Веганизам/Вегетаријанизам

Член од
28 март 2006
Мислења
17.873
Поени од реакции
12.404
Mene mi se cini deka na vas nekako ne vi se veruva.
Teloto mu izgleda odlicno, megutoa e vo normala.
Влези во теретана, распрашај се за ваков обем и облик на мускулатура. Постојат миљон напитоци, роиди, модулатори на андрогени рецептори кои се баш вегански и слични додатоци.
И животна приказна (една од многуте) за еден познат спортист кој меѓувреме станал веган, нивниот пат кон неуспехот

и спортист од НФЛ

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.409
Поени од реакции
30.858
Влези во теретана, распрашај се за ваков обем и облик на мускулатура. Постојат миљон напитоци, роиди, модулатори на андрогени рецептори кои се баш вегански и слични додатоци.
Da, vleguvam 3 pati nedelno, i site decki tamu jadat meso i pak gi koristat site tie nabroenite. Ama neli problem e samo veganite koga zimaat suplementi.
Inaku mozno e da se postigne taa forma.
Namerno ne go stavam Patrick Baboumian, bidejki iako e vegan, negovata forma ne moze da se postigne bez steroidi. I ne samo on, site tie heavy lifters se na roidi, i mesojadci i vegani.

Izvini, moram da prokomentiram za citatov
So when it comes to the vegan diet, “Just Say No.” And remember that eating grass-fed meat kills far FEWER animals than a vegan grain-based diet, because there are no “tractor kills” in grass-fed agriculture.
Ova so grass fed scamov mi e najjako nesto.
Ovoj poima nema sho pisuva, anti veganism for the sake of anti veganism, sho se potpira samo na rekla kazala anegdoti.

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.873
Поени од реакции
12.404
Namerno ne go stavam Patrick Baboumian, bidejki iako e vegan, negovata forma ne moze da se postigne bez steroidi. I ne samo on, site tie heavy lifters se na roidi, i mesojadci i vegani.
И не само хеви лифтерс. Инаку не збориме за модулатори, хормони и стероиди кои се класични екстреми. Збориме за нормален човек дал може да добие ваква форма. Може, ако е омнивор и ако користи вообичаени додатоци. Така да, дека веган може вака да изгледа без забранети колку што знам средства, тешко. Па и без млечни или протеини од јајца, креатин, ни риба ни бутур пошто е веган, нели. Да не се залажуваме таков мускул дека расне од чиста веганска исхрана. Башка што таква исхрана додатоци и игли чини изгор пари.

kalimero456

Имам 100 проблеми а 1 ми е пари а пари немам 1312
Член од
7 ноември 2019
Мислења
3.504
Поени од реакции
3.727
ЈАДАМ СЕЗОНСКО ЗА МЕСО НЕ НЕКОЈА ВИРСЛА ИЛИ ЕВТИНА САЛАМА МЛЕКО,МЛЕЦНИ ПРОИЗВОДИ НЕ,ПИЈАМ ЗИМЕ 7 Л ВОДА ЛЕТО И ДО 12 Л ДНЕВНО ВОЗАМ ТОЦАК 2КМ ИСПЕСАЦУВАМ ПРОСЕК 3КМ ТОВАРАМ ПО 15 ТОНА КОНСТАНТНО И ПАК КАЦУВАМ КИЛАЗА ЕНЕРГИЈА ,СИЛА И ИЗДРЗЛИВОС НЕНОРМАЛНА МОЗЕ НЕ СУМ АТЛЕТА АЛИ АТЛЕТА НЕМОЗЕ ДА ИМА ИЗДРЗЛИВОС ДА ТОВАРА ДРВА И ПОЛСКИ РАБОТИ ТЕСКО ФИЗИЦКА РАБОТА СТАРЕЦ ОД 60 Г КЕ ГО ПОБЕДИ ВО СЕЦЕНЈЕ ДРВА НА РАКА СО СЕКИРА

Член од
28 март 2006
Мислења
17.873
Поени од реакции
12.404
Ova so grass fed scamov mi e najjako nesto.
Ovoj poima nema sho pisuva, anti veganism for the sake of anti veganism, sho se potpira samo na rekla kazala anegdoti.
Овашто пишува секако авторот сака да добие поени против веганството ама не е точно. Вистина е дека гине жив свет, но не заради веганството туку заради земјоделството општо. Самите земјоделски површини нели се екосистеми со диви животни и птици. Од една страна при обработка и жетва, од друга со прскање со пестициди. Тоа е цената општо на човечката исхрана, не на веганизмот. Сепак мора да се јаде нешто :)
И уште една цена која ја плаќаме од земјоделството е зголемување на стакленички гасови од посевите но многу повеќе од добитокот. Али за тоа можеби во друга прилика.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.409
Поени од реакции
30.858
И не само хеви лифтерс. Инаку не збориме за модулатори, хормони и стероиди кои се класични екстреми. Збориме за нормален човек дал може да добие ваква форма. Може, ако е омнивор и ако користи вообичаени додатоци. Така да, дека веган може вака да изгледа без забранети колку што знам средства, тешко. Па и без млечни или протеини од јајца, креатин, ни риба ни бутур пошто е веган, нели. Да не се залажуваме таков мускул дека расне од чиста веганска исхрана. Башка што таква исхрана додатоци и игли чини изгор пари.
Ovoj mozebi u wc se buca da ne go gledaat po doma.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.873
Поени од реакции
12.404
Ovoj mozebi u wc se buca da ne go gledaat po doma.
можеби. Кого го интересира ил му веруе дека е ваков од бадеми, фстаци и спанаќ, треба да го праша. Има миљон вакви реклами по нетов.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
На овие веганиве се им се рекла казала муабети и анегдоти.
Ако им пуштиш студија ќе речат финансирана е од месната индустрија.
Ако не е ни тоа ќе најдат некоја ситница... ништо нема да ги убеди. Еднаш кога ќе влезеш во сектата, нема излез.

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Како тоа едно нешто? сакаш да кажеш дека ти твоите убедувања ги базираш строго на тоа што си учела или начула од доктори, специјалисти и што уште не, и ништо друго? да кажеме дека си завршила пред 5 години, и веќе не се едуцираш на тематика од науката/медицината заради тоа што сметаш дека со исклучок на твоите анегдоти се што е тазе откриено или се истражува не се важи? дали денеска би пиела Ранитал на пример? или ќе чекаш фармацевти по аптеките да ти го кажат тоа, ако да како дошле они до тоа сознание, дали тоа го изучиле, или студиите накнадно го докажале? ако е накнадно, дали ќе ја игнорираш таа студија, и нивното мислењe, бидејќи нели само твоите анегдоти од времето се валиден извор на информација?

Еве ги суплементите кои "ги продавам" на сите кои сум им препорачал, сум ги упатил овде

Хммм, сакаш да кажеш, дека твојот став за исхрана - диететика, е базиран на анегдоти пренесени од интернисти, специјалисти, и семејни доктори? Да се потсетиме уште еднаш на пирмидата на докази во науката, и каде во истата спаѓа мислењето на "експерти" и анегдотите,

E сега, бидејќи веќе спомна доктори и специјалисти, и како ти си учела од НИВ за исхрана? (appeal to authority fallacy - они НЕ се занимаваат со диететика и според тоа не се едуцирани - кадарни да даваат препораки за исхрана) да се вратиш малце назад во реалноста - еве како стојат работите, во светот на диететика/нутриционистичка наука, гранка која СЕ занимава со исхрана, и нејзиниот ефект на здравјето на луѓето, ова ти што го збориш е исто како јас да отидам кај некој што произведува аквариуми, и да го прашам со што да ги ранам рибите.

Кога сме кај веганска/растителна исхрана, која нели е опасна, и несоодветна,

Изјава на Американската асоциација за диететика,

Дали според тебе, оваа организација од 100.000 плус доктори - кои се едуцирани и СПЕЦИЈАЛИЗИРАНИ за исхрана, е во ред, или пак нешто што веганската секта го проповеда? но еве, да кажеме дека 100.000 грешат, да видиме што вика на истата тема, диететската асоциација од друга земја,

Изјава на Англиската асоциација за диететика,

Што ќе кажеш за секташиве? дали мислиш дека би била добра идеја, да им пратиме email - во кој ќе го раскажеме случајот на твојата баба и дедо, па да размислат добро дали ова што го изјавиле е на место или не? :icon_lol:

Фала ти за споделбата на уште една анегдота. Кога сме кај наводна анемија на која алудираш, виде ли погоре изјава на диететските асоциации на Америка и Англија? еве додатно на тоа што вика науката, НЕ анегодите од твојот живот.

3. Холестеролот не е есенцијален, и не само што не е него предизикува срцева болест, затоа и пиеш статини, кои ГО НАМАЛУВААТ.
За тебе универзитетски книги и научни трудови се анегдоти? Да ме прашаш мене би ти рекла дека единствена анегдота во случајов си целиот ти од глава до пети заедно со твоите т.н науки од Гугл...
И зошто ти толку си поборник за суплементи од тип на Б12 на пример ? Веганите изгледа ти се одлична подлога за да им рекламираш такви работи. Тој што се храни разновидно и квалитетно нема потреба од Б12 суплементи.
И како мислиш холестеролот не е есенцијален? Гугл нели ти кажа за комплетната градба на клеточната мембрана кај човекот и животните? Или на Гугл не го пишува тоа па затоа не го знаеш?

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.409
Поени од реакции
30.858
На овие веганиве се им се рекла казала муабети и анегдоти.
Ако им пуштиш студија ќе речат финансирана е од месната индустрија.
Ако не е ни тоа ќе најдат некоја ситница... ништо нема да ги убеди. Еднаш кога ќе влезеш во сектата, нема излез.
Ok.
Dedo mi sekoj den jadese meso i pocina od izliv na 52 godini.
Ete cist dokaz deka mesoto e stetno.

I jas znam da igram taka :)
Автоматски споено мислење:

можеби. Кого го интересира ил му веруе дека е ваков од бадеми, фстаци и спанаќ, треба да го праша. Има миљон вакви реклами по нетов.
da, prav si, veganite se suvi pracki, nosat kamenja u dzebovite da ne gi duvne veterot.

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.873
Поени од реакции
12.404
da, prav si, veganite se suvi pracki, nosat kamenja u dzebovite da ne gi duvne veterot.
цитираш нешто кое не постои, не сум го кажал. Али ако имаш таква потреба, само напред. Можам да помогнам, да смислам уште некоја слична досетка, шега и пошалица која не сум ја споменал.

Ok.
чекај, мислиш дека ние цел ден секој ден јадеме месо? Омг :(

Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Ok.

I jas znam da igram taka :)

Жалосно за дедо ти, ама и да не јадел месо ќе го добиел ударот секако...
Кој ви посочи дека стриктно е таа причината или си претпоставувате дека од месото му е?
И ние 'месојадците' не сме секој ден на месо како што вие си имате замислено. И јас често ручам рижото со морков и печурки, посно гравче, печени компири, пржени пиперки па подеднакво уживам и во тие јадења...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Манипулација при недостаток на аргументи 1.

И како мислиш холестеролот не е есенцијален? Гугл нели ти кажа за комплетната градба на клеточната мембрана кај човекот и животните? Или на Гугл не го пишува тоа па затоа не го знаеш?
не ги спомнуваме веќе статините кои ги конзумираш, не разбирам зошто е проблем ама тоа си е твое и ќе го почитувам. Повторно холестеролот се произведува ендогено во јетрата, внесување на холестерол од храна е НЕПОТРЕБНО, и лошо по човековото здравје.
Холестеролот од храната не е есенцијален, па така и прашањето не ти е есенцијално, внесување на холестерол од храна, ги зголемува и LDL, и тоталниот холестерол, додека кога се работи за HDL, истиот одамна веќе не се смета за доволно ефикасен за балансирање на лошите ефекти на LDL, така да САМО LDL е фактор
Mанипулација во недостаток на аргументи 2.

За тебе универзитетски книги и научни трудови се анегдоти?
Секој треба да го слуша своето тело и да јаде тоа што телото му бара во даден момент. Кога во даден момент имаш желба за одредена храна - токму таа храна во тој момент му треба на телото и тоа ти дава сигнал. Не смееш да се откажуваш од ниту една намирница што телото ти ја бара секој ден, а смееш само да ја намалиш количината од истата. Според овој факт, оние самопрогласени експерти и нутриционисти што им препишуваат на луѓето планови за исхрана - можат да одат ај да не кажам каде...
Mанипулација во недостаток на аргументи 3.
Додека го пишувам ова, се присетив на една случка кога кај една позната скопска педијатарка, во поодминати години докторка, донесоа бледо и изнемоштено дете, со имунитет партал и крвна слика со ужас серумско железо и хемоглобин...Се сврте докторката накај мајка му и и рече- носи го сега дома, исцеди му неколку портокали, направи му манџа со домашно говедско месо и зеленчук внатре и една убава салата. Набавете си домашни јајца од село, сабајле да му спржиш две на око и на маслиново масло...Прави му супи, чорби секој читав ден, цедени сокови, салати, јајца и само малку леб...

Манипулација во недостаток на аргументи 4.
Дедо ми и баба ми се хранеле целиот живот со димено месо и чварки, по некое домашно јајце, попара со млеко од коза и за десерт кришка леб со шеќер и доживеаа длабока старост без никаква болест. Баба ми родила 4 деца од по 5 кила здрави како дрен.
Што вели твојата модерна наука за ова?
Бидејќи не знаеш што значи анегдота, еве да се информираш - https://examples.yourdictionary.com/examples-of-anecdotes.html

А да видиме уште еднаш што вика науката за анегдотите, на самото дно си :icon_lol:

Манипулација при недостаток на аргументи 4.

И зошто ти толку си поборник за суплементи од тип на Б12 на пример ? Веганите изгледа ти се одлична подлога за да им рекламираш такви работи. Тој што се храни разновидно и квалитетно нема потреба од Б12 суплементи.
Мхххххххххх, сега дојдовме од бизнис и продавање, на рекламирање? gotcha.

Не сум поборник, поентата е да се докаже дека храната не е доволно добар извор на б12 и други нутриенти - без разлика на концентрацијата на витаминот во истата, биодостапноста, и другите кофактори при апсорција и се што е поврзано со внес на б12 од храна. Постојат генетски полиморфизми кои се застапени кај значен дел од популацијата, (МTHFR) што ја прават конверзијата од кобаламин > метилкобаламин уште потешка, и со тоа допринесуваат до намалена концентрација на б12 или дефицит. Постојат исто така проблеми како ниска стомачна киселина состојба која додатно ја отежнува апсорцијата, омниворите патат од дефицит скоро исто како веганите/вегетеријанците суплементација е обавезна за двете страни за постигнување на ОПТИМАЛНО ниво. Заради тоа аргументите за "некомплетна" диета се BS. Ризикот од дефицит и последиците од истиот е неспоредливо поголем наспорти "штетноста" па така со паузи он/оф се суплементира за да се биде сигурен.

Она со кое што се служиш/манипулираш, а воедно и се користиш со лични напади, се вика appeal to authority fallacy, сите твои доктори со кои си имала контакт т.е. вашите анегдоти се ирелеватни заради тоа што нивната струка не е поврзана со исхрана, точка!

Дури и "доказите" кои ги пренесе за да ги "поткрепиш" твоите тврдења се анегдоти. Се додека горе има 100.000 + членови на диететска организација на Америка, како и 9000 + на Англија, и нивните препораки се тие дека добро планирана веган диета е погодна за сите години од животот, вклучувајќи тука и доилки, атлети, и сите возрасти од животот - став базиран на студии со проверен научен тест метод - (peer reviewed) твоите анегдоти можеш да ги задржиш за себе или за некоја друга дискусија, extraordinary claims, require extraordinary evidence! веќе не ме цитирај ако немаш peer reviewed студија која го поддржува твојот став - како пример научен консензус, или мета анализа која ги поткрепува твоите цитати во постов, не сакам да си трошам време со вас веќе.

чекај, мислиш дека ние цел ден секој ден јадеме месо? Омг :(
Зошто е битно дали јадете или не цел ден месо, кога истото не е штетно? јади си колку сакаш, еве блогерот Dave Asprey кој воедно има ОГРОМЕН snake oil бизнис со суплементи дојде време да биде авторитет како репер за доказ наспроти научен консензус. Водно бизнис кој сега кога се поклопува со твојот наратив наводно не е проблем - ама затоа кога јас ќе спомнам суплементи, тоа не е природно и препорачливо, така? воедно повторно, мислење на "ЕКСПЕРТ" и анегдоти (во случајов Карл Луис и тој другиот спортист) се на дното на пирамидата (1 пост погоре)

Од еден од најумерените и најкоректни членови на форумов, се претвори во тип кој верува на морони, и го отрфла научниот метод СЕ со цел да си ја оправдаш диетата, наука - научен метод кој воедно не е воопшто контрадикторен, се што треба да се види е кој ја прави таа студија, дали има контролна група, дали се споредени базичните карактеристики, и од когo и дали е спонзорирана, али за broscience тоа е too much, еве ти го иначе Dave,

Screenshot_3.jpg

Прво, ги нарекуваш стари, а живееле и раснеле во СФРЈ, староста ја достигнале во РМ. Што значи да се повторам, не треба да пишуваш за тие луѓе ко да живееле у кромањонско време. Добар дел од нив ретко кога и оделе на лекар. И не само оние постари јас што ги познавам, имаш миљон примери. Некои од нив не знаеја што е здравствена книшка.
Каква врска има каде раснеле кога се работи за возраст? стари сакам да кажам дедовци баби, затоа и изреката стари. Ако сакам да кажам за толку стари луѓе, ќе кажам пралуѓе. Повторно зборуваш за анегдоти, не ме занимаат милион примери, не ме занимаат милијадра примери. Ме занима само што вика науката за храната, КОЈ Е научниот консезус кога се однесува за месо, и животински продукти. Не сакам да дискутирам за дедовци, баби, стрини, нити за доктори кои НЕ СЕ образовани за диететика - во текот на цело образование на еден доктор, дали 1 ден се едуцираат за нутриционизам/диететика, па така нивното мислење за храна ми е важно исто како и анегдотите. Воедно за вежбање и особено исхраната, само ти слушај ги ketobros од теретаните, и верувај им што е здраво, што може и што не, на прав пат си. Ќе те замолам веќе да не ме цитираш ако немаш доказ за тврдењата, нема поента.

Последно уредено:

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.409
Поени од реакции
30.858
Жалосно за дедо ти, ама и да не јадел месо ќе го добиел ударот секако...
Кој ви посочи дека стриктно е таа причината или си претпоставувате дека од месото му е?
Isto kako sho chvarkite i pomognale na baba ti da rodi 4 deca, taka tie mu go skratija zivotot na dedo mi.
Ti teknuva?

Kajgana Shop

На врв Bottom