Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.653
Поени од реакции
88.414
Редно е веќе девојчево да не се спомнува во политички конотации.
Извини ама неможам, некои поентираа што политички, што на друг начин врз судбината на девојчето и нејзината фамилија, а сега ќутат и се прават на удрени кога се трошат пари на џафте курафтиња.

До крај ќе го спомнувам девојчето, така беше и во време на Грујо кога се расфрлаа со пари, така ќе биде и сега кога плаќаат за трансродови лица.

Го знаеш и Јане, детено што е симбол на ФФМ, и што е нон стоп во инвалидска количка? Знаеш дека му ветија (ба дури и кај Заев беше и Филипче) дека ќе му ги набават потребните лекови за да може да застане на нозе? Пред 2 години беше тоа, ене го уште чека, а тие тука ми трошат пари на операции за луѓе кои утре ќе им прдне на памет да менуваат пол.

Мрши бре, па уште да не ги спомнувам...

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.519
Поени од реакции
18.368
Трансродовите лица имаат право на здравствено осигурување исто како и сите останати болни деца, тешки ментални здрав.проблеми, ретки малигни болести идр. осигуреници.незнам во што ти е проблемот?
што се однесува за операциите, нормално дека ние сме назад, како и во сите работи...е сега незнам дали ова пореметување према новите номенклатури е класификувано во вродени аномалии.
Нека имаат, никој не им го оспорува правото на здравствено осигурување, односно лекување на државна сметка, ама на психијатрија. Ова спаѓа во доменот на пластична хирургија каде операциите за разубавување и слично, не ги покрива фондот, освен во ретки случаеви кога се служат со финти од типот девијација на нос па имал проблем со дишење па ајде корекција на нос на државна сметка. Ова покажува само колку е јако геј лобито во оваа владеачка гарнитура. И секако дека не е класифицирано како вродена аномалија, туку како право на избор.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.926
Поени од реакции
40.927
Трансродовите лица имаат право на здравствено осигурување исто како и сите останати болни деца, тешки ментални здрав.проблеми, ретки малигни болести идр. осигуреници.незнам во што ти е проблемот?
што се однесува за операциите, нормално дека ние сме назад, како и во сите работи...е сега незнам дали ова пореметување према новите номенклатури е класификувано во вродени аномалии.
Па да у право си, да сакаш да смениш пол треба да си ментално болен, а чим сите сте ментално заболени треба да ви плаќа фондот. Ама не за промена на пол, туку за лечење...

Член од
16 април 2014
Мислења
7.346
Поени од реакции
11.777
За чудо скриени се повеќето. Вчера еден ми вели што ми го пукаш курот со Заев, посекако не одам в партија повеќе. Само лошо е што и ние страдаме ради нив. Колку тие ебани, толку и ние.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Следува уште една радосна вест.Поскапување на струјата од 1ви!Народот е фасциниран од маестралните економски потези на Муртињо.Во најава,задолжително изучување на албански по училиштата,ама овие од дијаспората ни се криви,ама која дијаспора, македонската или???:cautious:
Плус бесплатна кастрација субвенционирана од владата,

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Следува уште една радосна вест.Поскапување на струјата од 1ви!Народот е фасциниран од маестралните економски потези на Муртињо.Во најава,задолжително изучување на албански по училиштата,ама овие од дијаспората ни се криви,ама која дијаспора, македонската или???:cautious:
Можеби нема да ја поскапат крајната цена избори се ближат мора да се задржи власта, а реално треба оти ефтината струја нема да ја плаќа ЕВН, ама мислам дека ќе ја плаќа ЕЛЕМ, па место да се инвестира добивката од ЕЛЕМ во некој нов производствен капацитет, добивката ќе се користи во покривање на минусот од ефтината тарифа.

Да не рипнт одма слободноумните да кажуваат дека и Грујо ништо не направи јас ќе кажам,
претходно добивката се користеше за скијачки патеки, вселенски игли и сл. што немаше врска со енергетиката, освен ветропаркот во Богданци кој е направен со германски кредит.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
И тоа бидна, државата да ти субвенционира за да си ги исечиш, и така народе само ти висат…
Јас вакавата субвенција ја сватив како: ај сега сам да си исечиш и нема ни да писнеш, северџанче…ако гледаш што правам, ти си мој поданик
Покрај се ќе нема избори дури не се направи попис и не се направат албанците барем 28%. И пак народе нема да писнеш… затоа аплицирај за субвенција за кастрација

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.591
Поени од реакции
22.310
Sto se cudite SDS sto ne e poke Makedonska partija tuku tuka ocigledno se vdomile i bagji LBGTovci pa pravat politika za nivnite. Nisto cudno i del od vladava da si go smeni polot onaka posto e mnogu fensi. A ke ima li sekoja godina tocna brojka kolku pari se dadeni za vakvi operacii? Onaka za transparnetnost i da sporedime dali so tie sredstva mozele na primer da se platat drugi operacii koi stvarno se potrebni za zivot a ne samo za zbesnuvanje.

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.762
Поени од реакции
9.542
Кога мислиш дека еден ден ќе им помине без некоја глупост одма те демантираат :facepalm::facepalm::facepalm: Па добро бе, нема да им каже некој дека можат да закочат малку и да прекинат со секојдневниве глупости. Тие од ден на ден се поголем гнев прават меѓу луѓето. За овие 10 години опозиција се малку, толку неспремни влегоа на власт тоа е нешто страшно...

Mundell

тој со бројките
Член од
24 септември 2014
Мислења
622
Поени од реакции
1.059
Za da ja sfatis politikata vo Makedonija, po novo RSM, moze da sluzi eden primer koj iako deluva smesen vo sustina e mnogu tazen pa i sramen i sekako porazitelen za dvata golemi partii. Se raboti za novata Kicevska bolnica.

Vo vremeto na Georgievski bese najaveno deka vo Kicevo ke se izgradi nova bolnica. So ogled na toa sto bolnicata seuste koristi gradbi koi datiraat od turskoto vreme odlukata sekako bese tocna. Primer vakov objekt uste e vo upotreba:

Da podsetam, Georgievski bese na vlast 1998 - 2002.

DPNE togas ne izgradi bolnica. Ne znam tocno do kaj bese mislam se krena objekt i taka ostana. Posle toa dojde slavnoto vreme na SDS. Ne znam dali vetija doizgradba iskreno mislam i ne se ni tematizira bolnicata pa si stoese gradbata taka. Licese na ruina so ogled na toa sto lugje pocnaa da kradat pendzerinja, parna itn. koi veke bile staveni vo objektot.

Dojde DPNE so Gruevski. Vo sekoja programa Kicevskata bolnica bese stavena kako proekt. Vetivme - storivme. Nisto od toa. Pred sekoi izbori i posle sekoi dobieni izbori se obetuvase deka Kicevskata bolnica ke se doizgradi. Posle 2-3 vetuvanja i smesno stanuva kako "running gag", ne znam, mozebi e cuvaa za da imaat pred izbori sto da vetuvaat za Kicevo, grad koi i onaka ne e vo fokus na site vladi osven za politicki manipulacii i kroenje granici i Albaniziranje na gradot. Tuka site bea na ista strana odnosno protiv Kicevo.

Gruevski vo skromni 11 godini ne uspea da ja izgradi bolnicata vo Kicevo. So ogled na toa sto objektot vekje stoese kako objekt (prazen sekako) imase i olesnitelni okolnosti posto ete pripremite pred gradenje itn. veke drug mu gi zavrsi. Tolku mnogu izgradi toj vo toa vreme so sto i denes znae mnogu da se fali, ama Kicevskata bolnica ne pagja vo negovite uspesi. Populiste bi rekle, deka edna bolnica vo grad kako Kicevo e pokorisna od site spomenici i objekti vo Skopje, zatoa sto bolnicata spasuva zivoti a spomenicite ne. Ok. Eve najava od 2013 kako dokaz: https://faktor.mk/kichevo-k-e-dobie-sovremena-opshta-bolni/zaev-dotaciite-shto-nashincite-gi-isprakjaat-na-nashite-gragjani-nikoj-ne-moze-da-gi-odanochuva- - DPNE kako genijci gi trgnaa starite programi od nivnata web strana pa ne mozam da stavam link kako potvrda deka vetuvaa, ako nekoj ima kako pdf slobodno neka zakaci ovde.

Zaev i SDS posto se itri, go kopiraat modelot na Gruevski pa ne bea pokusi da obetat deka ke ja izgradat bolnicata vo Kicevo. Arno ete dve godini i poke pominaa uste ne raboti. Ok, go isfarbaa objektot i sega vaka izgleda:

Nemam nadez deka vo ovoj mandat SDS ke ja pusti bolnicata, verovatno temata ja cuvaat za slednite izbori kako izborno vetuvanje, kopiraat od DPNE. Itri tie, vetuvaj istoto sekoi izbori i ete pola programa. Deka ne se seriozni da go zavrsat proektot mi pokazuva edna rabota a toa e deka 2 pati vo rok od pola godina najavuvaat deka ke prodolzat so izgradbata:

1.) Avgust 2018: https://sitel.com.mk/kje-prodolzhi-izgradbata-na-novata-bolnica-vo-kichevo-se-rekonstruira-i-stariot-objekt
2.) Fevruari 2019: https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/republika/продолжува-изградбата-на-новата-болн/

Ok, nisto novo vo RSM. Ke se najdat i mnogu drugi vakvi proekti, lazni vetuvanja, krazbi.

Poentata mi e sega, deka UMS na DPNE vo Kicevo gi trolaat od SDS deka vetile doizgradba na bolnicata a seuste nisto ne se desi:

Прегледај го приврзокот 211418

Mislam ok, mladi se i ne znaat mozebi deka nivnite ja pocnaa i imaa 11 godini da ja doizgradat ama stvarno e retardirano ova trolanje i pokazuva kolku i dvata partii se na edna ista strana - na nivnata. Potrebite na lugjeto ne im se bitni i se koristat samo za pravenje lazni vetuvanja. Toa sto vo Kicevo nema uslovi za bolnica e edno ama i konstantno se gubi personal od sestri do doktori sve niz Evropa zaminato. Zatoa so iten slucaj ako dojs vo bolnicata Kicevo ili ke ti opnat inekcija da te ozvezat kolku da ne im si tovar ili pa ako e eptem itno te preprakjaat vo Ohrid, Bitola ili Skopje, kolku da ne im umres tuka.

Celata nesposobnost na politickite eliti vo RSM pokazana so primerot Kicevska bolnica.
1. Фали трета, супериорна македонска, партија.
2. Треба политика за подобрување на фертилитетот кај македонскиот народ.
А сé друго природниот тек на настаните ќе си го нареди.

Последно уредено:
Член од
16 април 2014
Мислења
7.346
Поени од реакции
11.777
И така, си продолжуваат да работат против Македонија и македонците. Никој на светов му нема згрешено на овој народ толку, колку комуњар. Буквално од почеток до крај одработија на поништување на идентитетот и нацијата. Од пред 30 години сменувајќи знамиња, имиња, правење војни и што ли уште не само да се полни џебот со шушки.
Тоа сето подржано од модерните чипирани северџани.

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Незнам дал го видовте ова, може веќе е постирано

https://365.com.mk/295834/filipche-otsega-opepatsiite-za-ppomena-na-polot-ke-gi-plaka-fondot?fbclid=IwAR3LRkgZYSuWszamjyH3AvBQwumpXXMocjpakRa3BZUQ51PDXoo0UvaMCBs

Алоо фонд ќе плаќал операции за промена на пол. Човече, деца ни умираат за смешни пари за операции кој што се собираат секој ден средства, они ќе одвојувале буџет за промена на пол..

Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Абе ИМЕТО го смениле, вие овде бистрите политики за сменување пол, нуклеарни физики, експерти за тутун.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom