Zdravo jas 13437/2015 dali ima dobieno ukazУkaz 134 2477/2015 potpisan danas
Zdravo jas 13437/2015 dali ima dobieno ukazУkaz 134 2477/2015 potpisan danas
Pa ako tolku iskomplicirale so prezimijnata od strana na majkati probaj so stranata od tatkoti.Дали има шанси да добијам БГ пасош со следната ситуација?
Прабаба родена околу 1910 во БГ попишано целосно христијанско село. Го најдов селото во следната книга: Македонија. Етнографија и статистика - В. Кѫнчов'
Не знам кое и е моминско презиме на прабабата, за така да ја барам по институции и немам никакво крштениче или нешто слично од неа. Никакви документи.
Прво прашање, дали можам тоа да го најдам во подрачната служба за издавање на такви изводи на родени?
Второ прашање, (уште позначајно)... после прабаба ми (нејзиниот син, мој дедо) самоволно во СФРЈ го променил презимето и има сосема различно презиме од својата мајка.
После дедо ми, неговата ќерка (мајка ми) го менува - крати своето презиме без „СКИ“ и сега сум Крстев наместо Крстевски.
Дали има шанси ова некако да се поврзи преку документи и уште ПОВАЖНО, дали истото би го важеле во Бугарија или за џабе ќе потрошам време, нерви и пари?
Доколку некој бил во слични срања нека пиши.
Посредниците нека ме одбегнат бидејќи и онака не планирам процедурата да ја терам преку посредник.
Немам татко. Ова е единствена опција да барам по роднинска врска потекло...Pa ako tolku iskomplicirale so prezimijnata od strana na majkati probaj so stranata od tatkoti.
Probaj da izvadis potvrda od bugarsko zdruzenie,vidi tie dali ke ti pravat problem so prezimijnata,vo ministerstvoto bugarija nekogo pustaat so takov problem obicno se dava izjava od 2 svedoci na notar deka se edno isto lice,no ako e mnogu izvrteno so prezimijnata znaat i da odbiet,skoro site imame problemi so prezimijnata nekade e ski nekade ov,no kaj tebe i menuval prezime,vidi dali ke ti dadat potvrda od maticno deka dedoti izvrsil promena na prezimeto.Немам татко. Ова е единствена опција да барам по роднинска врска потекло...
Баш за тоа ме предупредија и се одлучив да пишам тука и да прашам некој со слично искуство. Ми рекоа дека веќе не минувале такви изјави на нотар.Probaj da izvadis potvrda od bugarsko zdruzenie,vidi tie dali ke ti pravat problem so prezimijnata,vo ministerstvoto bugarija nekogo pustaat so takov problem obicno se dava izjava od 2 svedoci na notar deka se edno isto lice,no ako e mnogu izvrteno so prezimijnata znaat i da odbiet,skoro site imame problemi so prezimijnata nekade e ski nekade ov,no kaj tebe i menuval prezime,vidi dali ke ti dadat potvrda od maticno deka dedoti izvrsil promena na prezimeto.
Najcesto vrabotenite vo maticno se neusluzlivi i bezobrazni,i ne se macat da davaat potvrdi od mrza,ako imas vrski mozebi ke ti dadat tebe,jas napraviv so svedoci na makedonski notar.Dali pominuva izjavata na notar zavisi kolkava e razlikata vo prezimeto,ako e samo ski,ov ke pomine,no ako na primer Petkov naednas stanal bez dokumenti Delcev,togas tesko ke i veruvaat na izjavata na notar,ke ti baraat potvrda za promena na ime i prezime od maticno.Баш за тоа ме предупредија и се одлучив да пишам тука и да прашам некој со слично искуство. Ми рекоа дека веќе не минувале такви изјави на нотар.
Ќе прашам во БГ здружението дали може сето ова да помине.
Изјавата на нотар се дава во БГ? Бидејќи сакам да аплицирам тука преку амбасада во Битола.
Дали имаш ти добиено таква потврда во матично?
Najcesto vrabotenite vo maticno se neusluzlivi i bezobrazni,i ne se macat da davaat potvrdi od mrza,ako imas vrski mozebi ke ti dadat tebe,jas napraviv so svedoci na makedonski notar.Dali pominuva izjavata na notar zavisi kolkava e razlikata vo prezimeto,ako e samo ski,ov ke pomine,no ako na primer Petkov naednas stanal bez dokumenti Delcev,togas tesko ke i veruvaat na izjavata na notar,ke ti baraat potvrda za promena na ime i prezime od maticno.
Zdravo jas su nova me interesira jas sum so br 13437/2015*od fevruari sum na ukaz dali nekoj znae do koj br
Do 16god mislam za 1 mesec dobivaat, a nad 16god isto kako site sto cekameПрашање, дали за малолетници се чека иста постапка или се оди само на сликање? Некој кажува дека ако детето е родено пред да добие пасош родителот, тогаш е подолга процедурата, а ако е родено отпосле кога е земен пасошот тогаш само да се слика треба.
Има.Сабајлево ти потпишав указ,слободно резервирај термин да си го подигнеш.Ако имаш и некој друг близок што чека,пиши ми број на преписката и него да му го потпишам.Слободно,немој да се устручаваш уопште веднаш ке му потпишамZdravo jas 13437/2015 dali ima dobieno ukaz