Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Шатката ако дипломирал на градежен, јас ќе одев за астронаут да се пријавам.
Тоа "дипломирањето" во Прилеп, којзнае шо значи...дали уопште знае каде се наоѓа вечерното (факултетот де).

Мора да се хејта сдс, за к не ги бива, ама не ми се веруе дека ги читам притаените вморони као покушаваат да ја протнат шатката од Пешта дека бил бољи од ова.

Заради тој хомоеректус сме овде кај што сме.
@Bodhidharma @fatigoova
Прочитајте го болдот.
Разликата меѓу вас и мене е тоа што директно имплицирате на "решението за сдс" (дека е во фамилијата) и го релативизирате учинокот на дпне, кој е така, троа замашен, ама вие не го доживљавате така. Плус директно застанавте у одбрана на двата пацови кои и без срам признаваат дека паторот им е во срцето (пошо мозок немаат), така да, мојата реакција е во тој контекст....а тоа розевите наочари...мене стварно не ми е јасно каде ги гледате.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
@Bodhidharma @fatigoova
Прочитајте го болдот.
Разликата меѓу вас и мене е тоа што директно имплицирате на "решението за сдс" (дека е во фамилијата) и го релативизирате учинокот на дпне, кој е така, троа замашен, ама вие не го доживљавате така. Плус директно застанавте у одбрана на двата пацови кои и без срам признаваат дека паторот им е во срцето (пошо мозок немаат), така да, мојата реакција е во тој контекст....а тоа розевите наочари...мене стварно не ми е јасно каде ги гледате.
Кој брани кој? Самиот ти се дискредитираш, сега зошто ти се криви дечките кои имаат различно убедување од тебе? Тие крадеа? Или сега ти си во позиција да крадиш?
Самите твои напаѓања се самоприкажани како неиздржани, и се гледа одиш лично.
Јас бев власта на вемеро да падни, бев и за решение на името, сега што се случува? Останавте партиските пацови од двете страни да си вадите очи, како на цашите фирери да им е гајле за вас

placeb

place_b
Член од
21 јуни 2016
Мислења
3.414
Поени од реакции
3.248
Кој брани кој? Самиот ти се дискредитираш, сега зошто ти се криви дечките кои имаат различно убедување од тебе? Тие крадеа? Или сега ти си во позиција да крадиш?
Самите твои напаѓања се самоприкажани како неиздржани, и се гледа одиш лично.
Јас бев власта на вемеро да падни, бев и за решение на името, сега што се случува? Останавте партиските пацови од двете страни да си вадите очи, како на цашите фирери да им е гајле за вас
Кои фирери ? Тоа се "гревови" - производ на ископлексираниве тролови...Цел факинг мандат...паторот, шатката, итн....ама ај докажи на глупи "безкичмењаци:D....

Член од
9 јули 2018
Мислења
777
Поени од реакции
638
Во ред е тоа, но зошто имало потреба? Веќе се користела азбука во Македонија. Дејците на ВМРО еден куп документи со неа напишале, итн, итн..
Не жалам јас за таа азбука, ниту се залагам за промени на сегашнава, но немало потреба од промени.
Како што пишав заради адаптација на писмото кон говорот. Јазикот не е констатен тој се менува, со јазикот од нашите предци од пред 300 години многу тешко би се разбрале. Секоја азбука се сменила, нема ниту една азбука која да е еднаква со првата кирилица, зошто го направиле и другите народи- срби бугари...и тие ја имаат сменувано азбуката.[DOUBLEPOST=1544721031][/DOUBLEPOST]
Да само што некои сметаат дека еу е Еденската градина. Наеднаш ќе престане да се местат тендери, ќе нема криминал, ќе контролирале баш се, од таквите прости глупости на човек му се лоши.
Оди ти во која сакаш земја на еу, и јади во кафана, или пробај да си на кафе пауза, а најмногу сакам да видам експерти по сештологија да им бистрат памет на другите, со клоци ќе ги исфрлат
Значи смената на името не е за влез во ЕУ. Криминали, тендери...се одличен изговор да почекаме уште доста време, а дотогаш...? Дури и да влеземе стандардот нема значително да се подобри со ваков модел на владеење и економија. Ако се промени овј начин на владеење и без ЕУ би се подобрил стандарод, на крајот од краиштата имаме слободна трговија со ЕУ, цефта....што пречи да се развие економијата ако не корупцијата и неалкавоста. Името ќе оди фира. Впрочем и сам Ципрас кажа дека договорот не е за влез во НАТО од ова може да се очекуваат уште опструкции. Ако воопшто помине де, кај нив.

Последно уредено:
Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.848
Се ова што се случува во моментов во северна Македонија е дел од голема игра на западот и истокот.

Некои верувања се дека сево ова што се прави е за да се створи голема аналбаниа за кои ќе имаат голема корист западните земји. За од другата страна да викаат дека ќе прават Нова Југославија.

Кои се вашите мислења за ова? За што им е важна нашава држава?

Сигурно целиов театар што го гледаме не е меѓусебна војна на сдссм и дпсмне. Иако сеуште некои веруваат на тоа.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.316
Поени од реакции
15.486
Се ова што се случува во моментов во северна Македонија е дел од голема игра на западот и истокот.

Некои верувања се дека сево ова што се прави е за да се створи голема аналбаниа за кои ќе имаат голема корист западните земји. За од другата страна да викаат дека ќе прават Нова Југославија.

Сигурно целиов театар што го гледаме не е меѓусебна војна на сдссм и дпсмне. Иако сеуште некои веруваат на тоа.
Јас ќе пишам тоа што сум го слушнал пред повеќе од 15 години...а незнам дали е точно, но како што одат работите со текот на времето.....све си се поклопува.

Западот мисли дека на балканот има држави кои имаат и свои ,,втори,, или ,,трети,, полудржави со чие окрупнување би би се решиле многу проблеми.

-Хрватска ја има Херцег-Босна каде живее мнозинско хрватско населени,......
-Србија ја има Р.Српска и Севернаја Косова.....
-Албанија ја има Косово и Западна Македонија
-Грција и Бугарија го имаат по половина тоа што останува

Со непостоењето на Македонија и Босна и опрупнување на другите, се решаваат поголемиот дел од проблемите.
Босанците ќе се задоволат со енклавата сараево која ќе добие специјален неутрален статус(налик на тој што се предлага за Багдат после поделбата на Ирак на сунитски, шиитски и курдски дел)

За делото со Македонија да успее треба прво да не избришат културните, историските, јазичните и народните специфики, кои гледаме со договорите со Бугарија и Грција веќе се бришат наголемо

и тотално деморализирање на народот и втурнување во апатија и сеедност, по можност со ветување на подобра иднина(пари) за тоа

Член од
5 август 2017
Мислења
697
Поени од реакции
855

Ova sto se slucuva ne bi se slucuvalo bez golemo ucestvo od golemiot “demokratski” svet, reseni se ednas za sekogas da ne zbrisat, na zalost ovoj pat so dobrovolno ucestvo na golem del od nasiot (ako uste mozam da gi narecam nasi) narod t.e izrodi.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
@Bodhidharma @fatigoova
Прочитајте го болдот.
Се зависи како се гледа на работите, ама кога веќе дискутираме за некои вистини ондак треба да се биде објективен. Ај да бидеме објективни....имаме избор од две зла, змијата и магарето. Остај фамилијата на страна....тоа е веќе завршена приказна. Ни останува избор помеѓу ВМРО(колку толку реновирано) и СДСМ(Црпко).....еднаш те прашав, не одговори. Математички гледано, без емоции.... објективно, што е бољи опција?

Член од
29 декември 2007
Мислења
582
Поени од реакции
1.363
Па така се решаваат многу проблеми. Нова Југославија како федерација на Македонија , Албанија, Косово, Србија и Босна (+ можеби Црна Гора).
1. Македонците коначно се ослободуваат од одговорност за сопствената држава. Плус нашите Албанци нема толку да гњават, бидејки се заедно со Албанија и Косово. Плус Македонското прашање се замрзува , бидејки нема Македонија. Плус заедно сме со Србите, ура.
2. Албанско прашање е решено - сите Албанци во една држава. Косовското прашање решено.
3. Српското прашање е решено - сите Срби во една држава. Косовското прашање решено.
4. Бошњаците се во држава каде има многу Муслимани
5. Едино Босанските Хрвати се малку оштетени, ама Хрватска постојано им се намалува населението, крајно време е да емигрираат таму.
Права една среќна заедница кој главен механизам за постоење е еден класичен Mexican standoff. Што за Бога, може лошо да се случи?

Attachments

Последно уредено:
Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Па така се решаваат многу проблеми. Нова Југославија како федерација на Македонија , Албанија, Косово, Србија и Босна (+ можеби Црна Гора).
1. Македонците коначно се ослободуваат од одговорност за сопствената држава. Плус нашите Албанци нема толку да гњават, бидејки се заедно со Албанија и Косово. Плус Македонското прашање се замрзува , бидејки нема Македонија. Плус заедно сме со Србите, ура.
2. Албанско прашање е решено - сите Албанци во една држава. Косовското прашање решено.
3. Српското прашање е решено - сите Срби во една држава. Косовското прашање решено.
4. Бошњаците се во држава каде има многу Муслимани
5. Едино Босанските Хрвати се малку оштетени, ама Хрватска постојано им се намалува населението, крајно време е да емигрираат таму.
Права една среќна заедница кој главен механизам за постоење е еден класичен Mexican standoff. Што за Бога, може лошо да се случи?
:pos:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Се зависи како се гледа на работите, ама кога веќе дискутираме за некои вистини ондак треба да се биде објективен. Ај да бидеме објективни....имаме избор од две зла, змијата и магарето. Остај фамилијата на страна....тоа е веќе завршена приказна. Ни останува избор помеѓу ВМРО(колку толку реновирано) и СДСМ(Црпко).....еднаш те прашав, не одговори. Математички гледано, без емоции.... објективно, што е бољи опција?
Како и да се гледа на работите...
Има факти преку кои не смее да се помине без да се решат - правно. ПРАВНО!
Кога веќе ми ги читаш постовите, земи предвид дека прва и основна идеја и желба за оваа држава да се опраи (у било која форма) е преку правда.
Што не ми е по кеиф у твојов пост?....и не еднаш имам пишувано "што е боље од две гомна?" - најрационален одговор - ниедно од тие две.
Настаните си имаат свој редослед, кој не дозволува вака да се гледаат работите како ти што ги поставуваш.
Една работа што е многу добро позната - името (мислам на целиот пакет како проблем, затоа што само луд и неписмен чоек мислеше дека Грција алудира и наш иридентизам и "крадење историја") беше извесно дека ќе дојде на дневен ред, кога-тогаш. Само мало дете шо гледало пропагандна програма на паторот 24/7 можело да си мисли поинаку, секој друг свесен и политички образуван човек знаеше што не чека.
Дека сдс изигра ужасно лошо во нив - факт планина. Дека дпне му намести ужасно лоша позиција на сдс, а со тоа и на државава - исто факт-планина. Дпне го раздвои општествово, создаде дотогаш невидена поделба, наелектризираност...од друга страна, овие, на своја рака, насилнички, без никаков дијалог, расправа, си донесоа историски одлуки, невидено штетни, кои не се поправаат никако. Неизбежно е да се проследи улогата на дпне во даденава ситуација, како дрогиран коњ, кој со оправдување дека има некаква внатрешна поделеност, ниту покажа отпор, ниту организираше опозициони протести на ниво за едно такво големо прашање, а наспроти тоа, дури и со 8 свои пратеници учествува во истото. Ова, за тебе не е доволно да кажеш дека се во коалиција? Дека се едно исто? Ти ми даваш да бирам од една иста работа.
Од економски аспект, секој коментира од сопствената позиција, најчесто. Не сум глуп чоек за од лична добра позиција да коментирам позитивно, ако гледам дека сите околу мене се дават. Не сум ни толку глуп да коментирам дека е ужасно лошо, само затоа што мене ми било лошо. Тебе некој си „бизнисмен од сдс“ наводно ти рекол дека едвај чекал дпне да се врати на власт....да видам, да не верувам. Еве јас што гледам - јас сум цел живот во приватен сектор, никогаш немам „работено“ во државно. Да, сега е очајно. Сдс повторно лажира економски податоци. И не само тоа, сдс е и од порано познат по рестриктивни даночни политики, по удирање по нискиот слој, по приватен сектор - и сега го праи тоа, за разлика од дпне, кој си форсираше своја екипа фирми и тие живееа во тоа време. Фирмите во кои јас сум работел и работам немале партиски предзнак и душа им е вадено и тогаш и сега.....и за што е фамилијата подобра за мене бе? Ај реално кажи ми! Да не зборам што со донесување на пар, популистички, полулегални/полукриминални закони, паторот ми ја уништи професијата - пола од луѓето што ги познавам или се бават со друго или се исселени. Не дека не ми е крив сдс, ама кој к***ц ми е добар паторот?

Најбитната работа од целиов пост е ова. Не е еднаш напишано: љуБчо Г го амнестираше бц, после тоа бц го амнестираше него. После тоа паторот ги амнестираше сите заедно, вклучително и буч, па сега муртинецот го амнестираше паторот. И двете страни коалицираат со учк. И двете страни го амнестираат учк. И двете страни коалицираат со „вечни“ партии: амди, лиле, зинго, павле...
И каде гледаш ти овде две страни? Ај објасни ми! Јас втората страна ја гледам во народот кој се исселува или не гласа. И после се љутиш кога ти пишувам „hidden паторист“? Љути се, баш ми е гајле.
Најмалку на оваа држава и е потребна амнестија. Треба правда да заигра. „Фамилијата е заборавена работа“ - е ова е коренот на сите проблеми. После 11 години и за заев ли ќе викаш така? Завршена работа? Откако ќе и доебе мајката....цел живот ли ќе викаш така?
Да ми провлекуваш некакво „реорганизирано“ дпне....со филип петровски, со пандов? Под ваљак би ги фрлил тие говна.
Мицко? Платеникот што лошо глуми „lost in space“? Тој е стаен за да го успие дпне, како слон за заловување. Истото она фашистичко дпне шо преку смс пораки се закануваше у ендек дека ќе летаат сега е као растурен мравјалник.

А народов треба да не искача на избори, додека двеве банди сами одвнатре не си ги исчистат говната кои им се инсталирани во врвовите, додека не дадат некоја коректна понуда од нерециклирани, неискварени, неиспрљани ликови, треба да пропаѓаат избори...или да се гласа за трет субјект.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom