- Член од
- 24 април 2008
- Мислења
- 11.118
- Поени од реакции
- 12.698
Е па токму затоа - поради технолошкиот развој и глобализацијата - од огромна важност е` држењето на што е можно поголема територија.Што ќе им е територија под директна контрола ... Изумрени се тие идеи, што поголема територија, помоќна монархија. Тоа порано важело, со технолошки развој и глобализацијата нема потреба од такви авантури.
Не го гледаш Доналд Трамп како се заканува со санкции против Турција бидејќи Реџеп Таип Ердоган планира да купи С-400 против-воздушен одбранбен систем од Русија ?
Воениот профитеризам зависи во голема рака од тоа кој колкава територија контролира, затоа плавиот Трамп бара државите членки на НАТО да ги зголемат своите воени буџети, а истото ќе важи и за нас доколку - не дај Боже - некогаш станеме дел од овој агресорски воен сојуз.
Јас одлично помнам дека Трендо објавуваше и критики против политиките на пвеводбениците, тоа што можеби ти или некои други не го помните е` ваш проблем.Добро бе, нека ти биде - Трендо е објективен граѓанин кој сега истура дрва и камења по новата власт, не затоа што Бетмен му е на суд, не затоа што беа/се пријатели со вмровскиот портпарол пред тоа, не затоа што беше/е бизнис поврзан со Фамилијата, туку затоа што е објективен тип, кој не трпи неправда. Порано, лагани му беа критиките кон Груевски, затоа што тогаш многу, многу, не го интересираше политика.
ОК е вака?
Како што веќе спомнав, јас не сум ниту гласник, ниту бранител на Трендо, и јас не се согласувам со добар дел од статиите кои тој ги објавува.
Но истовремено имам заеднички ставови со ставовите изразени во некои - ама само во некои - од статиите кои Трендо ги објавува и затоа ги објавувам истите на форумов.
Последно уредено: