Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
А народов треба да не искача на избори, додека двеве банди сами одвнатре не си ги исчистат говната кои им се инсталирани во врвовите, додека не дадат некоја коректна понуда од нерециклирани, неискварени, неиспрљани ликови, треба да пропаѓаат избори...или да се гласа за трет субјект.
Ти мислиш дека си прв што ти текнале овие работи? :)
Народот бил и у многу поусрана ситуација, 2006 кога ВМРО победи луѓе молеа за да работат за 150 евра. 40 % невработеност беше а од што беа утепани луѓето не им ни паѓаше на памет да одат да се иселуваат у странство у бољи живот. Од тогаш до сега ни трета опција испадна ни избори пропаднаа ни бутур.
Ја те прашувам многу проста работа а ти ми расправаш овде за некои минати времиња, сега треба да се реагира и ова е последна шанса......уште негде месец дена имаме да се сруши ова нешто што е на власт и тоа ти е. Ова сега што се случува е погубно, и сам си констатирал.
Другата опција ти е ВМРО .....јбг, што ќе правиш?
Јас ти кажувам, партијата горе доле е исчистена од ѓубрето, сменето е преку 50% од месни до општински комитети, исто бевме сведоци на централен, значи цело раководство е реформирано и може да се каже дека ова е друга партија на некој начин. Од друга страна ти е СДСМ/Црпко избегано начисто од памет.
Нема трета опција, нема друг избор.
Ова ти е факт планина.
А ако не си против ондак си за, тоа е реалноста.....ти може да глумиш колку сакаш дека си за некоја правдина у државава ама со твоите дејствија ти си најголем сдс-овец, тоа треба да ти биде јасно, unconscious сдс-овец нели.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Народот бил и у многу поусрана ситуација, 2006 кога ВМРО победи луѓе молеа за да работат за 150 евра. 40 % невработеност беше а од што беа утепани луѓето не им ни паѓаше на памет да одат да се иселуваат у странство у бољи живот. Од тогаш до сега ни трета опција испадна ни избори пропаднаа ни бутур.
Ја те прашувам многу проста работа а ти ми расправаш овде за некои минати времиња, сега треба да се реагира и ова е последна шанса......уште негде месец дена имаме да се сруши ова нешто што е на власт и тоа ти е. Ова сега што се случува е погубно, и сам си констатирал.
Јас ти кажувам, партијата горе доле е исчистена од ѓубрето, сменето е преку 50% од месни до општински комитети, исто бевме сведоци на централен, значи цело раководство е реформирано и може да се каже дека ова е друга партија на некој начин. Од друга страна ти е СДСМ/Црпко избегано начисто од памет.
Ова ти е факт планина.
А ако не си против ондак си за, тоа е реалноста.....ти може да глумиш колку сакаш дека си за некоја правдина у државава ама со твоите дејствија ти си најголем сдс-овец, тоа треба да ти биде јасно, unconscious сдс-овец нели.
Трета опција ти е Апасиев.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Ова ти е факт планина.
Хах
За мене сдс не беше опција паторот кога требаше да се мењава, не па сеа. Ти може да си мислиш и дека сум индијанец, ама реалноста е друга, магарешки инает не ја мењава.
Шо не ми пишуваше да сум бил просдс кога зборев за отворени изборни листи, забранети предизборни коалиции, забрането државно финансирање на партиите. Сдс и ден денешен за тоа неќе да чуе, бега како од црн ѓавол.

Самото промовирање на замена на една со друга "опција" значи дека си дел од механизмот од кој јас не сум и не сакам да бидам. Како да ми нудиш опција христијанство и опција ислам. И двете се куп говна, системи за цедење на народните маси. Твоево мислење ми наликува на закржлавенине народи од блиски исток "алах имал план за нив"....да рибаат говна цел живот, дур шеикот сере на златна шоља, и со таа приказна држат миљарди под свои нозе....демек нема друго освен оската учк-дпне-сдс....у реду, со среќа со тој став!

Не требаше да ти одговорам на вморонскиот флаер кој ми го даде у претходниот пост, со "брилијантната, маестралната, божествената" "реформација" на дпне, ама ајде.
Мицковски е поставен на местото од страна на амбасадите на САД и Германија. Времето ќе покаже. Оваа е најлошото глумење опозиција што сум го видел.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.960
Поени од реакции
41.235
Абе а нешто да спомневте за свињата од Ново Село, кој шверцаше цигари, пукаше во полиција и изненадно поради добро однесување после еден месец робија беше пуштен на слобода. Исто така од МОРАЛНИ причини си дал оставка од градоначалничко место. Или сеа животот дојде у судството па ќе живеат на раат партиските штакори на сдсм?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Трета опција ти е Апасиев.
Без членство нема власт, нека се помачат да поделат некои 100 000 книшки па може да се прави муабет. Ама за тоа треба работа, односно ентузијазам или пари......од тие две едно. А јас сум за, ако видам дека има реални шанси нема да мислам.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Хах
За мене сдс не беше опција паторот кога требаше да се мењава, не па сеа. Ти може да си мислиш и дека сум индијанец, ама реалноста е друга, магарешки инает не ја мењава.
Шо не ми пишуваше да сум бил просдс кога зборев за отворени изборни листи, забранети предизборни коалиции, забрането државно финансирање на партиите. Сдс и ден денешен за тоа неќе да чуе, бега како од црн ѓавол.

Самото промовирање на замена на една со друга "опција" значи дека си дел од механизмот од кој јас не сум и не сакам да бидам. Како да ми нудиш опција христијанство и опција ислам. И двете се куп говна, системи за цедење на народните маси. Твоево мислење ми наликува на закржлавенине народи од блиски исток "алах имал план за нив"....да рибаат говна цел живот, дур шеикот сере на златна шоља, и со таа приказна држат миљарди под свои нозе....демек нема друго освен оската учк-дпне-сдс....у реду, со среќа со тој став!

Не требаше да ти одговорам на вморонскиот флаер кој ми го даде у претходниот пост, со "брилијантната, маестралната, божествената" "реформација" на дпне, ама ајде.
Мицковски е поставен на местото од страна на амбасадите на САД и Германија. Времето ќе покаже. Оваа е најлошото глумење опозиција што сум го видел.
Сдс ти е единствена опција, никогаш не ги нападна за ништо, немој да лажеш.
Во право си мице е поставен од надвор, но ќе е монтиран тогаш кога зајеф ќе ха заврши работата.
Небитно кој која политичка опција е се додека е реален.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Хах

Не сме во таков период за да бидеме пасивни, не е добро глумењето на Понтиј Пилат во случајов па раце да замиваме со вода и да се тргаме од проблематиката. Треба да се бара механизам за акција, и тој единствен механизам е доаѓање на ВМРО на власт.......можно е да е така како што викаш(дека се исти qr), ама зошто да не пробаме кога уште тоа ни останало?
Близок сум со некои структури од опозиција и ете да пренесам дека имаат некои луѓе визија и воља за да се направи нешто. А имам другарчиња еден тон луѓе од СДСМ, можам приказни еден ден да ти кажувам....не ги бива јбг.
Од друга страна се немам едно кафе напиено на сметка на ВМРО и државата и толку за таа работа.
А околу тоа дека си сдс-овец....не викам дека нешто свесно ти си пропагирал дека си за политиките нивни арно ама си подржал доѓање(индиректно) на власт и со пасивноста сега си за да останат.....многу едноставно.
Wu wei концепт :)

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.414
Поени од реакции
3.248
Без членство нема власт, нека се помачат да поделат некои 100 000 книшки па може да се прави муабет. Ама за тоа треба работа, односно ентузијазам или пари......од тие две едно. А јас сум за, ако видам дека има реални шанси нема да мислам.
Од дпне и од смрдсм се' виде...така да Апасиев и Филип Петровски полоши и да сакаат да бидат...не можат...!!!

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Близок сум со некои структури од опозиција и ете да пренесам дека имаат некои луѓе визија и воља за да се направи нешто.
Се сложувам дека ако се сака да се смени СДСМ/ВМРО, треба да се гласа за другиот. Тоа е реалноста кај нас, ама дека оваа постава на ВМРО ДПМНЕ сега, имала луѓе со визија и воља, може да ти верува само некој кој поима нема што све преостана таму.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Се сложувам дека ако се сака да се смени СДСМ/ВМРО, треба да се гласа за другиот. Тоа е реалноста кај нас, ама дека оваа постава на ВМРО ДПМНЕ сега, имала луѓе со визија и воља, може да ти верува само некој кој поима нема што све преостана таму.
Ај кажи што се тргна па да видиме што остана.[DOUBLEPOST=1544789774][/DOUBLEPOST]
Од дпне и од смрдсм се' виде...така да Апасиев и Филип Петровски полоши и да сакаат да бидат...не можат...!!!
Нема структура Левица(Апасиев) за да победи на избори....за тоа да се случи сега треба свеста на народот да е едно 500 год. од иднината.

Последно уредено:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Сдс ти е единствена опција, никогаш не ги нападна за ништо, немој да лажеш.
Во право си мице е поставен од надвор, но ќе е монтиран тогаш кога зајеф ќе ха заврши работата.
Небитно кој која политичка опција е се додека е реален.
Не глеам зошто па баш на тебе би ти се правдал. Не знам и што губам време да ти одговорам. Не ни читаш што имам напишано.

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.414
Поени од реакции
3.248
Ај кажи што се тргна па да видиме што остана.[DOUBLEPOST=1544789774][/DOUBLEPOST]
Нема структура Левица(Апасиев) за да победи на избори....за тоа да се случи сега треба свеста на народот да е едно 500 год. од иднината.
После овие срамови и понижувања ако свеста не ни е разбудена...не знам...дали и воопште сме луѓе ?!

