Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
19 март 2011
Мислења
1.432
Поени од реакции
2.543
Дечкото што го пронајдоа вчера во Нерези, го познавав лично, учевме во иста гимназија...Го викаа Горчо...Се работи за успешен, образован, нормален и многу ситуиран дечко, којшто имаше многу пријатели и тешко ми е за верување дека тој би направил самоубиство.
Некој лаже во овој случај. Или нејќат да се прави паника меѓу народот или се заташкува нешто, не знам што е работата, ама ми личи дека има поврзаност меѓу сите овие случувања...
На шпекулации не се потпирам иако ги има многу ама се прашувам дали ќе се расчистат овие случаи, народот заслужува да ја знае вистината.
Во само една недела има тројца мртви и плус еден куп исчезнати.
Се прашувам дали безбедноста на Северна Македонија е толку нарушена што тоа ќе биде уште една од многуте причини за иселување...

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Законски е така, но во пракса нема да потроши ни половина по директни трошоци. (за амортизација не би навлегувал, широка тема е). Во пракса, пратениците се групираат по 3 - 4 луѓе и одат заедно. Белешки и патерини зимаат од дивите таксисти. Па замисли колку пари добиваат само од патни трошоци. Треба исто како на учениците, тендер и комбиња да ги возат.
Свесен ли си дека за различни работи зборуваме? Ако некој лаже дека патувал, а спиел кај роднини или во свој стан, тоа е друг проблем. Јас пишувам за она што законски следува. Убаво, во пракса нека не е ни половина, ама законот така вели. И тоа до септември 2018 г. беше 30%.
За ученици може тендер оти се знае кога се враќаат дома. Седници на Собрание има и до полноќ, и подоцна...

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Свесен ли си дека за различни работи зборуваме? Ако некој лаже дека патувал, а спиел кај роднини или во свој стан, тоа е друг проблем. Јас пишувам за она што законски следува. Убаво, во пракса нека не е ни половина, ама законот така вели. И тоа до септември 2018 г. беше 30%.
За ученици може тендер оти се знае кога се враќаат дома. Седници на Собрание има и до полноќ, и подоцна...
Законот го познавам добро јас. Теоријата и праксата се различни работи. Тоа до колку траат седниците не е проблем, доволно е да ангажираат ВИП комбиња со приватни шофери, макар и партиски одделени, па ќе биде неколку илјади евра поефтино. Е тие пари нека ги дадат за амбулантни возила.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Законот го познавам добро јас. Теоријата и праксата се различни работи. Тоа до колку траат седниците не е проблем, доволно е да ангажираат ВИП комбиња со приватни шофери, макар и партиски одделени, па ќе биде неколку илјади евра поефтино. Е тие пари нека ги дадат за амбулантни возила.
Размисли убаво. Нека е седница закажана во 11 ч. Велиш комбе да го однесе. Може попатно и други пратеници да ги земе, може да врти по села оддалечени да ги зема. ОК. Ќе стигнат до Скопје и нека седницата трае до 8-9 ч. навечер. Што ќе прави возачот на комбето цело време низ Скопје? Ќе чека в Собрание? Ќе се шета низ Скопје? Секој ден ли така? А кога седници се оддолжуваат до полноќ, после полноќ? Како онаа кога пазареа пратеници за промена на уставот. Не е така лесно да се спроведе нешто. Лесно е да се каже „Јас вака би направил“, ама едно е муабет на гости кога си правиме, а друго е да се дефинира реално.

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
Размисли убаво. Нека е седница закажана во 11 ч. Велиш комбе да го однесе. Може попатно и други пратеници да ги земе, може да врти по села оддалечени да ги зема. ОК. Ќе стигнат до Скопје и нека седницата трае до 8-9 ч. навечер. Што ќе прави возачот на комбето цело време низ Скопје? Ќе чека в Собрание? Ќе се шета низ Скопје? Секој ден ли така? А кога седници се оддолжуваат до полноќ, после полноќ? Како онаа кога пазареа пратеници за промена на уставот. Не е така лесно да се спроведе нешто. Лесно е да се каже „Јас вака би направил“, ама едно е муабет на гости кога си правиме, а друго е да се дефинира реално.
Многу е едноставно. Ама нема никој да сака, зошто така нема да зимаат пари. Инаку ако сакаш лесно може да се решат проблемите со чекањето и групирањето на патниците.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Многу е едноставно. Ама нема никој да сака, зошто така нема да зимаат пари. Инаку ако сакаш лесно може да се решат проблемите со чекањето и групирањето на патниците.
На збор е многу лесно. Ама, одговори на моиве објаснувања. Кој возач ќе биде од 7-8 сабајле до 2-3 следниот ден на „услуга“? ОК, некогаш 2-3 саати помалку. И што ќе прави цел ден? И за која цена тоа ќе се прави? Размисли го и ова. Ако возачот го ангажираш 15-20 саати на ден, колку треба да се плати? Можеби и двајца возачи ќе треба. Ќе троши гориво, патарини, ќе ја амортизира прилично колата, даноци да се платат, да има ќар и фирмата за која што работи...
Да не дојде поскапо од сегашната варијанта!!
Еве, дај груби свои решенија.

Последно уредено:
Член од
30 јануари 2019
Мислења
82
Поени од реакции
107
Па нели пратениците имаат станови од државата во Скопје ?
Што бараат секој ден да си одат во родниот град и утре пак назад во Скопје....
И така и така децата им студираат/или имаат работа во Скопје нека си седат сите таму.
Секој пратеник да има право во петок кога и завршува работата на собранието да си оди дома ако сака.......
Сите сме свесни за проблематиката во нашето општество ама за жал нашиот глас никој не го слуша, а нашето мислење не е битно.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Па нели пратениците имаат станови од државата во Скопје ?
Што бараат секој ден да си одат во родниот град и утре пак назад во Скопје....
И така и така децата им студираат/или имаат работа во Скопје нека си седат сите таму.
Секој пратеник да има право во петок кога и завршува работата на собранието да си оди дома ако сака.......
Сите сме свесни за проблематиката во нашето општество ама за жал нашиот глас никој не го слуша, а нашето мислење не е битно.
И ова е површно пишување.
Прво, што ако пратеникот нема стан во Скопје? А и да има, не е должен да го става на услуга на државата без пари. Ќе може да го изнајми и да има ќар. Потоа, пратеникот има семејство, има домашни обврски. Следно, работата на пратеникот не е замислена само за седници и комисии во Скопје, туку треба да има и контакт со граѓаните во изборната единица од која е избран. Како можеш да му наложиш да спие кај детето што му студира? Дали цимерите би сакале? Што ако е сместен во студентски дом?
Велам, лесно е уз мезе и пијачка да кажуваме „Јас вака би направил“, но посериозни се тие работи.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.424
Поени од реакции
23.287
И ова е површно пишување.
Прво, што ако пратеникот нема стан во Скопје? А и да има, не е должен да го става на услуга на државата без пари. Ќе може да го изнајми и да има ќар. Потоа, пратеникот има семејство, има домашни обврски. Следно, работата на пратеникот не е замислена само за седници и комисии во Скопје, туку треба да има и контакт со граѓаните во изборната единица од која е избран. Како можеш да му наложиш да спие кај детето што му студира? Дали цимерите би сакале? Што ако е сместен во студентски дом?
Велам, лесно е уз мезе и пијачка да кажуваме „Јас вака би направил“, но посериозни се тие работи.
Колку што знам пратениците надвор од Скопје имаат станови обезбедено од државата тука во Скопје.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Јас мислам дека лека полека безбедноста ќе се зајакне во Северна Македонија.
После последниве случувања мислам дека ова мислење треба да се прогласи за најпромашено од кога постои форумот.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Колку што знам пратениците надвор од Скопје имаат станови обезбедено од државата тука во Скопје.
Не.
Пратениците добиваат право на надомест на закупнина на стан во висина од 400 евра месечен бруто износ доколку: живеат надвор од Скопје, не користат надоместок за сопствено возило за службени цели или надомест за одвоен живот. Овој износ го исплаќа Собранието на РМ на сметка на закуподавачот. (цитат од закон)

ahil

м-р
Член од
11 јули 2005
Мислења
634
Поени од реакции
620
На збор е многу лесно. Ама, одговори на моиве објаснувања. Кој возач ќе биде од 7-8 сабајле до 2-3 следниот ден на „услуга“? ОК, некогаш 2-3 саати помалку. И што ќе прави цел ден? И за која цена тоа ќе се прави? Размисли го и ова. Ако возачот го ангажираш 15-20 саати на ден, колку треба да се плати? Можеби и двајца возачи ќе треба. Ќе троши гориво, патарини, ќе ја амортизира прилично колата, даноци да се платат, да има ќар и фирмата за која што работи...
Да не дојде поскапо од сегашната варијанта!!
Еве, дај груби свои решенија.
Дефинитивно не го разбираш доволно транспортот.
Примерот за Ресен: Шоферот е од Скопје и спие на последната станица (пример Ресен). Попатно собира пратеници, Битола, Прилеп...доволно е 8-9 (толку се полуксузните комбиња). Такво комбе троши од 10 до 13л дизел. Нека помини на таа релација и 500км во два правци. Трошок за нафта 50 до 65 евра плус 10евра патерини.
20 дена х 75 евра (максимум) =1500 евра, + 1000 евра шофер = 2500 евра + 700-800 евра амортизација = 3300 евра + профит. (Оваа е некој максимум, 200 евра ќе има поврат на ДДВ само од нафтата).
Патните трошоци на тие пратеници сигурно е 8000-9000 евра.
Заштеда од 4000-5000 евра на само 8-9 пратеници месечно. (пратениците одморени, да не мора да возат :) )

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.963
Поени од реакции
23.840
Дечкото што го пронајдоа вчера во Нерези, го познавав лично, учевме во иста гимназија...Го викаа Горчо...Се работи за успешен, образован, нормален и многу ситуиран дечко, којшто имаше многу пријатели и тешко ми е за верување дека тој би направил самоубиство.
Некој лаже во овој случај. Или нејќат да се прави паника меѓу народот или се заташкува нешто, не знам што е работата, ама ми личи дека има поврзаност меѓу сите овие случувања...
На шпекулации не се потпирам иако ги има многу ама се прашувам дали ќе се расчистат овие случаи, народот заслужува да ја знае вистината.
Се прашувам дали безбедноста на Северна Македонија е толку нарушена што тоа ќе биде уште една од многуте причини за иселување...
Многу близок пријател?
Или па само имавте здраво?
Те прашувам, зашто мој другар се обеси пред неколку години и никој не ни претпоставуваше нешто такво.
Причини за да еден човек да се самоубие има милион, а сигурно и да ти е брат, нема да ти каже "Еј бато, спремен сум да се отепам".
Затоа, не летајте со заклучоци и без ширење на гласини, зашто сега ќе чита некој и утре ќе седат на кафе со другар му, и ќе каже како познавал некој што го знаел Горчо и си му кажал оти нема шанси Горчо да си го одземе животот.
Па тој другар му ќе објави на фејсбук, 5000 луѓе ќе го споделат, и оп, станува вистина.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.077
Поени од реакции
74.817
Секојдневно да гледаш некого нема да знаеш што му се врти во глава, а не па да заклучиш дека млад маж не можел да се самоубие само затоа што бил добро ситуиран со многу пријатели. Јас знам примери каде што луѓе не се жалеле од ништо, изгледало како се да им е во ред во животот и на крај ќе го најдеш скокнат од зграда или во Вардар.

Многу фама се крева без потреба, драматурзи невидени на чело со оние "најзагрижените" желни за внимание.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Гледам на некои од северџаниве не им е јасно дека не е толку проблем тоа шо биле тепани Спиро и Миле, колку што е КОЈ и ЗОШТО ги тепал.

Во било која друга држава, ако некој од нив и преживееше до сега, ќе жалел за тоа, и ќе молел што побрзо да им се приклучи на другите, 2 метра под земја, а кај нас, не само што се живи и здрави, туку тепаат, се курчат, се закануваат, а изгледа и владеат во затворот.

Туку, btw, како шо учкиве од Диво Насеље ги ишлакале Спиро и Миле, така, па и полошо учките од ДУИ секојдневно си ги шлакаат тоа лигушите од СДС, а после овие мочаат врз сите нас.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom