- Член од
- 20 декември 2015
- Мислења
- 226
- Поени од реакции
- 84
Прабугари+Словени+Траки=БугариБи сакал некој да ми ја објасни етногенезата на денешните Бугари во кратки црти. Благодарам однапред.
*Прабугарите са биле народ од иранско потекло.
Прабугари+Словени+Траки=БугариБи сакал некој да ми ја објасни етногенезата на денешните Бугари во кратки црти. Благодарам однапред.
Прабугари+Словени+Траки+германи+елини+викинги+кумани+хуни+курди+арменци+евреи=Б'лгариПрабугари+Словени+Траки=Бугари
*Прабугарите са биле народ од иранско потекло.
Сите народи имаат мешано потекло.Прабугари+Словени+Траки+германи+елини+викинги+кумани+хуни+курди+арменци+евреи=Б'лгари
Таков караш'к нијде го нема на светот.
Николку и на никаков начин.Ме интересира Бугарија колку и на каков начин го поддржувала регионалниот македонски идентитет на Македонците како противтежа на српската пропаганда во меѓувоениот период 1918-1941?
Не би се согласил со тебе. Да, има и туѓи гени во секој етнос, ама не во толкава мера колку што се наметнува мислење за тоа. Воглавно се чисти народите - околу 60-70 % најмалку, а ако се земе во предвид дека и многу од народите спомнати во генетските испитувања се генетски припадници на истиот народ само со засебно, регионално име ќе се види дека тој процент е и повисок. Луѓето во тоа време воглавно биле селско население, а тоа и денес многу ретко се меша со туѓинци, а не пак некогаш во минатото кпга семејните и етнички норми, правила и односи биле многу поригорозни. Жените така-речи и не излегувале сами од дома, а не пак да запознаат некој комплетен туѓинец со кого најчесто биле во непријателски односи (странска војска или окупатор) и не ни можеле да се разберат. Помладите воглавно биле мажени и често бремени, децата биле деца, а старите и онака не останувале бремени. И доколку некој се дрзнел да силува некоја жена (па макар тој да е припадник и од окупаторот), или таа да појде доброволно со него - смрта не им гинела на двајцата.Сите народи имаат мешано потекло.
[DOUBLEPOST=1544121000][/DOUBLEPOST]1.На карта от 4 век от Св. јероним (331-420), тој е написал името на нашите земи в античността - Mesia hec & Vulgaria (Мизија, тук и Б'лгарија). Тја е с'ставена по оште по-стари карти – на владиката Евсевиј Кесаријски (270-338), наричан "башта на ц'рковната историја". Картата е запазена в препис от 12 в.На темава ќе им поставуваме прашања на бугарските членови, а тие ќе се обидат да не удостојат со точен одговор. Не дека неможеме самите да провериме меѓутоа ова ќе ни помогне да се “договориме“.
Правила на темава, се додека не се одговори едно прашање неможе да се поставува друго.
Еве јас започнувам со следново прашање:
1. Од кога и до кога со Бугарија владеел братот на бугарскиот цар Борис 2 , РОМАН?
Немам идеа, затоа насловот на темата е квиз..прашања, еве твоето величие ја има можноста да објасни „за какво иде реч“. Јас со задоволство ги читам прпелкањата со џокери од типот, Тито, Коминтерната, географическо понјатие...Задоволство е да се гледа како под Вол се бара теле.Вазов.
Немаш идеа за што иде реч.
Прав си друже. Задоволство е.Немам идеа, затоа насловот на темата е квиз..прашања, еве твоето величие ја има можноста да објасни „за какво иде реч“. Јас со задоволство ги читам прпелкањата со џокери од типот, Тито, Коминтерната, географическо понјатие...Задоволство е да се гледа како под Вол се бара теле.
Одлично штом и ти се забавуваш. Но штом си увидел дека јас сум во свој свет(претпоставувам во однос на историјата имаш предвид) дај просветли ме/не. Што вака Вазов пишувал македонец во ТАА стихотворба, не други стихотворби а во „един кс от Цариград“. Временската машина на Тито ли е причината, или на Груевски, на Новакович, на Коминтерната, или пак е географическото понјатие-универзалниот џокер. Љубопитно е, дај не врти, пуцај.Прав си друже. Задоволство е.
Jas искрено се забавлуваам.[DOUBLEPOST=1549388503][/DOUBLEPOST]Приателе нема смисла да поствам, да пишам оно ке биде избришано така или иначе. Уживaj си во твоа свет, бади задоволен.
Прочети Вазов ако сакаш и ке разбереш штто ти велам.[DOUBLEPOST=1549388714][/DOUBLEPOST]Затворени храмове, бити владици,
школа в'в обори прев'рнати мр'сни,
јунаци в прокуда ил в смрадни т'мници,
над всичко свето издевателства гн'сни:
над родното име, език и завети –
светините наши – покруси и гаври…
плесници в'з братја на кр'ста разпети,
заплјувки в'з наште сијашти лаври;
гоненьја безсрамни, безстидства нечути,
гнет лјут в'з душите, триумф'т на мрака,
следь тежки неволи, неволи по-лјути –
света Македонио, това ли дочака?
Дор ниј при Чаталджа с напор гороломен
заприштјахме тока на ордите диви –
друг враг – не! С'јузник и брат вероломен! –
вд'лба си з'бите в месата ни живи!
Т'рсихме пријател – издебна ни вл'хва,
мислихме, че лев е – излезе хиена!
Великата мис'л – веч гавра. Изд'хва
висок идеал в срам, подлост, измена!
О, с'рби, погазихте клетви свештени
за братство! Безумци, днес гроба се рови
за вашто грјадуште, слепци, заблудени
из друм, кој ви води к'м Сливници нови!
Надеј се, дерзај, Македонио мила!
Не ште да загинеш на звера в ногтете:
в г'рди ни буботи стихиен гнјав, сила,
на Лозенград меча в р'ката ни свети.
Не ште те оставим! Да паднат проклјатьја
в'з наште глави и в'з нашите слави,
ако не разчупим на бедни си братја
веригите нови с јумрука си здрави!
Не ште те оставим! К'лнем се в'в твојте
вековни страданьја – и нази болели,
в праха Самуилов, в кр'вта на героите,
в полјата тракијски за тебе умрели.
К'лнем се в'в меча си, в стјага си славен,
и в наште велики, безсм'ртни победи:
в'в хиштни р'це не ште да оставим
нај-ск'пото, свјатото наше наследье!
Што ме прашаш дали според Вазов има македонски етнос ?
Што вака Вазов пишувал македонец во ТАА стихотворба.