Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319

[DOUBLEPOST=1543567926][/DOUBLEPOST]

Пострашните работи според мене се тоа што нема кадар за ништо. Сите се диџеи, инфлуенсери, завршуваат менаџмент, маркетинг....сериозна економија бара работа, бара производство.
Izvadok od Shangajskata ranking lista na 500 najdobri universiteti vo svetot:

upload_2018-11-30_13-2-25.png

Kade e Skopskiot ? Nikogash nema da vleze na ovaa lista. Bez reformi vo obrazovanie kakov razvoj, kakva visokododadena vrednost na proizvodstvoto. Pa nie sega polosho stoime od pred 15 god. na primer.

EU/NATO ne nosat povisoki plati, toa nashive quasi-politichari samo go zloupotrebuvaat. Clenstvoto vo ovie organizacii mozhe da ima indirektno vlijanie. Primer: da beshe sega Ukraina Nato-clenka kje beshe druga prikazna.
Nato nudi stabilnost, koe ima povekje psiholoshko vlijanie kaj investitorite.
EU nudi reformi vo site oblasti od opshtestvoto koi preku poglavjata mora da se implementiraat, bez niv nema clenstvo. Toa ima vlijanie na kvalitetot na zhivotot, no i kaj investitorite (reformirano sudstvo, efikasna javna administracija i sl.).

Komentari od tipot, pa i Bugarite se clenki a imaat mafija, ekonomski se dno i sl. nemaat nikakva osnova. Pa i Italija ima uste pogolema mafija. Vo Berlin ima neznam kolku mafii. Problemot è ako razlikata megju mafijata i vlasta e mnogu tenka t.e. ne postoi, a toa se slucuva vo banana drzhavi bez stabilni institucii.
Grcija bila clenka ama pred bankrot, pa da ama ne bankrotirashe bash zaradi taa EU, inaku sega kje im go gledavme seirot.

Da rezimiram, MK kako clenka na EU i NATO ima nekakvi shansi da opstoi kako drzhava, ama bez niv vo ovaa konstelacija na sili i odnosi vo Evropa i svetot nema ama bash nikakvi shansi. Odtuka i tolku emisari pred nekoj mesec se dovleckaa da ni go kazat toa, e sega koj svati, svati.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Глеаш ли бе, мајката... А на никој да не му текне дека он у ствари да ти бил најголемиот македонски патриот.
Да не се лажеме, сепак, сите потајно знаевме дека Бејли ги организираше настаните од 27-ми, али само Ireal и ти имавте храброст тоа јавно да го кажете.
Па ако следиш, речиси воопшто не навлегувам во шпекулативни коментари.[DOUBLEPOST=1543581171][/DOUBLEPOST]
Da rezimiram, MK kako clenka na EU i NATO ima nekakvi shansi da opstoi kako drzhava, ama bez niv vo ovaa konstelacija na sili i odnosi vo Evropa i svetot nema ama bash nikakvi shansi. Odtuka i tolku emisari pred nekoj mesec se dovleckaa da ni go kazat toa, e sega koj svati, svati.
Да те дообјаснам...
Оние заради кои може да не опстанеме како држава се довлечкаа да ни го кажат тоа, па кој разбра, разбра...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Кога веќе се спомна образование, дали сеуште постојат дисперзираните, проект на милениумот, и дали има негде податок колкав % е исполнетост, просечни оценки?
Па и оние дугменца за оцена на администрацијата, компјутер за секое дете. Дали има некој официјален позитивен фидбек? Оти големи пари беа трошени

Последно уредено:
Член од
15 ноември 2014
Мислења
331
Поени од реакции
319
Оние заради кои може да не опстанеме како држава се довлечкаа да ни го кажат тоа, па кој разбра, разбра...
Vidi ja slikata koja namerno ja ostaviv i doticniot na nea, toa e toa nepostoenje na granica megju mafija i vlast, neshto shto pred godina-dve beshe slucaj vo MK, ne velam deka i sega ovie se idealni, daleku od toa.
Makedonski syndrom, kabaetot sekogash prefrli go na drug, zatoa i se slucuvaat takvi politicari, t.e. vie gi pravite da bidat takvi.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Vidi ja slikata koja namerno ja ostaviv i doticniot na nea, toa e toa nepostoenje na granica megju mafija i vlast, neshto shto pred godina-dve beshe slucaj vo MK, ne velam deka i sega ovie se idealni, daleku od toa.
Makedonski syndrom, kabaetot sekogash prefrli go na drug, zatoa i se slucuvaat takvi politicari, t.e. vie gi pravite da bidat takvi.
Мислам дека одговоров не е во контекст со моето напишано.
И не знам зошто мене ова ми го објаснуваш. Јас не сум соодветната адреса. Лично, за Мијалков, мислам дека неговото постоење е во мафијашки филм. Мислам дека е тој најголемиот во тој поглед. Мислам, секако дека тоа треба да се процесуира правно и со валидни докази и постапки. Да не е пак хајка како со Груевски и оној смешен случај со Мерцедесот. Тој случај, реално, требаше да се отфрли од судот, дури и СЈО не требаше да се занимава со него, нема криминал (од она што го видовме, не знам дали има тајни докази).

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Додека не видам (авто) камп пред влада, не ми пречи. Малку е ова.
Ти знаеш што сум пишувал за блокирањата и на градови (Скопје) и на автопатишта.
Ама, сега не може да се спречува тоа, луѓе „живееа“ со месеци на булевар, оди сега на други забрани им го тоа.[DOUBLEPOST=1543575985][/DOUBLEPOST]
Да се пакуваме и да фаќаме „џенем“. Не бива, колку и да се надеваш на подобро утре. Плус и името ќе ни се смени со сите додатоци, секако обезличени, па нема да има мотив за останување во „татковината“.[DOUBLEPOST=1543576068][/DOUBLEPOST]
Како бе полураспаднато куќаре? Нормална куќа си беше.[DOUBLEPOST=1543577336][/DOUBLEPOST]
Бидејќи гледам дека не ти е важно достоинството, а сакаш да ти се зголеми платата, еве јас ќе ти предложам нешто, не сакам да го разбереш како навреда:
Сега се проституираме како држава, за да добиеме поголеми плати (покрај други работи). Лично, можеш да се занимаваш со проституција и ќе имаш добри приходи. Сериозно. „Ебеш“ достоинство со мали плати. Нема името, пардон, достоинството да ти ги плати сметките, да имаш пари... итн...[DOUBLEPOST=1543577409][/DOUBLEPOST]
Не очекуваш белки дека ќе си оди „невин“ од (Северна) Македонија.[DOUBLEPOST=1543578061][/DOUBLEPOST]
Јас изгубив надеж за странски инвестиции кога Рамиз Мерко и Самка Ибраимовски („министри за странски инвестиции“) ги напуштија тие функции и станаа градоначалник и пратеник. Малку надежта ми се врати кога дојде Љубе Бошкоски за советник за странски инвестиции, ама тој е само советник, овие двајца беа министри, врвни експерти.[DOUBLEPOST=1543578412][/DOUBLEPOST]
Не верувај на „малоумни“ партиски пароли. Навистина детски е ваков коментар. Во НАТО и ЕУ нема да се намали криминалот сам по себе. Ќе се намали со поголема свест кај луѓето и најмногу со санкционирање, со правна држава. Реков ПРАВНА, а тоа значи да не се гонат одредени, а не други. Видовме колку сме „правна“ и по промената на власта. Едно е да имаш закони, друго е да ги применуваш.
Но, и за тоа треба свест и совест. На пример, зарем треба со казна некој да се натера да не фрла ѓубре на улица, туку в канта? Не треба. Треба совеста и свеста на човека да му каже дека не треба така. Па казните да бидат за малкуте нес(о)весни, а не како кај нас...[DOUBLEPOST=1543579512][/DOUBLEPOST]
За Гугл и Фејсбук не е сарказам. Тие со години се присутни кај нас. Речиси да нема (релативно помлад) човек без профили кај нив.
Мрш бе ти, пушти се од другиот профил и може ќе ти одговорам.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Мрш бе ти, пушти се од другиот профил и може ќе ти одговорам.
Прво кажи ми кој е тој друг профил. Не измислувај. Може и администраторите да ги прашаш дали постои друг профил, може да се види според IP адресата дали има такво нешто.

