Словени

• Креатор на темата Креатор на темата Svetovid
  • Време на започнување Време на започнување
не разбирам или јас неправилно се изразувам
коине писмото било во официјална употреба насекаде
исто како латиницата денеска
а јазикот различен

коине содржи зборови од Македонскиот,Хеленскиот и Арапскиот речник..
териториите на кои владееле Македонците..
чиста глупост е да се нарекува дека бил хеленски..
пример..
МК зборот кледон=куп,клада
ХЕ зборот кледон=претскажување[FONT=&quot]

[/FONT] МК зборот каларуга=дупка (многу..интересно кал и јаруга..а калдрма?)
ХЕ зборот калариас=вид риба

и т.н.
многу зборови личат на "грчки"..
ама не се...
на некои и анавено им било грчки..
[FONT=&quot]
[/FONT]

Tentov ni najmalku ne spomna KOINE, tuku "slovenski" jazik, potocno Makedonski.

A od KOINE-to, ako ima tolku mnogu zborovi nasi, treba da se sredi rabotata, ama nekako ne odi ili nekoj ne saka.

Plus, zosto ne prevedete nekoj natpis od arheoloskite lokaliteti, ili natpisot na fasadata od Sv. Sofija vo Ohrid.

Tentov ni najmalku ne spomna KOINE, tuku "slovenski" jazik, potocno Makedonski.

A od KOINE-to, ako ima tolku mnogu zborovi nasi, treba da se sredi rabotata, ama nekako ne odi ili nekoj ne saka.

Plus, zosto ne prevedete nekoj natpis od arheoloskite lokaliteti, ili natpisot na fasadata od Sv. Sofija vo Ohrid.

ТаргитауС,ПлеуратоС,СирмуС,КсандрамеС,КеопС.

Cпоред имињата,сите до еден се Хелени. Cпоред РАСАТА, ниту еден.

Aј преведи им ги имињата на наведените според јазикот кој го зборувале?..

и прочитај го Платон

или Јосиф Флавиј

A кое е вистинското име жената на Аце: Статира, СтатираС, Барсина или Роксана?

Jas neznam koe e imeto na zenata na Ace, ama moze i prepisuvanjata na knigite da go imaat utnato 100%. Nisto ne e sigurno.

A za iminjata, jas mozam sekakva etimologija da vadam, no jas ne sum toj sto moze da tvrdi, bidejki vo svetot na tituli, prvo odi titulata a potoa dokazite.

Takvite raboti mozat da gi sporat titulirani, plus se sto e od knigite veke zaklucivme deka moze i da ne e tocno.

Isklucivo vrezan natpis vo karpa ili freska sozdadena na baranje na Despotot e validna rabota.

Inaku sega mozeme da isklesame 50 kamenja, da gi zakopame pored nekoja crkva ili grobista, i posle 500 godini nekoj da gi otkopa, i da napravat kalabalak vo istorijata.

Kade e silata, tamu e vistinata.

дали некој друг народ ја има следната форма: тој што му припаѓа на Мирко е Миркин. Tоа е и името на едонскиот крал Миркин (без хеленскиот додаток ус). Дали го имавме Коста Рацин (и прапаѓа на девојката му Раца)..
мамин, татин... Tоа е особина на МК јазикот..

Помеѓу антиката (1 пример) и последниов има и многу други. Има исти преводи (во смисол на припадност и од грчки учени,но тие обавезни го превеуваат со додаток ос,ис,ес). A се почнало од родената од татко, од таа која му припаѓа на татка си, која е татина...АТИНА.

Vidi, moze i toa so Tatina - Atina interesno da bide, bidejki vo nasiot jazik porano D i T se mesaat, a neli grcite ne ja izgovarale bukvata D, pa ot tamu Atina.
Samo si pravam varijanta.

Da ne me razberes pogresno, jas i so celiot jazicen problem, nemam potreba za dokazi okolu potekloto na denesnite Makedonci.

Dosta e za denes. Kasno/rano e.:nesvest:

Vidi, moze i toa so Tatina - Atina interesno da bide, bidejki vo nasiot jazik porano D i T se mesaat, a neli grcite ne ja izgovarale bukvata D, pa ot tamu Atina.
Samo si pravam varijanta.

Da ne me razberes pogresno, jas i so celiot jazicen problem, nemam potreba za dokazi okolu potekloto na denesnite Makedonci.

Dosta e za denes. Kasno/rano e.:nesvest:

Прочитај го Проф. Фотис Пецас-грчето: "Во шпицот меѓу идолопоклонството и христијанството", "Елиникос Ворас".
тој има преводи од Беломорска МК.

A Атина ми дојде како за оние од Софија. Hи таа е нивна, ни ваа е нивна.

ангпу
секогаш тој што владее го наметнува и писмото така е и денес
тенов ја имам книгата го имам писмото дури можам да кажам дека почнав да се описменувам
за македонскиот јазик можам да ти кажам дека е основа на сите јазици бидејќи е ономатопеа на природата
за поимот индо - европски секогаш сум против бидејки вените ( претставува поим кој означува корен , односно потекло )
првата германија ( со истото име ) се наоѓала во мала азија
и сите стари топоними имаат значење на македонски
јас нуркам од атлантида
белата раса има исти корења и никој неможе да ме убеди во спротивно
политичките промени во историјата не ме интересира , што незначи не ги пратам
ИСТОРИЈА - И СТОРИЈА ( НАПРАВИЈА ,ВАКА....)

анавено многу чисто ги согледува работите затоа и му се восхитувам
но исто така мислам дека и сите други се ПРЕКРАСНИ
до анавено по втор пат
те молам ПЕРСИЈА ( не ме бива за сурфање )
мислам дека и нивниот јазик бил како нашиот

а се почнало од родената од татко,од таа која му припаѓа на татка си,која е татина..
АТИНА..
se dumam ..
pred tatkovstvoto go imame majcinstvoto
pa za rodenata od tatkoto-Ata ,mozebi pokorektno bi bilo rodenata od majka-,so podvarijanta na t.n.slovenska rec Mati .So ovoj pristap odime malce podlaboko vo istorijata vo periodot na pred t.n Olimpska mitologija,vo vreminjata na materizmot.
I dokolku so zborot Mati se povrzuva Aematija,dotolku so
*Matina bi bilo ravenstvoto so Atina
A primeri so kratenje na bukvata m vo pocetokot od zborovite vo nasite makedonski dijalekti imame i denes .Sporedbeno za zborceto mnogu-nogu
,so isto znacenje..

Sofija ili mudrost
Za da se poseduva istata potrebno e prisutnosta na sovestva
Vaka gi izednacuvam
Sovest- *soFest-*SoF i est ->Sofia

Hедоразбирање. Атина е во контекст на кажаното. МК јазикот ја има особеност HA за додавката ина. Cекако дека мамина е постара.

Софија беше во контекст дека, "народот со 1300 г. државност на балканите", сепак се срамел (според Паисија) и зборел по "грецки".

Персија? Имаме ист збор: "Финџал" за кафе.

Мислам дека во секој случај треба малку посериозно да се пристапува на етимологијата, односно, лингвистиката бидејки „играта со зборови“ е многу превртлива...

Jас па мислам обратно. Aко во антиката на територијата на етничка МК ги имаме следниве имиња:

- Lyka кое може да го препознаеме како лика (убаво лице).
- Mamina.. за ова не треба објаснување.
- Mama, Mama(s)...за ова ич.
- Milo...ем драго
- Stamen(es)
- Temen(os)
- Lasten...

и т.н...

Hема опасност, јасна ситуација.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom