Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Може Заев да се казни на следни избори, ама верувај дека тоа нема да биде исклучиво заради името, туку првенствено заради еден куп други нешта.
Јас најмногу би го „казнил“ за името, па после за друго.

Член од
22 февруари 2015
Мислења
193
Поени од реакции
279
Значи овие што го сменија со сила името се ок а бојкотирачите се лоши...ебате северџанската логика...
Не реков дека власта е ок, туку не личи да плачат бојкотирачите за името, кога тие ништо не направија за да го зачуваат.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.608
Ти како веле северџан најдобро знаеш кој ја направи најголемата бугаризација ever... и кој се клања на БОЈКО ...
Божидар Димитров ни во највлажните соништа не може да си предочи слика во која сам лично Македонецот оди кај Бугарите и ги моли и подмитува да му дадат официјален документ во тој истакнува дека е Бугарин по род. Најголемата бугаризација е мачја кашлица, во однос на тоа.

Тоа што истиот тој Македонец(?) обвинува за промена на името е друга приказна.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.333
Поени од реакции
26.290
Ако толку милувате да го употребувате тој термин, тогаш логично е сите што живееме тука да сме севрџани, се лутеле или не, сеедно.
Земјата се вика Северна Македонија и тоа е тоа.
Кенкање по форуми нема да смени ништо.
Ја немам проблем со името на земјава да биде Северна Македонија, се додека придавките македонски, официјално се запазени. А вие што имате проблем размислите што може да се направи околу тоа. Дали мислите дека ако дојде друг на власт ќе смени? Дали мислите дека ако дојде Груевски пак на власт ќе смени? Не. објективно ништо нема да го смени тоа.
Што објективно можете друго на направите околу ова, на страна од зајадливи бесполезни реплики?
Може Заев да се казни на следни избори, ама верувај дека тоа нема да биде исклучиво заради името, туку првенствено заради еден куп други нешта.
Тотално е небитно дали Заев ќе остане на власт или Мицкоски (кој претендира да биде поголем северџан од него) ќе дојде.

Мене пак не ми е гајле какви се придавките официјално. Многу е побитно како ќе се користат генерално. А придавката македонски не соодветствува на именката Северна Македонија.

Тотални шизофреници ќе испаднеме доколку трчаме по свет и им кажуваме на медиуми, групи, здруженија дека иако именката е Северна Македонија, тие треба да не викаат Македонци, а не северномакедонци. Ги заболе нив за нашиот договор со Грција, си имаат тие граматика што им го одредува јазикот.

И апсолутно ништо не може да се направи околу тоа.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Не реков дека власта е ок, туку не личи да плачат бојкотирачите за името, кога тие ништо не направија за да го зачуваат.
Па требаше да влезат в Собрание, а?
Проблемот е што сегашнава власт е инсталирана од надвор. Односно Заев. Од авион се глада дека спроведува антинационални интереси за да ги исполни барањата на шефовите. Неуспешен референдум прогласува за успешен. Официјално ДИК го прогласи референдумот неуспешен. И не даде оставка како што вети. Исто, и кога изгуби на изборите викаше победивме, и пак не даде оставка како што вети, знаеше дека ќе го наместат на власт...
Заев е трнот во македонската (северната де) политика. Имаме коров кој има заштита, чадор. Ако некој се дигне.. ќе робија.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.333
Поени од реакции
26.290
Онака бе, мислам дека бев јасен со првиот пост, ако може еден збор да е забранет може и овај и готово.
Тој збор е многу навредлив за Албанците, затоа е забранет. Овој што ти сакаш да го забраниш, само што кажа дека не те навредува, туку напротив, те боли кур.

Дај пробај бар во два последователни поста да имаш конзистентен став...

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Х
Република можат да се фотокопираат у боја.
Заев ја објави бомбата за Мартин и обидите на МВР да го заташка убиството. Тогаш почнаа протести за тоа. Имаше протести за секоја бомба, ама за бомбата за Мартин беа најинтензивни и најмасовни. Тогаш, во екот на тие протести се случи ова.
Хах, не е веста објавена во Република, туку во Лајм. Гледаш, таа е наменска за точна таргет популација.

За тајмингот сум сигурен пошто уште тогаш го коментирав на други форуми...коинцидираше со најавите за објава на бомбите од Монструм

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Божидар Димитров ни во највлажните соништа не може да си предочи слика во која сам лично Македонецот оди кај Бугарите и ги моли и подмитува да му дадат официјален документ во тој истакнува дека е Бугарин по род. Најголемата бугаризација е мачја кашлица, во однос на тоа.

Тоа што истиот тој Македонец(?) обвинува за промена на името е друга приказна.
Тоа се приватни работи на оние кои го прават тоа, ние имаме со инсталации во власта кои го прават тоа во име на државата. Ако некој тоа приватно си го прави, негова работа и проблем. Можеби така се чувствува. Мене не ме тера да го правам тоа.[DOUBLEPOST=1551359093][/DOUBLEPOST]
Тој збор е многу навредлив за Албанците, затоа е забранет..
Знаеш ли ти воопшто што значи тој збор? Воопшто не е навредлив. Тоа е како да кажеш „не ме нарекувај Македонец, тоа ме навредува, викај ме Северџан, или Маседониец“

Член од
14 август 2006
Мислења
45.369
Поени од реакции
84.608
Х

Хах, не е веста објавена во Република, туку во Лајм. Гледаш, таа е наменска за точна таргет популација.

За тајмингот сум сигурен пошто уште тогаш го коментирав на други форуми...коинцидираше со најавите за објава на бомбите од Монструм
Ја сметам дека (прво караулата) Диво Насеље се случи во ек на најголемите протести за Мартин.
Лајм можат гомна да јадат.

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.397
Поени од реакции
3.207
Така е, смрдс дрпне дуинг, ти и сите останати се' направивте а бојкотирачите не ве **аваа 2% и затоа сега они ко демек ништо не постигнаа иако и зизи призна дека реферндумот беше неуспешен...
Смеи невидени....

Член од
24 март 2010
Мислења
15.333
Поени од реакции
26.290
Тоа се приватни работи на оние кои го прават тоа, ние имаме со инсталации во власта кои го прават тоа во име на државата. Ако некој тоа приватно си го прави, негова работа и проблем. Можеби така се чувствува. Мене не ме тера да го правам тоа.[DOUBLEPOST=1551359093][/DOUBLEPOST]
Знаеш ли ти воопшто што значи тој збор? Воопшто не е навредлив. Тоа е како да кажеш „не ме нарекувај Македонец, тоа ме навредува, викај ме Северџан, или Маседониец“
Помеѓу албанското Шќиптар и шумадинското Шиптаp има огромна разлика. И во пишување и во изговарање. Зборот се употребува навредливо и нема никаква врска со албанскиот сличен збор. Нема потреба од такви широки толкувања.

D

Deleted member 12196

Гостин
Зошто ДМПНЕ не ги бојкотира претседателските избори? Нели бојкотираа референдум бидејки власта ќе го фалсификувала. Зарем таа истата власт нема да ги фалсификува и претседателските избори? Што се смени?
Ништо не се смени. Само тоа се две различни работи. Со бојкот на референдумот тој беше неуспешен, без разлика што ЗЗ го прикажува за успешен. Со бојкот на претседателските избори се оди на рака на СДС и ДУИ. Ако се неуспешни, Џафери ја врши должноста на претседател на државата.

Пола од тие тука што се, се прават демек се за трета опција или ќе бојкотирале, а уствари сите ко попчиња ќе си излезат и ќе си гласаат за своето сдсш/дпшне.
За жал јас не гледам трета опција. Некои леви Левици, десни Левици, централни Левици... Ми личат на лук и вода...

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Па, не знам дали е соодветно.[DOUBLEPOST=1551358214][/DOUBLEPOST]
Да, прво в Собрание нова уставна промена, па после известување на светот. Е сега, во „договорот“ со Грција е напишано дека не смее да се менува името, ама тоа е „шио ми га Ѓура“.
Па и устав на една суверена држава пишуваше дека не може да се менува.

Makaron

КЕН ЛИИИИ лиду дибу даут јууууууу !!!!
Член од
16 јули 2014
Мислења
7.612
Поени од реакции
11.740
Тој збор е многу навредлив за Албанците, затоа е забранет. Овој што ти сакаш да го забраниш, само што кажа дека не те навредува, туку напротив, те боли кур.

Дај пробај бар во два последователни поста да имаш конзистентен став...
Мене не ме навредува ама јас не сум сам на форумов.

Зошто ти би бил привилегиран да користиш збор со цел да деградираш друг член Македонец, кој ти го даде тоа право?

Зборот да се менува во Македонец/Граѓанин на Северна Македонија, тоа ултра интелегентните администрстори да го овозможат.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
Еве го се јави ПР поддршката на Зоран Заев

https://republika.mk/vesti/makedonija/dem-shehu-od-kumanovskata-grupa-vmro-e-teroristichka-organizacija/

Чудна е, и сомнителна, таа координација меѓу Заев и терористите од Диво Насеље

Прво, тие се појавија точно во периодот кога Заев се закануваше дека ќе објави бомби за случајот Монструм. Дали требаше прво да се објават бомбите па овие да почнат со „оправдани„ терористички акции? Никогаш нема да дознаеме бидејќи беа благовремено разбиени.

Второ, по разбивањето на групата, Заев никогаш не ги објави бомбите. За една од можните причини види под Прво

Трето, сега пред претседателските избори, кога е јасно како бел ден дека СДСМ нема што да бара без гласови од Албанците, се случува следново: судот да нареди притвор на бивши министри, затворот да ги стави во иста средина со терористите, и овие да ги нападнат.

Четврто, целата коинциденција им дава повод на бившиве терористи да тераат ПР и индиректно да ги повикаат Албанците да гласаат против ВМРО, при што единствената друга опција е консензуалниот кандидат на СДСМ

Патем, од каде им средства да тераат ПР, ако не е со преќутна согласност на затворската управа?

Ова не сум го чул од Васко Ефтов или Буревесник, лично е мое размислување, пошто толку коинциденции со едни те исти актери не се баш веројатни.
Што фајде од третото, кога ќе ги пикнат во затвор и ќе ги истепаат?
Не гледам тука дека нешто би се направило или извршило притисок врз нешто ако стане таква ситуација.[DOUBLEPOST=1551360278][/DOUBLEPOST]Сдс ми мириса дека ќе играат прљаво за изборите, бидејќи гласови за нив од Македонци нема да има, ќе имаат од албанците, а ќе има и многу што ќе бојкотираат. Осеќам нешто лошо дека ќе се прави во врска со изборите.[DOUBLEPOST=1551360361][/DOUBLEPOST]
Па требаше да влезат в Собрание, а?
Проблемот е што сегашнава власт е инсталирана од надвор. Односно Заев. Од авион се глада дека спроведува антинационални интереси за да ги исполни барањата на шефовите. Неуспешен референдум прогласува за успешен. Официјално ДИК го прогласи референдумот неуспешен. И не даде оставка како што вети. Исто, и кога изгуби на изборите викаше победивме, и пак не даде оставка како што вети, знаеше дека ќе го наместат на власт...
Заев е трнот во македонската (северната де) политика. Имаме коров кој има заштита, чадор. Ако некој се дигне.. ќе робија.
И дпне и сдс се инсталирани од надвор. Добиваат команди од исто место, работат за ист човек.[DOUBLEPOST=1551360455][/DOUBLEPOST]
Ништо не се смени. Само тоа се две различни работи. Со бојкот на референдумот тој беше неуспешен, без разлика што ЗЗ го прикажува за успешен. Со бојкот на претседателските избори се оди на рака на СДС и ДУИ. Ако се неуспешни, Џафери ја врши должноста на претседател на државата.

За жал јас не гледам трета опција. Некои леви Левици, десни Левици, централни Левици... Ми личат на лук и вода...
Јас гледам трета опција, но таа опција е Бојкот, а не гласање за некоја трета и нова партија.
Бојкотирајте ги до каде што ќе издржите, па после ќе видите како ќе му се клањаат на народот кога нема да има гласачи. И гз ќе дадат на народот тогаш.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom