Најекономично греење (затоплување)

D

Deleted member 95595

Гостин
Interesna zabeleska, megutoa ako se ima dobra izolacija greenjeto so klimi e cista glupost.
Soba vo kompletno greena kuka, (ili stan) od 45m2, so eden nadvoresen zid od 9*3m i drug od 5*3 ima potreba nesto nad 650 a pomalku od 700W, koga nadvoresnata temperatura e -15 a vnatresnata e +25. Na ovie potrebi so klima e neprakticno, i samo ke cuvstvuvas ladno struenje na vozduhot.
Edino moze vo igra da vleze Nexura megutoa so cenite e neisplatliva.
Najdobra varijanta e parno, ili na toplotna pumpa, ili na kotel na peleti bideki moze poefikasno da reguliraat temperatura.
Greenjeto so klimi bas i treba da bide vo situacii koga nemas izolacija. Inace sto ke mi se 3KW koga na -15 mi trebaat 700W. Duri i najevtinite modeli ke brkaat rabota.
Inace interesno e kako do kaj temperaturi od -2,-3 Hansolot rabotese po specifikacii tocno sporedeno so moite presmetki.
A posle toa, na poniskite temperaturi?
 
Член од
5 јануари 2010
Мислења
195
Поени од реакции
154
Zdravo decki ne sum pisal od damna a i ne se uklucuvav na forumov ,si vikam aj kje se namalat strastite no nisto ne se smenilo uste si gi merime na koj mu e najgolem i na koj najmnogu mu drzi "defrostot". Procitav edno 30 strani nanazad i gledam se isti polemiki i mislenja. No nejse , sakam da kupam uste edna klima za vo spalna od 16 kvadrati spoena so mal hodnik od 3 kvadrati koi mi se odeleni od salonot koj sea go gream so daikin 50 gv koj se spravuva so niskive temperaturi na slabo izolirana kukja. Vo spalnata sega mi se javuva razlika vo temperatura i pocnuva da se pojavuva vlaga vo kosovite i kondenzacija na prozorite, vo salonot kaj daikinot nema takvi problemi. Planot mi e za na prolet severnite zidovi da gi izlepam so ukrasen 3D stiropor od vnatresna strana i da staam klima e sega koja, e prasanjeto daikinot e ok ama defrostite mi odat vo zivci.
 
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.850
Полека бре Јас би ги користел климите на овој начин бидејќи Dr. Zmigo кој го спомнуваш во твојот пост темава ја крстил ;најекономично греење и затоплување; и плус ја сместил во икономија и бизнис.Дури и на евтинава тарифа ќе бидам поикономичен од тебе.Фх 35ве за час два ќе затопли на 23 24 степени.
Е.. ај сега да видам како ти би ги користел твоите клими во истиов пример. Средна тарифа нека биди 6 ден.фкупно,а климиве на минусни ни трошеле по 1 киловат за полесна математика.
Или друг пример,што ако треба да користи индустриска струја.Дали и на индустриска не треба да се гаси
твојата клима.

Еве ако не си ги видел видеата,тоа е 40 минути видео поделено на 4 дела, по 10 минути видео,бидејќи на стреамабле не може да се прикачи видео поголемо од 10 мин.

https://streamable.com/9w9m7
https://streamable.com/dkuiw
https://streamable.com/4nzsy
https://streamable.com/d4zi6
Се надевам по арно ме спомнувал кој и да е.... и уште повеќе дека темава помогна околу изборот на многумина за економично како и квалитетно греење... а зошто е на оваа тема (бизнис и економија), објаснив во првиот пост, затоа што греењето зафаќа добар дел од домашниот буџет (и може да се каже дека има врска со икономија - икономичност).... што е особено битно во вака сиромашна држава!.... Еве по арно воглавно ги спомнуваат, јас по не толку добро како пример ... комшијата кој грее 30-тина квадрати со таванско греење, минатиот месец за струја се опрси 8800, Јануари сигурно ќе оди и преку 10,000! И скоро секоја година е така кај него (летните го прашав, семејство од 1500-2000)... Значи тој троши цца 40К Ден. по сезона само за греење... и само за 30 квадрати! Јас претходно (кога ја почнав темава) греев со ТА 4кW + маслен радијатор 2.5kW, потоа со панел - конвектор Thermor + ОнОф Vivax 09ка (11 год) во предсезона за догревање.... исто така повисоки сметки! E сега еве веќе две години со инвертер. Икономично и квалитетно! Тоа е, некому доаѓа памет, порано или подоцна, некому па ич!... Ете затоа мислев темава ќе помогне ...за да се разменат искуства, слушнат идеи за избор на средство за греење, па и бренд.... за економично (квалитетно се подразбира нели) греење... па се продискутира многу за тоа, но доста и за загадувањето (многу битно греењето, за кое две експертизи покажаа дека е најголем причинител за загадувањето 38% па дури и до 50% ) па и за изолацијата, која е многу битна нели, за економично и квалитетно греење... BTW деновиве 10 години “економично греење“
 
Последно уредено:
Член од
22 ноември 2018
Мислења
320
Поени од реакции
617
За да ги вклопиме климите во темата економично греење треба:
- добра изолација (обавезно на надворешните зидови)
- добро димензионирање (купување 3.5ка која на греење ќе даде толку, да не се зима 5.5ка која е 3.5ка на греење да се става во 30м2)
- да не се лажеме дека 3.5ка на ладење(2.5ка на греење ќе не згрее во 30-35м2 простор)

Треба вакви некои нацрти да има на почеток на темата секој прво тоа да ги прочита, па после да бара совет за каква клима да земе
 
D

Deleted member 95595

Гостин
Decki, dali nekoj moze da mi dade specifikacii za Vivax aeri 5,5ka so R32 freonov? Ne mozam da najdam. Pdesign, na - 10, na - 15 kolku dava?
 
Член од
22 ноември 2018
Мислења
320
Поени од реакции
617
Fala brat, ama kako shto gledam, ovde nema tabela na kolku stepeni, kolku isporachuva kako na Eurovent shto e.
Ти како прашуваш како нов да си на форумов :)
Се вртиме во круг со прашањава, како еуровент што дава само кај клими со еуровент тест ќе најдеш
 
D

Deleted member 95595

Гостин
Ти како прашуваш како нов да си на форумов :)
Се вртиме во круг со прашањава, како еуровент што дава само кај клими со еуровент тест ќе најдеш
Abe prashuvam deka za Gree ovde tabeli od site strani se vadea. Kolku na - 10 kolku na - 15, kolku cesto defrosti, grafikoni, statistichki piti, kardiogrami, CeTeGe, krvni sliki. Valjda i za Vivax ima negde takva rabota.
 
Член од
25 декември 2018
Мислења
541
Поени од реакции
559
Другари една работа немие јасна со ова SCOP на -10 надворешна температура еве ќе ја земам за пример Tundra 12 ја гледав на eurovent на -7 мислам беше SCOP 2.8 ...Прашањето мие ако вади SCOP 2.x на -7 за 35м2 нема да биде поголем на помали м2 10-5м2 или SCOP ова нема врска со м2 ...
P.S Tundrava ја зедов за пример нее реклама :)))
 
Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Другари една работа немие јасна со ова SCOP на -10 надворешна температура еве ќе ја земам за пример Tundra 12 ја гледав на eurovent на -7 мислам беше SCOP 2.8 ...Прашањето мие ако вади SCOP 2.x на -7 за 35м2 нема да биде поголем на помали м2 10-5м2 или SCOP ова нема врска со м2 ...
P.S Tundrava ја зедов за пример нее реклама :)))
Има врска со оптеретувањето. Имено SCOP тестирање се врши под одредено СЕЗОНСКО оптеретување. Односно FH35VE при СЕЗОНСКО оптеретување од 3.6KW ќе извади СЕЗОНСКИ COP од 5.1. Истата клима кога е во FH35VEHZ верзија и кога се оптеретува сезонски на 4KW вади 4.7 или како беше. Ете конкретен пример за тоа што бараш.

Со други зборови COP е моментално SCOP е за сезона. За секоја клима е така.

Ако просторот бара помалку од 3.6KW сезонски, ќе порасне и SCOP за сезоната. Ако пак бараш повеќе од 3.6KW сезонски ќе падне SCOP. Нема врска со м2, туку има врска со загубите на просторот.

35м2 може да има потреби од 11KW на -10 ако е барака со трска кров и стари прозори и врата кон надвор без праг. Пришто ќе требаат 3 јаки клими како FH35VE за да го згреат.

35м2 може да има потреби од 2KW на -10 ако е стан со 1 надворешна страна, стан под него, над него и од страните, PVC прозори и термо фасада. Пришто една Lomo Eco 12 ќе го грее без проблем.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.692
Поени од реакции
12.086
Најдобро решение за вакво време е гусана печка на дрва или централно. Посебно куќа со над 80, 100 и повеќе м2.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom