сме јаки на тастатура и делиме мозок?

Да, точно е дека има Македонија еден куп предавници, впрочем не ни знае за нешто друго во својата историја, но вакви изливи по форуми на патриотизам немам видено до сега, особено кога си ја напаѓате „вашата“ страна.

Ај супер, добро е да морализираме сите и да пишиме дека во таа фингерајка војна нашиве не биле цвеќиња за мирисање, ама како не видов еден албанец да напиши дека нивната страна биле обични ратни профитери кои шиткаат бела техника.
Упс, заборавив, нивните шиткаа кокаин и човечки органи. Ах, семантика.

А луѓе од Мвр и Арм што биле по единиците во војната и што ми кажувале дека вистина Лавовите грабале, од љубомора ли зборат?
Види, кога сме веќе кај празни муабети т.е. рекла казала можи и некој бивши на сестра ти трвди дека е најголема курва у град ама не зедовме на форум да го пишиме тоа.
Така да остави ги муабетите од типот овој рече, оној рече.

Било што било, наместо да плукаш по луѓе како Мујо и како татко ти кои можеа да добијат метак во глава додека ти мирно си спиел дома ете земи напиши нешто за некој албанец кој во таа 2001 дилал дрога и слично (па да видиме како ќе си поминиш). Ваљда со иста леснотија ќе го направиш тоа како што го правиш за „своите“.

Последно уредено:
Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.809
Де бре ама се попали.
Вака реагираш на се' околу тебе?
Кажи ми, ако не успеале другите да му дрмнат метак во глава на бучко, бошковски или кој и да е (ете денес пола политичка „елита“ најверојатно заслужува) дали ти си херојот кој тоа прв ќе го направи?
Или сите сме јаки на тастатура и делиме мозок?

Да, точно е дека има Македонија еден куп предавници, впрочем не ни знае за нешто друго во својата историја, но вакви изливи по форуми на патриотизам немам видено до сега, особено кога си ја напаѓате „вашата“ страна.

Ај супер, добро е да морализираме сите и да пишиме дека во таа фингерајка војна нашиве не биле цвеќиња за мирисање, ама како не видов еден албанец да напиши дека нивната страна биле обични ратни профитери кои шиткаат бела техника.
Упс, заборавив, нивните шиткаа кокаин и човечки органи. Ах, семантика.

Види, кога сме веќе кај празни муабети т.е. рекла казала можи и некој бивши на сестра ти трвди дека е најголема курва у град ама не зедовме на форум да го пишиме тоа.
Така да остави ги муабетите од типот овој рече, оној рече.

Било што било, наместо да плукаш по луѓе како Мујо и како татко ти кои можеа да добијат метак во глава додека ти мирно си спиел дома ете земи напиши нешто за некој албанец кој во таа 2001 дилал дрога и слично (па да видиме како ќе си поминиш). Ваљда со иста леснотија ќе го направиш тоа како што го правиш за „своите“.
Ако некој се пали, тоа си ти, никој друг.
Не ја префрлај топката на другите.
Овие што ги величиш, дале заклетва дека ќе ја бранат државата од секаков непријател, значи ако знаеш кој е непријателот и не го средиш, значи си соработник.
Плус тие имаат оружје не јас, тие земаат плата и ред други бенефиции.

Ај сеа продолжи величи ги, додека тие истите се главни и за најголемите криминали.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Ако некој се пали, тоа си ти, никој друг.
Не ја префрлај топката на другите.
Овие што ги величиш, дале заклетва дека ќе ја бранат државата од секаков непријател, значи ако знаеш кој е непријателот и не го средиш, значи си соработник.
Плус тие имаат оружје не јас, тие земаат плата и ред други бенефиции.

Ај сеа продолжи величи ги, додека тие истите се главни и за најголемите криминали.
Ова 19 бројката на профилот ти се години? Ако е така, оправдно е шо тресиш глупости

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.747
Дај пишите нешто за хероите од учк, колку биле почитувани команданти и остало.
Остајте ова криминалците ко Мујо и слични, не се вредни за споменување све тоа воени профитери со бенефиции.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Сантиметри се другар, сантиметри
Тогаш уште поќе оправдани се глупостите шо ги тресиш. Уживај си, оди излези и искористи ги, остај војната пред да се родиш :)

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.809
Тогаш уште поќе оправдани се глупостите шо ги тресиш. Уживај си, оди излези и искористи ги, остај војната пред да се родиш :)
Војна :confused: од која произлегоа богати профитери, од која Македониа не знае каде и се парите од Телекомот, од која шќиптарите добија се што сакаат. Чудна војна.

Жалосно е како еднонасочно гледате на работите.

Мијалков сликан со криминалците, ама бил закон :aplauz:
Спасовски исто.

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Војна :confused: од која произлегоа богати профитери, од која Македониа не знае каде и се парите од Телекомот, од која шќиптарите добија се што сакаат. Чудна војна.

Жалосно е како еднонасочно гледате на работите.

Мијалков сликан со криминалците, ама бил закон :aplauz:
Спасовски исто.
Војна во која загинаја борци македонски и остаја фамилии во црно до крајот на животот. Пошо ти не гледаш еднонасочно, вадете по една дозвола за оружје со храбриот црноризец и чим ги знајте профитерите и предавниците средете ги со по еден куршум.
Ама не е кантер страјк ова :)

Kajgana Shop

На врв Bottom