Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

• Вкупно гласачи
    236

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Колку што знам само човек верува во Господ а не животни. А Господ овој денеше е измислен пред окулу 4000 години претходно имало други Богови и сили. Така да ако зборуваме за Господ со големо Г може да се каже дека е понова иновација од оган и тркало и земјоделие и бронза.
Toa e исто како да кажеш Никола Тесла ја измислил ~ струја, додела претходно не постоела. Тие идеи за Господ од секогаш постоеле.....никој ништо нема измислено, само се промовирале во одреден период.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не читаш или не знаеш да читаш или не сакаш да читаш.
Од ништо не може да настане нешто. Нужно е да постои нешто што е вечно за да постои било што. А она што постои вечно се нарекува Бог.
Да и јас велам дека од ништо не може нешто да настане, а бидејќи твојот бог од ништо прави нешто значи не постои.
Доказ е тоа што постоиме, и ние и се останато.
Не е тоа никаков доказ. Последицата не е доказ за причината.
Зборувам за Бог, она што вечно постои.
Кој е тој именувај го. Јас велам ниедн бог нема што постои вечно. Демантирај ме со доказ.
Ништото е ништо. Ништото не може да постои. Се што постои е производ од она што вечно постои.
Да, ништото е ништо како што е и твојот бог, ништо. Нема ништо што вечно постои, се се менува.

Член од
16 јануари 2018
Мислења
78
Поени од реакции
63
Не читаш или не знаеш да читаш или не сакаш да читаш.
Не читаш или не знаеш да читаш или не сакаш да читаш...Ме праша, ти одговорив. Доколку навистина те интересира одговорот читај го повнимателно.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не читаш или не знаеш да читаш или не сакаш да читаш...Ме праша, ти одговорив. Доколку навистина те интересира одговорот читај го повнимателно.
Ништо ти не си одговорил. Само шпекулации од дебело црево извадени. Проблемот е што ниту знеш за кој бог зборуваш ниту па доказ имаш.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Toa e исто како да кажеш Никола Тесла ја измислил ~ струја, додела претходно не постоела. Тие идеи за Господ од секогаш постоеле.....никој ништо нема измислено, само се промовирале во одреден период.
Идеите за Бог оној со големо Б се од пред 4-5 000 години и тоа во различна форма од денес а дали физички постои барем за оној од пред 4000 години има мноштво материјални докази дека не постои и дека е само идеја на неговите креатори. Бог не е откритие, Бог е изум. Исто како што Америка е откритие а Кола е изум.

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2018
Мислења
78
Поени од реакции
63
Проблемот е што ниту знеш за кој бог зборуваш ниту па доказ имаш.
Проблемот е што јас немам проблем...Си го кажав мислењето. Некој веројатно ќе го разбере онака како што јас го разбирам.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Проблемот е што јас немам проблем...Си го кажав мислењето. Некој веројатно ќе го разбере онака како што јас го разбирам.
Проблемот е што имаш проблем а не си свесен за тоа. Вербата во бајки не е разбирање туку неразбирање и несакање да се разбере.

Член од
16 јануари 2018
Мислења
78
Поени од реакции
63
Проблемот е што имаш проблем а не си свесен за тоа. Вербата во бајки не е разбирање туку неразбирање и несакање да се разбере.
Добро, просветли ме! Кој е тој проблем што го имам и за кој не сум свесен? Која е таа бајка во која верувам и што е тоа што не го разбирам?[DOUBLEPOST=1554460271][/DOUBLEPOST]Постоењето на Бог е нужно. Од ништо не може да настане нешто. Ништото е ништо - тоа не постои. Мора да постои нешто што е вечно за било што друго да постои. А оно што постои вечно вообичаено се нарекува - Бог.

Последно уредено:
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Добро, просветли ме! Кој е тој проблем што го имам и за кој не сум свесен? Која е таа бајка во која верувам и што е тоа што не го разбирам?[DOUBLEPOST=1554460271][/DOUBLEPOST]Постоењето на Бог е нужно. Од ништо не може да настане нешто. Ништото е ништо - тоа не постои. Мора да постои нешто што е вечно за било што друго да постои. А оно што постои вечно вообичаено се нарекува - Бог.
Концепт на ништо е само дело на умот а не физичка состојба. Не би навлегувал многу во физика ама мислам дека ништотот не постои. Ова е за во друга тема...Инаку релативно е тоа вечно...се што постои ќе прекине да постои до душе за многу долго време што значи дека ништо не е вечно, а највеојатно ништо од физички аспект исто така не постои. Како и да е нема врска целиот муабет со тоа што е секојденева логика, метафизика и астрофизика.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Идеите за Бог оној со големо Б се од пред 4-5 000 години и тоа во различна форма од денес а дали физички постои барем за оној од пред 4000 години има мноштво материјални докази дека не постои и дека е само идеја на неговите креатори. Бог не е откритие, Бог е изум. Исто како што Америка е откритие а Кола е изум.
Од кого се идеите за овој со големо Б?

Член од
16 јануари 2018
Мислења
78
Поени од реакции
63
Концепт на ништо е само дело на умот а не физичка состојба. Не би навлегувал многу во физика ама мислам дека ништотот не постои.
Токму така, ништото е само дело на умот и физички не може да постои. Токму поради тоа е нужно да постои она што вечно постои, зашто од ништо (кое не постои) не може да произлезе нешто.

Член од
20 јули 2016
Мислења
7.783
Поени од реакции
5.056
Токму така, ништото е само дело на умот и физички не може да постои. Токму поради тоа е нужно да постои она што вечно постои, зашто од ништо (кое не постои) не може да произлезе нешто.
Можно е ни времето и просторот да се е вечни а тек нешто физичко.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.163
Поени од реакции
12.147
Краток период и апсолутно непотребен потег на еден фараон, за малку ќе ја избришел целата наследна линија ... го излажале блиско-источните антички овчари, како што вели @StefusRefus :)

Kajgana Shop

На врв Bottom