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Не сме во таков период за да бидеме пасивни, не е добро глумењето на Понтиј Пилат во случајов па раце да замиваме со вода и да се тргаме од проблематиката. Треба да се бара механизам за акција, и тој единствен механизам е доаѓање на ВМРО на власт.......можно е да е така како што викаш(дека се исти qr), ама зошто да не пробаме кога уште тоа ни останало?
Близок сум со некои структури од опозиција и ете да пренесам дека имаат некои луѓе визија и воља за да се направи нешто. А имам другарчиња еден тон луѓе од СДСМ, можам приказни еден ден да ти кажувам....не ги бива јбг.
Од друга страна се немам едно кафе напиено на сметка на ВМРО и државата и толку за таа работа.
А околу тоа дека си сдс-овец....не викам дека нешто свесно ти си пропагирал дека си за политиките нивни арно ама си подржал доѓање(индиректно) на власт и со пасивноста сега си за да останат.....многу едноставно.
Wu wei концепт :)
Пасивни? Не е тоа пасивност. Пасивност е седењето дома за референдумот, што истиот тој „реформиран“ дпне го сервираше. Требаше да се излезе масовно и да се гласа ПРОТИВ. Ако мислиш дека сум сменил став, побарај и пред тоа да видиш што имам пишувано.

Визија имал некој? Каква црна визија у пирамида може да има некој? Пак ќе изградат мит околу некој копук и пак тој копук ќе им се иссере. Мене ако ме прашаш дпне, заради радикалните „визии“ многу луѓе ја избегаваат....коа ќе кажеш визија, ме потсеќа све она паторот шо го праеше. Никој не се поставува со став кон авторитет - никој. Све се пиони што чекаат наредба. Дпне имаше добра шанса, во 2006-та, да фати пат по кој ќе воспостави баланс во институциите, ќе протежира некои свои интелектуалци, ама не да уништи све претходно. Буквално уништи све од бизнис, што и малку живуркаше, а интелектуалците од друга проминенција ги прогласи за кодоши. И сеа пак јас да се коцкам на некоја таква „визија“? Не бе дечко.
Трета партија, која ќе држи 10-15 пратеници, на почеток и помалку, која ќе има регуларни интелектуалци што нема да се обврзуваат со меници, да се купуваат со пари и да им се нудат ситници како чуда (како на лиле поповска шо и се дадени една агенција и едно министерство у кое само пика свој неспособен кадар). Таква партија би била разум во моменти за гласање, би праела баланс меѓу двете закоравени и закрвени страни. Еднаш да дојде време да уценува Македонец (или северен по ново), не за све учкарите да одлучуваат. Сигурно дека јенките им гарантираат на нив место, ама би било многу корисно да има еден таков субјект што ќе мрси сметки.
И сите ќе ми одговарате со демагогиите „дека сега не е моментот“, дека „нема расположение“, „немало услови“ - нема пошо двеве банди не даваат и било кој обид да се створи такво нешто - интензивно работат да го уништат у корен. Ќе се створат услови, ако на следни избори има ужасно мала излезност. Малата излезност ќе ги стресе и внатре двеве банди дека системот на пирамидална селекција на кадар „по подобност“, по заслужни стрини, роднини - НЕ ЧИНИ!
дпне јас ја памтам од формирањето. Таму интелектуалец нема стапнато. Таму се сумљиви ликови, што од фрустрација влегуваат во борба за власт и кога доаѓаат на власт си ги лечат комплексите и се изживљаваат. Од другата страна, во сдс, стално се покондирени арогантни шупаци, до кои не можеш ни да стигнеш, не па да се пробиеш како квалитетен човек во телата на партијата.
Еве и на тебе и на другар ти, пошо не се сеќавам дека пишувавте тогаш (може и да грешам), да ви дообјаснам. Јас жестоко пишував против фамилијата, ама никогаш не сум пишувал про-сдс. Имав некаква мала искра на надеж дека од ЕУ постои желба да се воведе ред во институциите - во времето кога европратеникот Рајнхард Прибе го објави фамозниот извештај во кој точно беа дијагностицирани проблемите. За несреќа, испадна дека единствена идеја во моментот им била да се тргне коруптивната, криминална банда само заради неисполнување на наредби, а не и заради криминалот. Протестите, кои на почетокот ги водеше #протестирам кој немаше врска со сдс, не беа поддржани од доволно голема бројка луѓе, а ги киднапираше практично шареното срање на сдс.
Сегашните случаи на СЈО не се нереални. Ликови како миле Ј и слична лопужаана, уште се ебаваат по судови....пола од неговите помошници уште работат по министерства и општини и ти ми збориш за некаква реформа во дпне? Да гласам сега за нив за да го тргнам сдс? Каде бе дечко? Прочитај се што пишуваш.
Згора на се, пак ќе повторам, реакцијата на дпне на целата пиздарија со Преспа, учеството во гласањето на уставните измени, НЕОРГАНИЗИРАЊЕ на општонароден протестен бран (секојдневен) - како можам ова да го толкувам, освен како соучество и сојузништво? Како можам бегството на паторот во Маџарска да го толкувам освен како сојузништво на сдс и дпне?
Клучно е формирање на трет субјект и масовен бојкот на двете лоповски скупини....одговорот не е во дпне. Не ти држи тезата.

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.414
Поени од реакции
3.248
:facepalm: Имаш закон и во него ти пишува : толку посто излезеност за да нешто биде успешно...и имаш лик што тресе глупости... абе само север(ина) за нас...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom