Инвестициски БУМ во Македонија

Член од
17 август 2011
Мислења
10.368
Поени од реакции
18.498
не лупајте дека се кренале работничките плати со странските инвестиции, скапотија фати наголемо 8000 во 2005та вредеа колку 15000 денес - ништо не е сменето
Дури и при ваквка конкурентност на пазарот на труд, нашиве фирми уште функционираат на робовладетелски принцип. Е сеа замисли да ги немаше странскиве, тие 8000 ќе вредеа ко 15000 денес, ама уште ќе си земаше 8000.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Дури и при ваквка конкурентност на пазарот на труд, нашиве фирми уште функционираат на робовладетелски принцип. Е сеа замисли да ги немаше странскиве, тие 8000 ќе вредеа ко 15000 денес, ама уште ќе си земаше 8000.
Плативе рипнаа поради недостатокот на работна сила.

B

Bafra

Гостин
Kakvi ekonomisti takva ekonomija. Dodusa ova mozi i opsto da se zemi so ogled deka edna sahta neznaeme da izramnime so asfaltot ne pak drugo ama bitno e deka uste nekoj si pravi film deka imame strucen kadar so lopata da go rinis, deka sme republika so razviena ekonomija i tehnoloski napredna i deka stranskite kompanii treba da ne molat a ne nie niv. Cudo edno kolku ima tuka ljuge sto skroz na skroz go izgubile dopirot so realnosta.
Професионалци има, луѓе со знаење имаме. Туку пуста лакомост, колку пари за мене, колку да украде, некого да зафркне, е тоа сме ние Македонците. Не мислиме за иднината, поширока слика. Ќе направи лоши улици, во џеб ќе пикнат, ќе поделат, ќе купат убави коли арно ама... После лоша улицата, одма дупки се отвараат, шахтата нерамномерна и ојде и неговата кола и на сограѓаните. Пополека се вози, гужви се прават, па нервозен е и тој што лапнал парите и фамилијата негова и сите други. Сфати што сакам да кажам, на краток ќарува, ама на долг рок губи, а и сите ние. Децата негови после пцујат, се нервираат и ќе си заминат (ако ги бива), ако не, ќе живеат како паши, ама во жабокречина.

Комбинатот не знам како мислиш го уништиле, т.е. може само да раскрчмиш земјата или да не ја обработуваш. Нема некоја специфична технологија па да не го бива.
Тоа што пишува задолжен ова она, ташак, па биоцентрали така ли се градат ... Значи им текнало дополнителен приход. Тоа што помалку садат и лапале субвенции неконтролирано може да се земе за зло, ама да пишуваат, го задолжиле во смисла украле парите тоа :neetaka:

Сега нека излезат работниците нека си ги бранат газдите, ко шо ги бранеа Заев и Бучко. Нејќеа да го бранат Душко млекарот, епа дојде време и тие да страдаат.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.368
Поени од реакции
18.498
Има недостаток на работна сила зашто странскиве си го прибраа квалитетниот кадар. Никој нејке да работи прекувремено и непријавен за ич пари па уште и да му касни платата. Да не зборам за можноста за напредок.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.850
Поени од реакции
12.380
Dolga i siroka e ama ete jas posto od Bitola pojma si nemam ete poveli ti od kojznae kade kazi mi kade se na tatkomi nivite. Inaku kombinatot uste vo ranite 90ti mu ebaja majkata no kako sto rekov dolga i siroka e.
Добро де, кажи, не се срами. Колку и да е долга, ќе ја прочитаме. Тоа за минатото дека Гагачев ја пљачкал (па тука споменати и други имиња, и име на мој поранешен професор) нема големо фајде. И овие си лапкале кредити на грбот на зикот.
Него по што сметаш дека не е. Приносите му се најголем дел од земјиштето рекордни и на пченица и на пченка...и на све што ќе посее. И покрај штетите од газдите, најголем комбинати со најголеми инвестиции во механизација, опрема, плодоред, семе, ѓубре...Џумајлија (пред да ја ошурат) многу помала. Денеска единствено му парираат 3-4 фирми па и тие далеку помали.
Ако имаш некои податоци кои не ги знаеме, ако ова не е точно, не знам зашто не ги напишеш.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.092
За да се овозможат тие странски инвестиции државата троши од буџетот значителни средства. Бидејќи странските инвестиции не плаќаат даноци, царини итн тие средства државата ги наплаќа од домашните фирми преку инспекции и разни нелогични казни
Значи државата им зема на домашните фирми за да може да дојдат странски инвестиции, со кои после се фалат во изборни кампањи
Уништи ја домашната економија за да може странците да дојдат и преку сомнителни договори и самите политичари да се опарат.
Koja be domasna ekonomija be aloo. Stranskite investicii vakvi kako sto gi znaeme se od pred 5-6-7 godini. Republikata e nezavisna dvaeset i kusur godini. Edna domasna ekonomija sto imavme da se cudat budalite. Tuku i ovie ljugeto glupi, si begaat od domasni firmi so basnoslovni plati i uslovi za da rmbaat kaj strancite za djabe. Dobro be na so droga ste?
Професионалци има, луѓе со знаење имаме. Туку пуста лакомост, колку пари за мене, колку да украде, некого да зафркне, е тоа сме ние Македонците. Не мислиме за иднината, поширока слика. Ќе направи лоши улици, во џеб ќе пикнат, ќе поделат, ќе купат убави коли арно ама... После лоша улицата, одма дупки се отвараат, шахтата нерамномерна и ојде и неговата кола и на сограѓаните. Пополека се вози, гужви се прават, па нервозен е и тој што лапнал парите и фамилијата негова и сите други. Сфати што сакам да кажам, на краток ќарува, ама на долг рок губи, а и сите ние. Децата негови после пцујат, се нервираат и ќе си заминат (ако ги бива), ако не, ќе живеат како паши, ама во жабокречина.

Комбинатот не знам како мислиш го уништиле, т.е. може само да раскрчмиш земјата или да не ја обработуваш. Нема некоја специфична технологија па да не го бива.
Тоа што пишува задолжен ова она, ташак, па биоцентрали така ли се градат ... Значи им текнало дополнителен приход. Тоа што помалку садат и лапале субвенции неконтролирано може да се земе за зло, ама да пишуваат, го задолжиле во смисла украле парите тоа :neetaka:

Сега нека излезат работниците нека си ги бранат газдите, ко шо ги бранеа Заев и Бучко. Нејќеа да го бранат Душко млекарот, епа дојде време и тие да страдаат.
Bafra edna lastovicka ne ja pravi proletta. Da ima tuk i tamu nekoj sposoben no groto tri cisti nemaat. Za kombinatot kako sto rekov i prethodno dolga i siroka e i iskreno nemam nikakva namera da obrazlozuvam a i koja e poentata. Sekako jas pojma si nemam, ete decava se si znaat. Kako bese ona ljubav teoretski lepo zvuci, malcice je drukcije u praksi.[DOUBLEPOST=1544813889][/DOUBLEPOST]
Добро де, кажи, не се срами. Колку и да е долга, ќе ја прочитаме. Тоа за минатото дека Гагачев ја пљачкал (па тука споменати и други имиња, и име на мој поранешен професор) нема големо фајде. И овие си лапкале кредити на грбот на зикот.
Него по што сметаш дека не е. Приносите му се најголем дел од земјиштето рекордни и на пченица и на пченка...и на све што ќе посее. И покрај штетите од газдите, најголем комбинати со најголеми инвестиции во механизација, опрема, плодоред, семе, ѓубре...Џумајлија (пред да ја ошурат) многу помала. Денеска единствено му парираат 3-4 фирми па и тие далеку помали.
Ако имаш некои податоци кои не ги знаеме, ако ова не е точно, не знам зашто не ги напишеш.
Eve ti podatok od lani. Prosek na pcenka (silaza) po hektar bese 2,5 toni. Sega proveri kolku e normalen prosek i posle soberi dva i dva.

Последно уредено:
M

Macedon1um

Гостин
Една од најдобрите и најголеми компании во земјоделскиот сектор, односно најголема. Втората Џумајлија со време е пеплосана.
https://sdk.mk/index.php/makedonija/protest-za-plati-vo-bitolska-pelagonija-na-kamchev-direktorite-nedostapni/
ПРОТЕСТ ЗА ПЛАТИ ВО БИТОЛСКА „ПЕЛАГОНИЈА“ НА КАМЧЕВ, ДИРЕКТОРИТЕ НЕДОСТАПНИ

КАМЧЕВ И ПАНДЕЛЕСКИ ЈА ЗАГЛАВИЛЕ „ПЕЛАГОНИЈА“ СО 23 МИЛИОНИ ЕВРА КРЕДИТИ ВО БАНКИ
https://sdk.mk/index.php/makedonija/kamchev-i-pandeleski-ja-zaglavile-pelagonija-so-23-milioni-evra-krediti-vo-banki/

ама странски инвестиции, ама Субрата, 20000 крави, еспарзета, трактори...
Џумајлија ја разграбаа пајташите на дпмне, сега изгледа дојде редот и оние од сдсм да омрсат брк од Пелагонија

Пелагонија мислам обработува околу 17 илјади хектари земјоделско земјиште, само од пченица/јачмен да го продаваат ќе имаат најмалку 6 милиона евра чист профит на годишно ниво. А со оглед дека имаат долгогодишни насади, фарми, рибници, производство на биогас како и сточна храна јасно е зошто е интересна оваа компанија

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.523
Поени од реакции
9.393
пронајди сметки од струја,вода, види колку беше ТНГ автогас, бензин / дизел, колку беше сокче/пивце, десетка со кромид по кафани, дали берберот те срижеше за 100че или за 200 ко денес, автобуска карта колку била колку е денес градски/меѓуградски, со 1000 полнеше цела корпа прехраа за дома, денес на дното нешто ќе зјае итн итн

прикаски за северџани , комунјари, патриоти не ме интересира пошто видено е од сите шо сефалок се виде

2005та и 8000 денари плата = 2018та 15000 плата
не може бе брат плата 2005 да биде иста со 2018 од едноставна причина што 2005 лугето не знаеа дали ќе земат плата, поголема беше можноста да фатиш на спортска него да земеш плата во редовен термин, не знам што не е јасно, едноставно не може да се прави споредба.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.354
Поени од реакции
7.116
странските иневстиции според вас го намалија бројот на питачите - и толку

Член од
28 март 2006
Мислења
17.850
Поени од реакции
12.380
Eve ti podatok od lani. Prosek na pcenka (silaza) po hektar bese 2,5 toni. Sega proveri kolku e normalen prosek i posle soberi dva i dva.
Па тие за зрно прават рекорди не па за силажа. Додуша ако мериш према лани житото...беше една од најлошите години за жито последнава деценија.

Ова се јавно достапни информации.
Од 17-18 илјади хектари, по неколку илјади говеда, овци и свињи. Само од субвенции имаат земано да се чудиш.
https://www.libertas.mk/pelagonija-firma-shto-zela-najmnogu-zemjodelski-subventsii-od-budhetot/

За 2007 се реинвестирани сопствени средства во недвижнини, механизација и објекти. За механизација околу 1.5 милиони евра, за фабриче за сточна храна околу 2 милиони евра, постапка за земјиште 250 илјади евра....
Во 2016 Пелагонија- Енерџи, обнова на шталско сместување, нови јуници и молзни крави...неде се споменува цифра од околу 10 милиони евра само во овие инвестиции. Да не ја должам, тоа се огромни вложувања, без денар (свен субвенциите) инвестиција од државата, како паралела со СДИ. Дека не е најдобра баш не знам. ..едино ако мислиш на финансиски извештаи.

И сега некој ќе се омрси, као крава молзница е.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.092
Па тие за зрно прават рекорди не па за силажа. Додуша ако мериш према лани житото...беше една од најлошите години за жито последнава деценија.

Ова се јавно достапни информации.
Од 17-18 илјади хектари, по неколку илјади говеда, овци и свињи. Само од субвенции имаат земано да се чудиш.
https://www.libertas.mk/pelagonija-firma-shto-zela-najmnogu-zemjodelski-subventsii-od-budhetot/

За 2007 се реинвестирани сопствени средства во недвижнини, механизација и објекти. За механизација околу 1.5 милиони евра, за фабриче за сточна храна околу 2 милиони евра, постапка за земјиште 250 илјади евра....
Во 2016 Пелагонија- Енерџи, обнова на шталско сместување, нови јуници и молзни крави...неде се споменува цифра од околу 10 милиони евра само во овие инвестиции. Да не ја должам, тоа се огромни вложувања, без денар (свен субвенциите) инвестиција од државата, како паралела со СДИ. Дека не е најдобра баш не знам. ..едино ако мислиш на финансиски извештаи.

И сега некој ќе се омрси, као крава молзница е.
Lurtz stvarno malce mi e glupo da ti objasnuvam, izgleda ke treba da me drzis za zbor. Dodusa za poslednoto si vo pravo. Krava molznica.
Ajde uste ova i dosta e od mene. Za subvenciite. Znaes deka tie se davaat za zaseana povrsina ne za pronosi taka? Mislam deka e dovolno.[DOUBLEPOST=1544819419][/DOUBLEPOST]
A oti ima nedostatok na rabotna sila? Kaj ni otide rabotnata sila?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.850
Поени од реакции
12.380
Вака ко некој ќе те реши со податоци со 2 збора :toe:
Lurtz stvarno malce mi e glupo da ti objasnuvam, izgleda ke treba da me drzis za zbor. Dodusa za poslednoto si vo pravo. Krava molznica.
Ajde uste ova i dosta e od mene. Za subvenciite. Znaes deka tie se davaat za zaseana povrsina ne za pronosi taka? Mislam deka e dovolno.[DOUBLEPOST=1544819419][/DOUBLEPOST]
A oti ima nedostatok na rabotna sila? Kaj ni otide rabotnata sila?
мене ми е уште поглупо да читам вакви глупости за што се давале субвенции. Едино ако имаш некои податоци да поткрепиш, она што го спомена за 2 тона силажна е стварно од ракав истресен "податок". Инсајдерска информација, со 2 реченици, 2ипол тони :pos:
Во 2013 приноси од пченица 3.8 тони, јачмен 2.8 тони, пченка 7.5 тони, фуражна пченка 29 тони на хектар. Во 2014 пченица 6, јачмен 4.6, пченка 6.5 тони, фуражна пченка 51 тон на хектар. Кравјо млеко 10 милиони кг, 3300 грла говеда, 3300 грла овци, 39000 литри овчо млеко.
Произведео и целосно продадено 44.6 тони конзумна риба. Во 2013 продадено 99 тони.
Сопствено производство на концентрати од 5 ипол до 6 ипол илјади тони годишно.
Приходи од продажба 17 милиони евра, во 2016 веќе 26 милиони.
Ги купува Здравје и Жито Битола.
Голем извозник на она што го произведува.

И така натаму.
Ама за тебе можи Свидмилк и фармата на Субрата се подобри компании и најдобра инвестиција :unsure:

Е да, извештаи има само до

Последно уредено:
Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
Koja be domasna ekonomija be aloo. Stranskite investicii vakvi kako sto gi znaeme se od pred 5-6-7 godini. Republikata e nezavisna dvaeset i kusur godini. Edna domasna ekonomija sto imavme da se cudat budalite. Tuku i ovie ljugeto glupi, si begaat od domasni firmi so basnoslovni plati i uslovi za da rmbaat kaj strancite za djabe. Dobro be na so droga ste?

Bafra edna lastovicka ne ja pravi proletta. Da ima tuk i tamu nekoj sposoben no groto tri cisti nemaat. Za kombinatot kako sto rekov i prethodno dolga i siroka e i iskreno nemam nikakva namera da obrazlozuvam a i koja e poentata. Sekako jas pojma si nemam, ete decava se si znaat. Kako bese ona ljubav teoretski lepo zvuci, malcice je drukcije u praksi.[DOUBLEPOST=1544813889][/DOUBLEPOST]
А што Грујо со странски инвестиции ја спаси Македонија. Вие дали сте воошто нормални.
Луѓето бегаат странство, да рмбаат за странци за странски плати.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.523
Поени од реакции
9.393
А што Грујо со странски инвестиции ја спаси Македонија. Вие дали сте воошто нормални.
Луѓето бегаат странство, да рмбаат за странци за странски плати.
Грујо не ја спаси МКД, туку воведе ред да може работникот да зема плата во редовен термин, ама ти тоа не можеш да го разбереш зашто во времето пред Грујо ти се уште си бил уште со памперси на газот (ако имале твоите да ти купат и памперси), затоа ти тој период не го знаеш и сега лупаш глупости.
А лугето никој нема да ги запре да бегаат во странство, посебно сега кога можностите за бегање се многу полесни него во минатото, бегањето тука има длабоки корени со векови и никогаш нема да се стопира, кога луѓе од многу посилни земји се иселуваат за земји како нас на балканот да не правиме муабет.

Kajgana Shop

На врв Bottom