Најекономично греење и ладење

Член од
27 мај 2018
Мислења
931
Поени од реакции
1.590
I sto so slikive? Zadadena 26C i STO?
Temperaturite vnatre vo sobata izmereni kade ti se ?
Izduv nie merime so Refco svicarski instrumenti u decimala tocni... a za sporedba nema nisto vo Celziusi izmereno da Ti bi se pozalil.
Ne gledam deka primer vo sobata ti e 18C so zadadena 26.....ili sum glup dotolku pa negledam
26Zadadena so Ifeel vnatre ti e 26 ?
Zs merite so savjcarski instrumenti,sto ne kupite kineski em duplo poeftino e ke si brka rab ?

Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Na Ladenje deklarirani 5,5ki pri ladenje i nadvoresni temperaturi od +35C ne e isto 5,5ka i na Greenje koe zavisi dali nadvor e +7 ili -10C koga dobivas druga slika i poladen izduv.
Primer edna od najskapite kaj nas 5,5ki....Mitsubishi FH50VE so cena 95.000den na -10C dava samo 4,5Kw ili 1000w pomalce od reklamirnite 5,5kw....po naski 5,5ka :)
Preporacana kvadratura (na ladenje) za ovoj model e 60m2, NO za greenje na 60m2 treba da imas "mnooogu dobro izoliran prostor" sto bi reklle manipulantive sto napisale 60m2.....a toa znaci barem 10cm izolacija/stiropor na fasada i plus TOP prozori za da namesto standardnite kaj nas 100w/m2 imas 60 ili 70w/m2 toplinski zagubi na kvadrat metar povrsina vo najladnoto.
20/25w/m2 toplinski zagubi imaat takanareceni niskoenergetski objekti za koi e potrebno 20Cm izolacija, pasivni kukji se vikaat onie so 10w/m2 zagubi(100m2 grees so 1Kw toplina) no za vakvo nesto se potrebni 30~40cm izolacija.
Taa informacija okolu debelinbata na izolacija ja ima ovde napisano od mnogu realen covek, zastapnik za Toshiba vo Srbija, covekot ima sosem realni pogledi na svetot za razlika od zastapnicite kaj nas koi gi citam na FB im predlagaat previsoki kvadraturi za najslabite modeli bez da prasaat za objektot i izolacija......no sekogas spomnuvaat "za dobro izoliran prostor" sto gi vadi od odgovornost......nekazuvajki sto toa tocno znaci, i do koja minusna nadvoresna temperatura ke vazi a posle ke dogrevaat so grealki.
Da skratam, im kazuvaat deka ke great kvadraturi Xm2 no po kapacitet sto vazi samo za na +7C.....na poniski temperaturi ke dogrevaat vo takvi kvadraturi sto im gi predlagaat a neprasuvaat za izolacija

Primer:
Prasanje: kolku kvadrati 5,5ka i kolku miljardi ?

Odgovor: 60miljardi....za 50~55m2 (so dobra izolacija) :P
Прегледај го приврзокот 200354
Ovde e za 60m2 istata?? (samo nepisuva dali kvadrative 60 se "Preporacani" na ladenje ili za greenje ;) )
Прегледај го приврзокот 200355
A ovde prasanje i za 38m2 dali ke bide za kaj Fatmir pa i tie so dogrevanje ne pa za 55m2 ili 60m2 :)
Прегледај го приврзокот 200356

Шо тропаш и манипулираш пак човече.
Давала на -10 4.5 kw бла бла не било доволно за ваков простор онаков простор.

Дава на -10 4.5 за да запази COP колку толку, ама на -15 баталува COP и се претвара во шумски пожар со фантастични 5.2 kw топлина.

5 -ка шо дава на -15 5.2 kw топлина е 1 во милијон.
Даикинот што му ја препорача ти 5 ката ftxf50a дава на -15 1 kw помалку топлина, тоа знаеш кај климите е ако сака да добие на -15 1 kw топлина ќе треба минимум 500 еур да плати за уште една. И тоа не само 50- ката туку ни 60 ни 71 не можат да мрднат од 4.24 kw топлина на -15 и ќе рече утре некој ама јас 7 купив и затоа ме грее, абе ајде.

@Strelec најди ми 5 ка што дава на -15 5.2 ke топлина и што може да се купу кај нас и што е во ценовен ранг на fh50ve?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
Бидејќи изолацијата на просторот е бр.1 во она што се нарекува „најекономично греење“, во рамки на моите можности, се заангажирав да изолирам дел од просторот. Имено се работи за површина од 16 м2. Оваа површина е всушност издадени еркери и тераса, кои се топлотни мости и преку кои се губи енергија. Како што и порано имам кажано живеам во стан на приземје, така, бидејќи можностите не ми дозволуваат повеќе, сакам да ги изолирам барем издадените еркери и терасата од долната страна.
Викнав мајстор ( познаник ) кој се занимава со поставување на фасади да даде понуда. Неговата понуда изнесува 250 Евра ( работна рака и материјал ) Материјалот според негово кажување би бил : Стиропор 10 см ( 20 кг/м3 ) кој наводно коштал 7 евра по 1 м2 и 7 вреќи лепак со цена од 6 евра за вреќа + 20 м мрежа и 80 дипли ( 16--ки). Искрено, иако сум лаик во ова, понудената цена некако ми дојде „висока“.
Би ги замолил поискусните, упатените и паталците да ми одговорат- дали понудената цена е превисока???
Која би била цената ( реално ) да се изолира наведената површина со стиропор од 10 см. со просечно квалитетен лепак, соодветна мрежа и дипли ( сидришта ) за фиксирање на стиропорот. Дали е подобро сам да го набавам материјалот а да се пазарам само за работната рака или се вкупно ( работна рака + материјал од мајсторот )
Секој совет, препорака, искуство, многу ќе ми значи. Морам да донесам одлука ( да ја прифатам понудата, да се пазарам или да си барам друг мајстор или да се откажам од намерата доколку цената е тука некаде, а моите можности не ми дозволуваат наеднаш сега да платам толку ???)
Да напоменам дека се работи простор кој не се гледа ( под еркери, и под тераса) и сакам колку толку да го изолирам САМО СО СТИРОПОР 10, мрежа и лепак, БЕЗ ЗАВРШЕН СЛОЈ-ФАСАДА.
Однапред ви благодарам за одговорите.

Последно уредено:
Член од
18 април 2014
Мислења
373
Поени од реакции
678
Бидејќи изолацијата на просторот е бр.1 во она што се нарекува „најекономично греење“, во рамки на моите можности, се заангажирав да изолирам дел од просторот. Имено се работи за површина од 16 м2. Оваа површина е всушност издадени еркери и тераса, кои се топлотни мости и преку кои се губи енергија. Како што и порано имам кажано живеам во стан на приземје, така, бидејќи можностите не ми дозволуваат повеќе, сакам да ги изолирам барем издадените еркери и терасата од долната страна.
Викнав мајстор ( познаник ) кој се занимава со поставување на фасади да даде понуда. Неговата понуда изнесува 250 Евра ( работна рака и материјал ) Материјалот според негово кажување би бил : Стиропор 10 см ( 20 кг/м3 ) кој наводно коштал 7 евра по 1 м2 и 7 вреќи лепак со цена од 6 евра за вреќа + 20 м мрежа и 80 дипли ( 16--ки). Искрено, иако сум лаик во ова, понудената цена некако ми дојде „висока“.
Би ги замолил поискусните, упатените и паталците да ми одговорат- дали понудената цена е превисока???
Која би била цената ( реално ) да се изолира наведената површина со стиропор од 10 см. со просечно квалитетен лепак, соодветна мрежа и дипли ( сидришта ) за фиксирање на стиропорот. Дали е подобро сам да го набавам материјалот а да се пазарам само за работната рака или се вкупно ( работна рака + материјал од мајсторот )
Секој совет, препорака, искуство, многу ќе ми значи. Морам да донесам одлука ( да ја прифатам понудата, да се пазарам или да си барам друг мајстор или да се откажам од намерата доколку цената е тука некаде, а моите можности не ми дозволуваат наеднаш сега да платам толку ???)
Друже јас секаде прашував. ми рекоа со 10 цм стиропор, она стандард, типли мрежа у врска нз после завршен слој и пластична фасада 22 еур. Скоро сите со истата цена.
Па ти израчунај си.

Инаку сериозно размислувам и на мои блиски пријателии за во стан од вкупна површина од 30-40 квадрати, со дневен простор кујна трпезарија и дневна помалку од 30 квадрати, на највисокиот кат од зграда со сменети нови пвц прозори, со излегување на југо исток без северна страна две надворешни страни две граничат со други станови над нив е таван па кров и под нив друг стан, плус минува оџакот од зградата кој секако ги топли.

Па тргнавме од скапи клими 60.000 плус дојдовме до Хансол кој, сакам да го препорачам ама по бруката со Амберот...
А знам по проспекти читав дека Хансолот е повисока класа на клима од Амберот и по изработка и по матерјали, и најбитно ми е дали дува ладен воздух и тоа не само после дифрост, Амберот дува и коа оди од он па офф па па он, тогаш почнува ладно не смрзнува сите во собата па почнува топло да дува.

Член од
27 ноември 2018
Мислења
218
Поени од реакции
370
Да напоменам дека се работи простор кој не се гледа ( под еркери, и под тераса) и сакам колку толку да го изолирам САМО СО СТИРОПОР 10, мрежа и лепак, БЕЗ ЗАВРШЕН СЛОЈ-ФАСАДА.
А зошто кога се работи за еркер и не се гледа не си наместиш сам.Многу е едноставно, пред две години јас го залепив еркерот со 10cm стиропор. На вреќата од лепакот имаш упатство со колку вода треба да мешаш.Кога ставаш лепак на стиропорот ќе ставиш на цела површина.Најважно од се да не се заебаваш со дипли(типли) ќе си припремиш пред време штици,греди било што ти се најдува дома, за кога ќе го залепиш стиропорот да ја потприш таблата, да не ти се одлепи се дури не се потсуши барем 4-5часа,потоа можеш да ги извадиш. Кога комплетно ке се исуши лепакот по некој ден и со чекан нема да можеш да го окорниш стиропорот. Ако работиш сега на овие температури би ти препорачал да одбериш потопли денови и да почнеш од 8:00 до кај 13:00, за да има време лепакот да потсуши зошто ако падни температурата може вечерта да ти промрзни и џабе ти била сета работа. Ако толку сакаш дипли можеш во секое време да ставиш немора одма. Само пред да почнеш најпрво провери го постоечкиот малтер дали е здрав ако не тогаш истуркај го зошто ни дипли нема да го држат. Поздрав

Член од
27 мај 2018
Мислења
931
Поени од реакции
1.590
Kako sto vetiv sliki od montaza na gree, pa me interesira sto ke kazat strucnjatice,losa li e montazat, dobra li e, sto se razlikuva od montazata na vivax ot sto ja plukaa ? Ajde strucnjaci bujrum objasnuvajte

Attachments

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Овие сите се нови згради. И тие со виваксот мислам беа. Според плановите за објектот, климите се ставаат во терасите. Што е естетски (па и заради проблеми со бучава и издувување) далеку подобро неголи да висат под и над нечиј прозор. Бевме како Индија социјалните згради со тие клими. Од друга страна, за греење или ладење треба да се наложи употреба на централен систем, локален или раководен во самата зграда. Многу е попрактично, (можеби и поефтин не знам, вие сте сепак стручни за тоа) неголи крцкање на зградиве со некои вентилатори со квадарен облик.

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Материјалот според негово кажување би бил : Стиропор 10 см ( 20 кг/м3 ) кој наводно коштал 7 евра по 1 м2 и 7 вреќи лепак со цена од 6 евра за вреќа + 20 м мрежа и 80 дипли ( 16--ки). Искрено, иако сум лаик во ова, понудената цена некако ми дојде „висока“.
Cenata na materijalot e visoka no vkupnata cena e realna.
10cm stiropor 17kg - 256den https://www.rojalinvest.com.mk/termo-izolacii
Vreka na lepak 25kg - 260den https://www.rojalinvest.com.mk/fasadni-sistemi
Mreza - 25 den za 1m2 https://www.rojalinvest.com.mk/fasadni-sistemi
Tipla - 3.5 den parce https://www.rojalinvest.com.mk/fasadni-sistemi

Materiijal 7000 den, rabotna raka nesto nad 8 eur. kolku i sto odat. Nego ke mu bide polesno bideki nema potreba od skele, koe znacitelno kosta, a ke mu bide potesko so ivicite.

Mislam deka treba sam da si go izloliras prostorot. Ne e voopsto tesko.

Член од
23 март 2009
Мислења
723
Поени од реакции
559
Ge-er монтажата не е во ред,ама друг простор нема.
таква е изведбата на зградата,архитектот толку простор оставил.

околу изолацијата да пишам збор два.

кога се става изолација на куќа стан,мора да се изолира се,буквално се.

пред да ставам изолација на мојата куќа читав многу,истражував...
ставив 5 см ,дали беше 20 или 25 кг. и пластифициран абриб.
можеш да ставиш и 8,10,20 см но ништо не ти менува.
се што е над 5 см за наши услови е џабе и фрлени пари-ова е мое мислење.

ако не грееш доволно со изолација 20 цм нема да се стоплиш :)

8-10 цм почна трендот кога мајсторите кој работеа во германијај и швајцарија се вратија и кога ќе го прашаш,мајсторе колку да ставам....ќе ти рече 8-10цм...

самата пластифицирана фасада не пропушта вода,влага..ништо

Член од
18 август 2015
Мислења
213
Поени од реакции
420
А зошто кога се работи за еркер и не се гледа не си наместиш сам.Многу е едноставно, пред две години јас го залепив еркерот со 10cm стиропор. На вреќата од лепакот имаш упатство со колку вода треба да мешаш.Кога ставаш лепак на стиропорот ќе ставиш на цела површина.Најважно од се да не се заебаваш со дипли(типли) ќе си припремиш пред време штици,греди било што ти се најдува дома, за кога ќе го залепиш стиропорот да ја потприш таблата, да не ти се одлепи се дури не се потсуши барем 4-5часа,потоа можеш да ги извадиш. Кога комплетно ке се исуши лепакот по некој ден и со чекан нема да можеш да го окорниш стиропорот. Ако работиш сега на овие температури би ти препорачал да одбериш потопли денови и да почнеш од 8:00 до кај 13:00, за да има време лепакот да потсуши зошто ако падни температурата може вечерта да ти промрзни и џабе ти била сета работа. Ако толку сакаш дипли можеш во секое време да ставиш немора одма. Само пред да почнеш најпрво провери го постоечкиот малтер дали е здрав ако не тогаш истуркај го зошто ни дипли нема да го држат. Поздрав
Благодарам за поуката.
Ме интересира каков лепак да земам ???
Секое добро.[DOUBLEPOST=1543584817][/DOUBLEPOST]
Cenata na materijalot e visoka no vkupnata cena e realna.
10cm stiropor 17kg - 256den https://www.rojalinvest.com.mk/termo-izolacii
Vreka na lepak 25kg - 260den https://www.rojalinvest.com.mk/fasadni-sistemi
Mreza - 25 den za 1m2 https://www.rojalinvest.com.mk/fasadni-sistemi
Tipla - 3.5 den parce https://www.rojalinvest.com.mk/fasadni-sistemi

Materiijal 7000 den, rabotna raka nesto nad 8 eur. kolku i sto odat. Nego ke mu bide polesno bideki nema potreba od skele, koe znacitelno kosta, a ke mu bide potesko so ivicite.

Mislam deka treba sam da si go izloliras prostorot. Ne e voopsto tesko.
Благодарам на поуката и информациите.
Секое добро

Член од
24 февруари 2018
Мислења
28
Поени од реакции
27
Хансол 3,5 зошто не тече вода од надворешната, некни на влажно време имаше вода. Уште се учиме, извинете.

Kajgana Shop

На врв Bottom