- Член од
- 24 мај 2014
- Мислења
- 5.303
- Поени од реакции
- 5.905
Пред 2 години на Олимпијада имаше олимписки првак во борење, со Епилепсија.
Што знаеш ти за психологијата ајде кажи ни? И ние нешто да научиме од тебеБре бре сите тука научници и начитани демек од психологијава, врска немате само тоа ќе речам, шизофреничарите се меѓу нас, нормални луѓе, не се некој марсовци со рокчиња, само вие некој табуа стварате околу таа "болест", има милиони болести, иста е и оваа си пиеш лекови и никому ништо...
Аууу леле значи експертов се јави, абре земи прочитај еден лист па после пишувај алооо, каква депресија ова шо набројав се негативни симптоми на шизофренија. КАква пасија врска немаш...Ај без навреди, може?
Филозофка, ти наброја симптоми на депресија. Луѓе, дали воопшто знаете што е шизофренија?
Психологијата ми е пасија уште откако знам за себе и страшно ме иритира кога истата се злоупотребува. Ме иритира што психијатрите не работат со пациентите, туку им препишуваат дроги како да се витамини, а уште повеќе ме иритира кога се даваат погрешни дијагнози на лица и ги клукаат истите со разни „лекови“.
А да се разбереме и уште нешто, овде на форумот не се даваат дијагнози и не се препишуваат лекови. Тука можеме да кажуваме свое мислење и да даваме совети, ништо повеќе.
Го прогласувам твојот пост за најмакедонски на цел интернет простор. Во кратки црти вака изгледа просечен коментар/дебата на фб,форуми расправија во живо и сл.Аууу леле значи експертов се јави, абре земи прочитај еден лист па после пишувај алооо, каква депресија ова шо набројав се негативни симптоми на шизофренија. КАква пасија врска немаш...
...како не е битно, мене би ми пречело да ми закачат таква дијагноза само затоа што имаат пенкало во рака и после можеби по некој поагресивен неприфатлив разговор запишат F20, извештаи можеш да имаш и педесет ако истите се надгледува на предходниот што напишал, додека нема неуролошки доказ со можеби промена на мозочна структура применувајќи томографија или магнентна резонанса или барем подолго следење на пацинетот со многу добро познавање и искуство на докторот, а не вака од прва те видел сте разговареле , ти дале таму некој тест да пополниш, навечер не можеш да спиеш и готово имаш Шизоренија F20Jas imam destina izvestai so dijagnoza F20 od psihijatri na klinika. No toa ne e bitno.
Ni jas ni ti ne sme psihijatri....како не е битно, мене би ми пречело да ми закачат таква дијагноза само затоа што имаат пенкало во рака и после можеби по некој поагресивен неприфатлив разговор запишат F20, извештаи можеш да имаш и педесет ако истите се надгледува на предходниот што напишал, додека нема неуролошки доказ со можеби промена на мозочна структура применувајќи томографија или магнентна резонанса или барем подолго следење на пацинетот со многу добро познавање и искуство на докторот, а не вака од прва те видел сте разговареле , ти дале таму некој тест да пополниш, навечер не можеш да спиеш и готово имаш Шизоренија F20
...ајде следеЧи!
Дали е можно психотичната епизода да трае кратко, еднократно, во форма на аудиовизуелни халуцинации од типот слушање гласови ( обично опишани како демони) и гледање на мртви луѓе, и потоа со недели се е добро без никаква симптоматологија? Се тоа се случува под терапија. Како влијае кафето и марихуаната при параноидна шизофренија, мислам на секојдневна употреба, наводно марихуаната ги олеснува нусефектите од Халдолот- таков опис е даден од пациент, но дали ја интензивира психотичноста и слично ?Може и од апчињата да ти е изгубена енергијата...но и од психотичната епизода се случува. Поминува...јас сум имал доста епизоди последниве ми беа без депресија и анксозност али од дизлузии и халуцинации можам книга да напишам што ли не видов и не чува. Обично ми траа 1-2 месеци 1-2 годишно. Тогаш незнам на друга планета сум...веќе се научив не кревам паника за ништо. Депресијата е најодвратна и несоница. Мислам дека конечно се научија моите да не креваат паника ако бизарно се однесувам и си зборам сам со себе т.е. со гласови. Имало моменти кога се осеќав како со недели на сум на ЛСД...неможеш да функционираш ама барем да не те замараат со глупости и ако се однесуваш чудно. Проблем е табуа на луѓе...или ако те шутнат во болница.
Мене обично ми траат епизодите 1-2 месеци. Со сите видови на халуцинации аудио, визуелни, олфакторни, тактилни па и вестибулаторни само сум немал густативни. Ми се повторуваат од на 4 до 24 месеци, сега сум немал 10 месеци. И се надевам дека нема веќе да имам. Во меѓувреме на психотичните епизоди некогаш ме факала анксиозност, страв, депресија а некогаш се е 100% нормално, како например сега. Значи може да се имаат епизоди а меѓу нив се да е нормално ама немора. Може дури и само еднаш да се има епизода па после никогаш да не се повтори. Инаку можно е и под терапија да се има епизода...но можно е поради тоа што се намалила терапија или не е земана редовно или имало некоја тригер ситуација или е земана некакава „дрога“ а, можно е и чиста мира што е ретко но, не и невозможно.Дали е можно психотичната епизода да трае кратко, еднократно, во форма на аудиовизуелни халуцинации од типот слушање гласови ( обично опишани како демони) и гледање на мртви луѓе, и потоа со недели се е добро без никаква симптоматологија? Се тоа се случува под терапија. Како влијае кафето и марихуаната при параноидна шизофренија, мислам на секојдневна употреба, наводно марихуаната ги олеснува нусефектите од Халдолот- таков опис е даден од пациент, но дали ја интензивира психотичноста и слично ?
Здраво, би сакала да ве замолам за совет.
Имам блиска особа што е дијагностицирана со ф23 пред неколку години, лежеше на психијатрија. Релативно ги има сите симптоми што ги напоменавте од зборување сам со себе, мислење дека сите сакаат да му наштетат, дека некој не прислушкува итн.Ги одалечи сите пријатели од него и се затвори во себе. Некое време пиеше редовно лекови и беше подобар. Сега пробува да ги престане на своја рака.
Моментално го слушам како зборува со себе и ми се кине душата.
Не сака да оди на психијатар, кога и да се зборува за тоа излегува од соба или на ignore те става.
Ве молам, сакам стварно да му помогнам некако, како да допрам до него? Како да реагирам кога има вакви епизоди?
Смирено, и не му викај дека тоа што го слуша или гледа дека не е реално. Прави муабет и не контрирај. Пробај да го убедиш дека ќе му биде поубаво ако ги пие лековите и зборува со доктор. Релаксирано и без паника, обвинувања, наредби и закани и лаги.Здраво, би сакала да ве замолам за совет.
Имам блиска особа што е дијагностицирана со ф23 пред неколку години, лежеше на психијатрија. Релативно ги има сите симптоми што ги напоменавте од зборување сам со себе, мислење дека сите сакаат да му наштетат, дека некој не прислушкува итн.Ги одалечи сите пријатели од него и се затвори во себе. Некое време пиеше редовно лекови и беше подобар. Сега пробува да ги престане на своја рака.
Моментално го слушам како зборува со себе и ми се кине душата.
Не сака да оди на психијатар, кога и да се зборува за тоа излегува од соба или на ignore те става.
Ве молам, сакам стварно да му помогнам некако, како да допрам до него? Како да реагирам кога има вакви епизоди?
Ова било пред 50 години, сега се излекуваат луѓе и од алкохол, наркоманија и шизофренија. Окулу 50/100 за 2-3 години ништо не им е.Mozebi sum pesimist,ama jas ne sum slusnala nekoj da se izleci od nekoja dusevna bolest i da funkcionira bez lekarstva.Bez strucna pomos i soglasnost od bolniot ti ne veruvam deka ke pomognes....Toa e ramno na nekoj da mu zboruvas da ne pie,da ne se drogira stetno e.Se macis da pomognes ama ako se nema volja od dr strana zaludno e....Ne si prepisuvaj griza na sovest bidejki tvoeto zboruvanje ne dopira.
... има има, му треба само позитивна личност да му ја тргне негативноста во текот на денот барем по неколку часа, не со лекови, не со наредби, туку со прилагодување на пронаѓање на причината зошто пациентот дошол до таа душевна состојба и делување за остранување на истата, со примери зошто така, затоа што, ете вака!Mozebi sum pesimist,ama jas ne sum slusnala nekoj da se izleci od nekoja dusevna bolest i da funkcionira bez lekarstva.Bez strucna pomos i soglasnost od bolniot ti ne veruvam deka ke pomognes....Toa e ramno na nekoj da mu zboruvas da ne pie,da ne se drogira stetno e.Se macis da pomognes ama ako se nema volja od dr strana zaludno e....Ne si prepisuvaj griza na sovest bidejki tvoeto zboruvanje ne dopira.