Член од
29 декември 2007
Мислења
582
Поени од реакции
1.363
Ќе скапе у зандана...

Мијалков секој ден добива топол оброк подготвен во кујната на Мериот

Мијалков не е единствениот чии гастрономски желби се исполнуваат за време на притворот. Според нашите извори во Шутка, и желбите на поранешниот директор на БЈБ, Митко Чавков биле почитувани. Во периодот кога јавноста мислеше дека Чавков штрајкува со глад, за него се носело маслиново масло и здрава храна во хашкото одделение. Претходно, сличен третман имаше и Љубе Бошковски кој добиваше оброци од ресторанот Рагуза.

[DOUBLEPOST=1543567926][/DOUBLEPOST]
Претпоставувам дека имплицираш дека не треба во ЕУ да влеземе. Јас како непознавач на економија, мислам дека прескокнуваш многу битни работи во целава анализа.
Еве, јас не тврдам дека МОРА да влеземе, ама што не ми влегуе у твојава логика:
Прво - економски раст, како показател е дека нешто позитивно се случува во економијата. По проста логика да, има повеќе пари. Треба прво да расчистиме - имањето повеќе пари, не значи дека подобро ќе се живее, затоа што доволно е тие повеќе пари да одат во џебови на газди и аутоматски, стандардот не расте, дури и може да се влошува. Значи, набави го тој податок каков е во Словенија, па каков е во Северна.
Второ, историскиот контекст, географскиот контекст - НЕ Е ИСТ, па макар и што сме живееле заедно 45-50 години. Османлиската империја на наша територија какви економски параметри оставила, а какви оставила Австро-Унгарија во Словенија. Што останало во смисол на технолошки развој, инфраструктура, градежништво. Во последните 100 години и нешто повеќе, ние сме имале и две војни плус од Словенија - двете Балкански. Значи, тоа што Словенија го има создадено како вредност претходно е многу, многу поголемо од ова овде. Војната на Словенија со ЈНА траеше саати, не денови. Нашиот конфликт со УЧК се чини дека не е завршен од 92-ра наваму, еден малиген тумор константно буцкан од Вашингтон.
Трета работа е нашето економско лутање, со индустријализација, уништување на селските средини, немање концепт во кој правец да се цели развојот, резигнираноста и неспособноста во барањето на нови пазари за нашите производи, па и околниот контекст - војните во Југославија, кои значеа загуба и за нас и за Словенија.
Четврто, многу битно е тоа што кај нас цифрите често и се лажирани, не често, туку секогаш. Во периодот на владеењето на паторот имаше економски раст базиран на инвестиции во градежништвото од страна на државата - еднократен, непродуктивен раст, кој води во ќорсокак и е неодржлив. Дури, има една работа од која можевме да имаме фајде, а тоа беше - да создадеше паторот некој градежен гигант, па истиот да гради и во странство, патишта, згради - ама к***ц, тој му напука пари на Кочан лоповон и ене го сеа, со распадната фирма, а тој у затвор (или којзнае, у Мериот е ваљда и тој).....значи куп говна од тој раст.
Стабилен раст е тој што се базира на извоз и тоа на производи од висока технологија, со голема додадена вредност, како што се германските автомобили на пример или висококомплицирани машини. На економија од 10 трилиони - 1% e поголем од тој на економија од 100 милиони, па макар и бил 20%.
Пострашните работи според мене се тоа што нема кадар за ништо. Сите се диџеи, инфлуенсери, завршуваат менаџмент, маркетинг....сериозна економија бара работа, бара производство. Ние немаме најдено правец у кој ќе се усмериме. Овие од сдс, нити се замараат, нити знаат кај тераат. Лесно е да кажеш раст од 5%, ама тој со корнишони и ајвар не се постигнуе.
Овие споредби треба многу внимателно да се праат. Гледај ја репортажата на Горан Милич за Ал Џазира за Словенија и види колку од младите се на пат да ја напуштат, па спореди со истата кај нас. Словенија се расправаше со централната влада на СФРЈ за нерамномерната распределба на парите од даноците, согласно учеството на поединечните републики во федерацијата. Пак ќе кажам, еве и овој показател оди во тој правец - Словенија изгуби од ослабувањето на пазарите на бившата СФРЈ, ама пак работи на тоа да ги врати. Нешто од нешто, Словенците разбираат...
Ок е да се имаат контра-ставови, ама уште по-ок е и да се нудат решенија. Еве, не мора во ЕУ да се влезе, ама што да се работи овде?
Тоа не ми беше поентата. Многумина сметаат дека за развој е неопходен ЕУ .
Без оригиналност , без промена на размислување, без нови производи и сервиси од Македонија ние ќе се движеме токму онолку колку се движи целиот регион околу нас, дал сме во ЕУ или не. Тоа посебно важи во една глобална економија каде капиталот оди таму каде е поефикасен.
Примерот со Словенија ја илустрира таа поента. Ако ние сме стекнале економски ниво и одреден менталитет со вековно живеење во еден византиски-османлиски свет, Словенците се во една многу друг, католичко-германски свет. Но човек би очекувал тие разлики да се намалуваат во една заедница со тек на времето. Со мал прекин за време на ВСВ, со Словенија сме во иста држава од 1918 до 1991. Табелата што ја ставив покажува дека тие разлики не се намалиле, напротив. Точно е дека секоја статистика може да се фингира ама тоа повеќе важи на кратки стази. Период од 30, 60 години е невозможно да го нашминкаш без разлика на методологијата. Прашај некој постар ( или гуглај), колку пати повисока беа платите во Словенија во однос на Македонија во осумдесетите , ќе ти кажат 2.5-3 пати. Па толку е и сега. Бидејки на долги стази , краткорочните ефекти-војни, членството во ЕУ , разни кризи се губат и разликите се враќаат во некои историски просеци. Освен ако се случи некоја структурална промена. Хипотетички да направеш размена на населението помеѓу Словенија и Македонија, разликите ќе исчезнат многу брзо .
Апсолутниот раст ни е загарантиран. Орангутани да ставеш во влада, Македонија на долги стази ќе има сличен развој како ЕУ. Е арно ама луѓето не ги интересира апсолутниот раст туку релативниот раст (во однос на останатите а не во однос на минатото). Денеска просечниот Македонец е побогат од англиски средновековен крал. Има по егзотична храна, подобра забава, живее подолго итн. Но просечен Македонец се смета себеси дека живее во невидена беда, бидејки знае колку се платите во Англија за истата работа што ја прави, додека на кралот му нема никој над него во земјата.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
http://www.dokazmk.online/makedonskoto-mnr-dade-poddrshka-na-ukraina-oti-se-mutavi-i-se-karaat-so-rusija-samo-retardirana-drzhava-toa-pravi/

„Македонското Министерство за надворешни работи вечерва преку официјалниот Твитер профил и даде поддршка на Украина и повика на смирување на тензиите со Русија.

-Ние сме длабоко загрижени од ескалацијата на тензиите во Црното Море и реперкусиите кон мирот и стабилноста. Во согласност со ЗНБП на ЕУ, повикуваме на воздржаност, смируваање и целосно враќање на слободата на преминување на теснецот Керч. Ние го поддржуваме територијалниот интегритет и суверенитетот на Украина, напишаа од МНР.“

Треба да се поддржува територијалниот интегритет и суверенитетот на секоја држава. Се надевам дека нашето МНР (ќе) го поддржува територијалниот интегритет и суверенитетот и на Србија (заради принципиелност) и ќе го осуди нарушувањето на истото преку Косово. Може и да ја осуди одлуката на владата на Груевски која го стори тоа, признавањето на Косово.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.485
Поени од реакции
84.935
... Може и да ја осуди одлуката на владата на Груевски која го стори тоа, признавањето на Косово.
naah, Груевски стопути боље знае кои се интересите на Македонија, од оваа комуњарска багра.

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
[/DOUBLEPOST]
Бидејќи гледам дека не ти е важно достоинството, а сакаш да ти се зголеми платата, еве јас ќе ти предложам нешто, не сакам да го разбереш како навреда:
Сега се проституираме како држава, за да добиеме поголеми плати (покрај други работи). Лично, можеш да се занимаваш со проституција и ќе имаш добри приходи. Сериозно. „Ебеш“ достоинство со мали плати. Нема името, пардон, достоинството да ти ги плати сметките, да имаш пари... итн...
.
Жорж, лесно е да се дрнда за патриотизам од администрација, во слободно време.
Пак ќе ти пишам кога веќе потенцираш, навлези подлабоко и размисли зошто толкава голема бројка излезе на референдум.
Помалце да се крадеше, повеќе да се мислеше на народот, за оваа мизерија можеби и ќе немаше потреба да се зборува.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.996
Тоа не ми беше поентата. Многумина сметаат дека за развој е неопходен ЕУ .
Без оригиналност , без промена на размислување, без нови производи и сервиси од Македонија ние ќе се движеме токму онолку колку се движи целиот регион околу нас, дал сме во ЕУ или не. Тоа посебно важи во една глобална економија каде капиталот оди таму каде е поефикасен.
Примерот со Словенија ја илустрира таа поента. Ако ние сме стекнале економски ниво и одреден менталитет со вековно живеење во еден византиски-османлиски свет, Словенците се во една многу друг, католичко-германски свет. Но човек би очекувал тие разлики да се намалуваат во една заедница со тек на времето. Со мал прекин за време на ВСВ, со Словенија сме во иста држава од 1918 до 1991. Табелата што ја ставив покажува дека тие разлики не се намалиле, напротив. Точно е дека секоја статистика може да се фингира ама тоа повеќе важи на кратки стази. Период од 30, 60 години е невозможно да го нашминкаш без разлика на методологијата. Прашај некој постар ( или гуглај), колку пати повисока беа платите во Словенија во однос на Македонија во осумдесетите , ќе ти кажат 2.5-3 пати. Па толку е и сега. Бидејки на долги стази , краткорочните ефекти-војни, членството во ЕУ , разни кризи се губат и разликите се враќаат во некои историски просеци. Освен ако се случи некоја структурална промена. Хипотетички да направеш размена на населението помеѓу Словенија и Македонија, разликите ќе исчезнат многу брзо .
Апсолутниот раст ни е загарантиран. Орангутани да ставеш во влада, Македонија на долги стази ќе има сличен развој како ЕУ. Е арно ама луѓето не ги интересира апсолутниот раст туку релативниот раст (во однос на останатите а не во однос на минатото). Денеска просечниот Македонец е побогат од англиски средновековен крал. Има по егзотична храна, подобра забава, живее подолго итн. Но просечен Македонец се смета себеси дека живее во невидена беда, бидејки знае колку се платите во Англија за истата работа што ја прави, додека на кралот му нема никој над него во земјата.
Се согласувам со се'. Освен со формулацијата "византиско-османлиски", тоа се две многу различни и неспоиви категории.
Непочитувањето на колективот и државата има корен во периодот кој сме го провеле во такозвано турско. Да забушаваш, да гледаш да не плаќаш данок, да не ја чувствуваш државата како своја - тоа е реликт од тоа време.
Наспроти тоа, еве една вест која не сакам да ја сфатам:

https://www.slobodnaevropa.mk/a/29623552.html

Иванов во Турција по шести пат годинава

Ај сеа да погодуваме каде ќе збрише паторот, кога ЕУ ќе го притисне Орбан.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom