Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
B

Bafra

Гостин
тоа ли е. Ти се надоврза на муабет на Жорж за купување македонски производ, не на бојкот на одредени националности па ги измеша состојките и брзините.
Дали ако потрошиш повеќе само за основна храна од пазар (јер имаш разлика на повеќето производи ист квалитет по пазарчињава), при вакви плати, ќе ги спречиш да палат знамиња? Дали ако купиш од македонската фурна Чаир, ќе им ја затнеш муцката за голема албанија? Иако Чаир е, ќе веслаш и по 3-4 километри, ако не си знаел дека е малку поголем од стар Чаир.
Второ, дали мислиш ако купиш од Македонец, дека ти не купуваш од албанци кои ја откупиле таа роба и ја дистрибуирале по ладилнициве и низ пазариве? Зошто се возиш во јсп, кога натписите се двојазични, кога има и албанци шофери? Дали ако купиш млеко, ќе ти го дистрибуираат само од македонски фармери. Ситимол, луѓе не купуваат скапа роба, купуваат ефтина. Чии се дуќаните? Кој го градеше ситимол? Не знам како ти тоа го замислуваш. Одиш продавница, замолуваш за налози, испратници и декларации за да видиш дека увозник, дистрибутер, трговец се асли македонци? Ако не, бараш друг производ. Затоа ти велам есеф, детски муабети на кои е неблагодарно да се троши време.
ај погоди кои се дел од македонци што имаат дуќани Рамстор на пример. Половина од фирмите македонски од кои сакаш да купиш ти се фирми на лопужи, претежно на грб на државен буџет. Што станува со становите, најголемите дубари при продажба ги прават македонци инвеститори. Што со штедилниците кои пропаднаа, дали албанците заебале македонци со штедни влогови? Бафра бе, најголемите криминали со приватизација, градежни дубари и пропаст на финансиски институции ги имаат направено македонци. Македонија затоа и стана заробена држава, малку врати си го филмот.
Да не должам, бесцелно се обидуваш да наградиш ноторни криминалци само затоа што биле македонци. Истите оние кои на работникот чија сопственост беше цела држава, сега му ронат трошки.
Јас да сум сакал да се надоврзувам на некој, ќе сум кажел, како што беше случајот со Мафо и Марик.
Жорж ваљда ти е Ѓорѓи, а тој како Иреал и Алмата ми се на игнор. Ем имаат по 40+ , ем се однесуваат ај да не кажам како.
Постов што си го напишал, Германците и Јапонците те побиваат. Ако треба демагогии со тебе да тераме, си се зафркнал.
Ти мешаш баби и жаби во муабетов, не ја префрлај топката од шќиптари и криминал, муабетот беше зашто би купувал или не. Јас си кажав, на пазар од тезга на шќиптар не купувам, ти купувај од кај сакаш, твои пари, твоја одлука.

П.С. Сити мол, ептен ако треба со некој да се видам и запнал таму, инаку не идам.
Сити мол е од Албанија газдата (најверојатно католик), кој со КБ и други банки го изгради. Од КБ профит имам :icon_mrgr:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Јас да сум сакал да се надоврзувам на некој, ќе сум кажел, како што беше случајот со Мафо и Марик.
Жорж ваљда ти е Ѓорѓи,
Се споменуваше купување исклучиво производи произведени во Македонија, без оглед на етничка припадност. Се надоврза на тој муабет за кинески патики, бразилски плешки, македонски ослич... не за албански и неалбански. Процедурално.
, муабетот беше зашто би купувал или не. Јас си кажав, на пазар од тезга на шќиптар не купувам, ти купувај од кај сакаш, твои пари, твоја одлука.
се обидувам да си замислам како тоа ќе го оствариш. Од примерите нели гледаш дека е неможно? Посебно во еден добар дел од Скопје.
Јас си кажав, , на пазар од тезга на шќиптар не купувам, ти купувај од кај сакаш, твои пари, твоја одлука
тоа се обидувам да ти доловам. најголем дел "македонски тезги", набавуваа роба од кванташки, каде најголем % ти се албанци. И не знам зошто ти се проблем само тезгите, а не и производите во продавниците? Млеко, сирење, месо, градежни материјали, облека...Ти ги споменав зградите. По градбите најголем дел сега мајстори и подизведувачи се албанци, си го научија луѓето занаетот. Ако сакаш да купиш стан, како ќе знаеш кој го градел, кој изведувал плочки, ѕидарија, стубови, скелиња...
Само се залажуваш дека ги бојкотираш албанците и нивните бизниси.
Ти мешаш баби и жаби во муабетов, не ја префрлај топката од шќиптари и криминал
Едните ти кинеле знаме, ќе ги бојкотираш. Другите ти плакале мајка со цела држава, стандард, кредити, приватизација, газдинство-феудализам, пирамиди, ..ама не ги бојкотираш :unsure:
.
Сити мол е од Албанија газдата (најверојатно католик)
Во Албанија исто газеа знамиња

Последно уредено:
Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Се споменуваше купување исклучиво производи произведени во Македонија, без оглед на етничка припадност. Се надоврза на тој муабет за кинески патики, бразилски плешки, македонски ослич... не за албански и неалбански. Процедурално.
се обидувам да си замислам како тоа ќе го оствариш. Од примерите нели гледаш дека е неможно? Посебно во еден добар дел од Скопје.
тоа се обидувам да ти доловам. најголем дел "македонски тезги", набавуваа роба од кванташки, каде најголем % ти се албанци. И не знам зошто ти се проблем само тезгите, а не и производите во продавниците? Млеко, сирење, месо, градежни материјали, облека...Ти ги споменав зградите. Дали си прошетал по градбите, најголем дел сега мајстори и подизведувачи се албанци, си го научија луѓето занаетот. Ако сакаш да купиш стан, како ќе знаеш кој го градел, кој изведувал плочки, ѕидарија, стубови, скелиња...
зашто? Едните ти кинеле знаме, ќе ги бојкотираш. Другите ти плакале мајка со цела држава, стандард, кредити, приватизација, газдинство-феудализам, пирамиди, убиства и самоубиства...ама не ги бојкотираш? Чудно :unsure:
Демек албанциве се најдоминантни увозници на овошје и зеленчук?

B

Bafra

Гостин
Тој ти беше последниот пост, па него ти се надоврзав, оти почна да мешаш глобализација со одредена национална група на територијава.

На пазарот кај што пазарувам, лесно се познаваат Македонците од Шќиптарите. За зеленчук веќе ги знам кои си имаат свое производство (најчесто од нив купувам), а кои се прекупци.

тоа се обидувам да ти доловам. најголем дел "македонски тезги", набавуваа роба од кванташки, каде најголем % ти се албанци. И не знам зошто ти се проблем само тезгите, а не и производите во продавниците? Млеко, сирење, месо, градежни материјали, облека...Ти ги споменав зградите.
Тие од кванташки од кај набавуваат робата ако веќе си се запнал по тој пат ... најголемиот дел од зеленчукот е од Македонци производители.
Плус попрво Македонците што земаат од кванташки, ќе ги стимулирам, него ли шќиптарите. Ако видат дека не им иде бизнисот на шќиптарите, можеби ќе им речат на своите политичари да не го тупат со знамиња и орли, туку ќе бараат канализации и економија и подруго ќе ги учи дома.
Кој ти рече тезгите ми се... ако треба се да ти набројувам за да ти доловам суштината, а најверојатно треба, бидејќи 10 поста едно исто пишуваш, тогаш слабо со економијата стоиш.

Ако сакаш да купиш стан, како ќе знаеш кој го градел, кој изведувал плочки, ѕидарија, стубови, скелиња...
А ако се пораѓа жена ми на гинекологија, од кај знам која е сестрата позади маската, а ако ова, а ако она ... алоо кај забега. Ако купувам стан, ќе гледам фирмата која го продава дали е Македонска или не.
Веќе кога не можам да се борам против "Големите" и нивните намери, тогаш барем можам да си одлучам кај кого ќе ги трошам моите пари.
Не ме мешај со други, јас не зборам за патриотизам, туку така и шќиптарите ќе се освестат, да не лаат многу за без ич.

И другите ги бојкотирам, на избори не гласам, тука тие што верглаат национални интереси ги нервирам со прашања (што корист има од системов) итн итн.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Алмата ми се на игнор :icon_mrgr:
Јас не те игнорирам. Те читам и кога те читам, као да ме пуштаат у циркус без карта, гратис. Зошто да си скратувам такви задоволства?

B

Bafra

Гостин
Демек албанциве се најдоминантни увозници на овошје и зеленчук?
Најдоминантни се во неплаќање на давачки према државата, а и транспорт на банани најчесто се користи за транспорт на други многу повредни производи :D

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.413
Поени од реакции
3.242
Сега кога ни ги укинаа визите за братската Колумбија....увоз...извоз...транзит...:D

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
тоа се обидувам да ти доловам. најголем дел "македонски тезги", набавуваа роба од кванташки, каде најголем % ти се албанци. И не знам зошто ти се проблем само тезгите, а не и производите во продавниците? Млеко, сирење, месо, градежни материјали, облека...Ти ги споменав зградите. По градбите најголем дел сега мајстори и подизведувачи се албанци, си го научија луѓето занаетот. Ако сакаш да купиш стан, како ќе знаеш кој го градел, кој изведувал плочки, ѕидарија, стубови, скелиња...
Едните ти кинеле знаме, ќе ги бојкотираш. Другите ти плакале мајка со цела држава, стандард, кредити, приватизација, газдинство-феудализам, пирамиди, ..ама не ги бојкотираш :unsure:
Во Албанија исто газеа знамиња
Аман бе, треба ли дисклеимер да се стаи дека не купувам таму кај што знам. У продавница особено, дури и поприлежно го применувам (бојкотот) отколку на пазар. Пола од алкохолите, орбит и еден куп прехрамбени од Даути и сл.
И они потпуно исто прават. Не купуваат нешто од каур, ако Албанец или друг муслиман го продава истото.

Некогаш кога ќе станат луѓе, ќе ја прекинам таа пракса. Но сите знаеме дека нивната ретроградна религија нема тоа да им го дозволи.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Аман бе, треба ли дисклеимер да се стаи дека не купувам таму кај што знам. У продавница особено, дури и поприлежно го применувам (бојкотот) отколку на пазар. Пола од алкохолите, орбит и еден куп прехрамбени од Даути и сл.
И они потпуно исто прават. Не купуваат нешто од каур, ако Албанец или друг муслиман го продава истото.

Некогаш кога ќе станат луѓе, ќе ја прекинам таа пракса. Но сите знаеме дека нивната ретроградна религија нема тоа да им го дозволи.
Па 99,9 од македонциве џвакаат orbit и airwaves, тоа го потенцирав и претходно.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.996
Поени од реакции
51.163
@Bodhidharma , @курајбер и ред други, не одговоривте зашто сакате овој државен систем да остане, сакате да живеете во ваков систем :

10% од ова да е вистина (а 80% е точно) во други држави, револуција ќе има, ама кај нас, многумина си сакаат во жабокречина.
Владеење на правото НУЛА (0), битно даноци, прогресивни и тоа, нови давачки итн итн. :D
Не знам што подразбираш под државен систем, ама ќе да си ја утнал малце терминологијата. Веројатно мислиш на апашкиот магичнен круг во во која сме заглавени 30 години,а на кој се надеваш дека ќе му дојде крајот откако ќе ги направиме сите отстапки, можни и неможни.
Дали очекувате магично да дојдат 20 швеѓани и да ја менџираат државава после ратификацијата на договорот, или па, како што сакаат да ве прдат по Поп Тема разни грантисти, дека со отварање на поглавјата се ќе си дојдело на свое место , не знам, ама знам дека оваа фора е повеќе пати јадена, од кои последениот пат беше во 2004 Не знам дали памтиш ти, ама и тогаш дојде вака висок чауш од Америка и ни кажа дека уште територијалнава поделба па после ЕУ и НАТО.. Не знам дали си приметил , ама не се деси тоа.
Ако ова не ти кажува ништо, размисли и кажи, дали стварно мислиш дека крај на овој ваков “државен систем’’ се става со трампање амнестии за предавства и дека после такво нешто ќе се роди нов , поубав “државен систем’’ во кој еден народ што можел све тоа го дозволи ќе живее човечки.

B

Bafra

Гостин
Не знам што подразбираш под државен систем, ама ќе да си ја утнал малце терминологијата. Веројатно мислиш на апашкиот магичнен круг во во која сме заглавени 30 години,а на кој се надеваш дека ќе му дојде крајот откако ќе ги направиме сите отстапки, можни и неможни.
Дали очекувате магично да дојдат 20 швеѓани и да ја менџираат државава после ратификацијата на договорот, или па, како што сакаат да ве прдат по Поп Тема разни грантисти, дека со отварање на поглавјата се ќе си дојдело на свое место , не знам, ама знам дека оваа фора е повеќе пати јадена, од кои последениот пат беше во 2004 Не знам дали памтиш ти, ама и тогаш дојде вака висок чауш од Америка и ни кажа дека уште територијалнава поделба па после ЕУ и НАТО.. Не знам дали си приметил , ама не се деси тоа.
Ако ова не ти кажува ништо, размисли и кажи, дали стварно мислиш дека крај на овој ваков “државен систем’’ се става со трампање амнестии за предавства и дека после такво нешто ќе се роди нов , поубав “државен систем’’ во кој еден народ што можел све тоа го дозволи ќе живее човечки.
Јас не реков дека ќе се деси нешто, прашав: Што корист имаш од ваков систем ? Ти почна да објаснуваш нешто што не прашав.

Јас немам и затоа ќе прифатам под Бугарски/ Албански/ Гејски :D

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Не навлегувам во тој дел, туку ме испровоцира Мафо, што кажа постот бил глупост. Кога го прашав зашто да објасни, проба да изиграва смешен.
.
Смешка е тоа што се споредуваш со Германија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom