Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 април 2008
Мислења
11.118
Поени од реакции
12.698
Што ќе им е територија под директна контрола ... Изумрени се тие идеи, што поголема територија, помоќна монархија. Тоа порано важело, со технолошки развој и глобализацијата нема потреба од такви авантури.
Е па токму затоа - поради технолошкиот развој и глобализацијата - од огромна важност е` држењето на што е можно поголема територија.

Не го гледаш Доналд Трамп како се заканува со санкции против Турција бидејќи Реџеп Таип Ердоган планира да купи С-400 против-воздушен одбранбен систем од Русија ?

Воениот профитеризам зависи во голема рака од тоа кој колкава територија контролира, затоа плавиот Трамп бара државите членки на НАТО да ги зголемат своите воени буџети, а истото ќе важи и за нас доколку - не дај Боже - некогаш станеме дел од овој агресорски воен сојуз.

Добро бе, нека ти биде - Трендо е објективен граѓанин кој сега истура дрва и камења по новата власт, не затоа што Бетмен му е на суд, не затоа што беа/се пријатели со вмровскиот портпарол пред тоа, не затоа што беше/е бизнис поврзан со Фамилијата, туку затоа што е објективен тип, кој не трпи неправда. Порано, лагани му беа критиките кон Груевски, затоа што тогаш многу, многу, не го интересираше политика.

ОК е вака?
Јас одлично помнам дека Трендо објавуваше и критики против политиките на пвеводбениците, тоа што можеби ти или некои други не го помните е` ваш проблем.

Како што веќе спомнав, јас не сум ниту гласник, ниту бранител на Трендо, и јас не се согласувам со добар дел од статиите кои тој ги објавува.

Но истовремено имам заеднички ставови со ставовите изразени во некои - ама само во некои - од статиите кои Трендо ги објавува и затоа ги објавувам истите на форумов.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: mhm
Член од
17 август 2011
Мислења
10.401
Поени од реакции
18.557
Мене најсмешни ми се овие што се пењавеа за ќерка му на шармантниот и еве ќе се пењават во одбрана за син му на Локвенец, па и кога видов дека на ФБ ќерка му на шармантниот ја брани една професорка од ЈБТ во тоа школо небитна како семафор во Чаир :tapp: Мој другар ги исполнуваше сите услови за стипендија за да студира на Беркли и го шиканираа со глупостине од типот на „ти фали документ“. За мајчиниве се кладам цела документација била спремна.
Jas iam drugari sto ja zemaat istava stipendija, neam pricina da lazam so ogled na toa sto bevme na ist fax. Ima birokratski precki sto treba da gi pomines za razlika od kjerkata na minister, ama koa pola makedonija fakja vrski za dokumenti preku red neame pravo da se bunime za ova. Sakav da kazam deka stipendijva e glupost, retko koj od decata i bogati i siromasni e vrateno tuka. Megjutoa ova trae podolgo vreme, ja imaat zemano i mn pobogati od ovaa jana, i imaat zemano i poise pari(200k iam slusnato) i nikoj nemase zucnato se do ovoj slucaj. Muabetot e deka koga loso kje go definiras zakonot lugjeto kje go iskoristat toa, retko koj ne bi iskoristil 50 000 evra od moralni pricini.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Пресврт пред референдумот? По средбата со Матис, Иванов веќе не го критикува Договорот од Преспа?!

Не е могуќе ова, секој може да подклекне или да нема став ама Хорхе е поцврст од дијамант.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.488
Нема цензус, и после?
Sve što e nad 500 000 izlezeni ke predizvika momentalen i istovremen proglas od SAD i EU deka go pozdravuvaat uspesniot referendum

Ke se grižat za ustavnosta kolku što im bese gajle kolku glasovi imaše Talat

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
Кој и да е црепов, три реченици не може да запамти али битно верува.

Како во трето одделение бубалиците што учеа цели страни на памет и гледаа во ѕид да можат да ги извлечат информациите, така и овој. :pos:
Не е трагично тоа, трагично е што го пуштиле во етер. :)

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.384
Поени од реакции
8.991
Sve što e nad 500 000 izlezeni ke predizvika momentalen i istovremen proglas od SAD i EU deka go pozdravuvaat uspesniot referendum

Ke se grižat za ustavnosta kolku što im bese gajle kolku glasovi imaše Talat
Уставноста да се облече како Сузана Спасовска и заушка да ти мавне, ти нема да ја познаеш...

Член од
14 август 2006
Мислења
45.471
Поени од реакции
84.885
Јас одлично помнам дека Трендо објавуваше и критики против политиките на пвеводбениците, тоа што можеби ти или некои други не го помните е` ваш проблем.

.
Па и јас реков дека критикуваше.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Пресврт пред референдумот? По средбата со Матис, Иванов веќе не го критикува Договорот од Преспа?!

Не е могуќе ова, секој може да подклекне или да нема став ама Хорхе е поцврст од дијамант.
А ти му веруваш на либертас?
Почни и на миленко и поликлинико

Член од
24 април 2008
Мислења
11.118
Поени од реакции
12.698
Па и јас реков дека критикуваше.
Убаво што си рекол, треба и да запомниш за во иднина кога ќе го критикуваш.

Јас не велам дека Трендо или било кој друг треба да биде поштеден од критика, и на мене не ми се допаѓаат некои од статиите кои Трендо ги објавува, како на пример критиките против референдумската одлука на Британците од 23 јуни 2016 за излегување од ЕУ, статиите кои ги објавува за дедо Бојни Сандерс, како и бројни други статии кои на мене лично не ми се допаѓаат.

Уште повеќе не ги поднесувам неговите англицизми од типот на ЦЕО наместо главен директор/генерален директор, да му е_ам англицистичкиот правопис.

Н

невидливио

Гостин
J Muabetot e deka koga loso kje go definiras zakonot lugjeto kje go iskoristat toa, retko koj ne bi iskoristil 50 000 evra od moralni pricini.
Виј вака. Додека студирав имав чести прилики да се среќавам со луѓе од размени. Еднаш со еден Германец такоџе на јак факултет, дете од богата фамилија ама страшно интелигентен дечко. Го прашувам пошо имаше стварно јаки оценки дали има некоја стипендија. Ми вика ми припаѓа, ама не ја зеам. Го прашав зошто. Ми вика, богат сум, има други на кои им треба повеќе и ред е да им ја препуштам ним.
Е тоа е разликата меѓу нас и западот. Тоа што они се протестанти и имаат морални вредности и држат до тоа. Не само до правила туку и до некој морал.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.591
Целата оваа фарса ме потсеќаа на онаа кога Цигото му вели на синот:
- Ако си мирен ќе те носам во слаткарница да ги гледаш децата кај што јадат слатки.

Или во буквален превод, сите овие посети на западниве великодостојници и нивните изјави се аналогија на ова предходново.
Ако сте мирни и послушни и правите што ќе ви кажеме, ако излезете на референдум и гласате, ако го протуркате договорот...тогаш можеби ќе влезете во ЕУ и НАТО.

Тие се сопствениците на слаткарницата, нашиве политичари се цигото а ние сме нивни синови кои што 27 години стојат пред излогот од продавницата за слатки и го гледаат западот како се гоштева, во надеж дека еден ден и ние барем ќе се добереме да им јадеме од трошките, кои што во моментов ни ги продаваат како напредок кон некаква си имагинарна "светла иднина"

T

Terroir

Гостин
Jas iam drugari sto ja zemaat istava stipendija, neam pricina da lazam so ogled na toa sto bevme na ist fax. Ima birokratski precki sto treba da gi pomines za razlika od kjerkata na minister, ama koa pola makedonija fakja vrski za dokumenti preku red neame pravo da se bunime za ova. Sakav da kazam deka stipendijva e glupost, retko koj od decata i bogati i siromasni e vrateno tuka. Megjutoa ova trae podolgo vreme, ja imaat zemano i mn pobogati od ovaa jana, i imaat zemano i poise pari(200k iam slusnato) i nikoj nemase zucnato se do ovoj slucaj. Muabetot e deka koga loso kje go definiras zakonot lugjeto kje go iskoristat toa, retko koj ne bi iskoristil 50 000 evra od moralni pricini.
Програмава за прескапи стипендии под итно треба да се укине без разлика колку се талентирани или пак не се син/ќерка на нечиј функционер, не може додека студентските домови се распаѓаат и студентите јадат леб и посебна салама во мензите за некој други да се даваат по стотици илјади евра во странство.

И после некој ќе рече сиромашна држава сме, епа како нема да бидеме кога немаме никакви приоритети и се троши на се и сешто..

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.488
Уставноста да се облече како Сузана Спасовска и заушка да ти мавне, ти нема да ја познаеш...

Незнам што ти значи тоа....но иако не сум правник...19(деветнаесет) години работам работи тесно поврзани со правото....а успешноста ја гледам во тоа што на неколку пати сум работел супервештачења на барање на Врховен суд

Но можеби ти немаш ни години колку што јас имам работно искуство:tapp:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom