Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво, се работи за деловен простор 70-тина м2 отворен простор во зграда со многу добра изолација и дограма. Досега просторот се загрева со еден панел 3кв и една кварцна греалка со 2 греачи. Дури и во најладното беше супер топло внатре иако после 16:00 часот се исклучува греењето и се уклучува наредниот ден во 8:00. И покрај тоа што 16 часа и преку ноќ нема греење наредниот ден по само 20-30мин со гореспоменатите грејни тела се достигнува топлината.

Размислував за клима помеѓу 3.5кв и 5кв, се одлучив за 5кв. Искрено ќе го наместев директно даикинот FTXF50A пошто го имам дома и сум презадоволен од него, но гледам дека зимно време замрзнува цревото за одвод. Е сега дома немам проблем со тоа пошо надворешната ми е наместена на тераса, цревото за одвод и сите гумени тапи(мислам дека се 8) што се на саќето од надворешната ги вадам и кога прави дефрост водата директно истекува во корито кое го имам наместено на терасата под климата. Така никогаш сум немал проблем со замрзнување на саќето и на надворешната како што не ретко можам да ги забележам климите по куќите и зградите. Комшијата баш пред еден месец зеде Даикин Емура и надворешната испозамрзна како фрижидер за длабоко, под неа имаше мранѕули по 40см.

Е сега да се навратам на канцеларијава каде што треба да се мести клима. Мора да се реши проблемот со промрзнувањето на одводот зошто нема можност да се мести корито или нешто слично, а неможи да истекува туку така зошто под нас има продавници,бутици кои уште во летото се бунеа дека климата што ја имаме за ладење им го прскала излогот. Олук има на 5см од држачите за надворешната и цревото ќе биде ептен кратко 20-30см.
Поради овие причини несакам да го купам даикинот. Незнам дали клима со грејач на саќето ќе заврши работа или нешто да препорачате пошо не сум во тек со климиве веќе некое време. Предлог за некоја подобра клима со која ќе се реши проблемот со одводот???
Цена некаде до 60000, не дека толку треба да бидат но ако веќе нема нешто до таа цена уште 10000 нема да бидат проблем. Поздрав
Јас имам ваква тацна монтирано на клима во Центар
20190508_140117.jpg
Ја нарачав од Бугарија и же кошташе 15 лева!

Abe valjda covekot si ja naracal nekoj da mu ja donese od bg..
Koga prebaruvav lani preklani bea pomalite (za 12ki) okolu 30lv pogolemite (za 18ki) okolu 45.. imase i poubavi pokvalitetni odea do 90lv..
ZA batevo so dukjanot ova najbolje:
iako ovie 100W cenam se premnogu.. 40W bi bile dovolni za konstantno razmrznuvanje na kondenzot kaj nas..sepak u bg imaat poladni zimi pa mozda zatoa 100W si bara vo nekoj poladni regioni..
Na aliex ovoj nagrevacki kabel e interesen ako sfativ ubavo samoreguliracki e odnosno na poladno se zagreva i trosi poveke na potoplo smaluva toplenje i potroshnja..

Ovaa klima ti e odlicna za taa kvadratura https://klimi.mk/product.php?id=334
Fairy24_EnergyL_500x500.jpg
Mnogu tinfo
Ovaa klima ti e odlicna za taa kvadratura https://klimi.mk/product.php?id=334
Fairy24_EnergyL_500x500.jpg

Ili pak da stavis 2 klimi edna 3.5kw druga 5.5kw
Lazni sliki postiras

So dostava e 15leva? Nelogicno e posto neznam nekoj od BG da dostavuva do MK na baza Free Shiping....bese do BG i ja kupi ?
Od kade ja zema i koja dimenzija e tacnata
Во Бг е купена 15 лева и ми е донесена од мој близок безпари,тој таму живее и работи.
Автоматски споено мислење:

Daj nekoj detal na tacnata ne samo cena....kolku e dimenziski ima stegi.?drzaci ?kako e pricvrstena .? Daj kaj tebe slika kako e montirana ...kolku e fi mm?odvodot? Plastika/metal?sto e daj nesto detal...
Монтирана е во центар во друг стан не каде живеам.
Имав слики и од монтажата ама сум ги избришал.Следно идење во станот што вика Најубав ќе сликнам.

Abe valjda covekot si ja naracal nekoj da mu ja donese od bg..
Koga prebaruvav lani preklani bea pomalite (za 12ki) okolu 30lv pogolemite (za 18ki) okolu 45.. imase i poubavi pokvalitetni odea do 90lv..
ZA batevo so dukjanot ova najbolje:
iako ovie 100W cenam se premnogu.. 40W bi bile dovolni za konstantno razmrznuvanje na kondenzot kaj nas..sepak u bg imaat poladni zimi pa mozda zatoa 100W si bara vo nekoj poladni regioni..
Na aliex ovoj nagrevacki kabel e interesen ako sfativ ubavo samoreguliracki e odnosno na poladno se zagreva i trosi poveke na potoplo smaluva toplenje i potroshnja..

Овие грејачиве ги има и кај нас, баш ќе прашам еден пријател има наместено на цевката за довод на вода. Мислам дека ова ќе биде токму тоа што треба.

Овие грејачиве ги има и кај нас, баш ќе прашам еден пријател има наместено на цевката за довод на вода. Мислам дека ова ќе биде токму тоа што треба.
Два грејача за такви ко тебе и три

Mala pomos, se mislam pomegu toplinska pumpa 14kW ili 3 klimi 5.5kW za nova kukja od okolu 150m2. Nekoja preporaka ili info za toplinskive pumpi? Daikin, Integra, Gree i slicno?

Mala pomos, se mislam pomegu toplinska pumpa 14kW ili 3 klimi 5.5kW za nova kukja od okolu 150m2. Nekoja preporaka ili info za toplinskive pumpi? Daikin, Integra, Gree i slicno?
Ако ставаш Мултисплит најубава верзија ти е да ставиш една 5.5KW јака клима инвертер самостојна во дневниот престој. А мултисплит за собите по 2.5KW парапетни единици.

Multisplit mislis na edna nadvoresna a nekolku vnatresni taka? ili site posebni? I me koci za toplinskata pumpa, sto dokolku otkaze nadvoresnata edinica, nema da imam nikakvo greenje ladenje?

Multisplit mislis na edna nadvoresna a nekolku vnatresni taka? ili site posebni? I me koci za toplinskata pumpa, sto dokolku otkaze nadvoresnata edinica, nema da imam nikakvo greenje ladenje?
Да една надворешна со повеќе внатрешни. Шансите да се расипе се околу1%, нема место за страв.

Aha, i sto bi bila razlikata megu ovaa nadvoresna edinica i toplotnata pumpa? Koe e poveke isplatlivo? kako e so oddrzuvanje ponatamu?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom