Најекономично греење и ладење

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.963
Поени од реакции
8.173
Сте се фатиле за тие греачи ко слеп за стап. Пошто имам Грее, можам да ти гарантирам дека не трошат над 0 или околу мање више, бујрум на гости со ракија ако не веруваш.
Друго, во куќа може и не е битно, толку, ама на пример кај мене во зграда откако почнав да греам зимава (иако не 24/7), цревото беше цело време на климата и во олук, а на комшијата под мене не му смрзна климата ниту пак јас осетив мраз ко Фикше што имаше ставено слика. Дали е без везе? Не би рекол. Дали е трошок? Девојка ми 24/7 ми пушта 100ватни светилки, па не сум ја сменил уште за Тундра.

Океј хејтот кон грее, ама не го претерувајте за ваква "дополнителна" опрема што не шкоди.

Заборавив, дефрост на 45 минути, ме потсеќа на стокецот што го имавме и кога одевме за Охрид мораше 5 пати на стража да застанеме да излади моторот. Ќе стигнеш до Охрид, ама тоа не е удобност.
Никогаш немаше да го пишам тој пост да не беа лагите над мене... Ама не чини народот излажан да остани.

А грејачите нема да и помогнат на климата да не оди во дефрост. Можат само да помогнат да не замрзни делот кај цревото. Но сепак кога ќе појди во дефрост и кога ќе се стопи мразот, пак ќе течи на сите страни без разлика дали има или нема грејачи.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.326
Поени од реакции
15.581
Никогаш немаше да го пишам тој пост да не беа лагите над мене... Ама не чини народот излажан да остани.

А грејачите нема да и помогнат на климата да не оди во дефрост. Можат само да помогнат да не замрзни делот кај цревото. Но сепак кога ќе појди во дефрост и кога ќе се стопи мразот, пак ќе течи на сите страни без разлика дали има или нема грејачи.
Кај мене не тече на сите страни, не знам зашто сам си донесуваш заклучоци на невидено.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Кај мене не тече на сите страни, не знам зашто сам си донесуваш заклучоци на невидено.
Му тече на неговата Тундра зашто му е 2018та серија, може без дупче за конденз му ја дале ко сеа на новата што и фали дисплеј.
И изменувачот им беше пола имитација со шупљи редови, на вага треба да си ја проверат новава да не е цела имитација :icon_lol:

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545

Eve da pisam za mojava klima inverter brend Invertor Nemesis 7kw montirana 1 februari uklucena 24/7 jas nikogas ne go vidov nadvoresniot del bel ili pak zamrznat ili pak edna kapka voda da protece vi se cudam na vasive inberter klimi koj odat vo defros na 45 minuti.
Gream dneven prostor hodnik i dve detski sobi so povrsina od 80 kvadrata klimava e super i so mala potrosuvacka okolu 1000w/h.

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
Eve da pisam za mojava klima inverter brend Invertor Nemesis 7kw montirana 1 februari uklucena 24/7 jas nikogas ne go vidov nadvoresniot del bel ili pak zamrznat ili pak edna kapka voda da protece vi se cudam na vasive inberter klimi koj odat vo defros na 45 minuti.
Gream dneven prostor hodnik i dve detski sobi so povrsina od 80 kvadrata klimava e super i so mala potrosuvacka okolu 1000w/h.
Тоа кондензат(водата) се јавува поради разлика на темпертурата на сакето и надворешната температура.На колкава Т разлика се ствара.. има табели на интернет..Ако разликата не е колку што треба нема да се створи кондензат влага нема да ти течит од климата.Тоа е тоа!

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
3 јуни 2016
Мислења
369
Поени од реакции
642
@Strelec aka bel merac се јави. Абе не треси не треси озбилно. мислиш само грее е кинеско на светов гледаш дека имало и хаие и аукс и мидеа и тцл и хисенс и итн....... па не може бе бате само грее да ти чини а другиве им ''фалело'' нешто. многу си ззначи анти клима настроен. опушти се малку напрај си смути со грее блендер.

D

Deleted member 95595

Гостин
@HEKOJ

Brat, dali tvojata Haier 5,5ka na vnatreshnata edinica ima sijalicka koja pokazuva koga raboti nadvor kompresorot? Na ovaa ima displayche na vnatreshnata i ima sijalicka koja pokazuva dali klimata e vkluchena ili iskluchena i posebna sijalichka koja pokazuva dali raboti kompresorot na nadvoreshnata. Siten detalj, ama mene nekako mnogu mi se dopagja.

Член од
7 декември 2015
Мислења
195
Поени од реакции
544
@HEKOJ

Brat, dali tvojata Haier 5,5ka na vnatreshnata edinica ima sijalicka koja pokazuva koga raboti nadvor kompresorot? Na ovaa ima displayche na vnatreshnata i ima sijalicka koja pokazuva dali klimata e vkluchena ili iskluchena i posebna sijalichka koja pokazuva dali raboti kompresorot na nadvoreshnata. Siten detalj, ama mene nekako mnogu mi se dopagja.
Со здравје да ја користиш..Ако се кренат перките нагоре при греење, достигнала температура и се исклучик коморесорот,тоа е тоа воглавно..Тоа со сијаличката не е нешто посебно...Она што не чинеше на старата Тундра беше што кога ќе постигни температура не гасеше внатрешниот вентилатор... Како е на оваа ќе кажиш..Колку грее пиши на тој еувенто, Колку и како ќе грее и троши кај тебе ќе измериш со мерачо,па ќе направиш споредби со миците,дефрости исто ќе си споредиш и споделиш,тоа е тоа што треба..Тоа што кај некој не прави и нема кондензат,најдобро сам ќе го увидиш...А тоа цревото надвор шо виси 2метра ако не го извадиш од лулето и ставиш тацна или друго нешто,ќе си имаш голема мака..
Бтв шо квадратура ќе загрева..

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.963
Поени од реакции
8.173
Ти пријателе не заеба сите овде реално (освен доколку овие 1000w/h не се сега во мај). Ако се за во декември и јануари тогаш да се исклучиме од форумот ако успеа 80м2 да ги загреваш со толку малку потрошувачка.

А за дефростот речиси и да не постои клима која што не фаќа мраз, особено на температури од 0 до -5 со голема влажност.

Еве пример со најдобрата клима од Грее (Амбер) 7кв да видиш шо е мраз
Оваа вода ни грејачи не ја спасуваат ни ништо. Ќе си монтираш вака додатоци, ако сакаш да не капи од сите страни.
upload_2019-5-22_0-58-15.png
@HEKOJ

Нема таква сијалица. Дефинитивно се два различни панели, впрочем со таков панел ја има на сите реклами по интернет, дури и ми беше чудно кога стаса кај мене сосема различнно од тоа што сум гледал.
Али како и да е се додека грее, дисплејот е најмалку битен

Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
Ти пријателе не заеба сите овде реално (освен доколку овие 1000w/h не се сега во мај). Ако се за во декември и јануари тогаш да се исклучиме од форумот ако успеа 80м2 да ги загреваш со толку малку потрошувачка.

А за дефростот речиси и да не постои клима која што не фаќа мраз, особено на температури од 0 до -5 со голема влажност.

Еве пример со најдобрата клима од Грее (Амбер) 7кв да видиш шо е мраз
Оваа вода ни грејачи не ја спасуваат ни ништо. Ќе си монтираш вака додатоци, ако сакаш да не капи од сите страни.
Прегледај го приврзокот 209417

Нема таква сијалица. Дефинитивно се два различни панели, впрочем со таков панел ја има на сите реклами по интернет, дури и ми беше чудно кога стаса кај мене сосема различнно од тоа што сум гледал.
Али како и да е се додека грее, дисплејот е најмалку битен
Jas pisav montirana e 1 februari Inventor Nemesis grcki brend proizveden vo fabrikite na Gree ovaa klima e so potpolno isti karakteristiki kako Gree Amber 7kw. Ne e ovde celta da se dokazuvame cija klima trose poveke ili pomalku jas kazav za mojava potrosuvackata se dvizi okolu 1000-1100 w i ti kazuvam deka kujna trapezarija i dnevna se vo edna celina okolu 55 kvadrata na dalinsko podesena temperatura na 23 a vo prostorijata 24 stepena dodeka vo hodnikot i vo dvete spalni e 21 stepen bidejki nemav watmetar proveruvav na strujomerot za 24 casa komplet potrosuvacka na cel sprat e okolu 28-32 kw . Vo mart mi stasa watmetaro i eve ti slika ke vides vecer vo 20h koja e potrosuvackata znaci klimata 24 h si raboti bes isklucuvanje i bes defrosite sto gi spomnuvate. Ne mi treba ni korito ni vangli za voda da sobiram bidejki defros ne e napravila ni mras e nafatila
Karakteristikite se isti kako Amber od 7kw i kompresor i seta elektronika i se e isto i dalinsko i vnatresen del i nadvoresen, jas sum prezadovolen od Inventor Nemesis a pred toa sakav da zemam Gree Amber od 5.5kw no slucajno gi najdov Jivi od Gevgelija i od niv e kupiv 7kw.

Attachments

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Nemesis pro samo lici na Gree Amber i toa onoj Amber sto ne e Nordikot do -30 tuku onoj poslabiot model do -15C. Napisale deka e do -22 na greenje, togas mora da ima i greaci ama dali ima ovaa vo jivi?

Nemesis12 e so nadvoresna od samo 33,5kg dodeka AmberNordik12 ima 45,5kg nadvoresna.
Samo slicno ama daleku od isto, a daleku e i od Amber -15
Najbitno sto e najverovatno kapilarka zasto vo spisokot na delovi 12kata nema EEV a bez EEV nema logika cenata da e 28k.
Slicna karoserija no pod haubata mnogu razlicno

Attachments

Последно уредено:
Член од
16 април 2019
Мислења
387
Поени од реакции
545
Nemesis pro samo lici na Gree Amber i toa onoj Amber sto ne e Nordikot do -30 tuku onoj poslabiot model do -15C. Napisale deka e do -22 na greenje, togas mora da ima i greaci ama dali ima ovaa vo jivi?

Nemesis12 e so nadvoresna od samo 33,5kg dodeka AmberNordik12 ima 45,5kg nadvoresna.
Samo slicno ama daleku od isto, a daleku e i od Amber -15
Najbitno sto e najverovatno kapilarka zasto vo spisokot na delovi 12kata nema EEV a bez EEV nema logika cenata da e 28k.
Slicna karoserija no pod haubata mnogu razlicno

Ne bi rekol deka e taka deka samo na lik se isti kako sto pisuvas ti , eve vo specifikaciite na dvata dokumenti simanti od kineskata strana gree Amber od 7kw ili 24 btu i od grckata oficijalna strana na Invertor Nemesis pro 7kw 24 btu pa ako najdes razlika moze slobodno da napises . a za greacive da ima na tacnata na nadvoresniot del tenko plava gumirana zica ili crevo .

2019-05-22 (1).png 2019-05-22.png

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.655
Поени од реакции
7.503
Na istoto mesto za 24kata go imas i ova da go simnes, ne si docital dokraj

Exploded_Views_N2VA32-24.jpg

Член од
22 ноември 2018
Мислења
326
Поени од реакции
622
Ова е доказ дека Грее веќе бренд има станато, чим почнале да прават копии на нивните модели и тоа со пониска цена :anco:

Kajgana Shop

На врв Bottom