Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

  • ВМРО-ДПМНЕ

    Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

    Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

    Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

    Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

    Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

    Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

    Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

    Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

    Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

    Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

    Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

    Гласови: 139 41,2%

  • Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
29 декември 2007
Мислења
556
Поени од реакции
1.282
Не е вечно, ама некогаш постоело?
Се разбира дека постоел. Заедно со Бугарите, ние сме последен православен народ под Турска политичка и под грчка духовна власт. Еве ти паралелен пример - колку Македонци беа официри со југословенска униформа. Колку од нив беа пред се Југословени а потоа Македонци. Некогаш постоел тој заеднички интерест, сега веќе не.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.251
Поени од реакции
27.640
Каде видовте патолошка желба од моја страна да покажам дека сите словенски луѓе се бугари? Всушност во мојот претходен напис покажав токму спротивното. Западните балкански словенски народи (Хрвати, Срби, Босанци) се генетски разграничени од источните балкански словенски народи (Бугари, Македонци и словенски луѓе од Северна Грција и Турска Тракија).
Postiras naucno istrazuvanje a toa ustvari razgovor na forum + pdf napraen od bugari.
Mislam okej e, narodot tuka na balkanot e izmeshan i svesni sme za toa. Nikoj tuka ne e malo dete da misli deka se cistokrvni.
Za 1000 godini genetskata slika na balkanot ke bide uste poizmeneta, toa nema da go smeni faktot deka se ponashate ko idioti(zimi brakava) i deka vi go koristat bugarskiot identitet za izlez nadvor. Ne gleas tuka poveketo sakaat da vlezat u bg samo za da si zaminat.
 

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
776
Поени од реакции
1.161
Ah bre ljudi bre hej.
Makedonizmot ne moze da postoi bez jugoslavija I sssr, sfrj I sssr see me this past taka I makedonizmot

Sssr I sfrj se mrtvi.
Никој то не го негира, туку проблемот е шо ти и другите како тебе забораваат дека грцизмот не би постоел без Британија и Франција, како што србизмот не би постоел без Русија и Австрија, бугаризмот без Русија, албанизмот без Австро-Унгарија. Шо е Бугарија постара од Македонија? 67 год од 1878 до 1945? Големите сили му помогнаја на соседиве наши не само за осамостојување, туку и за образование и во други области, исто како шо нас ни помогна Југославија како дел од неа. Само не е сѐ до помагањето, туку и до самиот народ. Грците од стално биле најаки во дипломатијата и се до ден денеска, зато се најнапредни и познати. Бугарите ја имаја најакта војска на балканот (наречена втората прусиска армија) ама за то грците ги поебаја за турците да војуваат против бугарите, а од тогаш не опораена Бугарија :lolzz:. Додека нашите соседи нивните најодлчини студенти ги прајчале на студирање во земји како Русија, Австрија, Британија, кај нас неколку генерации дур беше СФРЈ одеа до Белград и назад, после студираја на не убо оформените „универзитети“ кај нас. Зато сме слаби во секоја област.

Inace bugarite see vo pravo vo odnos na istorijata
Се и не се.
 
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Togas zosto non stop se pojavuval otpor?
Кога нон-стоп? Зошто во Македонија отпор се појавил убедливо најдоцна? И тоа со српските инструктори од КПЈ. И тоа отпорџиите биле на прсти да ги броиш. Следно, отпор се појавил насекаде и против фашизмот. Секако, идеата за македонска држава е една од главните водилки во отпорот.[DOUBLEPOST=1560286564][/DOUBLEPOST]
Тачно, Фиромјаните може да бидат што сакаат, али немаат право да присвојуваат работи кои се туѓи



еве ви го Гоце Делчев (лево) во бугарска униформа (изгледа со сила го облекле и сликале), тенка граница помеѓу Македонци и Бугари не постои од проста причина што Македонци ко националност во тој период не постојат.
Ако сме реални, ни Бугари не постојат.. односно постојат, ама реално не се Бугари. Бугарите се турки племиња од Азија која се стопиле во доминантните Словени.
 
Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.677
Поени од реакции
4.334
Perenje mozoci 50 godini za vreme jugoslovensko, zatoa gi mrazime bugarite.
Ja velam obedinuvanje so bugarija ili grcija za spas od shqiptarite pred da ne izedat. Bar ke imame eu pasoshi na toj nacin koj saka ke si fati dzade nakaj germanija.
Pa posle koga ke izbegame site od tuka neka se slikaat stabskite pushachi I reketari na vmro-sds.
Со други зборови, вие што ги “мразите“ Бугарите и ви го испрале мозокот за време југословенско, патем Македонците и Македонија ги имаа сите права и слободи како и сите други во таа федерација, ве заболе за Македонија (ќе имате ЕУропски пасоши и ќе фатите џаде!). Интересно видување нема што.

Најголемата причина што со Србите имаме „братски“ односи е во тоа што тие во 99,9% не третираат како браќа. Не ни спорат идентитет, не прифаќаат... Има мноооогу мал дел од народот кои можеби би рекле дека сме „Срби со говорната маната“. Единствен негативен пример е црковното прашање, но тоа не е многу присутно во обичниот живот и народите не се занимаваат со тоа, а и нема некои влијанија врз секојдневниот живот како политиката. Но, и црковното прашање е сигурно плод на некои политики, веројатно од помоќни центри. Секако, огромна улога во добрите односи има заедничкото живеење во СФРЈ од 1945 до 1990 г. во „братство-единство“. Ние сме зависници од нивната естрада, итн, итн...
Со Бугарите е тотално спротивна работата, нé негираат на секое поле. За волја на вистината, до крајот на Првата Светска Војна, а делумно и до Втората, границата меѓу Македонците и Бугарите била слаба
Денешната политиката на Република Србија кон Македонците и Македонија е иста и продолжи како и во ЕхЈУ, значи без негирање. Единствено прават проблеми клеро-монархистите во Србија кои се минорни но во исто време се во тесни врски со истите такви во Бугарија и Грција. Признавањето на Косове сепак беше оној чекор кој во даден момент ќе го наплати Србија.
За волја на вистината кај тебе и денес има слаба граница помеќу Македонците и Бугарите, тоа се исчитува од твоите

Каде го реков јас тоа?[DOUBLEPOST=1560254731][/DOUBLEPOST]
Народот не бил сплотен никогаш да бил сплотен ќе сме се избореле уште тогаш за држава.Нормално дека далеку подобро за разлика од денес.А и сето тоа се долмело само поради тоа што во тоа време владеел патријахатот.Да се врата денес Турците(Не дај Боже) нема да издржиме ни 1 месец а половина од народот сами ќе се потурчат.
Ете гледаш и ти сакаш да се вратат Турците и тоа можеш да го кажеш јавно а ретко кој ќе те осуди за разлика ако некој каже нешто вакво за Бугарите ќе биде категоризиран како велепредавник.Тоа ми е поентата на целиот муабет.Не ми е јасна причината зошто има двојни стандарди.
Не постои сплотен народ на земјината топка. Македонците со векови се постојано под притисок (понекогаш тој притисок преминува во вистински геноцид) од соседите и нивните газди уште и добро опстојуваат.

Ова го пишувам за мојот крај. Во западна Македонија имало разни качаци, па таму народот страдал, а тоа им се припишува на Турците. Кај нас се живеело релативно мирно. Давачките ги плаќале (во натура), законите ги почитувале. Кога (пра)дедо ми му згрешил нешто на Турчинот, тој неколкупати доаѓал да то тепа. Но никогаш не го пронашол (овој навреме се криел). Никогаш немало малтретирање на жената и децата, само закани дека ќе го тепа (дедо ми). Но дедо ми секогаш навреме бил известуван дека доаѓа Турчинот, па останал без ќотек.
Зошто велам дека сакам да се вратат Турците, а не Бугарите? Покрај тоа што народот бил сплотен (неверник ги командувал), ретко бил малтретиран. За време на Бугарите имало многу повеќе проблеми. Дури и за српско време (мислам 1921 г.) бугарски комити го убиле братот на дедо ми, за пари.
За жал денес не е ништо подобро отколку во турско време. Мое лично мислење е дека е многу полошо.
Од каде пак оваа сега? Колку години имаш, си живеел под Турците или ти раскажувале?
И зошто да не се вратат-останат Македонците?

Каде видовте патолошка желба од моја страна да покажам дека сите словенски луѓе се бугари? Всушност во мојот претходен напис покажав токму спротивното. Западните балкански словенски народи (Хрвати, Срби, Босанци) се генетски разграничени од источните балкански словенски народи (Бугари, Македонци и словенски луѓе од Северна Грција и Турска Тракија).
болд - што ти е Адолфо (хајл Хитла), сакав да речам дали си генетски разграничен со него или?

Ја на пример ставка Македонец на турски попис немам видено, а ијам видено Бугари, Срби, Грци, Албанци и Цигани. Еве ако имаш таков оригинален турски документ радо би да го прикачиш тука. На темата докази за македонскиот идентитет имаш "Македонци" во Америка кои маршираат за независна Македонија во 1922 - здружението МПО и тука имаш припаѓање како несоборлив доказ за македонскиот идентитет дур не видиш кои и што биле тие луѓе и што терминот Македонец означувал во тој период
Изгледа ти ги читаш само книгите на Каракачанов или ги користиш неговите очила!
 
Член од
29 декември 2007
Мислења
556
Поени од реакции
1.282
Кога нон-стоп? Зошто во Македонија отпор се појавил убедливо најдоцна? И тоа со српските инструктори од КПЈ.
Кај нас отпорот секогаш доаѓа најдоцна. Види под Турско и сите режими подоцна. А и кога ќе се појави отпорот обично не е спектакуларен.
Нешто во смисла ебам ретко ама затоа лошо.
 
Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Цело време сте во тие филми за божемски поделби, федерализациjа, ова-она. Па пак одите чекор напред дури да дискутирате кому ќе се припои тоj другиот, источен дел. Зопшто воопшто допуштате дека некоj ќе го сака толку?

Инаку српската опциjа ги прави Македонците непосредни соседи на браќата од Lugina e Preshevës па така слободно буjрум.
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.397
Поени од реакции
7.845
Тие шо скандираа Заев да прави фелацио :pos: ги гонат за вербален деликт шо не се случи никогаш за време на rezimod. Него шо треба да му направат за сето она шо јавно се колнеше дека е само и само во главата на Груевски и никогаш нема да го направи, а еве сега е реалност?

Удбобалистите ќе прават попис без графа за етничка определба и ќе се попишува на жими мајка, а имаш Рамковен договор кој е базиран токму на таа етничка застапеност, фактички попис без етничка определба = поништување на Рамковниот, само шо некој истиот го стави во Уставот. Секс на екс повторно.

Прашање на време е кога ќе се согласат дека Гоце Делчев бил од бугарски происход затоа шо се големи дипломати и визионери. Впрочем како и за се друго.

Во меѓувреме се игра топло-ладно со тој фамозен датум за почеток на преговори со ЕУ а тоа е дим од вулва споредено со „отстапките“ (капитулацијата) која ја направивме, иако барем се надевам дека се работи за игра, во спротивно испаѓа дека нема поголеми овци од нас. За сиот измет шо го изедовме полноправно членство е малку, а не камоли некој да си игра курташак тек со почеток на преговори. А како стојат работите со удбобалистите допрва ќе ни биде жал што воопшто дошле на власт...
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.677
Поени од реакции
4.334
Postiras naucno istrazuvanje a toa ustvari razgovor na forum + pdf napraen od bugari.
Mislam okej e, narodot tuka na balkanot e izmeshan i svesni sme za toa. Nikoj tuka ne e malo dete da misli deka se cistokrvni.
Za 1000 godini genetskata slika na balkanot ke bide uste poizmeneta, toa nema da go smeni faktot deka se ponashate ko idioti(zimi brakava) i deka vi go koristat bugarskiot identitet za izlez nadvor. Ne gleas tuka poveketo sakaat da vlezat u bg samo za da si zaminat.
народот или народите?
Овде се измешани ама затоа во Џерманија, Франчија, Италија и ... се чисти ко солза... море, море што литература користите бре лујџе, дајте некој линк.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.149
Поени од реакции
25.591
Се разбира дека постоел. Заедно со Бугарите, ние сме последен православен народ под Турска политичка и под грчка духовна власт. Еве ти паралелен пример - колку Македонци беа официри со југословенска униформа. Колку од нив беа пред се Југословени а потоа Македонци. Некогаш постоел тој заеднички интерест, сега веќе не.
Првично, имаме комплетно ист став, и мислам дека тоа е единствено разумно толкување. Ама за жал, нашата официјална историја не вика така.
 
Член од
23 мај 2019
Мислења
3.677
Поени од реакции
4.334
Ovoj Stalin zaeban tip da ti bil. Ako ne se skaraja so Tito sega druga pesna ke peese. Vie treba be na Tito svekja da mu palite oti na Stalin mu rece Ne.[DOUBLEPOST=1560275133][/DOUBLEPOST]
Tuku ti be vlavce so kur te boli sto sme, koj sme.
P. S mu go kacam na dvete posto ko ne jebe svasta ne jebe nista mada ova odrodenata poke kef mi praj. Sekako na Zaharieva mislam.
Можеби знаеш некој да го истражувал однесувањето на Власите - Цинцарите - КуцоВласите (колку имања имаат, сигурно се крие нешто и во тоа) во текот на WW2, не би ме изненадило да следат иста матрица и денес, сепак би сакал да прочитам нешто за тој период во врска со тоа. За нивниот однос во тоа време во Егејскиот и Пиринскиот дел има прилично извори и скоро секогаш забивале нож во грб...
Шехтански во повеќе наврати објавува за нив ама некако не ми се...
 
Последно уредено:

F.E.A.R.

The Harem King
Член од
11 јуни 2015
Мислења
776
Поени од реакции
1.161

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.251
Поени од реакции
27.640
народот или народите?
Овде се измешани ама затоа во Џерманија, Франчија, Италија и ... се чисти ко солза... море, море што литература користите бре лујџе, дајте некој линк.
Ne, muabetot bese za balkanot.
Tocno e deka zapadna evropa e mandza od kelti, rimjani, germanci i nordijci.
Bukvalno ne postoi cist 100% narod.
Osven andamanskite pleminja vo indija.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom