Најекономично греење и ладење

Член од
3 октомври 2018
Мислења
28
Поени од реакции
1
Mi deluva kako laznjak specifikacijata slicno so onaa Fujitsu LUC14....koj me cital znae sto zboram :)
Im fali uste eden dokument za da bide reakcijata Woow....bekap grejacot moze da e 500W ili 1Kw a na energetska moze da pisuva i 4,8Kw a da bara bekap grealka od 1,4kw i da ima Tbiv= -4C, i usput da kosta 90.000den :)
Pomos1
Pomos2
Pomos3
Pomos4
Pomos5
Nekolku posta se u serija za LUC14 i primer za manipulacija so PdesignH i Energetski...analiza za onie sto poveke razbiraat i argumentirano diskutiraat, ovde bilo koja argumentirana diskusija nema svrha koga Klime i nemu slicni vi se mozak ipo.
Znaci ne e za kupuvanje

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Znaci ne e za kupuvanje
A za kaj ti treba, ono jes da pisuva 35m2 preporacana povrsina....samo nekazuvaat tie 35m2 dali se preporacani za ladenje il greenje ;)
Klimava niedna zima neprezimila da imame nekoe korisnicko iskustvo od korisnik da kaze dali gree i kako gree.
Nema servisno nema nisto, znaci krijat nesto....nema materijal da se zboruva i sporeduva.....ako imas nesto pojse informacii spodeli pa da diskutirame.
Vake e macka u vrekja.

Член од
3 октомври 2018
Мислења
28
Поени од реакции
1
A za kaj ti treba, ono jes da pisuva 35m2 preporacana povrsina....samo nekazuvaat tie 35m2 dali se preporacani za ladenje il greenje ;)
Klimava niedna zima neprezimila da imame nekoe korisnicko iskustvo od korisnik da kaze dali gree i kako gree.
Nema servisno nema nisto, znaci krijat nesto....nema materijal da se zboruva i sporeduva.....ako imas nesto pojse informacii spodeli pa da diskutirame.
Vake e macka u vrekja.
http://ecommerce.abs-one.com/photobook/eShops_57/scheda_mono_mini_apple_pie_r32.pdf samo ova e najdeno za nea .znam deka klimi.Mk davaat 5 godini garancija a ne mi se kupuva bas poadi sto ne e proverena

Член од
16 јануари 2013
Мислења
3.961
Поени од реакции
8.156
Не си сфатил.

Значи потрошњата за толку и толку пдизајн е таа.
Значи неможе да мешаш така. Односоно они имаат рецимо 900годишна потрошња ама на пдизајн 2.8. А оваа има 1890 годишна ама на пдизајн 5.6. Тоа е работата! Што ќе требаат ДВЕ од првите за да дадат топлина колку една ваква. Затоа и има дупло потрошња зошто дава дупло топлина (грубо).

Тоа што има A класа. Е за тој пдизајн! Ако ги мешаш една со една оваа иако е А ќе е поекономична иако со pdesign 5.9 и scop 3.89 а другата со pdesign 4.1 и scop 4.0. Затоа што кога оваа ќе се симне на pdesign 4.1 ќе и летне scop na 4.3 и ќе стане A++.

Климава е боли глава. И ја нема кај нас.
Шо знам дали е ова вака
На конкретна температура компресорот има одреден цоп. Така да ако оваа има цоп 3.5 и дава 7 кв топлина значи троши 2кв струја. За да даде 4 кв топлина ќе потроши околу 1.33 кв струја, но не би требало на истата температура за да даде 4 кв топлина цопот да се крени на 4.1 и да потроши под 1 кв струја.
Ако е така хиперинвертерите кои на макс имаат 4.7 цоп на минимум ќе излезе дека произведуваат струја и ја враќаат во евн.
Јас барем така разбирам дека на фиксна надворешна температура цоп-от е ист само се менува неговата потрошувачка за да даде потребни киловати топлина. Инаку ќе испадни дека е најевтино за соба од 20 квадрати најисплатливо е да се купи клима од 24000 бту затоа што за да испорача топлина од 2кв колку што е потребно ќе има цоп 6

Член од
5 октомври 2016
Мислења
95
Поени од реакции
407
За 80.000 денари се купуваат 2 x Хансол 3.5 kw, + две монтажи.

Многу поголема максимална снага, поголем комфор на греење, а верувам и потрошувачката ќе биде пониска (минимумот при греење кај Хансол е 120W), а има одлична модулација и висок COP.

Член од
3 октомври 2018
Мислења
28
Поени од реакции
1
WOW!!! 80.000 denari. Ovie od Hidroset kako da nemaat vrska so realnosta i vremeto vo koe ziveeme.
Istata e 900 eur pred povrat na DDV od Grcija.
https://www.skroutz.gr/s/346326/Fujitsu-ASYG14LUC.html
DA ne ste greska neso ...kakvi 80 000[DOUBLEPOST=1539062752][/DOUBLEPOST]
DA ne ste greska neso ...kakvi 80 000
https://klimi.mk/product.php?id=344[DOUBLEPOST=1539062800][/DOUBLEPOST]
За 80.000 денари се купуваат 2 x Хансол 3.5 kw, + две монтажи.

Многу поголема максимална снага, поголем комфор на греење, а верувам и потрошувачката ќе биде пониска (минимумот при греење кај Хансол е 120W), а има одлична модулација и висок COP.
https://klimi.mk/product.php?id=344

Член од
13 јули 2008
Мислења
1.397
Поени од реакции
1.886
Цоп не е ист воопшто!

Има табели милијарда во темава.

На 0 степени истата клима:
Ќе влече 300w и ќе дава 1500w со COP5
Ќе влече 500w и ќе дава 2000w со COP4
Ќе влече 900w и ќе дава 2700w со COP3
Ќе влече 1300w и ќе дава 3250w со COP2.5

Вака функционира инвертер систем. Тоа е и поентата на модулацијата. Може и поопсежно да објасниме ама да не навлагаме.
Шо знам дали е ова вака
На конкретна температура компресорот има одреден цоп. Така да ако оваа има цоп 3.5 и дава 7 кв топлина значи троши 2кв струја. За да даде 4 кв топлина ќе потроши околу 1.33 кв струја, но не би требало на истата температура за да даде 4 кв топлина цопот да се крени на 4.1 и да потроши под 1 кв струја.
Ако е така хиперинвертерите кои на макс имаат 4.7 цоп на минимум ќе излезе дека произведуваат струја и ја враќаат во евн.
Јас барем така разбирам дека на фиксна надворешна температура цоп-от е ист само се менува неговата потрошувачка за да даде потребни киловати топлина. Инаку ќе испадни дека е најевтино за соба од 20 квадрати најисплатливо е да се купи клима од 24000 бту затоа што за да испорача топлина од 2кв колку што е потребно ќе има цоп 6
Хиперинвертерите за да постигнат ПРОСЕК 5.1 значи дека на ладното работат со 3.6цоп, ама во потопли денови на цоп7!

Член од
12 февруари 2012
Мислења
227
Поени од реакции
25
Дечки, малку помош, дали да одам со панелни радијатори или алуминиумски? Енрад, Мастер Б3 или Пекпан

Член од
21 ноември 2010
Мислења
7
Поени од реакции
0
Gree дава 10 години гаранција а сите останати кој 2 кој 3
Треба ова да значи дека Gree e топ? или нови се на пазарот па си се пробиваат луѓето.
Разгледувам опцци за греење и ладење за куќа во изградба и после толку мајстори, толку гуглање и толку нуркање ја појма немам шо да наместам за ладење и греење
дајте искуства кој како си поминал со GREE

Член од
28 септември 2017
Мислења
13
Поени од реакции
5
Здраво,кои се најдобри инвертери за греење 25-30 квадрати и дали треба 3.5 или 5.5 кв.??

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
Треба ова да значи дека Gree e топ? или нови се на пазарот па си се пробиваат луѓето.
Разгледувам опцци за греење и ладење за куќа во изградба и после толку мајстори, толку гуглање и толку нуркање ја појма немам шо да наместам за ладење и греење
10 годишната гаранција на грее ке те чини околу 6-7,000 ден. и таа се добива со доплата, стандардната гаранција им е колку на другите.

Член од
8 септември 2018
Мислења
30
Поени од реакции
8

Со годишна доплата од 800 ден.. за продолжување

Kajgana Shop

На врв Bottom