Вакцини (општа дискусија)

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767
Кај виде дека се противи некој на вакцинација поради непрофесионалното ракување на вакцините од страна на сестрата?
Инаку последниот пат кога се вакциниравме си имаше ракавици сестрата, како што е ред.

Се носат заклучоци врз база на ТВ прилог кој за потребите на дневникот е монтиран. За оние што биле во поликлиниката каде што работи медицинската сестра убаво си знаат за искуството и професионалноста.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
А дали треба да се менуваат ракавици за секој пациент?
И дали при давање други инекции, при прегледи и све по ред, медицинските лица треба да имаат ракавици?

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.665
Поени од реакции
37.642
Инаку последниот пат кога се вакциниравме си имаше ракавици сестрата, како што е ред.Се носат заклучоци врз база на ТВ прилог кој за потребите на дневникот е монтиран. За оние што биле во поликлиниката каде што работи медицинската сестра убаво си знаат за искуството и професионалноста.
... не е точно ! прилогот со истата медицинска сестра е од 10.01.2019 и до ден денес само неа ја снимаат и ја даваат како видео запис со позадински новинарски кометар последователно најмалку 3,4 пати ја имам видено... различна снимка ќе монтираш еднаш ама не можеш секогаш, а и сестрата кога ја снимаат за јавен медиум треба така да става вакцина? требаше видео да направам за да се виде постапно како „одговорно и професионално“ вакцинира??... за разлика од овој пример, на друга ТВ даваат снимка на друга медицинска сестра конкретно секогаш и ги покажуваат рацете на кои ги има ракавиците за една употреба и како става вакцина!
...инаку, кога веќе се дава на ТВ со право коментирам и критикувам тоа што не е добро, конкретно зборувам за вакцини и за најмладите пациенти бебињата и децата, а и темата е општо за вакцини .... и ете конкретно одбрав несоодветниот начин на ставање на вакцина кај бебињата од несовесни медицински сестри кои по протокол не користат ракавици за една употреба, а вршат во моментот две работи и запишување податоци во дневник на пациентот и ставање вакцина, тоа не значи дека децата не треба да се вакцинираат!
А дали треба да се менуваат ракавици за секој пациент?
И дали при давање други инекции, при прегледи и све по ред, медицинските лица треба да имаат ракавици?
... проблемот не е во мене дали јас знам или не знам, па сега ме прашуваш и испитуваш околу ракавиците, ниту коментирам за други прегледи, темата е општо за вакцини и укажувам дека не применуваат сите ракавици за една употреба (што значи за ЕУ? истото го верглам во секој коментар) кога ја ставаат вакцината посебно зборувам за кај најмладите пациенти!

Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
...
... проблемот не е во мене дали јас знам или не знам, па сега ме прашуваш и испитуваш околу ракавиците, ниту коментирам за други прегледи, темата е општо за вакцини и укажувам дека не применуваат сите ракавици за една употреба (што значи за ЕУ? истото го верглам во секој коментар) кога ја ставаат вакцината посебно зборувам за кај најмладите пациенти!
кочи малку, темата не се врти околу тебе. Доколку се однесува на тебе, ќе те цитирав. Општо е прашањето -дали медицинските лица треба да носат ракавици за интервенции и ако да, дали за секој пациент треба да се менуваат истите. Сите сме биле пациенти, кој има деца знае и за децата како минувале на прегледи. Секој сам може да си одговори.

Последно уредено:
B

Bafra

Гостин
Доктори / сестри, штом при работата имаат контакт со вируси / бактерии е грев да не направат дизенфекција пред контакт со наредниот пациент.
Од една страна цело време слушаш дека лесно се пренесувале, а од друга страна тие што тоа го проповедаат К ги боли дали ќе ви ги пренесат. (y)
Доктори регледуваат (визита) дете со мененгитис со голи раце, а после идат кај друго без да си ги дизенфицираат рацете :uzi:

Има официјални историски податоци ( не ми текнува која година било тоа), откако ги натерале/ присилиле медицинските лица често да си ги мијат рацете (после секоја интервенција), смртноста кај пациентите се намалила, па станала задолжителна процедура.

Последно уредено од модератор:
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.665
Поени од реакции
37.642
...ракавици за една употреба значи за интервенција кај еден пациент и се фрлаат!
...има различни студии според ..The recommendations of the World Health Organization,Centers for Disease Control and Prevention (CDC), World Health Organization (WHO) за примена на ракавици за една употреба :

...секогаш кога се има контакт со крв, мукозни мембрани, оштетена кожа, или друг потенцијален инфективен материјал МОРА секое медицинско лице да носи ракавици, а често оправдување примената на ракавиците е и бактериско неширење во околината!
...често кај нас преквалификација на медицински персонал ја носи опасноста на неприменување на користење на ракавиците за една употреба (glove-wearing procedure) честите едукации не носат некои резултати... лично не оправдувам неносење на ракавици за една употреба! мислам ејјј во месарница, во маркет ги применуваат ракавиците, а ваму при аплицирање на вакцина со „гола“ рака !

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Доста беше паламудење за ноктите на сестрата. Следниот таков пост добива казнени и бан од тема.

B

Bafra

Гостин
Машала машала, каква цензура :aplauz: . Полека но сигурно, исто како во времето на Грујо, а зуцнеш против системот, бап по глаата :sakasuste:. Тие бар Протуѓер го имаа, па дечкото совршено си ја вршеше работата за која беше платен (перење мозок).

Министер за маркетиншки потреби, се слика со внуката, притоа се укажува на недостатоци во процедурата за народ да внимава, ама тоа не било битно за темата (y)
Тоа е тоа познато медицинско его, грев е ако им укажеш дека негде грешат, а нивните грешки најчесто земјата ги покрива.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.603
Поени од реакции
11.625
Машала машала, каква цензура :aplauz: . Полека но сигурно, исто како во времето на Грујо, а зуцнеш против системот, бап по глаата :sakasuste:. Тие бар Протуѓер го имаа, па дечкото совршено си ја вршеше работата за која беше платен (перење мозок).

Министер за маркетиншки потреби, се слика со внуката, притоа се укажува на недостатоци во процедурата за народ да внимава, ама тоа не било битно за темата (y)
Тоа е тоа познато медицинско его, грев е ако им укажеш дека негде грешат, а нивните грешки најчесто земјата ги покрива.
во право си иако несум против вакцините, темава е општи дискусии и не е оффтопик ако се каже дека не е хигиенски да се вакцинира без мед. ракавици
родители ј читаат темава па не е лошо ете на вакви ситници да запазат и да укажат на грешките при вакцинирање на детето

Sent from my iPhone using Tapatalk

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Не се работи за цензура, се работи за превенција на задлабочување во плиткости.
Особено што тие работи беа напишани од член кој има историја на пишување политички инспирирани мислења и преувеличување на се' што им се чини дека ќе придонесе кон нивната кауза.
Дополнително, сликите кои беа ставени беа извадени од контекст од следното видео, конкретно од 1:50 натаму.
На видеото јасно се гледа дека не е континуирана снимка туку монтирана и само човек кој го гледа видеото низ призма на она што му чини може да го толкува така.
Како и да е, да се вратиме на темата. Користењето на ракавици не е задолжително, она што е задолжително и многу побитно е дезинфекција на рацете. Кога медицинскиот персонал носи ракавици, многу често се случува всушност пренесувањето на инфекции да се зголеми. Теоретски ракавиците треба да се менуваат после секој пациент, но, дури и во најразвиените земји нивото на свест за тоа не е 100% развиено. Затоа во болниците во земјите со развиено здравство има на секое ќоше дезинфициенс и има потсетници за миење раце и дезинфицирање на рацете пред било кој контакт со пациент. Цитат од следнава статија Why Dutch hospitals are so good at beating superbugs во прилог:
In November the oecd, a think-tank, published a comparison of various strategies to reduce the toll from superbugs. It ranked improved hand hygiene in health care as the best approach to reduce deaths and hospital stays.
Коментарите за „косиштето“ беа апсолутно излишни и на многу ниско ниво со оглед на тоа што „косиштето“ на ниеден начин не ја попречува медицинската сестра да си ја врши работата.
Стандарден протокол е дезинфекција на рацете, дезинфекција на местото со памукче со алкохол (или било кое средство за дезинфекција) и боцкање. Во видеото од ниедна страна не може да се заклучи дека сестрата не го направила тоа бидејќи е едитирано.
Стандардите за хигиена факт е дека не се добри, меѓутоа исто така е факт дека сите тие работи кои беа изнапишани беа од побуда различна од „образување на луѓето“. Особено што потоа друг член напиша дека не се точни изнесените, па може да кажам и клевети во случајов.
Мислењата ги враќам, чисто да не плачете дека цензурирам и да видите како се вадат работи од контекст на провинцијално УМС ниво.
Надежта дека тие што си се загледани во пупак (да не речам нешто друго што се римува со пупак) ќе погледнат подалеку одамна е замрена, меѓутоа еве, можеби некој кој се' уште се двоуми ќе се освести кога ќе ги разгледа сите мислења и ќе му светне трошка здрав разум.
Но, стојам на тоа секое понатамошно мислење така набиено со неразумна омраза ќе резултира со „цензура“. Па плачете до Хаг и назад. :smirce:

B

Bafra

Гостин
@AlternativeF и покрај тоа што си женско, прифати забелешки и ја промени одлуката :aplauz:
Единствено ти и @Xibalba бегалецот :P досега имам сретнатото да сте го направиле тоа. (y)

Инаку и во Вашингтон областа има прогласено епидемија од морбили, значи сепак во нешто сме исто со САД :cool:

Мислам дека жалбите идат во Стразбур, а не во Хаг :icon_mrgr:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Нова потврда за врската меѓу загадениот воздух и аутизмот. После истражувањето во Канада, сега ново од Кина.
А друга страна сеуште нема никаква потврда за врска меѓу вакцините и аутизмот.

https://www.weforum.org/agenda/2018/12/this-study-of-children-in-shanghai-links-air-pollution-to-autism?fbclid=IwAR14QaGrJ0-3RwjE6qsbdF_XHJO7eOsWQ-geqexylngahuSfpI7PSGKr5sI

Air pollution has been linked to autism after this study of children in Shanghai
A recent study has uncovered fresh evidence linking exposure to air pollution with an increased risk of developing autism.

The study of children in Shanghai found that exposure to fine particulate pollution, or PM2.5, correlated with a 78% increase in diagnoses of autism spectrum disorder (ASD). The evidence from the recent study, which monitored the children across a nine-year period, backs up findings from previous research.

A 2014 study of 116,430 pregnant women in the US concluded that increased exposure to PM2.5 during the third trimester doubled the risk of children developing ASD.

Both studies add to a mounting body of evidence linking breathing fine particulate pollution to a wide range of health problems including heart disease, stroke, lung cancer and acute respiratory infections.

The World Health Organization estimates that 7 million premature deaths each year are linked to air pollution.

PM2.5, which have a diameter of less than 2.5 micrometers and are commonly found in industrial flue gases, vehicle exhaust and coal fire fumes, are present at unsafe levels in cities across the world.

Image: Statista
Growing prevalence of autism

The US is one of many countries experiencing a sharp increase in ASD diagnoses, from one in 150 children in 2000 to one in 68 in 2010. While some have put the rise down to greater autism awareness, the link to airborne pollution might offer another explanation.

Although the causes of autism are not yet fully understood and remain the subject of research, the role of genetics has long been recognized.

Research into airborne particulates as an autism risk factor continues to gain traction, thanks to the Shanghai findings and other studies.

The tiny size of airborne particulates means they are easily able to reach deep into the lungs. They contain many of the harmful pollutants commonly found in car exhaust, such as nitrogen oxide, carbon monoxide, sulphur dioxide and heavy metals. These toxins can enter the bloodstream through the lungs and travel to organ tissues around the body.

Children appear to be particularly at risk of illnesses associated with particulate pollution. And the behavioral symptoms of ASD often appear early in development

B

Bafra

Гостин
За грипов нешто тивки сте за заштита / вакцинирање, ќе прогласат ли епидемија, ќе се бара ли масовно медицинска интервенција за колективниот имунитет ... или ако го нема по медиуми, не постои :toe: .

Во една друга тема, прочитав пост од сигурно " многу начитан " член, како фатил морбили иако вакциниран бил 2 пати. Не знаел од каде, од кого, ама сигурно фатил од некој невакциниран, па ме потсети на :

Член од
14 август 2006
Мислења
45.309
Поени од реакции
84.457
Во врска со морбиливе, зошто не објават колку од заболените со познат вакцинален статус се вакцинирани?
Мислам дека така најлесно ќе им ја затнат муцката на анти-ваксерите.

B

Bafra

Гостин
По можност да објават и "нулта" пациентот дали е вакциниран или не, а и како се заразил. На пример членот 2 пати што е вакциниран сигурен е, дека во маркет или сити мол фатил.
Така можеби наместо муцки да бидат затнати :cenzura: (ко во Хитлерово време) ќе почне мозок да работи :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom