Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Кога се` уште е тој муабет дека ве крадат и сега кога се е компјутерски поврзано од резервоар, пумпа, па до каса со фискална која ја земаш ме интересира дали крај на смена секој вработен дава извештај и што ако нешто не се совпаѓа?
Не ги држат строго вработените на овие поголемите како Макпетрол и Лукуол? За приватните со по една бензинска тие крадат.
И истиот вработен секогаш има вишок пари на крај на смена што е полошо од тоа да му фалат пари во каса, значи има земено повеќе пари, а наточено помалку гориво и што понатаму со вишокот гориво?
Си го точи во туба, негов резервоар, го дели со шефот?
Сметките, пумпите си одат све регуларно, а на крај фирмата продала повеќе литри од колку што потрошила. Што не ти е јасно?

Сметките, пумпите си одат све регуларно, а на крај фирмата продала повеќе литри од колку што потрошила. Што не ти е јасно?
На 16 литри да скини под пола литар ни ќе забележи некој разлика ниту ништо. Баш секаде каде што имаш софтвер има повеќе дупки за манипулација, никој не рече дека се вработените замешани. Секогаш ќе го имаме дизелгејт да не потсети дека и големите играчи не д*пат со мали бројки и здраво е човек некогаш да се посомнева во се.
Автоматски споено мислење:

Eden sovet za menuvanje na ulje....denes go menuvav uljeto na Alfata..stavam Selenija 10/40. So predhodnoto pominav nekade pomegju 9-10 000 km....i nekako zvukot na motorot pred menuvanjeto beše loš. Otkako turiv novo ulje( samiot sve pravam)...motorot kako da se prerodi

Sovet....menuvanje na okolu 7-8000 km
И јас го терам до 9к можно е да има поинаков звук непосредно после менување. Кажи ми по која цена го земаш?

Јас у последните 3 години трошам по горе доле 300-400 литри нафта месечно работно. Не гледам у чафките кога ми турат гориво, зимам си фискални редовно (откоа испадна мојддв па прередовно), водам редовно евиденција на нафтата и досега несум приметил крадење. Знае се колку собира резервоар на едно пунење и колку км отприлика се мине. До пред година дена ставав само на макпетрол, али ги баталив, па сега ставам само на една помала приватна пумпа. Ни на макпетрол ни на помалата не сум приметил разлика. Така да слабо ви држат теориите за крадење.

И јас го терам до 9к можно е да има поинаков звук непосредно после менување. Кажи ми по која цена го земаш?
Од минатиот пат ми остана едно литро...а сега за 1х2 литри плус 1х1 литро и филтер за масло вкупно 1400 денари

мислам дека филтерот е 150 денари

Јас у последните 3 години трошам по горе доле 300-400 литри нафта месечно работно. Не гледам у чафките кога ми турат гориво, зимам си фискални редовно (откоа испадна мојддв па прередовно), водам редовно евиденција на нафтата и досега несум приметил крадење. Знае се колку собира резервоар на едно пунење и колку км отприлика се мине. До пред година дена ставав само на макпетрол, али ги баталив, па сега ставам само на една помала приватна пумпа. Ни на макпетрол ни на помалата не сум приметил разлика. Така да слабо ви држат теориите за крадење.
Јас ти кажав што приметив, а ти ако спиеш е твоја работа. Зоран Божиновски исто пишува за тоа. Твое си е во што ќе веруваш.

Eden sovet za menuvanje na ulje....denes go menuvav uljeto na Alfata..stavam Selenija 10/40. So predhodnoto pominav nekade pomegju 9-10 000 km....i nekako zvukot na motorot pred menuvanjeto beše loš. Otkako turiv novo ulje( samiot sve pravam)...motorot kako da se prerodi

Sovet....menuvanje na okolu 7-8000 km
Зошто на тој мотор ставаш 10/40?
Ќе го уништиш моторот,попрво турбото.

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Зошто на тој мотор ставаш 10/40?
Ќе го уништиш моторот,попрво турбото.

181 000 има поминато....и најмногу таа градација ја ставаат по сервиси
5/40 е за понов мотор

Јас ти кажав што приметив, а ти ако спиеш е твоја работа. Зоран Божиновски исто пишува за тоа. Твое си е во што ќе веруваш.
Батка. Ја незнам шо си ти приметил. Можно е да те крадат, не викам не. Али лично мене таму кај шо ставам 3 години, каква може да биде случаноста цели 3 години колата да троше 6 литра у просек на 100 км?
Попрво ке кажам дека државата ме краде, пошто нафтата од 45 ден пред 2 години сега е 62.

5/40 е за понов мотор
Мислев грешно си напишал за 10/40, јас ставам 5/40. Зошто премина на такво? Има некои симптоми на што треба да внимавам? 1.3 имам јас со +-150к (ако се реални).

5/40 е за понов мотор
Веројатно ја имаш првата147 со 85кв,така да прав си со уљето,тотал препорачува 10/40 7000,иначе ако ти е права КМ ти е ептен малку 180К,јас го имам новото браво користам 5/30 а имам поминато 235К
35de19b1e6043887b50550f13b7baf1e.jpg

Мислев грешно си напишал за 10/40, јас ставам 5/40. Зошто премина на такво? Има некои симптоми на што треба да внимавам? 1.3 имам јас со +-150к (ако се реални).
Дај ми точен модел од возилото и мотор,ќе ти кажам шо масло да ставаш

Дај ми точен модел од возилото и мотор,ќе ти кажам шо масло да ставаш

Ставам јас 5-40 селениа само го прашав ѓоко да не има случајно поефтин канал најдено, ама после видов дека 10-40 користел. 1.3 мултиџет (51кв).

Ставам јас 5-40 селениа само го прашав ѓоко да не има случајно поефтин канал најдено, ама после видов дека 10-40 користел. 1.3 мултиџет (51кв).
Еве од тотал и елф
fe25c1fb0b1c96bbb9c5b3af3e341340.jpg
0862e0f05b5851dc92aa084a817a8f2f.jpg

1.3 мултиџет е понов мотор...мојот е со 120 Кс, еуро 4, и мислам дека Селенија 10-40 е добро масло. Од другите марки мора да се оди на 5-40 или 5-30.....бидејќи Селенијата е потанко уље од останатите.
проверено е ова на Опел Корса 1.4 90 Кс...еден другар стави селенија и моторот почна да му штрака како да ставил вода. кога се врати на Опелово масло...све си дојде на свое место

1.3 мултиџет е понов мотор...мојот е со 120 Кс, еуро 4, и мислам дека Селенија 10-40 е добро масло. Од другите марки мора да се оди на 5-40 или 5-30.....бидејќи Селенијата е потанко уље од останатите.
проверено е ова на Опел Корса 1.4 90 Кс...еден другар стави селенија и моторот почна да му штрака како да ставил вода. кога се врати на Опелово масло...све си дојде на свое место
Редизајнот 147 го имаш?од 2005 нагорене 88кв?
Ако е така голема грешка правиш со маслото.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom