Веганизам/Вегетаријанизам

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.853
ako ste tolku etichni pravete se vo ime i dobrobit na podobruvanje na nepatenjeto na chovechkiot rod
coveckiot rod e biten samo na choveckiot rod.
za coveckiot rod da opstoi potrebno e da se zastiti ekosistemot na planetata.
edno od tie resenija e selektivna sterilizacija na coveckiot rod ili kontrolirano razmnozuvanje, zatoa sto ne postojat dovolno resursi za da se zadovolat potrebite na site luge na svetov, a poradi toj nedostatok, imas stradanje.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.853
,,,,znachi sepak nedostatok od resursite i potrebite se vo prashanje a ne neshto drugo,,,
postojat mnogu prasanja, mnogu odgovori, mnogu faktori.
konkretno tuka razgovarame za resursot hrana, i podresursite rastenija, i meso, ednoto od ovie ne e potrebno za optimalen zivot.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.873
Поени од реакции
12.403
Хербивори
1920px-Diceros_bicornis.jpg

2143_Asian-Elephant-_Melbourne-Zoo-560x380.jpg

карнивори
1200px-Namibie_Etosha_Leopard_01.jpg

омнивори
Mecka.jpg

wild-boar-forest.jpg

Хомо сапиенс
785042236375660072.jpg

cefb42ceace722f934648b4a3a0c7396.gif

левел два сега ова, емпатија, хуманост. За да се заштити екосистемот потребно е човекот да се врати во праисториско време или современиот човек целосно да се уништи. Неселективно, никој не е безгрешен.
Вели над 100 милиони животни гинат секоја година во име на науката, експерименти во САД, десетици милиони низ светот во буквално затворски услови.
Each year, more than 100 million animals—including mice, rats, frogs, dogs, cats, rabbits, hamsters, guinea pigs, monkeys, fish, and birds—are killed in U.S. laboratories for biology lessons, medical training, curiosity-driven experimentation, and chemical, drug, food, and cosmetics testing.
Па само да тргнеме од козметика, пуна е со состојки од животни или тестирана врз животни. Да не збориме за други предмети за секојдневна употреба.
Храната за вегани и невегани го уништува екосистемот преку разноразни обработки на земјата и користење пестициди. Од глодари, цицачи, канини, птици...
Ајде сега назад во камено време.
И да се вратиме во реалноста. Без жртвување, колатерална штета и злоупотреба на животните, човекот немаше да опстане од праисторијата намаву, во услови во какви живееме денес.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.853
dali e kozmetikata esencijalna za covekot? ne? sepak postojat veganski brendovi, i pogolemite kozmeticki kuki veke koristat veganski proizvedena kozmetika, i ne samo toa, so napredokot na naukata se otkrivaat novi sostojki, za da ne mora da se ubivaat bumbari za karmin. Proizvoditelot saka da prodade produkt, koga stanuva zbor za kozmetika, mnogu luge od razlicni pozadini i religii ne sakaat da koristat kozmetika so zivotniski masti.

Koja e taa hrana za vegani @Lurtz ?
Ne jades ti oriz, leb, grasok, grav, lekja, pivo ne pies za jachmenot? Domati, krastavici, portokali, banani, grozje ne jades? Ti jades isto kako mene, samo sto jas ne jadam meso. Ne e posebna hrana.

Pak ke te prasam, bidejki mi go izbegna prasanjeto od 2 ili 3ta strana. Dali znaes deka ima posebni plantazi so soja, zito, jachmen, i ostanati zitarici koi ne se nameneti za luge, tuku za dobitok, koi imaat daleku poveke pesticidi i hemikalii, za koi se koristi dopolnitelno toni voda, i za koi se sechat dopolnitelno poveke shumi (amazon, alo), i zosto se tie pesticidi opravdani vo taa situacija, za prehrana na dobitok?
Ako si svesen za ova i ako svesno znaes deka jadenjeto na meso trostruko pravi steta, so koj pamet mi pisuvas deka veganskata ishrana e postetna?
1*3 = 3.

Koga sme veke kaj testiranje vrz zivotni kaj laboratorii, pred nekoja nedela ispadna video od laboratorija vo germanija kako gi tretiraat zivotnite. Instantno se zatvori, zatoa sho SITE luge, mesojadci i vegani bez razlika bea zgrozeni.
Автоматски споено мислење:

За да се заштити екосистемот потребно е човекот да се врати во праисториско време или современиот човек целосно да се уништи.
Ne, dovolno e da si postavi nekoi granici vo svojata ekspanzija.
Mislam, zivees u Skopje, gledaj poradi 'razvojot' kolku parkovi vi isekoa i vi se proshirija u Vodno.

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.873
Поени од реакции
12.403
dali e kozmetikata esencijalna za covekot? ne? sepak postojat veganski brendovi, i pogolemite
cruelty free, ај да збориме за тоа. Најголем % од нив се тестирани од т.н. third party фирми, повторно врз животни. Оние ретките кои не се, дали може да си ги дозволи обичен смртник, без луј витон чанти и неколку стотици илјади евра во ташната? Мало тешко, инаку козметика не е есенцијална ама најголем % жени ја користат...па во козметика спаѓаат и шампоните кои пак најголем дел се со животински состојки.
Koja e taa hrana za vegani @Lurtz ?
слабо ја сфати поентата. Дал веган ил невеган, crop production подеднакво ги уништува екосистемите.
Dali znaes deka ima posebni plantazi so soja, zito, jachmen, i ostanati zitarici koi ne se nameneti za luge, tuku za dobitok, koi imaat daleku poveke pesticidi i hemikalii, za koi se koristi dopolnitelno toni voda
првпат слушам дека за исхрана на добиток се користи повеќе пестициди или вода. Количествата се исти за одреден посев, толку тони вода на хектар, толку кг одредени пестициди на ха, во период на поникнување, братење, класање и слично. Никој не е будала да користи повеќе од она што му дозволува економската оправданост на посевот. Ако користиш дополнително вода, ќе го уништиш посевот, as simple as is. Инаку и кај нас од незнаење грозјето или јаболката се прскаат по 12-15 пати (што е норма обично за оранжериско производство).
Кај нас пример ако пченката ради климата не успее за зрно, се користи за силажа, за добитокот.
Патем, каде е тука органското ѓубриво за посевите? Од домашните животни? Ок.
i za koi se sechat dopolnitelno poveke shumi (amazon, alo)
пола Македонија, ало, околу 50% имаме дива сеча на шуми. Башка подметнати пожари. А што има тоа врска со веганството или невеганството не знам. Водно пред војната било голотија. Во ФНРЈ е пошумувано какво што е сега. Тоа е петта тема на муабет. Ти зборам за посевите кои ги јадеме ние или домашните животни, а ради кои милиони животни умираат. Ако до толку се грижиме за животните треба да прекинеме со сеидба, воопшто со земјоделие. Кое патем, покрај ловството е прва организирана дејност. Не сметајќи ја проституцијата де.
Koga sme veke kaj testiranje vrz zivotni kaj laboratorii, pred nekoja nedela ispadna video od laboratorija vo germanija kako gi tretiraat zivotnite. Instantno se zatvori, zatoa sho SITE luge, mesojadci i vegani bez razlika bea zgrozeni.
А истите тие луѓе пред тоа не знаеле нели. Истит тие пијат антибиотици, примаат вакцини, користат најлони, гуми, шампони...ова се нарекува дволичност пар екселанс

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.705
Поени од реакции
31.771
postojat mnogu prasanja, mnogu odgovori, mnogu faktori.
konkretno tuka razgovarame za resursot hrana, i podresursite rastenija, i meso, ednoto od ovie ne e potrebno za optimalen zivot.
,,,,da sme zdravi I zhivi,,,,velish deka eden podresurs a spored tebe mesoto ne e potrebno kako optimalna ishrana,,,vo kladba deka posle 12-15 godini ke se vratish na mesnata ishrana,,,,vo kladba,,,ke se sekavash na ovoa ama shtetata od rastenijata ke ti bide napravena,,,

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.853
Оние ретките кои не се, дали може да си ги дозволи обичен смртник, без луј витон чанти и неколку стотици илјади евра во ташната?
Da, vlezi u DM i baraj u sminkite, ako ne ti e cudno. Na primer, pred nekoja nedela si kupiv karmin od wet n wild, so veganski produkti.

Никој не е будала да користи повеќе од она што му дозволува економската оправданост на посевот.
togas objasni mi, zosto e poprakticno, cela godina, da rastes zitarici, da trosis finansii na niv, voda, za da se prehrani edna krava, od koja ke jadat odprilika 10 dusi, a na primer od taa niva ako e zito, kolku leb bi se napravil od nea?

Ne zboruvav samo za Makedonija, zatoa sto vo friziderite imas meso dovleckano od drugi drzavi, ne znam koi, bidejki ne pazaram.

А истите тие луѓе пред тоа не знаеле нели. Истит тие пијат антибиотици, примаат вакцини, користат најлони, гуми, шампони...ова се нарекува дволичност пар екселанс
Da, mnogu luge ne znaat.

,,,,da sme zdravi I zhivi,,,,velish deka eden podresurs a spored tebe mesoto ne e potrebno kako optimalna ishrana,,,vo kladba deka posle 12-15 godini ke se vratish na mesnata ishrana,,,,vo kladba,,,ke se sekavash na ovoa ama shtetata od rastenijata ke ti bide napravena,,,
Ne mozam da prifatam kladba, a da ne znam sho ke dobijam koga ke pobedam :D
Dali ti si spremen da izgubis? :D

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.705
Поени од реакции
31.771
Da, vlezi u DM i baraj u sminkite, ako ne ti e cudno. Na primer, pred nekoja nedela si kupiv karmin od wet n wild, so veganski produkti.

togas objasni mi, zosto e poprakticno, cela godina, da rastes zitarici, da trosis finansii na niv, voda, za da se prehrani edna krava, od koja ke jadat odprilika 10 dusi, a na primer od taa niva ako e zito, kolku leb bi se napravil od nea?

Ne zboruvav samo za Makedonija, zatoa sto vo friziderite imas meso dovleckano od drugi drzavi, ne znam koi, bidejki ne pazaram.

Da, mnogu luge ne znaat.

Ne mozam da prifatam kladba, a da ne znam sho ke dobijam koga ke pobedam :D
Dali ti si spremen da izgubis? :D
,,,,ti nedela cela sade skara da jadesh a jas mesec dena sade na ovesni pahuljici,,, :icon_mrgr:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.873
Поени од реакции
12.403
ок, кој може да си дозволи кармин од 300 и повеќе денари, фино. И ред други производи т.н. cruelty free, па после не 500 евра просечна, 1000 нема да стигнат.
на кои житарици мислиш. Не сите и не сите количини се за добитокот. Зависно од цена и квалитетот пченица се користи за добиток, најчесто за човечка исхрана. Инаку пекарската индустрија ќе стави клуч на врата. И така секогаш имаме помалку жито од потребите за мелниците.
Инаку, добар дел од исхраната сочинуваат други тревки. Смески, пасишта, откоси, слама од житата, силажа, легуминози-луцерка, сточен грашок, сено, испаша и слично, да не ти редам. Да не ти споменувам плодоред и слично, можеби знаеш, можеби ќе те збуни...па и ѓубрењето на истите тие посеви од црвстото и течно ѓубре од стоката (наместо минералните), кое има позитивни ефекти. Абе Дарлинг, не е така едноставно ај ќе укинеме животни, ќе се храниме со пченица. Сложена е математиката со задоволување на исхраната на луѓето, све е тоа поврзано у круг, затоа постојат науки за храна (како што постојат науки за човеково здравје).
Затоа ти реков, како ти што сметаш, треба да се вратиме во праисториско време.
Da, mnogu luge ne znaat.
или се праат дека не знаат. Од кај им месните и други производи, синтетички ги произведуваат? Јајцата од потполошки ги збираат од гнездата? Кентаки чикен? Антибиотиците и вакцините, летални дози и слично ги испробаваат директно на луѓе? Во ова време на достапни информации ако не знаат барем површно...

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.853
или се праат дека не знаат. Од кај им месните и други производи, синтетички ги произведуваат? Јајцата од потполошки ги збираат од гнездата? Кентаки чикен? Во ова време на достапни информации.
Ignorantni se poveketo.
Pusti im na deca videa od klanici, pa gledaj im ja reakcijata kako se istraumatizirani.

Инаку, добар дел од исхраната сочинуваат други тревки. Смески, пасишта, откоси, слама од житата, силажа, легуминози-луцерка, сточен грашок, сено, испаша и слично, да не ти редам.
Sepak, ova e trosok, zatoa sto ne e hrana za luge, tuku hrana za meso.

ок, кој може да си дозволи кармин од 300-400 денари, фино.
Imas i od alverde poevtini. Ako te interesirat karmini, sakas boja da ti preporacam? :D

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
edno od tie resenija e selektivna sterilizacija na coveckiot rod ili kontrolirano razmnozuvanje, zatoa sto ne postojat dovolno resursi za da se zadovolat potrebite na site luge na svetov, a poradi toj nedostatok, imas stradanje.
OMG! WE HAVE A BIOLOGISTS HEREE...

Самата планета си е еден глобален еко-систем...Синџирот на исхрана е главен биотички фактор во тој еко-систем и благодарение на него енергијата се трансформира од една во друга форма и кружи во природата...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.873
Поени од реакции
12.403
Sepak, ova e trosok, zatoa sto ne e hrana za luge, tuku hrana za meso.
сепак се работи за цела наука со посевите, која овде не би сакал да ја објаснувам, ниту има место доволно, не е ни тема. Накратко, комплексна материја која пепа мепа само ја рекламираат како изводлива, а баш и не ми се верува дека е. Као глобалното затоплување.
Imas i od alverde poevtini. Ako te interesirat karmini, sakas boja da ti preporacam?
ќе морам да стругам кармин од чашата, а ме мрзи. Друго, нема да знам кој чиј е мојот или на жена ми. Нешто ќе мора да се ускладиме у различни бои со неа. Боја на мушмула на пример. Или зрела краставица. Оти ја зелен, не ојт со зелена крастајца.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.407
Поени од реакции
30.853
Синџирот на исхрана е главен биотички фактор во тој еко-систем и благодарение на него енергијата се трансформира од една во друга форма и кружи во природата...
Sindzirot na ishrana ne e opravdanie da se prodolzi so narusuvanje na eko sistemot.
Zivotnite na ovoj svet ne postojat za da bidat sluga na covekot. Samiot covek se naoga na relativno slaba alka od toj sindzir.
Taa 'energija' ne moze da stasa da se transformira vo druga forma, ili ne moze da se transformira dovolno poradi narushenosta na eko sistemot.

Primer ke gi zemam okeanite.
Covekot lovi haringa od okeanot. Za 1 mesec cela haringa se lovi od okeanot blagodarenie na covekot. Od haringata zavisat ptici, i drugi ribi, kitovi. od nedostatok na hrana ovie zivotni ili lovat druga hrana, ili najcesto kako sto e slucajot umiraat od glad.

Последно уредено:
Член од
20 април 2014
Мислења
5.239
Поени од реакции
5.821
Човекот е надвор од синџирот на исхрана. Ако е внатре и самио треба да биде храна.

Kajgana Shop

На врв Bottom