Ilumious
Патник, педер, поет, администратор, масон
- Член од
- 29 јануари 2007
- Мислења
- 84.962
- Поени од реакции
- 195.500
Да бидеме реални ни ти сам не би си крстил дете Стојан и Лазо, не па на други да им префрлаш. Како бе не се менувале во Србија генерациски имињата како и тука жити се, знаеш колку Марковци и Александари имам во српската подружница од фирмава? Немања и Петра им се останати уште од „старата школа“ како што ми кажаа.Од која генерација се овие што ги набројуваш.Најди ми Македонец од пред 30 и 20 години на 20 век кои се викал така.Ови имиња што ги наброја горе не се македонски традиционални имиња туку православни а ние сме православни Македонци а не православни Срби.Напротив јас мислам дека од најмалата работа се гледа како се зачувува македонизмот.Еве пак ќе кажам земи ги за пример овие до нас и зошто они не си ги крстиле децата во Марио,Антонио,Роберт итн.Каде кај нас сега можеш да најдеш дете да се вика Стојан или пак Лазо,Ангел,Панче,,Крсте итн.
Кога за една ваква работа како што се имиња на деца први сме почнале да ги менуваме(оти нели ние сме модерни) што останало за понатаму.
По имињата можеш да познаеш кои на кој народ припаѓа а не како кај нас.
Стојан, Трајан и Трпе ми се баш апла македонски имиња кои ни ја опишуваат мизеријата последниве 100 години и дури и да сум апла некоја хард кор Македонка со Кутлеш тетоважи и не знам што би одбила да крстам дете онака. Во смисла, ќути си, трпи си, има и полошо Ете ни го полошото.
Без навреда ако некој од вас се вика така, и јас имам роднини со едно од овие имиња, го дели истото мислење.