Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
J

jakovdi

Гостин
Pa pravilno e ili ke bidi za nekoj mesec Severna Makedonija. I togas ke pisuvas kako e sramota da ne se znae imeto kako pravilno se pisuva ?
Tuku znaes sto ne mi e jasno i se nadevam deka ti vaka ke mozes i mene a veruvam i na mnogu drugi da ni razjasnis. Zosto Premierot Zaev uste go koristi staroto ime na republikata koga propagira da se izleze na referendumot i da se glasa pozitivno na istiot. Ili opsto bilo kade koga se obrakja pred gragjanite. Oti ne go koristi novoto za koe treba da se glasa. Celo vreme go gledam na televizija Makedonija ili Republika Makedonija. Sto e rabotata posebno ako e uveren a uveren e deka mnozinstvoto gragjani pozitivno ke glasaat na referendumot. Mu e strav da ne gi navredi ako namesto Republika Makedonija rece na primer Severna Makedonija ili gragjanite na Severna Makedonija pa da ne ne pomini rabotata. Nemoj samo tehnikalii kako uste ne e smenato pa kao krsi nekoj zakon ili neznam sto. Sepak treba da se naviknime kako toa bi trebalo da zvuci i izgleda vo realnosta. Ne mislis ti taka ?[DOUBLEPOST=1535494004][/DOUBLEPOST]
Mene iskreno ќ mi fali vo imeto, a j si e sosem na mesto. Sega nekoj od Prilep i prilepsko mozda mu fali ч namesto ќ ama jbg sega ne moze na sekoj da mu se ugodi.
Bas me interesira na strumicki kako e pravilno :)
Моментално се користи Р.Македонија и FIROM со тоа што во сите мегународни организации се користи референцата ПЈРМ/FJRM.
Р.Македонија не се користи ниту во една мегународна организација,туку само во внатрешна и одредена билатерална употреба.
Според договорот името на државата не се менува,туку се додава географска одредница на нашето име Македонија и нормално се зачувани македонскиот јазик и нација.
Околу техникалиите државата мора да се базира на техникалии инаку не би биле држава,се во договорот е условно.тоа значи дека овој договор е условувачки за двете страни.
Ако Грција во иднина би не блокирала тогаш ние немаме никакви обврски да се придржуваме на истиот што значи и двете страни со овој договор имаат намера да се затвори ова 20+ прашање.
Важно е народот да си се произнесе бидејки последниве 20+години државава некако не може да се стабилизира,секогаш има некакви етнички/внатре етнички/политички/економски проблеми.Едноставно народот живее во страв бидејки државата не е стабилна ете само каков крах се случи на 27ми.Институциите паднаа,партијата се изеднначи со државата што тоа треба да значи?Ако партијата падне треба и институциите на државата да паднат?
Кога ке изедначиш држава со партија тогаш државата ја ставаш во опасност.Затоа ни треба под итно членство во овие две мегународни организации бидејки последниве 20+ години покажавме што и како можеме,башка сите парламентарни партии отсекогаш трубат нато еу и затоа народот ги гласабидејки сакаат зачленување во нато и еу,ако беше народот против овие организации јанко бачев сега ке беше премиер.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.392
Поени од реакции
24.114
Моментално се користи Р.Македонија и FIROM со тоа што во сите мегународни организации се користи референцата ПЈРМ/FJRM.
Р.Македонија не се користи ниту во една мегународна организација,туку само во внатрешна и одредена билатерална употреба.
Според договорот името на државата не се менува,туку се додава географска одредница на нашето име Македонија и нормално се зачувани македонскиот јазик и нација.
Околу техникалиите државата мора да се базира на техникалии инаку не би биле држава,се во договорот е условно.тоа значи дека овој договор е условувачки за двете страни.
Ако Грција во иднина би не блокирала тогаш ние немаме никакви обврски да се придржуваме на истиот што значи и двете страни со овој договор имаат намера да се затвори ова 20+ прашање.
Важно е народот да си се произнесе бидејки последниве 20+години државава некако не може да се стабилизира,секогаш има некакви етнички/внатре етнички/политички/економски проблеми.Едноставно народот живее во страв бидејки државата не е стабилна ете само каков крах се случи на 27ми.Институциите паднаа,партијата се изеднначи со државата што тоа треба да значи?Ако партијата падне треба и институциите на државата да паднат?
Кога ке изедначиш држава со партија тогаш државата ја ставаш во опасност.Затоа ни треба под итно членство во овие две мегународни организации бидејки последниве 20+ години покажавме што и како можеме,башка сите парламентарни партии отсекогаш трубат нато еу и затоа народот ги гласабидејки сакаат зачленување во нато и еу,ако беше народот против овие организации јанко бачев сега ке беше премиер.
Ubavo vaka sto si se raspisal na dolgo i siroko ama barem da odgovorese toa sto te prasav. Vaka napisa se, verojatno tamu nekade e i odgovorot na vecnoto prasanje a toa e smislata na zivotot no ne te prasav toa. Te prasav zosto Premierot koga agitira da se izleze na referendumot i da se glasa pozitivno na istiot ne go koristi novoto ime na republikata. Ajde sega probaj pak ama ovoj pat probaj da odgovoris toa sto te prasuvam a ne za letot na peperutkite, gladnite vo Afrika, klimatskite promeni i padot na Rimskata imperija.

J

jakovdi

Гостин
Не ме интересира Заев како агитира не ми значи ништо ниту Заев ниту Мицковски,државата ме интересира.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.680
Поени од реакции
16.884
ти да не си бил летоска некаде во дивина, затвор или слично ??? не се сеќаваш дека Зајко доби заушка од Борисов за Илинден ??
А колку се сеќавам доби и од Ципрас опомена, за користење на терминот Армија на Македонија, некоја средба со Нато имаше...[DOUBLEPOST=1535523591][/DOUBLEPOST]
не е баш така, ете неодамно на Криволак од американска војска еден ни удираше ладни и кажа Македонска армија :cool:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Се подслушна онака срамежливо после референдум или Септември месец зголемување на ДДВ на 23 проценти, знаеш каква стабилизација ќе има тогаш?[DOUBLEPOST=1535528084][/DOUBLEPOST]Исто како на сценава од филмот, сите се меѓусебе уценети, сите се држат за врат на сите им виси затворска казна, секој што е на поважна функција ако има некој порок некоја мана, болест, слабост е уценет со прислушкуваните разговори немој да си мислите дека тие исчезнаа тука се, се користат за уцени, закани, рекет итн...

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.392
Поени од реакции
24.114
Не ме интересира Заев како агитира не ми значи ништо ниту Заев ниту Мицковски,државата ме интересира.
Pa i mene toa mi e celo vreme, republikata me interesira i vo interes mi e referendumot da pomini onaka sto bi rekle mazno i pozitivno. I zatoa smetam deka Premierot pocesto treba da go koristi novoto ime koga se obrakja na gragjanite bilo toa da e koga im se obrakja na lozarite, slivarite ili koga ja vodi kampanjata za referendumot. Treba site da slusnat kako toa bi izgledalo vo realnosta ili za nekoj mesec. Ne mislis ti taka? Ne mislis deka ako Premierot pocesto ili celo vreme go koristi novoto ime na republikata , deka toa pozitivno ke vlijae na izlezenosta i ishodot na referendumot ? A ne vaka zapnal Republika Makedonija ta Republika Makedonija, ke si pomisli covek ne saka da uspee referendumot ili nemoze ni da go smisli novoto ime kamoli da go izgovori pred javnost.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Ако си бодигард не важат.Смееш оружје да внесеш.Распрашај се,друг може поубаво ќе ти објасни.Јас до тука ,повеќе од ова неможам.
ОК, покажи ми го законот каде тоа е дефинирано и ќе се сложиме дека си во право. Секоја држава се раководи по закони, правни норми, итн.. Не на муабети.
Јас не верувам дека си во право, ама ако ми посочиш законски акт.. тогаш ќе се сложиме дека е така.
Ама, се ми се чини дека тоа се правело со „прогледување низ прсти“, односно, со кршење на законот. И порано, а и сега за човечево што го ставија директор на БЈБ, место да го видевме на обвинителна клупа. А и тие што му го дозволиле тоа.
Ама, ако е законски така, кажи по кој закон, не велам дека можеби не си во право.[DOUBLEPOST=1535530443][/DOUBLEPOST]
Јужна Кореа не е ниту во НАТО, нити во ЕУ. коинциденција?
Да не мислеше на Швајцарија? Ј. Кореа е многу далеку. А и Северна (Кореа, не Македонија).

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
ОК, покажи ми го законот каде тоа е дефинирано и ќе се сложиме дека си во право. Секоја држава се раководи по закони, правни норми, итн.. Не на муабети.
Јас не верувам дека си во право, ама ако ми посочиш законски акт.. тогаш ќе се сложиме дека е така.
Ама, се ми се чини дека тоа се правело со „прогледување низ прсти“, односно, со кршење на законот. И порано, а и сега за човечево што го ставија директор на БЈБ, место да го видевме на обвинителна клупа. А и тие што му го дозволиле тоа.
Ама, ако е законски така, кажи по кој закон, не велам дека можеби не си во право.
Аман бе Жорж уставнику невиден, полицаец ли не смее да носи оружје?
http://www.igu.gov.mk/files/pdf/MVR/zakoni/zakon_za_policija.pdf
Еве ти само еден член
Член
31
Полицискиот службеник е овластен да носи оружје и други средства за присилба.

Колку за потсетување, дали полицајците што влегоа покасно, го оставија оружјето пред собрание или влегоа со него?
.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Прочитај нешто од сашица и тури си киселина во очи
Сашица има толку малку познавања од политиката (блиска) и историјата (релативно блиска) што е смешно да воопшто некој се заморува да му обрнува внимание на неговите „анализи“.
Тру човек.[DOUBLEPOST=1535531437][/DOUBLEPOST]
Аман бе Жорж уставнику невиден, полицаец ли не смее да носи оружје?
http://www.igu.gov.mk/files/pdf/MVR/zakoni/zakon_za_policija.pdf
Еве ти само еден член
Член
31
Полицискиот службеник е овластен да носи оружје и други средства за присилба.

Колку за потсетување, дали полицајците што влегоа покасно, го оставија оружјето пред собрание или влегоа со него?
.
Полицајците подоцна што влегоа не знам што носеа, но, тие влегоа во друго својство и ситуација.
А човечево очигледно влегол кршејќи го законот. Прочитај го законот „ебаго“. Така е дефинирано. Не постојат одредби каде се дозволува носење на оружје. „Јеби га“, законот е таков и малово човече треба(ше) да седне пред Добрила Кацарска.. и истата ќе го ослободеше. Ништо страшно.. и волкот сит, и овците на број. Нејзе тоа и е работа. Заев цел свет го виде како бара мито, како паарте на Виц'то треба да се дадат (не на банка, на сметка).. и си го ослободи. Така и човечево, ќе си беше чист, сега... некоја нова власт може да го тури „у ќорка“...

Последно уредено:
Член од
23 октомври 2007
Мислења
1.044
Поени од реакции
1.032
Според договорот името на државата не се менува,туку се додава географска одредница на нашето име Македонија
Аман бе , аман :aplauz:

А со уставот што правиме? " Не го менуваме уставот , само едно 120-30 негови члена?"

Релативизацијата ти е пуштена на најјако :icon_lol:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799

Џафери: Службени станови или кирии ќе бидат решение за патните трошоци

Собранието ќе набави четири нови возила, а средствата за тоа се предвидени со новиот буџет, најави на денешниот брифинг со новинарите, претседателот на парламентот, Талат Џафери. Спикерот истакна дека Собранието не е самостојно во функционирањето, односно дека возилата се користат заеднички со Владата и затоа ќе се набавуваат нови за потребите на парламентот.

https://vecer.mk/makedonija/djaferi-sluzhbeni-stanovi-ili-kirii-kje-bidat-reshenie-za-patnite-troshoci

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Полицајците подоцна што влегоа не знам што носеа, но, тие влегоа во друго својство и ситуација.
А човечево очигледно влегол кршејќи го законот. Прочитај го законот „ебаго“. Така е дефинирано. Не постојат одредби каде се дозволува носење на оружје. „Јеби га“, законот е таков и малово човече треба(ше) да седне пред Добрила Кацарска.. и истата ќе го ослободеше. Ништо страшно.. и волкот сит, и овците на број. Нејзе тоа и е работа. Заев цел свет го виде како бара мито, како паарте на Виц'то треба да се дадат (не на банка, на сметка).. и си го ослободи. Така и човечево, ќе си беше чист, сега... некоја нова власт може да го тури „у ќорка“...
Не бе ич не знаеш што носеа полицајците. Ружи и трендафили носеа, тоа е општо познат факт, ебаго.
Ме чуди од програмер (ако си воопшто) да е толку скаран со елементарна логика. Полицаец кој е од МВР задолжен за обезбедување на лица Смее да носи оружје каде и да се наѓа на територија на РМ, согласно законот за полиција. Нема никакво прекршување на закон ниту неовластено присусуство.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330