Македонска берза

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Од каде знаеш дека нема да мораат да зголемат адекватност на капитал? Не викам дека нема да си во право може и повеќе ќе поделат ама некако премногу фаворизирате банки на форумов (мој впечаток) знам дека прават историски добивки и делат мрсни дивиденди ама со една одлука од нбрм теоретски тоа може преку ноќ да се смени. Исто и ако има поголеми економски шокови во иднина први на удар ќе бидат токму банките.
Bankite na nekoj nacin se pod zastita na drzavata isto kako i ALK- poradi udelot na penziskite fondovi vo nego i TEL- poradi drzavnata sopstvenost vo nego i dividenda sto sekoja godina ja isplakja na RM.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Bankite na nekoj nacin se pod zastita na drzavata isto kako i ALK- poradi udelot na penziskite fondovi vo nego i TEL- poradi drzavnata sopstvenost vo nego i dividenda sto sekoja godina ja isplakja na RM.
А баш овие алк и тел ти се подобри опции ако дојде до рецесија во иднина

Член од
10 април 2013
Мислења
1.120
Поени од реакции
715
Ke saka li nekoj da mi postira bid/ask za PPIV, po cena i kolicina? Blagodaram.

Член од
11 јули 2017
Мислења
883
Поени од реакции
623
TETEks gazi na berza denovive 2500 kako alva a i MTUR zalet fati 5300 i OHB na 6800 ama utre pikot go imam na UNI da ne kazete deka ne sum spodelil :)
P.s. ne navlekuvam amq knigovodstvena e 3000 !! A si gazi pod isto tempo !!

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
OKTA

Oва мора да е едина фирма у свет која

1. Бележи намалена добивка (дури и бруто добивка) со зголемување на продажбата

2. Има минимални финансиски приходи и покрај купот пари на сметка

3. Плака данок поголем од нето добивката

Веројатно некои акционери се загрижени. Јас би бил, да не си излегов пред некој месец.

Еве еден конструктивен предлог: на следното собрание, да ги замолите од менаџментот да намалат со продажбата :D

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Од каде знаеш дека нема да мораат да зголемат адекватност на капитал? Не викам дека нема да си во право може и повеќе ќе поделат ама некако премногу фаворизирате банки на форумов (мој впечаток) знам дека прават историски добивки и делат мрсни дивиденди ама со една одлука од нбрм теоретски тоа може преку ноќ да се смени. Исто и ако има поголеми економски шокови во иднина први на удар ќе бидат токму банките.
Тоа дали ќе зголемуваат или не не е битно во моментот, НБРМ нема да го нареди тоа преку ноќ,
битното е дека ќе има 15% данок 5% повеќе, затоа сите фирми што имаат расположливи средства ќе ги исплатат преку дивиденда,
а за развој ќе ги имаат следните добивки додека да се смени власта и да ги намалат даноците (барем така најавија од ВМРО)

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Тоа дали ќе зголемуваат или не не е битно во моментот, НБРМ нема да го нареди тоа преку ноќ,
битното е дека ќе има 15% данок 5% повеќе, затоа сите фирми што имаат расположливи средства ќе ги исплатат преку дивиденда,
а за развој ќе ги имаат следните добивки додека да се смени власта и да ги намалат даноците (барем така најавија од ВМРО)
Ти очекуваш значи повеќето компании да поделат дивиденда пред Нова година? Можеби уште неколку ама јас не очекувам тоа масовно да се случува, пр. Тел алк не верувам, мпт и кбм исто не очекувам... Гранит исто не очекувам... Можеби грешам но ќе видиме. А задржаните добивки ако сакале и до сега ќе ги делеле

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Се надевавме дека ГРНТ ќе се оправи во ТРЕТОТО ПОЛУГОДИЕ. За жал, ситуацијата и натаму е скоро па очајна. Особено ако се набљудува развојот на ЕБИТДА

Всушност, целата градежна индустрија е во голем пад. Без разлика дали гледаме градежно-инжињерски фирми или базична индустрија, пр. УСЈЕ.

Или ќе се оправаат, брзо, или ќе треба да дивестираат и отпуштаат...или отидоа инвеститорите

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
TETEks gazi na berza denovive 2500 kako alva a i MTUR zalet fati 5300 i OHB na 6800 ama utre pikot go imam na UNI da ne kazete deka ne sum spodelil :)
P.s. ne navlekuvam amq knigovodstvena e 3000 !! A si gazi pod isto tempo !!
Уни и лани инаше иста добивка па не даде дивиденда

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
големо разочарување од тиквеш, а се мислев откако ми кидна на 3000денари дали да земам на 4500 ми изгледаше скапа, се покажа правилна интуиција.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.315
Поени од реакции
2.380
Се надевавме дека ГРНТ ќе се оправи во ТРЕТОТО ПОЛУГОДИЕ. За жал, ситуацијата и натаму е скоро па очајна. Особено ако се набљудува развојот на ЕБИТДА

Всушност, целата градежна индустрија е во голем пад. Без разлика дали гледаме градежно-инжињерски фирми или базична индустрија, пр. УСЈЕ.

Или ќе се оправаат, брзо, или ќе треба да дивестираат и отпуштаат...или отидоа инвеститорите
Затоа се диверзифицира и се работи и на странски пазар.

АДИНГ си крцка со 64% повисока добивка од лани.

upload_2018-11-15_22-7-34.png

Како расти добивкава по кварталиве логоритамски, на крај на година p/e ќе биде 5.

Член од
2 април 2017
Мислења
187
Поени од реакции
155
Na Granit poveke mu se isplati da ne raboti.Dvojno poniska amortizacija povisoka dobivka.
Beton grevovi živi,za devet meseci 160 denari dobivka po akcija.(n)
Kako što trgna mesecov so prometot na MSE lošo ni se pišuva.Golema ponuda denes mala pobaruvacka..

Screenshot_20181116-093358.png Screenshot_20181116-093329.png Screenshot_20181116-093310.png

Последно уредено:
Член од
8 јуни 2010
Мислења
80
Поени од реакции
34
Затоа се диверзифицира и се работи и на странски пазар.

АДИНГ си крцка со 64% повисока добивка од лани.

Прегледај го приврзокот 199588

Како расти добивкава по кварталиве логоритамски, на крај на година p/e ќе биде 5.
Интересен избор само слаба ликвидност а солиден поврат околу 3 %, цената полека им расте, книговодствена 874 ... Ако има надолна корекција на цена може да се вметне и ова во портфолио :)

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.315
Поени од реакции
2.380
Интересен избор само слаба ликвидност а солиден поврат околу 3 %, цената полека им расте, книговодствена 874 ... Ако има надолна корекција на цена може да се вметне и ова во портфолио :)
Слаба ликвидност има на оваа цена.
Нема продажни налози.
Ќе видиме кога ќе стигне на 700 колку ќе се појават.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Како е понуда/побарувачка за Тиквеш

Kajgana Shop

На врв Bottom