Аман те со тие пивата бре луѓе, не ги научивте дека ќе си кукаат цел живот. Јас кога бев во Шведска па толку не сум се дружела со луѓе никогаш, колку пиво шо пропив таму толку од ко сум родена немам испиено, не ме зафркавајте секој викенд беренки со одреден круг на пријатели претежно Македонци, и Балканци, скари, ручеци, пијанки, а од таму истите тие да ги прашаш ќе ти речат, не бе овде нема кафе со кој да пиеш, барем мене тоа ми го велеа пред да одам и да видам со свои очи, дека живеат подруг живот да, немаат време да безделничат по кафани и кафиња ама дека не се дружеле пффф, муабети за на маса.
Од воздух не се живее и фала Богу не е секој задоволен да живее под минимално човечко достоинство. Значи основа е тоа за све друго како на пример здравство, владеење на правото, екологија итн.
Автоматски споено мислење:
Немора сите сред Мелбурн да живееме пишав Австралија. Имам роднини тука што имаат куќа, купиле или изградиле имам до некаде слика како можат да бидат цените. Дека може и многу поќе секаде може.
Види секоја држава е различно функционира и пазарот на недвижнина е тотално различен од држава до држава, град со град па дури и во градот има различна динамика на цените во одредени населби. Тоа го има во ГЕР ко што покажа со сликата и го има во АУС. Разликата е што АУС е ептен централизирана така да пола од населението живее во Мелбурн и Сиднеј а на тоа ако ги додаеш и Бризбен и Перт веќе стигаме до цифра од 75%. Тоа во ГЕР го нема затоа и цените во големите АУС градови се напумпани и несоодветни во однос на остатокот на светот. Работата е што ако дојдеш да живееш во АУС и немаш многу избор пошто надвор од најголемите 5-6 града е тешко да најдеш работа освен ако не си спремен да идеш да работиш во рудниците или тропските места што пробуваат да ги развијат. За тебе од она што си пишал тука, град до 100К жители во АУС нема, така да Европа ти е подобра опција.
Јас направив споредба на меѓу најскапиот град во ГЕР и вториот во АУС (Сиднеј е дупло поскап од Мелбурн иначе) пошто некој го спомна Мелбурн.
затоа и реков, знам кога бев јас испод половина милион нема не можиш куќа да земиш.
Инаку недвижнините во Шведска варираат нема врска дека има мизерни услови, какви се тие мизерни услови ?
Немој да ми напишиш дека нема алкохол и дека има многу емигранти оти то е
Споредба на МКД со било која западна држава па дури и до вчера братска Словенија која е на маргините на тој прв свет ти е како споредба на непослушно магаре со кола.
Ако споредуваме коли тогаш веќе има и други работи што треба да се погледнат не мене алкохолот не ми смета, клима е индивидуална работа а ни мигрантите не ми сметаат и јас самиот сум мигрант АМА ми смета квалитетот на денешните мигранти и тоа многу...
Шведска има вештачки пазар на недвижнини и не гледам некој да се труди да постигне еквалибриум на понуда и побараувачка иако пазарот покажува дека се чека со години да купиш/изнајмиш стан бар од она што сите пишувате на темата за Шведска. Таму нема доволно нови градби и е тешко да се дојде до стан/куќа што во денешно време е луда работа, кога ќе се земе во предвид дека секаде се гради на големо и градежниот сектор речиси секаде е движител на економијата. Ова не е лоша работа гледано од еден агол, екологија, ред итн, ама гледано малку од друга страна укажува и на тоа дека во Шведска цените никогаш нема да бидат високи пошто народот и не е спремен баш да плати (ова важи и за локалните а и за новите мигранти) а и постои страв од негативна миграција со тек на време. Она што е уште поинтересно е дека во Шведска има тренд на паѓање на цените (види линкот) корекција на ионака ниските цени (во однос на АУС, УСА, УК, ГЕР, Швајцарија) и иако имаат најдобри кредитни услови имаат голем проблем со наплата па дури и субвенции од државата и пак е проблем на кој им е укажано и до ЕУ.
Is residential property in Sweden an attractive investment? Full analysis of Sweden's property market. Best areas? Most demand? Highest rental yields?
www.globalpropertyguide.com
Тоа ти е најдобар доказ дека реално никој дури ни шведите не би останале ако почнат цените да растат како на другите места низ светот. Малку тешко е ова да се објасни на некој што не живеел во држава каде има рапид раст на цени а гледано и од МКД агол ваква Шведска повеќе одговара пошто полесно е да се докопаш до куќа стан на почеток АМА кога веќе ќе почнеш да правиш споредби меѓу Шведска и остатокот на светот, кола со кола, некој други параметри почнуваат да се битни.
Низ бројки, разликата ти е отрпилика вака...
Во СК да речеме стан во 1997 бил 80К марки, во денес тој стан ти е уште 80К евра, и тоа стана во евра преку ноќ пошто народот прифати таква промена без реална причина. Статус кво за нормален граѓанин да кажеме.
Во стокхолм куќите пред 20 год и сега имаат некој пораст од дури 6.5% и ова ти е статистика од 2000-2017 (неможев да најдам понова), што во превод значи некој плус од 37К евра за домакинот.
Во мелбурн во 1997 заеби просек пошто тогаш ептен ќе ти изгледа нереално, еве ќе гледаме најевфините населби - бродмедоус во 1997 куќа била 70К долари во 2017 таа била 575К, моментална просечна цена во бродмедоус ти е 531К (имаше пад на цените овие 2 год, исто ко шведска) иначе во 2017та наефитна населба е милгроув 343К. Вториот линк ти покажува дека за секоја некретнина во таа населба имало 386 посетитили/заинтересираност до некој степен, што сигурно е повисока него СК или некоја крш наслеба во Стокхолм.
When a loveable bogan hit Australian big screens and asked “how’s the serenity?” the story of a man’s quest to keep his home was cemented as a cult classic.
Зошто е ова битно? Па ако си купил куќа во АУС место шведска и само си плаќал КАМАТА сега да ја продадеш таа иста куќа можеш со профитот да си купиш една куќа во кеш во шведска или 2-3 стана во МКД, значи заеби штедење, само од пораст на цена. Тоа ти е таа пасивна заработка што ја имаш во АУС и други места а ја немаш во Шведска....
Има милјара други фактори зошто Шведска не е баш добра опција ама мислам дека ова ти е доволно кога веќе толку дробиме за пазар на некретнини. Шведска може да е топ држава за некој да избега од МКД највеќе ради социјалата ама за некој што веќе е на запад, има барана струка, сака да работи или има почетен капитал Шведска не е баш за живеење.
Ако те интересира еве ти повеќе инфо каде емигрира капиталот, (не само финансиски него и човечки) како и зошто... Шведска иако е една од 5те финансиски најјаки и најстабилни држави не е ни во топ 10те за она што јас би го нарекол здрава емиграција и има дури негативен тренд кога е во прашање пожелната миграција, паметните и богатите ја напуштаат. Ако веќе споредуваме коли, тогаш вакви работи треба да гледаме, остави ти алкохол, клима или други банални глупости...
Тешко дека можеш тој "факт" мене да ми го објасниш,зашто тука заработувам од 1000€ па до 2000€ месечно а со нокти гребам да се преселам у Германија за 1200€ да земам таму
Тешко дека можеш тој "факт" мене да ми го објасниш,зашто тука заработувам од 1000€ па до 2000€ месечно а со нокти гребам да се преселам у Германија за 1200€ да земам таму
Да ама
-нема да го чекам соседот да што ме блокирал со колата сабајле за да тргнам на работа
-нема да ме врати назад чистачката у влез да и напунам вода
-тој што треба да се најдеме у 9 нема да го чекам до 10 за да ми каже дека ме заборавил па друг ден ке сме се виделе
-нема татко ми што му украдоа 20 години стаж и го оставија со 150€ пензија да ми врти секој втор ден да го шлепам до мајстор дека не му пали колата
-нема преглед што сум го чекал 3 месеци на клиника кога ке отидам да ми кажат докторката денес не дојде на работа
-нема да ме викне комшиката дека мачето што живее пред зграда се заглавило во моторот на нејзината кола
Нема секој ден у 1 по полноќ овој од трети да ја тепа жена му и да викаме полиција
-моментално плаќаме по 8000 ден рата за измислен долг од водовод од 94та
-нема да се качувам до 6ти спрат у некоја канцеларија зашто зграда од 12 спрата има само еден лифт кој не работи
Ај да не пишувам за крупни работи,намерно за ситниците се фатив
Тешки се такви споредби мислам. Во Германија со 1.200 Евра можат да ти следуваат уште други државни односно социални бенефиции. Пример помош да плаќаш стан ако исполниш некои критериуми, децки надоместок од 200 Евра на дете, итн. Од друга страна самата држава ти нуди многу повеќе. Одиш без пари на лекар, минимална доплата на лекови, ако си сериозно болен све покрива здравственото осигуравање. Математиката може да биде поинаква малце.
Имам фирма со 2ца вработени за занаетчиски работи и за да ги наплатам тие пари црева низ г'з ми излагаат.Да не зборам што тешко се наоѓа мајстор кој го плаќам 40.000 месечно а секој втор ден не доаѓа на работа со некаков смешен изговор,па никогаш не сум сигурен дека ке се заврши работата на време
Читате што пишува човек или слабо? Пари може да ти купат асален доктор во Македонија во 1 сабајле? Пари може да ти гарантираат дека ќе стигне брза помош? Чист воздух? Функционален државен апарат? Мислете малце.
Да ама
-нема да го чекам соседот да што ме блокирал со колата сабајле за да тргнам на работа
-нема да ме врати назад чистачката у влез да и напунам вода
-тој што треба да се најдеме у 9 нема да го чекам до 10 за да ми каже дека ме заборавил па друг ден ке сме се виделе
-нема татко ми што му украдоа 20 години стаж и го оставија со 150€ пензија да ми врти секој втор ден да го шлепам до мајстор дека не му пали колата
-нема преглед што сум го чекал 3 месеци на клиника кога ке отидам да ми кажат докторката денес не дојде на работа
-нема да ме викне комшиката дека мачето што живее пред зграда се заглавило во моторот на нејзината кола
Нема секој ден у 1 по полноќ овој од трети да ја тепа жена му и да викаме полиција
-моментално плаќаме по 8000 ден рата за измислен долг од водовод од 94та
-нема да се качувам до 6ти спрат у некоја канцеларија зашто зграда од 12 спрата има само еден лифт кој не работи Ај да не пишувам за крупни работи,намерно за ситниците се фатив
Мене баш крупните работи ме интересираат.
Ако не ти се допаѓа, не враќај се да наполниш вода за чистачката. Не помагај и на комшивката да го вади мачето од моторот. Не чекај до 10 ако сте се договориле во 9 (јас чекам најмногу 5 минути, толку давам разлика на часовниците).
А тоа што ја нема докторката на клиника баш вчера ми се случи. Завршив работа ама полулегално (велат парата секоја врата отворала).
Читате што пишува човек или слабо? Пари може да ти купат асален доктор во Македонија во 1 сабајле? Пари може да ти гарантираат дека ќе стигне брза помош? Чист воздух? Функционален државен апарат? Мислете малце.
Со пари се наоѓа асален доктор во било кое време! Без пари нема доктор (кај нас) ниту среде ден!
Чистиот воздух го има без пари. Ама не во Скопје. А го нема ниту во Лондон.
Мене баш крупните работи ме интересираат.
Ако не ти се допаѓа, не враќај се да наполниш вода за чистачката. Не помагај и на комшивката да го вади мачето од моторот. Не чекај до 10 ако сте се договориле во 9 (јас чекам најмногу 5 минути, толку давам разлика на часовниците).
А тоа што ја нема докторката на клиника баш вчера ми се случи. Завршив работа ама полулегално (велат парата секоја врата отворала).
Со пари се наоѓа асален доктор во било кое време! Без пари нема доктор (кај нас) ниту среде ден!
Чистиот воздух го има без пари. Ама не во Скопје. А го нема ниту во Лондон.
Можеби за тебе се глупости, за некого не се..
Брзата помош некогаш е ефективна, некогаш едноставно не постои. Последен пат го оправда името и заедно со персоналот на клинички ми овозможија сега тука да се контраме. Не велам дека секогаш е така.
Пасош се вади кога како. Сум вадел за еден ден, последен пат го чекав ококу 20 дена. Но така е кога мораме сите одеднаш да ги замениме личните карти и пасошите.
ПС
Со пари и пасош се добива по кратка постапка.
ППС
Не велам дека не си во право. Но сепак ги преувеличуваш работите.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.