ТП е доволно но зависи од обемот на работа, секако за почеток тоа е доволно и не ти е потребен оснивачки влог за регистрација на ТП а можеш да работиш со секакви клиенти затоа што поседуваш уверение за овластен сметководител.За давање сметководствени услуги би отвориле:
- Трговец поединец - овл. сметководител
- ДООЕЛ овл. сметководител.
Што мислите ?
IV.ВРШЕЊЕ СМЕТКОВОДСТВЕНИ РАБОТИКако што го прелистав предлог законот за сметководствени работи, не пишува дека задолжително ќе биде работно искуство како сметководител(како што беше до сега), можат да полагаат среднисти, со 180 кредити и со 240 кредити. Со други зборови сите можат...грешка сум или вака би требало да биде?
...а тек во медицинските науки која каша попара од стручности!со стариот закон не. Со новиот ќе може веројатно и со други школи, засега. Каша попара од "стручности"
https://isos.com.mk/index.php/item/955-izvestuvanje-nov-predlog-zakon-za-vrshenje-na-smetkovodstveni-raboti
Има овде информации, закони и правилници важечки во моментов.
https://isos.com.mk/index.php/akti-2-makedonski/pravna-regulativa/zakoni
Веројатно дипломираниот правник лесно ќе се снајде со овие закони и правилници
Можеш...условот е 240 кредити и 2 години работно искуство. Ти ги исполнуваш условите. Ама пресметај си ги трошоците на таа одлука, бидејќи треба да плаќаш членарини, КПУ-семинари и слично. Види ако ти се исплати, поднеси си барање.Здраво на сите, не замерувајте на моето прашање ве молам. Сакам да извадам уверение за овластен слетководител е сега, имам завршено економски ( финансии и кредит) и магистратура -( маркетинг менаџмент) вкупно имам 300 кредитипо ектс. Вратотен сум во сопствена фирма ( ЈТД) како управител повеке од 10 години, а во мегувреме работам и сметководство во истата само што за потпис носам кај сметководител. Пак се навраќам на прашањето: дали со моето образование и со тоа што го работам можам да поднесам барање за издавање на овластен сметководител за сам да си ја терам работата или чаре??
Благодарам однапред и имајте убав ден
Sent from my MAR-LX2 using Tapatalk
Веќе поднесов, се распрашав ѓи исполнјвам условите. Сега го чекам уверението па здравје ќе си барам и други фирми за работа не само една. Башка план ни е со колега од факс да отвориме биро па ке видимеМожеш...условот е 240 кредити и 2 години работно искуство. Ти ги исполнуваш условите. Ама пресметај си ги трошоците на таа одлука, бидејќи треба да плаќаш членарини, КПУ-семинари и слично. Види ако ти се исплати, поднеси си барање.
Автоматски споено мислење: