Има ли реално некаква ТРЕТА ОПЦИЈА?

• Креатор на темата Креатор на темата igla
  • Време на започнување Време на започнување
Океј и негласање е еден вид на бојкот. Не се фаќајте одма ко слеп за стап. Најголемото предавство е да не гласаш против СДС-ДПМНЕ на овие избори. Јас незнам каква идеологијабарате во патетичнава држава.

Апасиев не е ништо поразлично од Зоки и Мици.
Не викам не, не викам ни да, само прашувам што имплицира твојов пост?
Да гласаме за Заев или Мицковски бидејќи Апасиев е ист?
Или за никој да не гласаме, односно за некој четврт?

Океј и негласање е еден вид на бојкот. Не се фаќајте одма ко слеп за стап. Најголемото предавство е да не гласаш против СДС-ДПМНЕ на овие избори. Јас незнам каква идеологијабарате во патетичнава држава.

На парламентарни избори се гласа ЗА некого, не ПРОТИВ некого. Зарем некој треба од Скопје да патува до Берово или Струга само да гласа за некого, а всушност не се согласува со него и неговата програма? Да гласам за Левица, Интегра или некоја друга? Ќе гласам ако се согласувам (барем делумно) со нивната програма и ако имам некаква доверба кон луѓето што се на чело на партијата. Зошто инаку да гласам?
Нека направат добра и остварлива програма и нека дадат гаранција дека барем 80% од неа ќе реализираат, па ќе ги гласам. Доста ми се лажни ветувања и гласање да ги казниме оние што се на власт, кога и следните се исти. Штом ќе седнат во фотелјите, ветувањата повеќе не важат. Такви беа едните, такви беа другите, такви ќе бидат и третите.

На парламентарни избори се гласа ЗА некого, не ПРОТИВ некого. Зарем некој треба од Скопје да патува до Берово или Струга само да гласа за некого, а всушност не се согласува со него и неговата програма? Да гласам за Левица, Интегра или некоја друга? Ќе гласам ако се согласувам (барем делумно) со нивната програма и ако имам некаква доверба кон луѓето што се на чело на партијата. Зошто инаку да гласам?
Нека направат добра и остварлива програма и нека дадат гаранција дека барем 80% од неа ќе реализираат, па ќе ги гласам. Доста ми се лажни ветувања и гласање да ги казниме оние што се на власт, кога и следните се исти. Штом ќе седнат во фотелјите, ветувањата повеќе не важат. Такви беа едните, такви беа другите, такви ќе бидат и третите.
Без разлика што твоите идеолошки сфаќања не се поклопуваат со никоја од останатите партии, правиш добар потег ако гласаш за една од нив, т.е. ги оставаш со еден глас помалце Курто и Мурто. Пак ќе кажам, не губиме, може само да добиеме.

Без разлика што твоите идеолошки сфаќања не се поклопуваат со никоја од останатите партии, правиш добар потег ако гласаш за една од нив, т.е. ги оставаш со еден глас помалце Курто и Мурто. Пак ќе кажам, не губиме, може само да добиеме.
Aj vo kratki crti vaka obrazlozi si ja teorijata. Mozes i brojki, procenti da koristis, ne e problem.

Не. Со негласање им ги инвалидизираме парите потрошени на избори. Ако изборите пропаѓаат ќе мора да трошат пак..
А не може бесконечно да даваат пари за изборна програма..
Само требе да се запне..

Не. Со негласање им ги инвалидизираме парите потрошени на избори. Ако изборите пропаѓаат ќе мора да трошат пак..
А не може бесконечно да даваат пари за изборна програма..
Само требе да се запне..
Kako bi propadnale parlamentarni izbori so neizleguvanje ocigledno samo ti si znaes ama dobro bi bilo da spodelis za i ostanatite da naucat nesto.

Треба да има консензус. Гарант го спуштаат под тоа што треба, ама треба да има консензус..
Тоа, или 50 /50 гласови...
Во било кој случај, има лошо да звучи у интернационала ако само со 10-20 % од гласачкото тело е парламентот..

Последно уредено:

Јас гласам уште од првите парламентарни избори. Досега сум гласал осум пати (плус од почетокот по два круга). Постојано се водев по нешто како ова твоето - не губиме, може само да добиеме. Дојдов до заклучок дека понапред ќе добијам на лото отколку да добиеме нешто од новата власт. Доста ми е напразно да се надевам. Искуството ми вели дека кој и да дојде на власт ќе игра како му се свири. Затоа вие гласајте за некоја од досегашниве, гласајте за некоја трета или четврта опција, јас нема да се заморувам со размислување која опција е најдобра. За 30 години научив дека нема подобри, има само помалку лоши. Доста гласв за помалото зло.

ПС
2006-2008 година очекував дека работите ќе се сменат. Првата влада на Груевски ветуваше многу, барем од моја гледна точка.

ППС
Со еден глас помалце ќе ги оставам Курто и Мурто и кога не гласам.

Автоматски споено мислење:

Kako bi propadnale parlamentarni izbori so neizleguvanje ocigledno samo ti si znaes ama dobro bi bilo da spodelis za i ostanatite da naucat nesto.
Изборите нема да пропаднат, ама партиите финансиски ќе останат покуси. Од секој глас добиваат одредена сума (10-20 денари, не знам точно).

Последно уредено од модератор:
Треба да има консензус. Гарант го спуштаат под тоа што треба, ама треба да има консензус..
Тоа, или 50 /50 гласови...
Treba da ima ili ima? Ajde proveri ziti se.
Автоматски споено мислење:

Изборите нема да пропаднат, ама партиите финансиски ќе останат покуси. Од секој глас добиваат одредена сума (10-20 денари, не знам точно).
Seriozen si? Mozebi na nekoj partii od doma sto ne gi znaat deka se partija bi mu znacelo nesto toa. Za pogolemite toa se kafepari. Pa 1 milion da izlezat i site da glasaat za edna partija toa se kolku 300000 evra? Mukovski povekje dobi na tender:).

Последно уредено:
Последниот пат кога проверив, не можеш да формираш парламент со >20% од гласачко тело.
Сега, вашите со 3 државности од другата страна што се ентузијасти да гласаат... експорт импорт на гласови

Трета партија во Македонија не постои, а нема ни да постои. Двопартиски систем се случува во сите балкански држави, а најиразено е во Босна. Цело време се исти играчите и само дресот го менуваат. Секој можен преговор, договор, закон или измена на устав е обострано прифатена. И на цела оваа слобода они да си ставаат трн во здрава нога? хахаха, ашљаци се, ама не до толку. П.С Гласовите од помалите партии кои имаат потенцијал за "трета опција" се делат меѓу сдс и дпмне.

Последниот пат кога проверив, не можеш да формираш парламент со >20% од гласачко тело.
Сега, вашите со 3 државности од другата страна што се ентузијасти да гласаат... експорт импорт на гласови
Cekaj sega, za ista drzava pravime muabet? Daj ako sakas spodeli kade si go videl toa okolu 20% od izbirackoto telo.
P.S koj se toa vasite, moite ? Koi se tie ?

Не викам не, не викам ни да, само прашувам што имплицира твојов пост?
Да гласаме за Заев или Мицковски бидејќи Апасиев е ист?
Или за никој да не гласаме, односно за некој четврт?
Види ја не убедувам никого за кого да гласа , кој како сака нека си гласа муабетов ми беше луѓево имаат тенденција да следат одредени личности игнорантни на глупостиве што тие личности ги направиле , сто пати на форумов и надвор сум кажал какви мерки превзеде Сталиниев против неговите сопартијци неистомисленици , зајко и мици гомна можат да јадат.Сталиниев според мене не е демократ затоа за мене тој не заслужува глас , како "левичар" Сталиниев не наликува ни најмалку на новиов бран левичари во Европа/Америка.Значи TL;DR Апасиев наликува повеќе на генеричките македонски политичари него ли на Сендерс/Корбин.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom