Прескокнување на срце (екстрасистоли)

• Креатор на темата Креатор на темата RealMan
  • Време на започнување Време на започнување
Zdravo na site prisutni na temava, imam nekoj problemi so srceto sigurno, sportuvam potocno digam tegovi (ne digam teska kilaza ama davam maksimum) navecer na spienje mi se slucuva kako da gubam vazduh ili kako da mi ispuka srceto toa go custvuvam. Pred 4 meseci mi se sluci isto i eve sega i ovie denovi bev na doktor na ekg i eho mi rekoa deka nemam nisto. Puls mi e okolu 55 -60 pritisok dolen 83 goren 132 nekoj so vakvo iskustvo
Па логично е тоа максимум да го смениш со минимум. Билдањето не е заебанција пали вози. Прво загревање и не претерување.

Zdravo na site prisutni na temava, imam nekoj problemi so srceto sigurno, sportuvam potocno digam tegovi (ne digam teska kilaza ama davam maksimum) navecer na spienje mi se slucuva kako da gubam vazduh ili kako da mi ispuka srceto toa go custvuvam. Pred 4 meseci mi se sluci isto i eve sega i ovie denovi bev na doktor na ekg i eho mi rekoa deka nemam nisto. Puls mi e okolu 55 -60 pritisok dolen 83 goren 132 nekoj so vakvo iskustvo

1. Имаш ли герд/киселини/проблеми со дигестија?

2. Дали имаш прекумерна тежина?

3. Други здравствени проблеми?

Ова што го опишуваш најчесто е апнеа, а после анксиозност. Плашлив ли си по природа? имаш ли проблеми со стрес и анксиозност?

1. Имаш ли герд/киселини/проблеми со дигестија?

2. Дали имаш прекумерна тежина?

3. Други здравствени проблеми?

Ова што го опишуваш најчесто е апнеа, а после анксиозност. Плашлив ли си по природа? имаш ли проблеми со стрес и анксиозност?
Nemam nikavi problemi, nemam stresovi ne se nerviram ne se plasam, visok sum 187 tezok 85

Nemam nikavi problemi, nemam stresovi ne se nerviram ne se plasam, visok sum 187 tezok 85

Поспаност после оброци?

Најверојатно апнеа ти е онда, провери липиди не е лошо на кардиолог една ехокардиографија, стрес тест, и доплер на каротидни артерии да направиш.

Поспаност после оброци?

Најверојатно апнеа ти е онда, провери липиди не е лошо на кардиолог една ехокардиографија, стрес тест, и доплер на каротидни артерии да направиш.
fala na info.ima logika da e toa

...навечер кога телото ти мирува во хоризонтала ти дава знак рбетниот столб што претеруваш преку ден и ја оптоваруваш кичмата и тоа без професионален тренер кој би те насочил во вежбите, неправилното и форсирано вежбање е најлошо нешто што може да му се дава на телото кое и онака оптоварено со други надворешни влјанија и стресови!

10158178736_3706c8dc29_m.jpg

...крвниот притисок ти е во нормала, пулсот ти е малку низок што можно е да дава чувство на немање воздух... претерано форсирање од неправилно загревање, број на серии и брзина на дигање тегови, самоволно дигање на тегови не значи спортување, ако до тебе нема професиналец тренер да те следи тоа смеееш тоа не смееш, поспоро побрзо, прекини, земи воздух, опушти се, ајде уште една серија и толку... а не ти кој знае како запнуваш бауу баууу бауууу и се гледаш на огледало со раката свиткана ал рипнал мускулот повеќе од вчера! :)
Поспаност после оброци?Најверојатно апнеа ти е онда, провери липиди не е лошо на кардиолог една ехокардиографија, стрес тест, и доплер на каротидни артерии да направиш.
... кој нема поспаност после оброк, посебно после ручек, жити се? дури и бебињата заспиваат со храна во уста ! :)

AppropriateGentleAurochs-max-1mb.gif

Последно уредено:
...навечер кога телото ти мирува во хоризонтала ти дава знак рбетниот столб што претеруваш преку ден и ја оптоваруваш кичмата и тоа без професионален тренер кој би те насочил во вежбите, неправилното и форсирано вежбање е најлошо нешто што може да му се дава на телото кое и онака оптоварено со други надворешни влјанија и стресови!

10158178736_3706c8dc29_m.jpg

...крвниот притисок ти е во нормала, пулсот ти е малку низок што можно е да дава чувство на немање воздух... претерано форсирање од неправилно загревање, број на серии и брзина на дигање тегови, самоволно дигање на тегови не значи спортување, ако до тебе нема професиналец тренер да те следи тоа смеееш тоа не смееш, поспоро побрзо, прекини, земи воздух, опушти се, ајде уште една серија и толку... а не ти кој знае како запнуваш бауу баууу бауууу и се гледаш на огледало со раката свиткана ал рипнал мускулот повеќе од вчера! :)
... кој нема поспаност после оброк, посебно после ручек, жити се? дури и бебињата заспиваат со храна во уста ! :)

AppropriateGentleAurochs-max-1mb.gif
Dobro bratu fala na posveteno vnimanie od tvoja strana mozno da e i premnogu isforsirenost posledniot trening mi bese gradi pa mozno da e i od toa pozdrav i fala za vnimanieto

кој нема поспаност после оброк, посебно после ручек, жити се? дури и бебињата заспиваат со храна во уста ! :)

Tие што се ранат правилно и немаат инсулинска резистентност (најчесто)

Бебињата во споредбава не се никаков аргумент.

Последно уредено:
Tие што се ранат правилно и немаат инсулинска резистентност (најчесто)

Бебињата во споредбава не се никаков аргумент.
Ах бе Псај, тоа што кај некои е така не значи дека е 100% идентично кај сите. Ок е, сфативме, си научил нешто и сакаш да го споделиш ама не го буткај на секого како решение за сите проблеми.

Ах бе Псај, тоа што кај некои е така не значи дека е 100% идентично кај сите. Ок е, сфативме, си научил нешто и сакаш да го споделиш ама не го буткај на секого како решение за сите проблеми.

Знам како делува од страна ти ја сфаќам поентата. Јас никогаш не реков дека е така кај сите, него дека често тоа е причината, и ако се случува појава на тие симптоми предлагам да се провери. На пример, ако некој секој ден одмара после ручек, тоа е веќе друга приказна и се работи за навика. Јас зборам за честа појава на замор и поспаност (рандом) после оброци, тоа е дефинитивно сигнал, може да биде и нетолеранција на храна на пример, ама според статистиката и начинот на кој грото од луѓе се ранат/живеат често е резистентност, ова сум го приметил кај дестици луѓе кои ги знам, од нив 7 се нафатија да се проверат, сите сем еден паднаа на тестовите.

Друга финта е купување на апаратче за мерење на шеќер, 900 денари е со 50 ленти доаѓа, мерење 3x после оброк е доволно, на 1h, на 2, и на 3, за 1 недела се ќе се знае. Имам и пријател кој работи во клиниката на Жан Митрев, да не ти ја кажам статистиката први во регинот и меѓу најлошите во европа сме по срцеви заболувања и дијабет.

Последно уредено:
Tие што се ранат правилно и немаат инсулинска резистентност (најчесто) Бебињата во споредбава не се никаков аргумент.
... ајде вака,
се сложувам ако подразбираш под „правилна исхрана“ редовно внесување на храна на секој 4ч во мали оброци најчесто до четири пати во тек на денот,
се сложувам исто така да „правилна исхрана“ биде внес на сите хранливи продукти секој ден различно комбинирано,

tumblr_m73q3t7x5x1qb6mj0o1_500.gif

... сите луѓе кои јадат количински малку и почесто, а самиот оброк е сиромашен со протеини и јагленихидрти - ДА! кај тие луѓе можно да е застапена помалку поспаност и губење на енергија или концентрација после оброците !

tumblr_oofkzhYt1E1wnalebo1_500.gif

- Зашто?
...затоа што храната богата со протеини ( вклучувајќи ги млеко, јајце, спанаќ, сирење, мисирка, риба) и богата со јагленихидрати (вклучувајќи ги и ориз, бел леб, тестенини, колачи, крофни) ако ги има во нашиот оброк и тоа во поголема количина тие се богати со аминокиселина triptofan која кога е застапена во поголема количина делува на создавање на поголеми количества на серотонин и на хормонот на спиење мелатонин од каде иде причината за поспаност, мрзоволност после таков оброк!

giphy.gif

... затоа што при земање на голема количина храна - ПРЕЈАДУВАЊЕ, а тоа да не бидат протеини и јагленихидрати кои НЕ се богати со аминокиселина триптофан, тука телото „носи“ повеќе крв во дигестивниот тракт за да се вари подобро храната со што доаѓа до мал „недостатк “ на крв и хранливи материи во мозокот и доаѓа до поспаност „на мозокот“ па дури и пад на крвниот притисок и затоа јадењето на помали оброци и чести исто така, може да помогне во зачувувањето на енергијата за да не почувствуваме поспаност после јадењето!
...затоа што телото ги разложува хранливите материи од храната во дигестивниот систем за да ја претвори во гликоза, која потоа ќе ја претвори во енергија и затоа телото после јадењето ослободува хормони како амилин, глукагон и холецистокинин кои го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, создавајќи чувство на ситост и лачење на инсулин!
...затоа што при оброк ако се конзумира алкохол кој може да предизвика поспаност поради ефектите на аденозин.

tenor.gif

...и ДА се сложувам, да кај повозрасни лица или тие што имаат историја на хронични болести доколку често имаат појава на поспаност после оброк, а истиот оброк може во некои случаеви да биде чисто составен од зеленчук и овошје тогаш можеме да се сомневаме за некои состојби кои доведува до влошување на здравствената состојба на телото, а ни сигнализираат со пост оброк поспаност како што се нетолеранција и алергии на храна, целијачна болест, анемија, дијабетес, неактивни тироидни хормони, ама не во ОВОЈ СЛУЧАЈ на млада особа која претерала со бодибилдинг ! ;)

Jaс пред некој ден испив 4 лименки пива од оние големите лименки по 500ml што се едно по друго на екс, а плус и истиот ден испив некои 5 кафиња и вечерта ме фати силно срцебиење, вртоглавица и гушење ... легнав во хоризонтала и почна целото тело да ми се тресе неконтролирано и после некои пола саат до саат почнав пак да се стабилизирам ... има ли некој појма што е ова ... инаку не изгубив свест значи сето ова го поминав при свест !

Здраво на сите присутни на темата, имам едно прашање поврзано со аритмиите. Пред недела дена се јавив на кардиолог поради чудно чувство во градите, кое ме правеше анксиозен. Тој предложи 24ч. Ецг холтер. Резултатот од холтерот изгледа вака:
Average HR:70
Min HR:41
Max HR:166
Total beats : 100700
Abnormal beats: 325
Abnormal permillage:3

Аритмија:
SVES: 246
Total S pair: 4
S Run: 11, longest 14s
S Permillage : 2

VES:79
Vpair:2
Vrun:3, longest 2s

Бигемини и тригемини нема.
VES почести во ноќните часови.

Добив терапија пропафенон 3×1 и алпразолам 0.5 сабајле и вечер.

Дали може некој да ми ги разјасни резултативе, и колку е опасна ситуациајава.

Прикачувам и слика како изгледаат екстрасистолоте.

Ултразвукот излезе во ред, со ЕФ=65%
20190418_123735.jpg 15555839670241866613892764845470.jpg
20190418_123705.jpg 20190418_123705.jpg 20190418_123726.jpg

Здраво на сите присутни на темата, имам едно прашање поврзано со аритмиите. Пред недела дена се јавив на кардиолог поради чудно чувство во градите, кое ме правеше анксиозен. Тој предложи 24ч. Ецг холтер. Резултатот од холтерот изгледа вака:
Average HR:70
Min HR:41
Max HR:166
Total beats : 100700
Abnormal beats: 325
Abnormal permillage:3

Аритмија:
SVES: 246
Total S pair: 4
S Run: 11, longest 14s
S Permillage : 2

VES:79
Vpair:2
Vrun:3, longest 2s

Бигемини и тригемини нема.
VES почести во ноќните часови.

Добив терапија пропафенон 3×1 и алпразолам 0.5 сабајле и вечер.

Дали може некој да ми ги разјасни резултативе, и колку е опасна ситуациајава.

Прикачувам и слика како изгледаат екстрасистолоте.

Ултразвукот излезе во ред, со ЕФ=65%
Прегледај го приврзокот 207833 Прегледај го приврзокот 207834
Прегледај го приврзокот 207831 Прегледај го приврзокот 207831 Прегледај го приврзокот 207832
Олабави се друже. Екстра систолите сами по себе не се опасни.

Jaс пред некој ден испив 4 лименки пива од оние големите лименки по 500ml што се едно по друго на екс, а плус и истиот ден испив некои 5 кафиња и вечерта ме фати силно срцебиење, вртоглавица и гушење ... легнав во хоризонтала и почна целото тело да ми се тресе неконтролирано и после некои пола саат до саат почнав пак да се стабилизирам ... има ли некој појма што е ова ... инаку не изгубив свест значи сето ова го поминав при свест !

5 кафиња да испиеш па и 2 литри пиво, свака ти час, многу добар лајфстајл тераш

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom