Во кој дел се математички прецизни?Каква победа, гледаш дека сакаат да бидат математички прецизни за да не се ебаваат после.
Kolkava bese dobivkata po akcija na granit do 30.09 ?
Нето добивка/загуба која им припаѓа на акционерите на друштвото | 96,258 | 174,212 | 181 |
гледајќи по која цена се продаваат банкиве, не е добро за акционерите ако има продажбаhttps://www.nbg.gr/en/the-group/press-office/press-releases/ete-astrobank
Athens
26/11/2019
National Bank of Greece (“NBG”) announces the signing of a definitive agreement with AstroBank Limited for the sale of its 100% stake in National Bank of Greece (Cyprus) Ltd (the “Transaction”).
The Transaction is expected to have a positive impact on NBG’s CET1 ratio. Closing of the Transaction is subject to approval from the Central Bank of Cyprus and the Commission for the Protection of Competition in Cyprus.
Credit Suisse International is acting as exclusive financial advisor to NBG. Freshfields Bruckhaus Deringer is acting as international legal counsel and Chryssafinis & Polyviou LLC as local legal counsel to NBG.
p.s. otide i kiparskata podruznica na NBG, ostana STB nasha... izgleda za seme kje ja cuvaat![]()
Со не зависен член. By the bookВо кој дел се математички прецизни?
Зошто УНИ? Ок знам дека има пониска бук велју, ама и бетон ск има уште пониска ако така гледаме. Што ќе добиеш од УНИ од добивката? И кои се изгледите како мислите дека може да се наметне на пазарот? За мене околу банките посебно средните аларм беше цената на охб кога се продаваше на шпаркасеUNI, GRNT, MPT
Премногу мала дури и за нашиот пазар. Се очекува тренд на спојување и окрупнување во банкарскиот сектор во земјава. Дури и ако некоја од поголемите е заинтересирана да ја купи тоа би било максимум што можеш да очекуваш плус 50% од сегашната цена за да дојдеш до книговодствена и тоа само во најоптимистично сценарио, од сегашна преспектива mission impossible.Уни не како краткорочна инвестиција.
5-6 години наназад голем раст во кредитирањето и приходите од провизии.
Квалитетна, нискоризична клиентска база(не сум загрижен заради зголемените резервации во последниот период, напротив очекувам boost на резултат за година-две од истите)
Дивиденда сеуште не, за година-две со исполнување на регулаторни барања за адекватност, лично очекувам.
ТТК и СБТ со значително помали перформанси, а приближно по капитализација до Уни.
Јакнење на менаџерската структура изминатиот период.
Евентуална продажба и под книговодствена вредност би била значително над сегашната пазарна.
Факт е дека цените отидоа на повисоко ниво. Еве пример НЛБ оваа година ќе има веројатно иста добивка како во 2017та а цената на акцијата е 20 посто повисока.Nekako site akcii mi se gledaat prilicno skapi.Ne znam dali e toa poradi toa sto gi pametam cenite na Granit-580,KMB-3800,MPT-28000.itn.Sega sakam da dokupam nesto ,ama sve sto e dobro sega mi izgleda preceneto i preskapo.Ne znam dali e do mene ili...?Nekoj predlog sto vie bi kupile na ovie ceni?